Συμβουλές φωτογραφίας για αρχάριους

Όλοι πλέον φωτογραφίζουμε τα πάντα. Η τεχνολογία δίνει ολοένα και περισσότερες εναλλακτικές για την λήψη και την διάδοση φωτογραφιών που μεταδίδονται με ταχύτητα φωτός. Είναι επομένως φυσικό να επιδιώκουμε την βελτίωση και διόρθωση των λήψεων μας.

  • Διαχωρισμός του θέματος από το θέμα της φωτογραφίας. Συνιστάται η χρήση σκοτεινού φόντου για τη λήψη εικόνας με φωτεινό θέμα και αντίστροφα στη περίπτωση σκοτεινού θέματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι το απολύτως λευκό φόντο καλό είναι να αποφευχθεί γιατί δημιουργεί αναλαμπές των φακών και οδηγεί σε μειωμένη αντίθεση της εικόνας.

 

Συμβουλές φωτογραφίας

  • Πώς να δώσετε την αίσθηση του βάθους.

Όταν το κύριο αντικείμενο της εικόνας είναι στο βάθος πχ. Σε ένα τοπίο η εικόνα θα φαίνεται καλύτερη αν συμπεριλάβουμε και αντικείμενα του προσκηνίου, τα οποία βρίσκονται πιο  κοντά στο σημείο λήψης. Έτσι δημιουργείται αντίθεση ως προς το θέμα που βρίσκεται στο βάθος και προσδίδεται διάσταση.

Advertising

Advertisements
Ad 14

 

  • Χρήση του φλας.

Οι περισσότεροι φωτογράφοι συνιστούν την χρήση τους φλας ακόμα και υπό το φως της ημέρας. Πολλές κάμερες έχουν την δυνατότητα ρύθμισης της έντασης του φλας αλλά στη περίπτωση χρήσης κινητού ή μη ρυθμιζόμενης φωτογραφικής μπορείς να απομακρυνθείς από το κεντρικό αντικείμενο και με τον τηλεφακό (zoom) να το φέρεις πιο κοντά ώστε το αποτέλεσμα να είναι περισσότερο φυσικό.

Συμβουλές φωτογραφίας

  • Φωτογραφίζοντας αντικείμενα που κινούνται

Αφήνουμε περισσότερο χώρο μπροστά από τα αντικείμενα που κινούνται ή που θα μπορούσαν να κινηθούν αλλά είναι σταματημένα και λιγότερο από πίσω. Ενώ φαίνεται ως μία αυτονόητη κίνηση, αποτελεί συχνό λάθος.

Διαβάστε επίσης  Το Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάζει την έκθεση της Joan Leigh Fermor
Advertising

Συμβουλές φωτογραφίας

  • Κάντε τη σύνθεση απλή.

    Οι περισσότεροι ερασιτέχνες, στην αρχή τουλάχιστον, τραβάνε φωτογραφίες παραφορτωμένες με άσχετα προς το κεντρικό θέμα στοιχεία. Αυτό συνήθως συμβαίνει γιατί επικεντρώνουν τη προσοχή τους στο κέντρο της λήψης, εκεί όπου βρίσκεται το θέμα τους, αγνοώντας το ευρύτερο κάδρο. Πριν τραβήξετε την φωτογραφία παρατηρήστε ολόκληρο το κάδρο. Αφήστε απ’έξω τα περιττά και κρατήστε μόνο το θέμα σας, αν είναι δυνατόν. Μετακινηθείτε, αλλάξτε γωνία, πειραματιστείτε με τη κάμερα.

  • Η λήψη του φωτός.

Στις περισσότερες λήψεις προτιμάται το φως να βρίσκεται πίσω από το κεντρικό θέμα για καλύτερο φωτισμό. Ωστόσο μπορούμε να επιλέξουμε να βρίσκεται και πίσω του για εντυπωσιακότερο αποτέλεσμα και για τη δημιουργία σκιάσεων.

Advertising

Συμβουλές φωτογραφίας

  • Μην φοβηθείτε να παραβιάσετε τους κανόνες.

Όπως έχει πει ο Edward Weston “το να συμβουλεύεσαι τους κανόνες σύνθεσης πριν κάνεις μια λήψη είναι σαν να συμβουλεύεσαι τους κανόνες της βαρύτητας πριν ξεκινήσεις για μια πεζοπορία”.  Οι κανόνες λειτουργούν ως κατευθυντήριες γραμμές και τα εντυπωσιακότερα αποτελέσματα δημιουργούνται όταν τους παραβλέπετε.

  • Όταν αμφιβάλλετε κάντε το κλικ!

Είναι πολύ πιο απίθανο να μετανιώσετε για μια φωτογραφία που βγάλατε παρά για κάποια που δεν τραβήξατε ποτέ. Με μία δεύτερη ματιά ή ακόμη και έπειτα από επεξεργασία μια εικόνα μπορεί να σας φανεί πολύ περισσότερο ενδιαφέρουσα και αξιοποιήσιμη.

Δηλώνω εκκολαπτόμενη δημοσιογράφος. Παθιασμένη με την φωτογραφία και τις αμερικάνικες σειρές. Εθισμένη στα ζελεδάκια και σε κάθε είδους ζάχαρης. Χαμένη στον κόσμο μου απολαμβάνω να ανακαλύπτω νέους τόπους, ανεξερεύνητα μαγαζιά και ξεχωριστούς ανθρώπους.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Conclave

Conclave: Ο καθολικισμός στο απόσπασμα

Το “Conclave” είναι ένα πολιτικό θρίλερ του 2024, σε
Θιουδάδ Ρεάλ

Θιουδάδ Ρεάλ: ταξίδι στα χνάρια του Δον Κιχώτη

H Θιουδάδ Ρεάλ, είναι στο κάμπο Καλατράβα της Ισπανίας, στο