Μαρκόπουλο Ωρωπού: Μια διαφορετική διαδρομή

Ψάχνοντας κάποια διαφορετική διαδρομή από τις πεπατημένες, βρέθηκα σε λιγότερο από μια ώρα από το κέντρο της Αθήνας στην περιοχή Μαρκόπουλο Ωρωπού. Η διαδρομή μέχρι εδώ, εύκολη και ξεκούραστη. Εντός της εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης με κατεύθυνση προς Λάμια. Μετά τα πρώτα διόδια θα συναντήσετε δεξιά σας την έξοδο Μαρκόπουλο – Ωρωπός. Από το σημείο αυτό και μετά αρχίζουν αξιοθέατα που προφανώς δεν περίμενες ότι θα συναντήσεις.

Τεχνολογικό μουσείο Φαέθων

Στο 36ο χλμ. Λεωφόρου Μαρκόπουλου – Ωρωπού θα συναντήσετε ένα μοναδικό μουσείο όπου  δημιουργήθηκε μετά από ιδιωτική πρωτοβουλία με πολύ μεράκι και αγάπη. Περνώντας την πύλη του ο επισκέπτης θα ξεκινήσει ένα ταξίδι που θα τον φέρει εκατό χρόνια πίσω ίσως και περισσότερα. Θα μπορέσει φεύγοντας να έχει μια σαφή εικόνα για την εξέλιξη της τεχνολογίας στην αυτοκίνηση αλλά και στις τηλεπικοινωνίες.

Μαρκόπουλο

Τα εκθέματα μοναδικά και σπάνια. Θα εντοπίσετε θρυλικά μοντέλα γνωστών εταιρειών του χώρου όπως Mercedes, Jaguar, Rolls Royce, Porsche, αλλά και τόσες άλλες που ίσως να μην έχετε ακούσει ποτέ. Σχεδόν όμως τα πάντα πίσω τους κρύβουν μια μικρή ιστορία. Ενδεικτικά θα εντοπίσετε το κυριακάτικο αυτοκίνητο του Αλ Καπόνε, το πρώτο ελληνικό αυτοκίνητο, το αμάξι του Αλέξανδρου Ωνάση, το προσωπικό αμάξι της Μαντάμ Τισό (δημιουργός των μουσείων κέρινων ομοιωμάτων), αλλά και τόσα άλλα που θα ανακαλύψετε.

Advertising

Advertisements
Ad 14
Διαβάστε επίσης  Η συμμορία των Dalton και η ιστορία της

Αυτά τα υπέροχα αυτοκίνητα παίρνουν μέρος σε καλλιστεία, ράλι αντικών, αλλά μπορούν να ενοικιαστούν και για γάμους. Στον χώρο υπάρχει και μια μοναδική συλλογή από ωρολόγια. Γίνονται σεμινάρια και μπορείς να δεις και διάφορες προβολές σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

 

Το μουσείο όμως δεν επαναπαύεται σε αυτά και εξελίσσεται διαρκώς καθώς στο μέλλον αναμένεται η δημιουργία αυτοκινητοδρομίου, πλανητάριου και δημιουργία επιμορφώσεων σπουδαστών και μηχανικών σε καινοτόμες εφαρμογές.

Advertising

Ιερά μονή Είσοδειών της Θεοτόκου

Στα 5,5 χλμ. από το μουσείο με κατεύθυνση προς τον Κάλαμο περνώντας έξω από το χωριό του Μαρκόπουλου Ωρωπού θα συναντήσετε το όμορφο μοναστήρι των είσοδειών της Θεοτόκου. Η ιστορία του είναι σχετικά πρόσφατη. Ξεκίνησε να κτίζεται το 1968 και από το 1970 κατοικείται από μονάχες. Τα πάντα εδώ είναι σε τάξη και φροντισμένα από τα χέρια τους και αυτό φαίνεται από την πρώτη στιγμή που φτάσετε εκεί. Με την είσοδο σας στην μονή ήδη αισθάνεσαι την ηρεμία και την αγιότητα του χώρου.

Μαρκόπουλο

Το καθολικό της μονής είναι βυζαντινού ρυθμού πεντάτρουλλος και τρισυπόστατος. Δεξιά και αριστερά του ιερού υπάρχουν δυο παρεκκλήσια το πρώτο αφιερωμένο στην απότομη της κεφάλης του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και το δεύτερο στην μνήμη της οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας. Μπορείτε να προσκυνήσετε την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Γενεσιουργού της δεξιοκρατούσας του 16ου αιώνα και την εικόνα με το Άγιον Μανδήλιον του 19ου αιώνα.

Advertising

 

Διαβάστε επίσης  Η Θεσσαλονίκη σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση

Στον χώρο της μονής επιπλέον υπάρχουν ιερά λείψανα για να προσκυνήσετε, εξωτερικά παρεκκλήσια και προσκυνητάρια όπου και αυτά είναι επισκέψιμα. Στον χώρο της μονής λειτουργεί εκθεσιακός χώρος όπου μπορείτε να αγοράσετε από εικόνες, κεντήματα, εργόχειρα, μέχρι σπιτικά γλυκά και λικέρ.

Αρχαιολογικός χώρος Αμφιαρείου Ωρωπού

Στα 2,3 χλμ. από το μοναστήρι με κατεύθυνση το χωριό Κάλαμο θα συναντήσουμε τον άγνωστο αρχαιολογικό χώρο για πολλούς του Αμφιαράειου. Ο αρχαιολογικός χώρος άρχισε να ανακαλύπτετε μετά από εκσκαφές που ξεκίνησαν γύρω στο 1884 και ολοκληρωθήκαν το 1929.

 

Advertising

Ο Αισχύλος στο γνωστό του έργο «Επτά επί Θήβας» μας κατατοπίζει τον λόγο δημιουργίας του χώρου. Ο Αμφιάραος ήταν ο βασιλιάς του Αργούς όπου σε μια μάχη ο Δίας τον κεραυνοβόλησε και τον έστειλε στον άδη. Τελικά όμως μπόρεσε και βγήκε μέσα από ένα σημείο από όπου ανάβλυζε νερό. Από τότε έγινε χθόνιος θεός, με ειδικότητα μάντη αλλά και θεραπευτή. Τον 5ο αιώνα μετά από χρησμό ιδρύθηκε θεραπευτικός χώρος μαζί με ένα σύνολο κτισμάτων θέατρο, αθλητικό στάδιο, στοά με ιερό, βάθρα αγαλμάτων και έτσι δημιουργήθηκε μια μικρή  συνοικία. Επισκέπτες έφταναν από όλον τον τότε γνωστό κόσμο και ζητούσαν από τον θεό Αμφιάραο μέσω ονείρου να τους αποκαλύψει την θεραπεία της ασθενείας τους ή ακόμα και να θεραπεύονταν μέχρι να ξυπνήσουν.

Μαρκόπουλο

Μπαίνοντας στον αρχαιολογικό χώρο θα δείτε στα αριστερά σας βάθρα αγαλμάτων, απομεινάρια από την στοά, λουτρά και το αρχαίο θέατρο με τους πέντε μαρμάρινους θρόνους. Εκεί διοργανωνόταν μουσικοί και ποιητικοί αγώνες όπου βοηθούσαν στην ψυχική υγειά των ασθενών.

Διαβάστε επίσης  Καθαρά Δευτέρα: Μία παράδοση γεμάτη έθιμα

Advertising

 

Στον χώρο εικάζεται ότι υπήρχε και στάδιο για αθλητικούς αγώνες  όπου ακόμα δεν έχει ανακαλυφτεί. Στα δεξιά υπάρχουν απομεινάρια από τον ιερό ναό του Αμφιάραου όπου εκεί βρίσκονταν η ιερή πηγή που ανάβλυζε το ιερό νερό.  Στον χώρο υπήρχε κλεψύδρα όπου κρατούσαν τον χρόνο της θεραπείας στα λουτρά. Η ενέργεια του χώρου είναι απίστευτη ακόμα και μετά από τόσα χρόνια και σίγουρα η επίσκεψη σας εκεί θα σας ανταμείψει.

 

Επιστρέφουμε στην βάση μας γεμάτοι εικόνες, γεύσεις και αρώματα από αυτήν την μαγική περιοχή του Μαρκόπουλου Ωρωπού. Πολλές φορές δεν χρειάζεται τελικά να πας μακριά ώστε να βρεις μια άγνωστη γωνιά της Ελλάδας. Το μόνο που αρκεί να κάνεις απλά είναι να ψάξεις δίπλα σου πιο προσεκτικά.


Πηγές:

Advertising

  • phaetonmuseum.gr
  • ecclesia.gr
  • archaiologia.gr
  • hiveminer.com
  • oroposnews.net
  • diazoma.gr
  • imgbos.com
  • pallinitravel.gr
  • blogs.sch.gr
  • bmwriders.gr
  • infomust.gr
  • iefimerida.gr

Σύνταξη κειμένου: Δημοσθένης Ζιούλας

Επιμέλεια κειμένου: Ελευθερία Σακελλαρίου

Τεχνολόγος πολιτικός μηχανικός . Λατρεύω τα ταξίδια , την μουσική , το καλό φαγητό . Διαβάζω πολύ και λατρεύω τα γραμματόσημα. Αγαπώ το περπάτημα και λατρεύω να βλέπω με φίλους ταινίες και σειρές.
Ζω μέσα στην θετική ενέργεια και πάντα προσπαθώ να βοηθώ όσους το έχουν ανάγκη .

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ιησούς γνωστικός

Ο Ιησούς ως γνωστικός

Οι μεγάλες στιγμές των θρησκειών, όπως και κάθε ιδεολογίας με

Η προσευχή του Χριστού στο όρος των ελαιών μέσα από την τέχνη

Η προσευχή του Χριστού στο όρος των ελαιών αποτελεί μια