SAW X: Στο μυαλό του Jigsaw

Πηγή εικόνας: www.saw.movie

Το Saw X έκανε πρεμιέρα στη χώρα μας στις 28 Σεπτεμβρίου. Λίγες μέρες μετά, πήγα χωρίς προσδοκίες, ως μία απλή fan του franchise, να την παρακολουθήσω. Σπάνια γράφω κριτικές, γιατί δεν μου αρέσει η λέξη ”κριτική”. Παρακάτω, μοιράζομαι τη γνώμη μου για την ταινία και θα χαρώ να μάθω και τη δική σου.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

O John Kramer έχει καρκίνο στον εγκέφαλο και του έχουν μείνει μόνο λίγοι μήνες ζωής. Συναντά έναν γνωστό του που είχε διαγνωστεί κι αυτός με καρκίνο τελικού σταδίου, μόνο που είναι πιο καλά από ποτέ. Έπειτα από τη συζήτησή τους, του δίνει μια ηλεκτρονική διεύθυνση όπου ένας γιατρός από τη Νορβηγία, ο Dr. Pederson, έχει μια ομάδα που κατάφερε να τον γιατρέψει. Ο Kramer στέλνει τα στοιχεία του και του τηλεφωνεί η κόρη του γιατρού, Cecilia Pederson. Τον ενημερώνει πως υπάρχει μια κενή θέση για το Μεξικό. Ο John πηγαίνει, γνωρίζει το προσωπικό αλλά και ασθενείς που έγιναν καλά. Κάνει το χειρουργείο, ξυπνά χαρούμενος και έτοιμος να ζήσει τη ζωή του. Ή μήπως έτοιμος για εκδίκηση;

SPOILERS AHEAD!

Αναλυτικότερα:

Το Saw X χρονολογικά τοποθετείται μετά την πρώτη ταινία, το Saw (2004), και πριν το Saw II (2005). Ο John Kramer, όπως ξέρουμε, έχει καρκίνο τελικού σταδίου. Μετά από μια ακόμα εξέταση στο νοσοκομείο, βλέπει έναν φροντιστή/νοσοκόμο να ψάχνει τα ασημικά και το πορτοφόλι ενός ασθενή. Ο John φαντάζεται το ”παιχνίδι” που του έχει ετοιμάσει και ακολουθεί μια γρήγορη και βίαιη σκηνή. Όταν ο άντρας βλέπει ότι ο John τον παρακολουθεί, αφήνει πίσω τα πράγματα και κλείνει το συρτάρι και φεύγει ενοχικά. Ο John του λέει πως πήρε τη σωστή απόφαση.

Advertisements
Ad 14
Πηγή εικόνας: yoursbulletin.com

Πηγαίνει σε συναντήσεις με άλλους καρκινοπαθείς και μια μέρα συναντά έξω τον Henry, έναν μεσήλικα που γνωρίζει από τις συναντήσεις αυτές. Ο Henry φαίνεται υγιέστατος για έναν άνθρωπο που έχει επίσης καρκίνο τελικού σταδίου. Ο John επιμένει να κάτσει μαζί του και να μοιραστεί την ιστορία του. O Henry του ανακοινώνει πως είναι καλά, η ομάδα ενός Νορβηγού γιατρού, του Dr. Pederson, τον γιάτρεψε κάνοντάς του εγχείρηση και δίνοντάς του ένα κοκτέιλ φαρμάκων. Ο John θέλει απεγνωσμένα να ζήσει. O Henry του σημειώνει την ηλεκτρονική διεύθυνση που μπορεί να επικοινωνήσει μαζί τους. Του τηλεφωνεί η κόρη του γιατρού, η Cecilia Pederson, και βρίσκουν μια κοντινή ημερομηνία ώστε να προλάβει να κάνει την εγχείρηση ο John πριν να είναι αργά.

Διαβάστε επίσης  The Way Back: Ο δρόμος της επιστροφής για τον Ben Affleck

Φτάνει στο Μεξικό και ο Diego είναι ο ταξιτζής του. Ξαφνικά δυο άντρες τους σταματούν, παίρνουν τον John και τον πηγαίνουν εκείνοι στην κλινική. Όταν φτάνει, τον υποδέχεται η Cecilia και του λέει πως έπρεπε να βεβαιωθούν ότι θα φτάσει με ασφάλεια και χωρίς να γνωρίζει την τοποθεσία. Του κάνει ένα tour στην κλινική και ταυτόχρονα γνωρίζει την υπόλοιπη ομάδα. Η Gabriella είναι μια νεαρή που θεραπεύτηκε από την Cecilia, η Valentina, ο Mateo και ο Dr. Cortez είναι αυτοί που θα τον χειρουργήσουν και συναντά και τον Parker, που μόλις έκανε εγχείρηση για τον κακοήθη θυροειδή του. Γνωρίζει και τον Carlos, ένα μικρό αγόρι και τον βοηθά να επισκευάσει το ποδήλατό του.

Έρχεται η στιγμή που ο John υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση. Κατά την επέμβαση, όσο έχει ακόμα τις αισθήσεις του, κοιτάζει το monitor της κάμερας και η Valentina το γυρνάει από την άλλη. Όταν ξυπνάει, η Cecilia του λέει πως όλα πήγαν καλά και του εύχεται να ζήσει ευχάριστα την υπόλοιπη ζωή του. Ο John την διαβεβαιώνει πως θα πληρώσει το υπόλοιπο μισό της πληρωμής την ίδια μέρα και αποφασίζει να πάρει ένα δώρο για την Gabriella. Γυρνώντας πίσω, βλέπει πως…δεν υπάρχει κλινική. Όλα ήταν μια απάτη.

Πηγή εικόνας: neopolis.gr

Ο Diego (o ταξιτζής) ήταν ο Dr. Cortez, τον οποίο ο John απαγάγει και του βάζει εκρηκτικά μέσα στα χέρια. Για να τα αφαιρέσει, πρέπει να κόψει τη σάρκα του, το οποίο και κάνει με επιτυχία. Στη συνέχεια, η μαθητευόμενη Amanda Young (από το πρώτο Saw) απαγάγει τη Cecilia και τους υπόλοιπους. Οι τέσσερις ξυπνούν στην κλινική, όπου ο John και η Amanda έχουν ετοιμάσει μια σειρά ”παιχνιδιών” γι’ αυτούς. Πρώτη είναι η Valentina, η οποία καλείται να κόψει τον μηρό της με ένα πριόνι Gigli και να βγάλει αρκετό μυελό των οστών για να απελευθερώσει ένα κλειδί και να ελευθερωθεί. Παρόλο που καταφέρνει να αφαιρέσει το πόδι της, ο χρόνος της τελειώνει και αποκεφαλίζεται.

Διαβάστε επίσης  10 ταινίες με μεταλλαγμένα μωρά για δυνατές ανατριχίλες

H Cecilia, με έναν ακραία αηδιαστικό τρόπο, καταφέρνει να φέρει κοντά της το τραπεζάκι που βρίσκεται το τηλέφωνό της, αλλά η Amanda την αιφνιδιάζει και της παίρνει ξανά το τηλέφωνο. Στην κλινική έρχεται ο Parker, ο οποίος καταλαβαίνει ότι δεν του αφαίρεσαν τον καρκίνο και ζητάει τα χρήματά του πίσω. Πηγαίνει στο δωμάτιο που βρίσκονται ο John με την Amanda, όπου ο John τον αφήνει να επιλέξει με ποιανού το μέρος είναι. Έρχεται η σειρά του Mateo, ο οποίος είναι δεμένος σε μια καρέκλα και αναγκάζεται να τρυπήσει το κρανίο του και να αφαιρέσει ένα μέρος του εγκεφαλικού του ιστού για να πάρει ένα άλλο κλειδί και να ελευθερωθεί. Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος του και μια θερμαινόμενη σιδερένια μάσκα κλείνει και λιώνει το πρόσωπό του. 

Πηγή εικόνας: nofilmschool.com

Επόμενη είναι η Gabriella η οποία αιωρείται δεμένη από τον έναν καρπό και τον έναν αστράγαλο. Υποβάλλεται σε ακτινοβολία που καίει σιγά σιγά το πρόσωπό της και πρέπει με μια βαριοπούλα να σπάσει τις αλυσίδες. Τα καταφέρνει και ο John λέει στην Amanda να τη πάει στο νοσοκομείο. Ωστόσο, πριν προλάβει, ο πλέον ελεύθερος Parker τους σημαδεύει με όπλο και απαιτεί να ελευθερώσουν τη Cecilia. Όταν αποδεικνύεται ότι οι δυο τους είναι ζευγάρι, εκείνη πατάει πάνω στο πρόσωπο της Gabriella, η οποία βρίσκεται σωριασμένη στο πάτωμα και εν τέλει, πεθαίνει. Για τη Cecilia, αυτό το πλάνο ήταν ακόμη καλύτερο γιατί λιγότεροι ζωντανοί = περισσότερα χρήματα για εκείνη. 

Πηγή εικόνας: geektyrant.com

Έξω ακούγεται ο Carlos, ο μικρός που βοήθησε ο John με το ποδήλατο, να παίζει με την μπάλα του. Η αδίστακτη Cecilia διαλέγει τον Carlos και τον John για την τελευταία δοκιμασία που είχε ετοιμάσει ο John. Είναι ξαπλωμένοι και αλυσοδεμένοι σε μια μεγάλη τραμπάλα, όπου πέφτει αίμα από πάνω τους και τους πνίγει. Τραβώντας ο καθένας από μία λαβή, εξισορροπούν για λίγο την κατάσταση ώστε να μην προλάβει να πνιγεί κάποιος.

Διαβάστε επίσης  Ο κινηματογραφικός Peter Brook

H Cecilia και ο Parker πηγαίνουν στο δωμάτιο που βρισκόταν ο John με την Amanda με σκοπό να πάρουν τα χρήματα και να φύγουν. Σηκώνοντας την τσάντα, ενεργοποιείται ένα συρματόσχοινο που τους κλειδώνει στο δωμάτιο, ενώ ο John και ο μικρός ελευθερώνονται. Ο John αποκαλύπτει ότι ο Diego (ο ταξιτζής) τους πρόδωσε και ουσιαστικά πάλι ο John είχε το πάνω χέρι μέχρι και την τελευταία στιγμή. Όσο βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο δωμάτιο, ένα θανατηφόρο χημικό αέριο αρχίζει να τους πνίγει. Υπάρχει μία τρύπα αερισμού, που χωράει να μπει μόνο ένα κεφάλι. Κανείς δεν είναι πρόθυμος να πεθάνει και η Cecilia μαχαιρώνει τον Parker και βγάζει το κεφάλι της έξω ώστε να παίρνει ανάσες. Ο John, η Amanda και ο Carlos φεύγουν με τα χρήματα να τα έχει ο μικρός, ενώ η Cecilia, με το κεφάλι έξω, απλά τους κοιτάει.

Pros & Cons

Ας ξεκινήσουμε με τα cons. Friendly reminder: είναι απλά η γνώμη μου και είναι οκ να υπάρχουν διαφορετικές γνώμες και απόψεις.

Cons: η εισαγωγή ήταν λίγο βαρετή, λίγο πρόχειρη σε κάποια σημεία, μερικοί ηθοποιοί είχαν μέτρια ερμηνεία, κάποιες στιγμές ήταν άβολες (cringe) και… το πιο εκνευριστικό ήταν η στιγμή της άφιξης του John στο Μεξικό. Με το παρακάτω meme θα καταλάβετε τι εννοώ.

Πηγή εικόνας: knowyourmeme.com

Pros: οι ανατροπές, οι παγίδες του John, οι οποίες για άλλη μια φορά είναι για γερά στομάχια, το σενάριο το οποίο, παρά τα αδύναμα σημεία που ανέφερα παραπάνω, κατάφερε να μου  κρατήσει το ενδιαφέρον και μάλιστα αγωνιούσα κι εγώ με τους ”απατεώνες” που έπρεπε να κάνουν τέτοια πράγματα στον εαυτό τους για να ζήσουν.

Τo Saw X είναι εκκεντρικό, αμφιλεγόμενο, μιλά για θέματα ηθικής (όπως όλες οι ταινίες Saw), ο αντιήρωας είναι λιγότερο κακός από τους πραγματικούς κακούς και σίγουρα οι βίαιες σκηνές την καθιστούν μία από τις πιο δυνατές ταινίες τρόμου.

Πηγή εικόνας: horrormovies.gr

Οι ταινίες με κάνουν να νιώθω λιγότερο μόνη. Το γράψιμο με βοηθάει να εκφραστώ ελεύθερα και να βάλω σε τάξη τις σκέψεις μου. Το να γράφω για ταινίες, με κάνει να νιώθω πλήρης και ελεύθερη.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Βόρεια Ιταλία

Βόρεια Ιταλία: Ένα ταξίδι με άρωμα των Άλπεων

Στη Βόρεια Ιταλία υπάρχουν πολλές πόλεις και αξιοθέατα που δεν

Το Μουσείο Σοσιαλιστικής Τέχνης στην Βουλγαρία

Το Μουσείο Σοσιαλιστικής Τέχνης: Μία Ανασκόπηση της Κομμουνιστικής Περιόδου στη