Η φωτογραφία δρόμου και η αξία της

φωτογραφία δρόμου
Η φωτογραφία δρόμου στην εποχή που ζούμε έχει γίνει πολύ δημοφιλής!Ο λόγος είναι,social media! Βέβαια η φωτογραφία δρόμου ή αλλιώς street photography ήταν πάντα δημοφιλής.  Ο “πατέρας” της είναι ο πιο σημαντικός φωτογράφος του 20ου αιώνα Henri Cartier-Bresson( Ανρί Καρτιέ-Μπρεσόν).Δεν την έκανε απλά γνωστή παγκοσμίως, αλλά υπήρξε συνιδρυτής του γνωστού φωτογραφικού συνεταιρισμού Magnum Photos, που είναι όνειρο πολλών φωτογράφων να είναι μέλη.
Φωτογραφία Δρόμου
Όλα αυτά είναι όμορφα, μα αν κάποιος θέλει να πειραματιστεί με την φωτογραφία δρόμου,τι πρέπει να κάνει;  Αυτό το ερώτημα, είναι από την φύση του ρητορικό. Ο καθένας, έχει διαφορετική αίσθηση της έννοιας “δρόμος”.
Κάποιοι όμως απαξιώνουν το συγκεκριμένο είδος φωτογραφίας,θεωρώντας το,εύκολο.  Ναι,καταλαβαίνω για κάποιους, το να βγεις στην πόλη και να κάνεις μερικά “κλικ”, για αυτούς θεωρείτε φωτογραφία δρόμου. Και όμως αυτό το είδος , είναι πέρα από εύκολο. Για να βρεις μια φωτογραφία, που θα παραδώσει ένα μήνυμα στον θεατή,πρέπει να κάτσεις με τις ώρες και, να κάνεις υπομονή για την “σωστή στιγμή”. Τι και αν έχεις,την καλύτερη κάμερα,τι και αν έχεις τον πιο εξειδικευμένο φακό,άμα και εσύ δεν έχεις πάθος για αυτό που κάνεις,όλα αυτά δεν έχουν καμία σημασία!
Φωτογραφία Δρόμου
Ζούμε όμως σε μια κοινωνία που,η καχυποψία είναι η πρώτη αντίδραση ενός ανθρώπου και όχι η ανοιχτή “αγκάλη”, όπως κάποτε. Για αυτό ένας φωτογράφος δρόμου,πρέπει να προσέχει πολύ, τους άγραφους κανόνες. Είναι αρκετοί και θέλουν προσοχή. Γιατί, δεν θες να βρεθείς ξαφνικά στο δάπεδο από έναν νευριασμένο γονιό, που είδε να βγάζεις φωτογραφία το παιδί του,χωρίς την άδεια του. Ούτε ξαφνικά να βρεις μια μήνυση στα χέρια σου, γιατί πούλησες μια φωτογραφία,χωρίς την άδεια από το άτομο που φωτογράφισες τυχαία!
Εν τέλει όλα έχουν τις δυσκολίες τους, αρκεί να παίρνεις αυτές τις δυσκολίες και, να τις μετατρέπεις σε βοηθήματα.
“Είναι μια ψευδαίσθηση ότι οι φωτογραφίες δημιουργούνται με την κάμερα…δημιουργούνται με το μάτι,την καρδιά και το κεφάλι”
~ Ανρί Καρτιέ -Μπρεσόν. 
Διαβάστε επίσης  Η ζωή και το έργο της φωτογράφου Dorothea Lange

Λέγομαι Χαρίσσα και ,σπουδάζω στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ( πρώην ΤΕΙ Πειραιά ) στην Διοίκηση Τουρισμού .
Και ασχολούμαι με την φωτογραφία ενεργά εδώ και πέντε χρόνια, και είναι κάτι που γεμίζει την μέρα μου,με δημιουργικότητα .

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Τα φίλτρα φωτογραφιών επηρεάζουν την εμπιστοσύνη

Τα φίλτρα φωτογραφιών επηρεάζουν την εμπιστοσύνη Τα φίλτρα των φωτογραφιών

Το «Ennio: The Maestro» στη Θεσσαλονίκη!

Στη Θεσσαλονίκη και στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (ΑΠΘ),