Αν είσαι λάτρης της φωτογραφίας δρόμου, και θες να εξελίξεις την δουλειά σου, εδώ θα βρεις μερικά tips που ίσως δεν γνώριζες και θα σε βοηθήσουν να τραβάς αλλά και να ”φτιάχνεις” καλύτερες φωτογραφίες. ”Without further a do” λοιπόν, πάμε να τα δούμε!
1. Πήγαινε πιο κοντά
Όπως είχε πει και ο Robert Capa, ”αν η φωτογραφία δεν είναι αρκετά καλή, τότε δεν ήσουν αρκετά κοντά”. Αν και υπάρχει ένας μόνιμος φόβος, με το να πλησιάσεις έναν ξένο, δεν θα πεθάνεις. Θα δημιουργήσεις! Στην πραγματικότητα, στη φωτογραφία όπως και στη ζωή, με την φυσική εγγύτητα, συνήθως έρχεται και η συναισθηματική εγγύτητα. Δεν έχει τόση σημασία αν θα κάνεις ζουμ ή θα πας κοντά, αν έχεις τηλεφακό ή ευρυγώνιο σταθερό, το θέμα είναι πως πλησιάζεις το θέμα σου. Οι περισσότεροι στο δρόμο, αν τους προσεγγίσεις σωστά, θα σε εμπιστευτούν να βγάλεις το πορτραίτο τους, αν βέβαια δεν θες να προσέξουν την ύπαρξή σου, φρόντισε να είσαι διακριτικός, σαν νίτζα.
2. Βγάλε 5 παραπάνω φώτο
Εάν δεις μια ενδιαφέρουσα μορφή, προσωπικότητα ή χαρακτήρα, εκείνη την στιγμή, πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι πιθανότατα δεν θα την ξαναδείς ποτέ.Οπότε, δεν έχεις πολύ χρόνο για να ”φτιάξεις” τις καλύτερες φωτογραφίες. Πρέπει αμέσως, να τραβήξεις με το ένστικτό σου και πάντα με την δημιουργική σου ματιά, χωρίς την πολυτέλεια να τραβάς από το liveview ή να τσεκάρεις την κάθε φώτο μετά τη λήψη. Όταν λοιπόν πιστεύεις ότι τράβηξες αυτό που ήθελες, βγάλε ακόμα 5. Όταν η στιγμή θα έχει περάσει, θα έχεις τον χρόνο να τις αξιολογήσεις και να διαλέξεις. Άλλωστε, ακόμα και οι πιο πρόχειρες ή βιαστικές λήψεις, έχουν μια ιστορία να πουν.
3. ”Shoot from the gut”
Μια φωτογραφία χωρίς συναίσθημα είναι νεκρή. Το πρόβλημα που κάνουμε πολλοί φωτογράφοι είναι ότι προσπαθούμε να γίνουμε πολύ αναλυτικοί με τις φωτογραφίες μας. Είμαστε πολύ απασχολημένοι με τη σύνθεση, τη διαμόρφωση, τη μορφή, το ωραίο φως και ξεχνάμε το πιο σημαντικό πράγμα που κάνει μια αξέχαστη εικόνα, να δημιουργήσουμε τις καλύτερες φωτογραφίες, που έχουν ”καρδιά, ψυχή και πάθος”. Αυτό, σε αντίθεση με την τεχνική, είναι κάτι που δεν μπορεί να στο διδάξει κάποιος, πρέπει να το βρεις μόνος σου. Είναι λοιπόν, καθαρά προσωπικό το θέμα.
4. Προκάλεσε την σκηνή
Όπως είπαμε πριν, κάποιες φορές όταν τραβάς, θες να περάσεις απαρατήρητος για να μην χαλάσεις την στιγμή. Βέβαια, υπάρχουν και οι περιπτώσεις που πρέπει να φτιάξεις εσύ την σκηνή, ή έστω να την επηρεάσεις. Μερικές φορές, είναι καλό να κάνετε το θέμα σας να αντιλαμβάνεται ότι γίνεται αντικείμενο φωτογράφησης. Η αντίδρασή τους, ίσως δώσει ένα πολύ πιο έντονο και συναισθηματικό αποτέλεσμα, από ένα απλό και ανέκφραστο πορτραίτο. Μίλησέ τους, κοίταξε έντονα κάπου ώστε να ακολουθήσουν το βλέμμα σου προς την κατεύθυνση που θα ήθελες να κοιτούν στην φωτογραφία, χρησιμοποίησε κάποιο αντικείμενο για να τους αποσπάσεις την προσοχή, μέχρι να τους σοκάρεις ή να τους εντυπωσιάσεις (πχ λίγο πριν τραβήξεις, κάνε κοπλιμέντα, τραγούδα, ξεφύσα ή γέλα καθώς περνούν από μπροστά σου) και κατέγραψε την αυθόρμητη αντίδρασή τους.
5. ”Μπορείς να το ξανακάνεις αυτό για μένα”
Μερικές φορές βλέπεις να συμβαίνουν διάφορα πράγματα, χειρονομίες, εκφράσεις προσώπου ή και ενέργειες, αλλά λείπει η “αποφασιστική στιγμή”. Αν λοιπόν, πιστεύεις ότι ”έχασες” την σκηνή και τώρα το κάδρο δεν είναι ενδιαφέρον, δοκίμασε αυτό: προσέγγισε το θέμα και ρώτησέ το “μπορείτε να το ξανακάνετε αυτό για μένα;”. Είτε το πιστεύεις, είτε όχι, αν δείξεις ενθουσιασμό και ευγένεια, θα υπάρξουν πολλοί που θα δεχτούν να το κάνουν. Και εν τέλει, θα δημιουργήσεις τις καλύτερες φωτογραφίες.