Μεσαία Κάψη Ευρυτανίας: Στα “μέσα” της Ευρυτανίας

9 Ιανουαρίου 2018

Μεσαία Κάψη Ευρυτανίας. Ένας από τους -ίσως- λιγότερο γνωστούς τόπους, που διαθέτει ο νομός Ευρυτανίας και πιο συγκεκριμένα το Καρπενήσι. Η Μεσαία Κάψη είναι ένας ορεινός οικισμός, ο οποίος ανήκει στην Στερεά Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα στη δυτική πλευρά της περιφερειακής ενότητας Φθιώτιδας.

Όσον αφορά στην τοπογραφική και γεωγραφική της θέση βρίσκεται νότια στους πρόποδες του όρους Τυμφρηστού ή με την διαφορετική και πιο γνωστή ονομασία του όρους Βελουχιού. Καθώς και ακόμη πιο εγγύτερα στα όρια των περιφερειακών ενοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας. Ωστόσο, συνιστά την μοναδική τοποθεσία της τοπικής κοινότητας Μεσαίας Κάψης, η οποία ανήκει διοικητικά στην ενότητα του δήμου Αγίου Γεωργίου Τυμφρηστού, στον δήμο Μακρακώμης. Βρίσκεται επί του οδικού δικτύου που συνδέει τις πόλης Λαμίας και Καρπενησίου, στην κοιλάδα του παραπόταμου Χράμπα ο οποίος ρέει παράλληλα με τον Σπερχειό Ποταμό.

Ωστόσο, λόγω της πυκνής βλάστησης που διαθέτει, μπορούν να βρεθούν θηράματα, όπως λόγου χάρη αγριόχοιροι, ζαρκάδια, μπεκάτσες και φάσες.

Ιστορία

Η Μεσαία Κάψη αποτελεί έναν από τους νεότερους οικιστικούς τόπους της Στερεάς Ελλάδας, καθώς οι κάτοικοι της προήλθαν κατά κύριο λόγο από αναγκαστική φυγή του πληθυσμού της από το χωριό Μεταξάς ή διαφορετικά Μεταξάδες. Έπειτα από την μετακίνηση αυτή μεγάλου μέρους του πληθυσμού της, άρχιζαν σιγά σιγά να εγκαθίστανται στο χωριό Μεσαία Κάψη, καθώς και σε γειτονικά χωριά όπως την Μεγάλη Κάψη και την Πέρα Κάψη, όπου λέγεται σήμερα πως εκεί εδρεύει ο σημερινός Τυμφρηστός. Ωστόσο, η παλαιότερη εγκατάλειψη του χωριού Μεταξά, που εκείνη την εποχή ήταν ευημερούσα κωμόπολη με σημαντική και κερδοφόρα παραγωγή και ανάπτυξη μεταξιού. Βέβαια, η παραγωγή του μεταξιού αυτή συνδέεται πλήρως με την καταστροφή του από τον λήσταρχο Λυμπεράκη Γερακάρη, οποίος καταγόταν από την Μάνη, το 1695.

Διαβάστε επίσης  Ακρόπολη: Ο ιερός βράχος με τα αχαρτογράφητα περάσματα
Advertising

Advertisements
Ad 14

Σήμερα, η Μεσαία Κάψη, είναι ένας μικρός οικισμός, ενώ σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2011, ο μόνιμος πληθυσμός του φτάνει στους 53 κατοίκους. Η σταδιακή μείωση του πληθυσμού του, οδήγησε το 1957 στο κλείσιμο του δημοτικού σχολείου. Σημείο συνάντησης των κατοίκων του, είναι η κεντρική του πλατεία, με την πετρόχτιστη βρύση και με τα γέρικα πλατάνια. Οι κάτοικοί του ασχολούνται με την κτηνοτροφία, ενώ τα κύρια τοπικά προϊόντα του χωριού είναι τα κάστανα και τα καρύδια.

Εκκλησίες

Ο κύριος ναός του χωριού είναι η εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης. Παρόλο που πρόκειται για μεταγενέστερο ναό αφού οικοδομήθηκε μόλις το 1951, στο εσωτερικό του βρίσκεται το ξυλόγλυπτο τέμπλο που μεταφέρθηκε από μη σωζόμενη σήμερα εκκλησία του Αγίου Δημητρίου ή Άι-Δημήτρη στο παλαιό χωριό. Επίσης στον οικισμό και στη θέση Πλατανιά, βρίσκεται και ο κοιμητηριακός ναός του Αγίου Δημητρίου ή Άι-Δημήτρη, που ολοκληρώθηκε το 1967.

Advertising

Πρόσβαση στην Μεσαία Κάψη

Η πρόσβαση στο χωριό γίνεται μέσω του οδικού δικτύου καθώς το χωριό απέχει οδικώς 50 χιλιόμετρα από την Λαμία και 20 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι. Βρίσκεται επί της εθνικής οδού Λαμίας – Καρπενησίου (ΕΟ38, Ε952). Ο κοντινότερος σιδηροδρομικός σταθμός είναι ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Λειανοκλαδίου που απέχει οδικώς 39 χιλιόμετρα. Στο σταθμό υπάρχει στάση του ΚΤΕΛ Φθιώτιδας με τακτικά δρομολόγια με τελικό προορισμό το Καρπενήσι.


Πηγή:

Διαβάστε επίσης  Η Θεσσαλονίκη στο μεταίχμιο του 19ου και 20ου αιώνα (Μέρος Α΄)

Σύνταξη κειμένου: Ανθή Σακκά

Επιμέλεια κειμένου: Ελευθερία Σακελλαρίου

Advertising

Γεννημένη στη Λαμία, φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου, στο τμήμα Κλασσικών Σπουδών και Φιλολογίας. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται ενεργά με την συγγραφή άρθρων και πολύ περισσότερο μυθιστορημάτων και παιδικών παραμυθιών. Λατρεύει την ανάγνωση βιβλίων καθώς επίσης και την ωραία μουσική. Πιστεύει πως ο κόσμος κατακτάται με υπομονή και επιμονή για κάτι ακόμη καλύτερο!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Karibu… δηλαδή “Καλωσήρθατε!”

“Karibu”, δηλαδή “Καλωσήρθατε” στα Σουαχίλι, την γλώσσα της Κένυας, μάς

Mητρικό εντερικό μικροβίωμα και υγεία απογόνων

Το μητρικό εντερικό μικροβίωμα αναδεικνύεται ως παράγοντας που μπορεί να