Άγνωστες μαγευτικές παραλίες του Κορινθιακού κόλπου

Πηγή εικόνας: korinthiaguide.gr

Σε αυτό το άρθρο παραθέτω 5 άγνωστες, πλην μαγευτικές, παραλίες του Κορινθιακού κόλπου. Μια τριήμερη εξόρμηση αρκεί για να τις ανακαλύψουμε και να απολαύσουμε ονειρεμένους κολπίσκους με διαυγή νερά, περιτριγυρισμένους από πυκνά πευκοδάση. Σχοίνος, Στραβά, Σκαλωσιά, Μυλοκοπή και άλλα υπέροχα, άγνωστα σε πολλούς, ακρογιάλια που βρέχονται από τα νερά του Κορινθιακού Κόλπου.

Ο πιο γνωστός τρόπος για να προσεγγίσετε τον όμορφο αυτόν τόπο, που συνδυάζει υπέροχα βουνό με θάλασσα, πευκώνες με βραχώδεις ακτές, άγρια ακρωτήρια με λαμπερές ακρογιαλιές, είναι μέσω Λουτρακίου, χρησιμοποιώντας την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου. Αφήνοντας πίσω το Λουτράκι, κατευθυνθείτε προς τη λίμνη Ηραίου ή Βουλιαγμένης.

Από το Αλεποχώρι Αττικής στον Σχοίνο Κορινθίας

Σχοίνος Κορινθιακού
Πηγή εικόνας: Asmpeiraia.blogspot.gr

Το Αλεποχώρι αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τους Αθηναίους, αφού διαθέτει εύκολη πρόσβαση από την Αθήνα (60 χλμ.) και οι παραλίες του θεωρούνται καθαρές.

Βέβαια, οι περισσότεροι συνωστίζονται στο απλωτό ακρογιάλι της Ψάθας και δεν μπαίνουν στον κόπο να εξερευνήσουν την ευρύτερη περιοχή. Σε αυτό το οδοιπορικό θα ακολουθήσουμε την παράκτια διαδρομή που φεύγει νότια από το Αλεποχώρι (Νομός Αττικής) και οδηγεί προς το λιμανάκι του Σχοίνου (Νομός Κορινθίας). Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι ο παραλιακός δρόμος είναι σχετικά στενός και σε κάποια σημεία παρουσιάζει αρκετή κίνηση, ενώ σε κάποια άλλα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή λόγω κατολισθήσεων.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Περνάμε, λοιπόν, το ιδιαίτερο τοπίο της Μαυρόλιμνης, όπου υπάρχει η μικρή μαρίνα αλιευτικών σκαφών και σκαφών αναψυχής, και καταφθάνουμε στην απλωτή βοτσαλωτή ακρογιαλιά του Σχοίνου που μοιάζει λίγο με αυτήν της Ψάθας. Η ακτή είναι στρωμένη με ψιλό βοτσαλάκι, ενώ στο δυτικό τμήμα της απλώνεται ο παραθεριστικός οικισμός της Αγίας Σωτήρας. Στο ανατολικό τμήμα, η παραλία έχει πιο πολλές πέτρες, επομένως είναι πιο απομονωμένη και ήσυχη.

Διαβάστε επίσης  Δραπετσώνα: Η "λαϊκή" πλευρά της Αττικής

Οι οικισμός του Σχοίνου (75 χλμ. από την Αθήνα) αγκαλιάζει με την άναρχη ανάπτυξή του τον υπέροχο ορμίσκο και διαθέτει μια μικρή ακρογιαλιά. Στις ψαροταβέρνες και τα καφέ της περιοχής συγκεντρώνεται αρκετός κόσμος, ειδικά τα σαββατοκύριακα του καλοκαιριού.

Στα Στραβά μέσα από το δάσος

Στραβά Κορινθιακού
Πηγή εικόνας: Tumblr

Ένας σχετικά βατός χωματόδρομος, ο οποίος ξεκινά από τον Σχοίνο, ανηφορίζει μέσα από το πευκοδάσος. Μετά από 1-2 χιλιόμετρα, φτάνουμε στον παραθαλάσσιο οικισμό Στραβά. Αν έχετε διάθεση για “ταλαιπωρίες”, αλλά και όρεξη να ανακαλύψετε απάτητες ακρογιαλιές και φυσικά το όχημά σας μπορεί να κινηθεί σε δύσβατους χωματόδρομους, μπορείτε να ακολουθήσετε κάποιον από τους στενούς δρόμους που θα δείτε στα δεξιά σας.

Η διαδρομή μπορεί να είναι κατηφορική, αλλά απαιτεί έμπειρους οδηγούς και τις απαραίτητες προμήθειες. Στο τέλος της πορείας σας περιμένει η ομορφότερη, ίσως, παραλία της περιοχής που κρύβεται πίσω από το πευκοδάσος, η Αλκυόνη. Ο οικισμός Στραβά δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο, εκτός από μερικές βίλες, μια σχετικά διαμορφωμένη παραλία και μια ψαροταβέρνα. Λίγο βορειότερα, ανάμεσα στα βράχια εντοπίζεται ο ορμίσκος Μικρά Στραβά, τον οποίο προτιμούν οι ελεύθεροι κατασκηνωτές. Οι ντόπιοι θα σας υποδείξουν τον χωματόδρομο που οδηγεί εκεί.

Advertising

Αντίκρυ, βαθιά μέσα στον Κορινθιακό Κόλπο και σε απόσταση 3-4 χιλιομέτρων ξεχωρίζουν οι βραχώδεις σχηματισμοί των Αλκυονίδων Νήσων, ενώ στο βάθος τα ρουμελιώτικα βουνά φράζουν τον προς Βορρά ορίζοντα.

Η Σκαλωσιά του Κορινθιακού κόλπου

Πηγή εικόνας: zoudia.gr

Περίπου στο μέσο της διαδρομής από τα Στραβά προς το Λουτράκι, στα δεξιά του δρόμου, θα δείτε την ταμπέλα που θα σας κατευθύνει προς το μικρό ακρογιάλι Σκαλωσιά. Ο δρόμος είναι σχετικά βατός και γεμάτος με αγροτικές εκτάσεις κατάφυτες από ελιές. Πιο χαμηλά, υπάρχουν αρκετές διάσπαρτες εξοχικές κατοικίες. Στα τελευταία 200 μ. ο δρόμος γίνεται επικίνδυνα κατηφορικός, οπότε χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Προτιμότερο θα ήταν, λοιπόν, να αφήσετε το όχημα σας στην άκρη και να ακολουθήσετε τα σκάλες που καταλήγουν στην ακροθαλασσιά. Η όλη τοποθεσία είναι πραγματικά μαγική με τα θεόρατα βράχια να αγκαλιάζουν την ακτή.

Διαβάστε επίσης  Τοπίο σε κάθετο κάδρο: Πλεονεκτήματα και τεχνική

Η τροπική ομορφιά της Μυλοκοπής Κορινθίας

Πηγή εικόνας: driverstories.gr

Επιστρέφουμε πίσω στον ασφαλτόδρομο και συνεχίζουμε τη διαδρομή προς Λουτράκι, προσέχοντας να μη προσπεράσουμε τον χωματόδρομο που οδηγεί στην παραλία Μυλοκοπή. Δώστε προσοχή, αφού η πρόχειρη ταμπέλα έχει ξεθωριάσει και θα δυσκολευτείτε να ανακαλύψετε από μόνοι σας τον δρόμο. Μπορεί να είναι μια απόμερη παραλία, όμως δεν είναι ερημική, καθώς πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να την επισκεφτούν από το Λουτράκι και την Κόρινθο για να κάνουν τις βουτιές τους.

Η παραλία της Μυλοκοπής είναι ένα πραγματικό φυσικό θαύμα. Τα νερά της είναι ρηχά και ζεστά και ο ορμίσκος, που σχηματίζει ένα ακριβές ημικύκλιο, είναι στρωμένος με άμμο και βοτσαλάκι. Στη μια άκρη, υπάρχει πυκνό δάσος που σχεδόν ακουμπά στο νερό. Λίγο πιο δυτικά, υπάρχει άλλος ένας ορμίσκος, ο οποίος όμως καταλαμβάνεται από βράχια και πέτρινες πλάκες. Δεν ενδείκνυται για κολύμπι, αλλά για καταδύσεις.

Advertising

Δειλινό στο αρχαίο Ηραίο

Ήραιο
Πηγή εικόνας: Holidaynews.gr

Από τη Μυλοκοπή, βγαίνοντας και πάλι στον ασφαλτόδρομο, προσεγγίζουμε το ειδυλλιακό και καταπράσινο τοπίο της Λίμνης Ηραίου (8 χλμ.). H λίμνη της Βουλιαγμένης ή Ηραίου (Εσχατιώτης ή Γοργώπις κατά την αρχαιότητα) σχηματίστηκε από καθίζηση του εδάφους. Βρίσκεται στα δυτικά του Λουτρακίου (17 χλμ.). Έχει πλάτος 1 χλμ., μήκος 2 χλμ. και μέγιστο βάθος 40 μέτρα. Επίσης, συγκοινωνεί με τη θάλασσα με διώρυγα πλάτους 6 μέτρων. Η περιοχή έχει ανακηρυχτεί Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους με υπουργική απόφαση του 1992.

 

Πλάι στις κατάφυτες όχθες της υπάρχουν γραφικές ταβέρνες, ενώ στο ανατολικό άκρο της ξεδιπλώνεται ακρογιαλιά με πολύ ρηχά, ζεστά νερά. Η ακτή είναι στρωμένη με ολόλευκη ψιλή άμμο και σκιάζεται από αρμυρίκια, ενώ λειτουργεί καντίνα και υπάρχουν ξαπλώστρες με ομπρέλες.

Διαβάστε επίσης  Μαντείο Δωδώνης: Το αρχαιότερο μαντείο της Ελλάδας

Ο δρόμος συνεχίζει για 3 χλμ. δυτικά της λίμνης έως τον σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου. Το αρχαίο Ηραίο – παραθαλάσσιος οικισμός και ιερός τόπος της Περαίας Γης κατά την αρχαιότητα – ήταν αφιερωμένο στην Ακραία και Λιμενία Ήρα.

Από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου ξεκινά ένα εύκολο και βατό μονοπάτι, το οποίο δεν ξεπερνά σε απόσταση τα 300 μέτρα. Αφού διανύσουμε αυτή την απόσταση, καταλήγουμε στο ακρωτήριο Μελαγκάβι. Μάλιστα, στην άκρη του μονοπατιού διακρίνεται η λιθοδομή αρχαίου τείχους, το οποίο πιθανόν προστάτευε το Ηραίο και το λιμάνι του. Χτισμένος το 1897 επάνω στον βράχο που ορίζει το ακρωτήρι, δεσπόζει έως και σήμερα ο πέτρινος φάρος.

Advertising

Η θέα από αυτό το σημείο είναι συναρπαστική. Η τοποθεσία αυτή είναι διάσημη σε όλη την Κορινθία για το μοναδικό της ηλιοβασίλεμα, το οποίο οφείλει κάθε ταξιδιώτης οφείλει να θαυμάσει κατά την επίσκεψη του στο Ηραίο.

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

  • Ηραίον (Αρχαίο ιερό) Λουτράκι Περαχώρας:  https://www.gtp.gr/locpage.asp?id=61752&lng=1
  • Κορινθιακός κόπλος: el.wikipedia.org

Κατάγομαι από την Κατερίνη, όπου και μένω μόνιμα. Απόφοιτη του τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του Δ.Π.Θ. Λατρεύω τη μουσική, τα μουσεία και τα ταξίδια.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ξενοφών Ζολώτας

Ξενοφών Ζολώτας: Ο έκτος Πρωθυπουργός της Ελλάδας

Ο Ξενοφών Ζολώτας γεννήθηκε στις 26 Μαρτίου 1904 στην Αθήνα,

Γιατί οι γάτες ζουν περισσότερο από τους σκύλους;

Γιατί οι γάτες ζουν περισσότερο από τους σκύλους; Η διάρκεια