Η αναλογική φωτογραφία στις μέρες μας

αναλογική φωτογραφία
Η αναλογική φωτογραφία στις μέρες μας ακούγεται,πολύ μακρινή. Αλλά φυσικά δεν είναι,αφού πολλοί νέοι χρησιμοποιούν κάμερες με φιλμ, ως έναν καινούριο τρόπο απαθανάτισης στιγμών. Στα παιδιά που έχουν γεννηθεί στο τέλος του 90, αρχές 2000, ρομαντικοποιούν το φιλμ,όμως στην πράξη, για να φωτογραφίσεις με φιλμ,είναι πολύ δύσκολο με χρονοβόρα και δύσκολη επεξεργασία.
Όταν ήμουν μικρή, δεν γνώριζα την έννοια της DSLR. Έβλεπα την νονά μου,να έχει μια φωτογραφική  στα χέρια,και όταν τελείωνε το φιλμ,πηγαίναμε μαζί στο φωτογραφείο να τις εμφανίσει. Και θυμάμαι να έχω μια αγωνία,άμα θα έβγαιναν ωραίες οι φωτογραφίες.
Ήμουν στο σκοτάδι, για πάρα πολλά χρόνια.  Δεν γνώριζα την DSLR, μέχρι το 2011. Μόνο και όταν ξεκίνησα με την φωτογραφία, ενδιαφέρθηκα να αναζητήσω για τα είδη φωτογραφικών μηχανών. Αλλά το φιλμ ήταν και είναι η ανάμνηση των παιδικών μου χρόνων.  Για αυτό αποφάσισα να σας δώσω κάποια θετικά και αρνητικά για την αναλογική φωτογραφία στις μέρες μας.
η αναλογική φωτογραφία στις μέρες μας
1) Μικρότερο κόστος 
Όλοι μας γνωρίζουμε, ότι για να πάρεις μια ψηφιακή κάμερα σε οποιαδήποτε  επίπεδο, πρέπει να πουλήσεις, τουλάχιστον ένα νεφρό. Η αξία φυσικά,ανεβαίνει από τους φακούς, αφού υπάρχουν πάρα πολλοί φακοί για κάθε είδος φωτογραφίας. Όμως η αναλογική κάμερα δεν ξεπερνάει τα πενήντα ευρώ. Επίσης υπάρχουν έγχρωμα φιλμ που ξεκινάνε από τρία ευρώ. Γενικά βλέπεις,μια μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο μέσων.
2) Εξάσκηση σε όλα τα επίπεδα.
Με τις ψηφιακές έχεις την ευκαιρία,να φέρεις στα μέτρα σου τις ρυθμίσεις. Είτε είναι η φωτεινότητα, είτε η εστίαση ή ακόμα και η έκθεση. Η αναλογική δεν έχει αυτές τις “ευκολίες”. Άμα φωτογραφίσεις με φιλμ ξέρεις ότι έχεις μικρές πιθανότητες να χρησιμοποιήσεις όλο το φιλμ. Αφού κάποιες σίγουρα θα είναι θολές και κάποιες λόγω υπέρ-έκθεσης δεν θα εμφανίζουν τίποτα. Αυτό μπορεί να ακούγεται ως αρνητικό, αλλά είναι η βάση για την φωτογραφία. Με αυτόν τον τρόπο Εκπαιδεύεσαι πάνω στο φιλμ και μαθαίνεις τα βασικά της φωτογραφίας.
Από τα θετικά ας πάμε στα αρνητικά.
η αναλογική φωτογραφία στις μέρες μας
1) Εμφάνιση φιλμ
Όσο δύσκολο είναι να τραβήξεις μια φωτογραφία, τόσο δύσκολο είναι και να εμφανίσεις το φιλμ. Είναι χρονοβόρο και διόλου εύκολο. Σκοτεινός θάλαμος λέγεται η διαδικασία της εμφάνισης,αλλά δεν θα πω πολλά. Χρειάζεσαι πολλά υλικά και πολύ υπομονή για να εμφανίσεις τις φωτογραφίες και, ύστερα να απογοητευτείς σε περίπτωση που έχεις θολές φωτογραφίες. Η ψηφιακή φωτογραφία, έχει την ευκολία να βλέπεις άμεσα τα αποτελέσματα, όπως επίσης και να τα επεξεργάζεσαι.
η αναλογική φωτογραφία στις μέρες μας
2) Κάρτα μνήμης vs φιλμ
Μια κάρτα μνήμης έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα από ότι θα έχει ένα φιλμ. Με την κάρτα μνήμης έχεις πολλές επιλογές. Μπορείς να βγάλεις και 1000 σε μια μέρα και να όλες σε καλή κατάσταση.Στο φιλμ ενώ έχεις επιλογές, δεν είναι τόσο μεγάλες σε χωρητικότητα. Το υψηλότερο που έχω δει είναι 200.  Αυτό λοιπόν κατατάσσει το φιλμ, σε μια κακή επιλογή, άμα έχει οίστρο μια μέρα και θες να βγάλεις τα  πάντα.
Εν τέλει η αναλογική φωτογραφία στις μέρες μας, είναι ένα είδος  πειραματισμού, που πρέπει κάθε φωτογράφος να δοκιμάσει.
Διαβάστε επίσης  Γνωρίζοντας την υποθαλάσσια φωτογραφία

Λέγομαι Χαρίσσα και ,σπουδάζω στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ( πρώην ΤΕΙ Πειραιά ) στην Διοίκηση Τουρισμού .
Και ασχολούμαι με την φωτογραφία ενεργά εδώ και πέντε χρόνια, και είναι κάτι που γεμίζει την μέρα μου,με δημιουργικότητα .

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Διατροφή και κατάθλιψη στην καρδιαγγειακή νόσο

Διατροφή και κατάθλιψη στην καρδιαγγειακή νόσο Το παρόν άρθρο, με
The Last Emperor

The Last Emperor: Ανατολικός παράδεισος

To “The Last Emperor”  είναι μία επική βιογραφική ταινία του