Η φωτογραφία αποτελεί ραγδαία αναπτυσσόμενο κλάδο που τώρα κάνει τα πρώτα της βήματα στην Ελλάδα. Η έκταση που έχει εκλάβει η εκμάθηση της δημιουργικής αυτής διαδικασίας έχει οδηγήσει πολλούς να θεωρούν και να υποστηρίζουν τη φωτογραφία όχι πλέον ως χόμπι ή εργασία αλά ως μία ακόμη μορφή τέχνης.
Και φυσικά δεν αδικούμε αυτούς τους υποστηρικτές. Πρόκειται για μία πολύπλοκη διαδικασία και δεν αφορά πλέον απλά την λήψη της εικόνας. Είναι ένας συνδυασμός παραγόντων που θα οδηγήσουν σε αυτό ακριβώς που οραματίζεται ο φωτογράφος. Ο καθένας που επιδιώκει, ή προσπαθεί να γίνει φωτογράφος όταν ρωτηθεί θα δώσει μια διαφορετική απάντηση ως προς το λόγο που τον οδήγησε σε αυτή τη κατεύθυνση. Το μόνο σίγουρο όμως είναι πως πρόκειται για μία δημιουργική διαδικασία. Πηγάζει από την ίδια έμπνευση που μπορεί να παρακινεί έναν ποιητή, έναν ζωγράφο ή έναν συνθέτη. Έχει ακολουθήσει ερείσματα και χρονολογικά ίδια ρεύματα και βάσεις με κάθε άλλο καλλιτεχνικό κίνημα, άλλωστε ένα σημαντικό μέρος στην εξέλιξη της φωτογραφίας διαδραματίζουν φωτογράφοι με διάθεση για πειραματισμό όπως ο ντανταϊστής John Hearfield, που έγινε διάσημος για τις φωτογραφίες του στη διάρκεια του πολέμου, ο Man Ray και η Marta Hoepffner. Η φωτογραφία απαιτεί αλλά και αποτελεί πηγή έμπνευσης.
Το περιοδικό Photonet υποστηρίζοντας το κίνημα της φωτογραφίας ως τέχνη ανακοίνωσε πριν ένα μήνα περίπου έναν κύκλο άρθρων με το όνομα τι άλλο… φωτογραφία ως τέχνη. Τα περισσότερα από τα κείμενα προέρχονται από το βιβλίο «Η Φωτογραφία ως Τέχνη» τα οποία επιμελείται ο Ανδρέας Κατσικούδης. Αναλυτικά η ανακοίνωση του περιοδικού αναφέρει: “Στη νέα αυτή σειρά άρθρων επιδίωξη είναι μέσα από σύντομα θεωρητικά κείμενα να αναλύσουμε τις βασικές θέσεις που διαμορφώνουν και τις ανάλογες αισθητικές των διαφόρων ειδών καλλιτεχνικής φωτογραφίας, με απλά λόγια και με στόχο πάντα το φωτογράφο που διαβάζει αυτό το περιοδικό και ψάχνει έμπνευση για τη δουλειά του. Όποια κι αν είναι η δουλειά του, κάθε φωτογράφος μπορεί να κερδίσει με ιδέες, αισθητικές, θέματα από τις καλύτερες στιγμές της φωτογραφικής τέχνης. Μην ξεχνάμε πόσο έξυπνα και μεθοδικά αντιγράφουν την καλλιτεχνική φωτογραφία εδώ και δεκαετίες τα πιο εμπορικά είδη της εφαρμοσμένης φωτογραφίας: η μόδα και η διαφήμιση…”
Εγώ σίγουρα ανυπομονώ για τη καινοτόμο αυτή σειρά άρθρων, όπως και κάθε λάτρης της αναπτυσσόμενης αυτής τέχνης.
Ανακοίνωση του περιοδικού :http://akatsikoudis.blogspot.gr/2018/02/blog-post_12.html