Αναδρομή στην διαχρονικότητα του «θεάτρου εν θεάτρω»

Οι ήρωες του θεατρικού έργου “Όνειρο θερινής νυκτός”, τον βασιλιά των ξωτικών Όμπερον και την βασίλισσα Τιτάνια. Πηγή: wikipedia.org

Το θέατρο εν θεάτρω ή αλλιώς το θέατρο μέσα στο θέατρο, είναι μια τεχνική που έρχεται από τον 16ο αιώνα στο θέατρο και συνεχίζει να διατυπώνεται στις παραστάσεις του σήμερα. Την περίοδο της Ελισαβετιανής θεατρικής εποχής, ο θεατρικός συγγραφέας Τόμας Κιντ, εισήγαγε την τεχνική του «θεάτρου εν θεάτρω» μέσα από το έργο του «Η Ισπανική Τραγωδία». Ο θέατρο εν θεάτρω είναι το μεταθεατρικό στάδιο που συνδέει δυο θεατρικές ενότητες. Είναι το δευτερεύον κομβικό σημείο, μετά την πρωταρχική αναπαράσταση σε δραματικό ύφος και υπάρχει για να καλύψει τα κενά, με το ποιητικό του υπόβαθρο και την εστίαση στο δίπολο της μυθοπλασίας και της πραγματικότητας. Είναι το αποτέλεσμα αυτό που φέρνει στο προσκήνιο την λάμψη της ύπαρξης του θεάτρου και την υπόθεση του έργου αυτή καθ’ αυτή.

Φυσικά όταν πρωτοξεκίνησε το 1658 ήταν σε πρώιμη μορφή και δεν δέχτηκε τόσο καλές κριτικές, όμως ο κόσμος το αγάπησε και έτσι κατάφερε να επικρατήσει. Στην συνέχεια το είδαμε να εξελίσσεται και μέσα από τα έργα του Σαίξπηρ «Όνειρο θερινής νυκτός» ή αλλιώς «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας», και επίσης κατά ένα βαθμό και στη «Δωδέκατη νύχτα». Ο αγαπημένος φιλόσοφος Βολταίρος που ήταν και συγγραφέας έγραψε το έργο ««Καντίντ Ή η αισιοδοξία» με φιλοσοφική και σαρκαστική αισθητική. Αργότερα και ο εξαίρετος Γάλλος ποιητής και συγγραφέας, Μολιέρος, χάρισε στο κοινό την μονόπρακτη κωμωδία σε πρόζα «L’Impromptu de Versailles» (Ο αυτοσχεδιασμός των Βερσαλλιών, 1663), γιατί αν ένα πράγμα μεταξύ άλλων χαρακτήριζε τον διάσημο συγγραφέα ήταν η αγάπη του για το είδος της κωμωδίας. Εν συνεχεία με τους τότε κλασσικούς Γάλλους, ήταν και ο Πιέρ Κορνέιγ με την «Κωμική ψευδαίσθηση», όπου μέχρι και τον δικό μας αιώνα, συνεχίζει να υφίσταται διαχρονικό, πλέον με το όνομα «Φρεναπάτη» μετά την διασκευή του Αμερικανού συγγραφέα Τόνι Κούσνερ.

Αν θέλετε την γνώμη μου, το «θέατρο εν θέατρω» είναι ένας από τους λόγους που με κάνουν να αγαπήσω ακόμα περισσότερο τον ορισμό του θεάτρου, το χρονικό των ηθοποιών και όλων των συντελεστών. Με κάνει να έρχομαι πιο κοντά στην επεξεργασία και την αφοσίωση που δίνει κάθε φορά ο εκάστοτε θίασος ή ένας ηθοποιός και σε έναν μονόλογο. Οι επαναλαμβανόμενες πρόβες, τα λόγια που μπορεί να ξεχάσουν, μα πάντα και για πάντα το ιδεατό του ότι κάνουμε τέχνη γιατί δεν μπορούμε χωρίς αυτό.

θέατρο εν θεάτρω
Στιγμιότυπο από την θεατρική παράσταση “Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε” του Λουίτζι Πιραντέλλο σε σκηνοθεσία Γιώργου Λιβανού Πηγή: maxmag.gr

Τώρα όσον αφορά τον 20ο αιώνα, μια από τις πιο δημοφιλείς θεατρικές παραστάσεις που μαρτυρούν από τον τίτλο ακόμα, ότι δομούνται στο στυλ του «θεάτρου εν θεάτρω» είναι το θεατρικό του Ιταλού Λουίτζι Πιραντέλλο που γράφτηκε το 1930 με τίτλο «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε». Είναι μια από τις πιο αγαπημένες παραστάσεις, πέρα από τους καθαρά κλασσικούς των παλαιότερων αιώνων, που δομεί την κωμικο-δραματικότητα της προετοιμασίας του θεάτρου, αλλά και της ιστορίας/ες που συνδέονται αυτής σε όλη την διάρκεια της.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Φυσικά η λίστα είναι μακρά με εξαίσιες δημιουργίες από τον Γερμανό ποιητή, σκηνοθέτη και δραματουργό τον Μπρεχτ, τον Ανούιγ, τον Ζενέ, τον Πέτερ Βαίς με την παράσταση «Μαρά/ Σαντ», και το «Ο Ρόζενκραντς και ο Γκίλντενστερν είναι νεκροί» του Τομ Στόπαρντ. Επίσης πολλές από αυτές τις παραστάσεις, έχουμε δει να ανεβαίνουν και στην χώρα μας από τους σκηνοθέτες που αγαπούν το «θέατρο εν θεάτρω», όπως για παράδειγμα το έργο «Ο αμπιγιέρ» του Ρόναλντ Χάργουντ, «Ο Αδαής και ο Παράφρων» του Τόμας Μπέρνχαρντ, το έργο «το πορφυρό νησί» του Μπουλγκάκοφ.

Απόφοιτη σχολής δημοσιογραφίας και νυν φοιτήτρια στον "Ευρωπαϊκό Πολιτισμό" του ΕΑΠ. Μαζί εξερευνούμε θέματα πολιτισμού, όπως το θέατρο, ο κινηματογράφος, το βιβλίο και συζητάμε ακόμα περισσότερα μέσα από συνεντεύξεις. Στάση ζωής: "Rhythm is a dancer....! "

Περισσότερα από τη στήλη: Θέατρο

Θέατρο

Αγαμέμνων στο Επίκεντρο: Ο κύκλος του αίματος

Ο Αγαμέμνων στο Επίκεντρο της Πάτρας. Είδαμε την παράσταση της Ραφίκας Σαουίς πάνω σε μία πρωτοπόρα…

Θέατρο

Το κοινωνικό θέατρο: χαρακτηριστικά, εκπρόσωποι και η πρωτοποριακή φιλοσοφία του

Πηγή εικόνας: athinorama.gr Το κοινωνικό θέατρο, ως όρος αρχίζει να χρησιμοποιείται κατά τον 20ο αιώνα.…

Θέατρο

Ο κύκλος των χαμένων ποιητών στο Αριστοτέλειον

“Carpe Diem παιδιά.  Αδράξτε τη μέρα!” Αυτά είναι τα λόγια του καθηγητή Κήτινγκ, που μας…

Θέατρο

Οιδίποδας Τύραννος: Μοίρα ή προσωπική ευθύνη;

Είναι ο άνθρωπος κύριος της μοίρας του ή η πορεία της ζωής του εκπληρώνει ένα…

Θέατρο

Ο ηθοποιός Διονύσης Παπανδρέου θέλει να ζει, όχι απλά να επιβιώνει. Αλλιώς, όλα είναι φακντ-απ!

Από την «Γη της Ελιάς» ως Φίλιππος στην επιβλητική σκηνή του Θεάτρου Άλφα και την…

Θέατρο

Ανδρομέδα – Τέσσερις γυναίκες μιλούν για τις γυναίκες

Η θεατρική ομάδα Ανδρομέδα τολμά να φέρει στη σκηνή θέματα που το μαζικό θέατρο ίσως…

Θέατρο

Ο Γιώργος Σκανδάλης κερνάει διπλό ελληνικό στο Τορόντο

Ο συγγραφέας, σκηνοθέτης και θεατρικός παραγωγός Γιώργος Σκανδάλης, ανήκει στους ανθρώπους που εύχεσαι να γνωρίσεις…