Η αξία της ανάγνωσης και της γραφής

Πηγή εικόνας: elculture.gr

Η αξία της ανάγνωσης και της γραφής ίσως να ήταν το τελευταίο θέμα που θα μας απασχολούσε μέσα στον ορυμαγδό των συνεπειών του κορονοϊού. Ωστόσο, ήταν το θέμα της νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2020. Μέσα από τρία λογοτεχνικά κείμενα – δύο πεζά και ένα ποίημα – οι υπεύθυνοι επιλογής των θεμάτων (ο αστικός μύθος θέλει να βρίσκονται κλεισμένοι στα γραφεία του πρώην παιδαγωγικού ινστιτούτου ολόκληρη τη νύχτα, αποκομμένοι από τον έξω κόσμο) έκαναν μία αναπάντεχη διαφοροποίηση. Απομακρύνθηκαν από την τρέχουσα επικαιρότητα – φιλόλογοι και φροντιστήρια ανέμεναν τουλάχιστον ένα κείμενο σε σχέση με την πανδημία, το αγαθό της υγείας και της ελευθερίας – αλλά επίσης επέλεξαν τρία σχεδόν 100% λογοτεχνικά κείμενα. Ακόμη και το κείμενο γνώμης του συγγραφέα Θοδωρή Γρηγοριάδη που έχει δημοσιευτεί στον ημερήσιο τύπο μοιάζει με απόσπασμα από το προσωπικό του ημερολόγιο, δηλαδή με σαφή λογοτεχνικά χαρακτηριστικά.

Με άλλα λόγια απέφυγαν να θέσουν άμεσα στην κρίση των μαθητών και των αποφοίτων άρθρα γνώμης γύρω από κάποιο εξαιρετικά επίκαιρο και φλέγον ζήτημα. Η αξία της ανάγνωσης και της γραφής έχει μία διαχρονικότητα αλλά η επικαιρότητα και οι πρωτόγνωρες καταστάσεις ελέω πανδημίας είχαν οδηγήσει πολλούς να θεωρούν βέβαιη την χρήση ενός εξαιρετικού άρθρου σε σχέση με τον περιορισμό στις ελευθερίες μας που ενέχει η μονιμοποίηση των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το άρθρο γράφτηκε από τον Ισραηλινό συγγραφέα Yuval Noah Harari για τους Financial Times και στη συνέχεια μεταφράστηκε και αναδημοσιεύτηκε σε πολλά έντυπα σε ολόκληρο τον κόσμο, χωρίς να εξαιρείται η χώρα μας.

Η αξία της ανάγνωσης και της γραφής
Πηγή: alfavita.gr

Οι ειδικοί έκαναν την έκπληξη που αναστάτωσε αρκετά τους εξεταζόμενους, ειδικά όταν τους ζητήθηκε να γράψουν για τη σχέση τους με την ανάγνωση, για την αξία της ανάγνωσης και της γραφής για τους ίδιους. Ένα κείμενο που θα προορίζονταν για το ιστολόγιο του σχολείου τους. Ο βασικός προβληματισμός προκλήθηκε από την επιλογή του προσώπου στο οποίο θα έπρεπε να γραφτεί το κείμενο: πρώτο ή τρίτο;

Ωστόσο, οι υπέρμαχοι της επιλογής των φετινών θεμάτων διέκριναν μία έμμεση σχέση με την τρέχουσα πραγματικότητα και επικαιρότητα. Λόγω πανδημίας, περιορισμού των δραστηριοτήτων μας και των εξόδων εκτός κατοικίας, είχαμε τη δυνατότητα να ασχοληθούμε με το διάβασμα, την ανάγνωση λογοτεχνικών και άλλων κειμένων, ακόμη και με τη συγγραφή οι πιο ‘προχωρημένοι’. Μας δόθηκε η ευκαιρία να διαβάσουμε κάποιο μυθιστόρημα που είχαμε αμελήσει να πάρουμε στα χέρια μας, να ανατρέξουμε στο διαδίκτυο για ενημερωτικά κείμενα σε σχέση με την πανδημία. Ακόμη παρακινηθήκαμε ίσως να δοκιμάσουμε τις δυνατότητες μας στη συγγραφή ξεκινώντας από το προσωπικό μας ημερολόγιο ‘μέρες της πανδημίας’ ή κάτι τέτοιο. Αλλά και οι πιο απλές συγγραφικές δραστηριότητες είχαν την ευκαιρία να ανθίσουν. Διαβάσαμε και γράψαμε περισσότερα emails, παρακολουθήσαμε σεμινάρια online. Γενικά είχαμε τη δυνατότητα, σχεδόν μας επιβλήθηκε, να αναθεωρήσουμε τις σχέσεις μας με πολλές από τις δραστηριότητες μας. Η αξία της ανάγνωσης και της γραφής ίσως να αναβαθμίστηκε για πολλούς εξ ημών.

Advertising

Advertisements
Ad 14
  • Ίσως πάνω σε αυτά τα δεδομένα να στηρίχτηκε η επιλογή των ‘σοφών’ στα θέματα της λογοτεχνίας και έκθεσης στις πανελλαδικές. Μία έμμεση αναγνώριση των πιο ανώδυνων και ουδέτερων συνεπειών της πανδημίας. Αναμένουμε τις επιδόσεις των εξεταζομένων για να διαπιστώσουμε αν η έκπληξη στην επιλογή των θεμάτων θα έχει επιπτώσεις και αντίκτυπο στις βαθμολογίες.

Γεννήθηκα το 1976 στη Θεσσαλονίκη αλλά πέρασα τα παιδικά μου χρόνια σε ένα χωριό της Καστοριάς. Σπούδασα Περιβαλλοντολόγος στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στη Μυτιλήνη και Ξένες Γλώσσες στο Λονδίνο όπου έμεινα 6 χρόνια. Πλέον, διαμένω στην Αθήνα και συγκατοικώ με μία γάτα.

Περισσότερα από τη στήλη: Βιβλίο

Βιβλίο

Οι Επιβάτες της Αποβάθρας 5: Η δύναμη της ανθρώπινης σύνδεσης

Πόσες φορές έχουμε προσπεράσει αγνώστους μέσα στο μετρό, χωρίς να φανταζόμαστε πόσα θα μπορούσαμε να…

Βιβλίο

5 Βιβλία που αξίζει να πάρεις μαζί σου στις διακοπές

Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι η ιδανική εποχή για να απολαύσεις το διάβασμα. Είτε πίνεις τον…

Βιβλίο

Ο Νίκος Δαββέτας «φυλακίζει» τη μνήμη στη νουβέλα του με τίτλο «Η δεσμοφύλακας»

Το πιο πρόσφατο έργο του βραβευμένου συγγραφέα Νίκου Δαββέτα είναι η νουβέλα με τίτλο «Η…

Βιβλίο

Βορράς και Νότος: Όταν η αγάπη συναντά την κοινωνική αντίθεση

Το «Βορράς και Νότος» της Ελίζαμπεθ Γκάσκελ είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια ρομαντική ιστορία.…

Βιβλίο

Αγώνες Πείνας: Η αρχή

Πώς ξεκίνησαν οι Αγώνες Πείνας; Όλοι ξέρουμε τους Αγώνες Πείνας: τα βιβλία, τις ταινίες, την…

Βιβλίο

Βρυκόλακες και Υπαρξισμός: Anne Rice

Οι βρυκόλακες αποτελούν κάτι παραπάνω από απέθαντα πλάσματα με κοφτερούς κυνόδοντες και ακατάσβεστη δίψα για…

Βιβλίο

Τελικά η έπαυλη Μπλάι του Henry James ήταν στοιχειωμένη;

Μετά από την αφήγηση του αρχιεπίσκοπου του Καντέρμπουρυ, ο Henry James αποφάσισε να μεταφέρει στο…