Με την έννοια φωτογραφία μόδας εννοούμε, τη φωτογραφία που χρησιμοποιείται για διαφημιστικούς λόγους,στους καταλόγους των περιοδικών και στις αφίσες.
Αυτό το είδος φωτογραφίας θα μπορούσε, να είναι απλός ένας ακόμα κλάδος της διαφήμισης. Θα μπορούσε να είναι σαν να φωτογραφίζεις, απλώς γιαούρτια. Ωστόσο, η φωτογράφιση μόδας έχει εξελιχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια.
Και αυτό γιατί οι φωτογράφοι της ασχολήθηκαν αρκετά,ώστε να την κάνουν να μοιάζει με έργο τέχνης. Οι φωτογραφίες μόδας συχνά έχουν μία σκέψη πίσω από την εικόνα, και μοιάζουν πια σαν αληθινά έργα τέχνης. Ενώ, παλιότερα η φωτογραφία μόδας είχε να κάνει μόνο με την διαφήμιση, και η άποψη των φωτογράφων δεν ενδιέφεραν ιδιαίτερα κανέναν. Σήμερα μπορούμε να πούμε, ότι άλλαξαν τα πράγματα. Αυτό σημαίνει ότι πλέον ναι, είναι σημαντικό να φαίνεται ωραίο το ρούχο και το μοντέλο, αλλά υπάρχει σχεδόν πάντα μία καλλιτεχνική διάσταση πίσω από την κάθε εικόνα, που καθιστά συχνά τις φωτογραφίες μόδας εικόνες με σημασία και καλλιτεχνική υπόσταση.
Εμπνευσμένη από τις πασαρέλες του εξωτερικού, και την μόδα που αναπτύσσετε στις πρωτεύουσες τις μόδας, αυτός ο κλάδος της φωτογραφίας παίρνει ιδέες από ρεύματα της ζωγραφικής, και μοιάζει περισσότερο με πίνακες μοντέρνας τέχνης.
Στην φωτογραφία γενικότερα, και στην φωτογραφία μόδας ειδικότερα, οτιδήποτε φωτογραφίζεις πρέπει να έχει μία σκέψη από πίσω και μία ματιά καλλιτεχνική. Φτάνει απλώς να ξεφυλλίσεις ένα γνωστό περιοδικό μόδας ,για να καταλάβεις τις καλλιτεχνικές διαστάσεις που έχει πάρει το είδος στις μέρες μας. Χρώματα,υφάσματα και περίεργα μακιγιάζ θα ξεχυθούν μπροστά σου. Ο κάθε φωτογράφος χρησιμοποιεί την δική του οπτική γωνία, για να προσδώσει μία διαφορετική ένταση στην εικόνα
Επιπλέον,απόδειξη της σημασίας αυτού του είδους φωτογραφίας, είναι τα πολύ γνωστά μοντέλα με τεράστιες καριέρες που υπάρχουν σε όλων τον κόσμο. Η βιομηχανία της μόδας έχει βγάλει πολύ μεγάλα ονόματα,τα οποία στηρίζουν με την εικόνα τους αυτή την καλλιτεχνική υπόσταση, που είπαμε και παραπάνω.
Ας δούμε ,ωστόσο, και ιστορικά μία αναδρομή στην φωτογραφία μόδας.
Πρώτοι φαίνεται να ασχολήθηκαν με αυτό το είδος φωτογραφίας ο Adolph de Meyer , ο George Hoyningen-Huene , ο Horst P. Horst , ο Irving Penn και ο Richard Avedon . Η ενασχόληση τους με την φωτογραφία μόδας ξεκίνησε, περίπου κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90. Οι περισσότεροι συνεργάστηκαν με το περιοδικό Vogue, και οι χώρες στις οποίες εργάζονταν κατά βάσει ήταν η Γαλλία , η Αμερική και η Ιταλία και σε άλλες πρωτεύουσες της μόδας . Φωτογράφισαν επίσης, πολύ σημαντικά μοντέλα εκείνης της εποχής. Εκείνοι, κυρίως έφεραν την φωτογραφία μόδας περίπου, στη μορφή που βρίσκεται σήμερα.