Erin Brockovich: η γυναίκα που διδάσκει μαθήματα θάρρους

Erin Brockovich

Μία γυναίκα που δεν δείλιασε ποτέ, η Erin Brockovich διδάσκει μαθήματα θάρρους και ζωής.

Κατάφερε να σώσει 634 κατοίκους σε μια μικρή πόλη της Καλιφόρνια, να νικήσει μία νομική διαμάχη με έναν βιομηχανικό κολοσσό και να χαρίσει το πολυπόθητο Oscar στην Julia Roberts. Την άνοιξη του 2000 η ιστορία της Erin Brockovich απέκτησε μία θέση στην συλλογή της 7η έβδομης τέχνης και άφησε ένα ανεξίτηλο αποτύπωμα από εκεί και ύστερα.

Η κινηματογραφική μεταφορά της ιστορίας, αυτής της γυναίκας είναι πέρα για πέρα αληθινή και ταυτίζεται απόλυτα ακόμα και στις πιο μικρές λεπτομέρειες. Μάλιστα όπως έχει δηλώσει και η ίδια, η τόσο ακριβής αποτύπωση των περιστατικών είχε δυσχερείς συνεπείς στην προσωπική της ζωής . Όπως και να έχει, η ταινία που είναι αφιερωμένη στο έργο της ακτιβίστριας αποτελεί μία από τις κορυφαίες του νεότερου κινηματογράφου. Μόνο τα βραβεία που απέσπασε η Julia Roberts ως Erin Brockovich είναι αρκετά για να πειστεί κάποιος για αυτήν :

 • Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου
 • Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Α’ Γυναικείου Ρόλου σε δραματική ταινία
 • Κινηματογραφικό Βραβείο Critics’ Choice Καλύτερου Α’ Γυναικείου Ρόλου
 • Βραβείο Σωματείου Ηθοποιών (SAG AWARDS) Καλύτερου Α’ Γυναικείου Ρόλου
 • Κινηματογραφικό Βραβείο BAFTA Καλύτερου Α’ Γυναικείου Ρόλου
 • Κινηματογραφικό Βραβείο MTV Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας
 • Βραβείο του Εθνικού Συμβουλίου Κριτικών Κινηματογράφου των ΗΠΑ Καλύτερου Α’ Γυναικείου Ρόλου
 • Βραβείο Teen Choice Καλύτερης Ηθοποιού σε ταινία
 • Βραβείο της Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου του Λος Άντζελες Καλύτερου Α ‘ Γυναικείου Ρόλου
 • Βραβείο People’s Choice Καλύτερης Ηθοποιού σε κινηματογράφο
 • Βραβείο της Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου του Λονδίνου Καλύτερου Α ‘ Γυναικείου Ρόλου

Η Erin Pattee, όπως είναι το πατρικό της ή Brockovich από τον δεύτερο άντρας της, γεννήθηκε στις 22 Ιουνίου του 1960 στο Κάνσας και μεγάλωσε σε αστική οικογένεια. Αποφοίτησε από το Wade College του Κάνσας με βαθμό στις εφαρμοσμένες τέχνες. Έχει κάνει τρεις γάμους και έχει αποκτήσει τρία παιδιά.

Διαβάστε επίσης  5 ταινίες με φυσικές καταστροφές
Erin Brockovich
Πηγή εικόνας: globalresearch.ca

Το 1993 παρά την ελλιπή κατάρτιση της κατάφερε να οργανώσει νομική δίωξη κατά της εταιρίας Pacific Gas and Electricity Company (PG&E) την οποία και κέρδισε το 1996. Η αποζημίωση των 333 εκατομμυρίων δολαρίων έγραψε ιστορία, αφού πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει πληρωθεί ποτέ απευθείας ,σε νομική πράξη της Αμερικής.

Όπως περιγράφει και η πλοκή  της ταινίας όλα ξεκίνησαν όταν η Brockovich τράκαρε με το αμάξι της και ο δικηγόρος που προσέβαλε έχασε την δίκη και την πολυπόθητη αποζημίωση. Ούσα άνεργη, διαζευγμένη και με τρία παιδιά απαιτεί από τον δικηγόρο να της βρει μια δουλειά. Η Erin παρουσιάζεται απλή γυναίκα, «λαικιά» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, που δε φοβάται να πει αυτό που σκέφτεται και πράττει παρορμητικά και με ένταση. Αφού αρχίζει να εργάζεται στο δικηγορικό γραφείο ως βοηθός ανακαλύπτει μια προσφορά της εταιρίας PG&E να αγοράσει το σπίτι της Dona Jensen στο Χινκλει και κάποια  ιατρικά αρχεία.

Erin Brockovich
Πηγή εικόνας: hollywoodreporter.com

Πεπεισμένη ότι τα έγραφα που βρήκε κρύβουν μυστικά ξεκινάει να βρει την άκρη του νήματος. Επισκέφθηκε ένα ένα όλα τα σπίτια του Χινκλει, παίρνοντας αναφορές και μαρτυρίες από τους κατοίκους που εμφάνιζαν καρκίνους υπό ακμάζουσα μορφή. Η διαδικασία ήταν δύσκολη και επίπονη για την Εριν που δε σκέφτηκε λεπτό να τα παρατήσει. Όλα τα στοιχεία που είχε συλλέξει έδειχναν ότι η βιομηχανία μόλυνε τα λιμνάζοντα νερά της περιοχής που έρχονταν σε επαφή με τους κατοίκους. Η συγκάλυψη αυτού του εγκλήματος από τα ανώτερα στελέχη οδήγησε την υπόθεση σε δίκη με την Brockovich να νικάει κατά κράτος.

Η πιο χαρακτηριστική σκηνή της ταινίας και του κινηματογράφου γενικότερα αποτελεί το βλέμμα και οι ατάκες της Julia Roberts όταν δίνει στους αντιδίκους μολυσμένο νερό. Αποδεικνύει σίγουρα το υποκριτικό ταλέντο της Roberts και αιτιολογεί όλα τα βραβεία που απέσπασε για αυτό τον ρόλο που αποτέλεσε ίσως την τομή στη καριέρα της.

Διαβάστε επίσης  «Have a Nice Day»: Το animated film που δεν πρέπει να χάσεις
Erin Brockovich
Πηγή εικόνας: filmsfortheearth.org

Η Erin στην ταινία είναι μητέρα, εργαζόμενη, ακτιβίστρια. Είναι σύντροφος και γυναίκα. Ερωτεύεται, μεγαλώνει τα παιδιά της και παλεύει για τα παιδιά των άλλων. Κουράζεται, εξαντλείται, εκνευρίζεται. Δε τα παράτησε όμως ποτέ και δεν έκανε την χάρη να σκύψει το κεφάλι σε κανέναν. Με θράσος και έπαρση έσωσε 634 ζωές γιατί η Εριν είναι πάνω από όλα άνθρωπος.

Αν είναι να πάρεις κάτι μαζί σου από αυτή την ταινία κρατά αυτό.

 

"Νέφος που το πήρε ο αέρας σε μια πόλη αυτόματη" και συγκεκριμένα τη Θεσσαλονίκη. Εκκολαπτόμενη αρχαιολόγος και πολλά υποσχόμενη ερασιτέχνης μουσικός (ίσως και όχι) . Στόχος μου να σε εμπνεύσω και στο τέλος κάθε άρθρου να εύχεσαι να είχα γράψει λιιιίγο ακόμα.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Γαμήλιο Ταξίδι

Γαμήλιο Ταξίδι: Πώς να το κάνετε ξεχωριστό

Είναι γεγονός ότι το γαμήλιο ταξίδι ή μήνας του μέλιτος
Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Το παιδί ήρθε χωρίς manual! Τι κάνουμε; Η βιβλιοθήκη που