Αβγά με χόρτα και μανιτάρια: Επιστροφή στη φύση!

25 Ιανουαρίου 2023
αβγά με χόρτα
Πηγή: Amazon.com

Αβγά με χόρτα και μανιτάρια! Πρόκειται για μια απλή παραδοσιακή συνταγή, η οποία θα σας δώσει την ευκαιρία να βρεθείτε πιο κοντά στην φύση. Σκοπός αυτής της συνταγής είναι να μάθουμε τις ιδιότητες των χόρτων, να τα ξεχωρίζουμε, να τα μαζεύουμε μόνοι μας και να τα βάλουμε στο τραπέζι μας.

Τα χόρτα είναι πολύ νόστιμα και έχουν πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Εκτός από νόστιμα, είναι τονωτικά με αντιοξειδωτικές ουσίες. Περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες ενώ δεν περιέχουν υδατάνθρακες και λίπη. Η διατροφική τους αξία είναι αναμφισβήτητη ήδη από την αρχαιότητα. Τα τελευταία χρόνια, οι μεγαλύτεροι σεφ τα εντάσσουν στην κουζίνα τους ωμά ή μαγειρεμένα. Τα αβγά με χόρτα και μανιτάρια είναι είναι ένα πιάτο που είμαι σίγουρη ότι πολλοί από εσάς θα το λατρέψετε!

Τα αβγά θεωρούνται υπερτροφή πλούσια σε πρωτεΐνη και μέταλλα. Γνωρίζετε ότι το αβγό ενισχύει την συγκέντρωση στο σχολείο, στη δουλειά και στο παιχνίδι! Τα αβγά αποτελούν μία από τις πιο σημαντικές πηγές βιταμινών και διατροφικών στοιχείων.

Σας προτείνω να δοκιμάσετε αυτήν την συνταγή και δοκιμάστε το τώρα… μη χάνετε χρόνο!

Advertising

Advertisements
Ad 14

 

                                                                                             Υλικά για 4 άτομα:

  • 250 γραμμάρια άγρια χόρτα και μυρωδικά (ζοχοί, μυρώνιακαυκαλήθρες, σπανάκι και παπαρούνες)
  • 250 γραμμάρια σέσκουλα
  • 5 κλωναράκια άνηθου
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1 κουταλιά σούπας πελτέ  ντομάτας
  • 300 γραμμάρια ασπρομανίταρα
  • λίγο λευκό κρασί
  • 4 αβγά
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι και πιπέρι

                                                                                                Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε καλά τα χόρτα, τα πλένουμε με άφθονο νερό, τα στραγγίζουμε καλά και τα ψιλοκόβουμε. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε όλα τα χορταρικά και τα μυρωδικά, επίσης ψιλοκομμένα. Σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν τα χόρτα και να εξατμιστούν τα υγρά τους. Ρίχνουμε τον πελτέ στην κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε και το αφήνουμε να μαγειρευτεί για 15-20 λεπτά. Σε ένα τηγάνι ετοιμάζουμε τα ασπρομανίταρα. Αφού τα έχουμε καθαρίσει, τα κόβουμε σε φέτες και τα σοτάρουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά για 4 λεπτά, σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως. Μόλις ετοιμαστούν τα χόρτα προσθέτουμε και τα ασπρομανίταρα και βλέπουμε αν χρειάζεται λίγο νερό. Ρίχνουμε ανάμεσα στα χόρτα τα αβγά, δυναμώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε και πάλι.

                                                                                                Tips Σερβιρίσματος!

Advertising

  • Σερβίρουμε πάνω σε ντάκους με λίγο ελαιόλαδο τα αβγά με τα χόρτα όσο αυτά είναι ζεστά, ώστε να απορροφήσουν τη σάλτσα τους και να μαλακώσουν. Συνοδεύεστε το πιάτο σας με ένα κρεμώδες τυρί όπως το κατίκι ή με φέτα τριμμένη και θα με θυμηθείτε!

 

                                                                                                Καλή όρεξη!

  • www.argiro.gr
  • www.giorgostsoulis.com
  • Νανά Δαρειώτη (επιμέλεια βιβλίου) (2010). 300 Συνταγές για ανήσυχες μαγείρισσες: BHMA GOURMET. Αθήνα: Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.
  • Ελένη Κεχαγιόγλου (επιμέλεια σειράς) (2014). Ελληνική γη: Άγρια χόρτα. Αθήνα: Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.

 

 

 

Η πρώτη γειτονιά που θυμάμαι είναι στο Βόλο. Εκεί γεννήθηκα και μεγάλωσα στην συνέχεια εγκαταστάθηκα στην Αθήνα για σπουδές. Είμαι απόφοιτη του τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης. Μετά την παραμονή μου στην Αθήνα όπου εργάστηκα για χρόνια σε ένα μεγάλο δημοσιογραφικό οργανισμό επέστρεψα στην πόλη μου. Αγαπώ την θάλασσα και απολαμβάνω το καλό φαγητό. Όνειρο μου να γυρίσω όλο τον κόσμο και να εξερευνήσω διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς.

Περισσότερα από τη στήλη: Γαστρονομία

Γαστρονομία

5+1 βιβλία γαστρονομίας που θα σας ανοίξουν την όρεξη

Η πρώτη μέρα του Απρίλη έχει οριστεί ως η παγκόσμια ημέρα βιβλίου γαστρονομίας. Η ημέρα…

Γαστρονομία

Μυστικά για πηχτές σούπες

Τα μυστικά για πηχτές σούπες ξεκινούν με μια βασική αρχή, το σιγομαγείρεμα ή αλλίως σιγοβράσιμο.…

Γαστρονομία

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες σε μια εύκολη και γρήγορη εκδοχή για όλη την οικογένεια. Νόστιμη επιλογή, με…

Γαστρονομία

Πρωινό για ενέργεια : οι τάσεις στις συνταγές

Μια κοινή εμμονή πλέον το γεύμα του πρωινού. Λίγο οι απαιτήσεις της καθημερινότητας, λίγο οι…

Γαστρονομία

Ιταλικές δίπλες ή αλλίως crostoli

Από τις εορταστικές τραγανές ελληνικές δίπλες στο πεντανόστιμο Ιταλικό crostoli. Λεπτές τραγανές λωρίδες ζύμης τηγανίζονται…

Γαστρονομία

Κέικ με κρασί για οινόφιλους και μη

Κέικ με κρασί, ομολογουμένως δεν είναι ένας συνδυασμός που περιμένουμε να συναντήσουμε σε πολλές συνταγές.…

Γαστρονομία

Τα μυστικά της κουζίνας από τη… γιαγιά

Ένας λόγος που αγάπησα τη μαγειρική είναι η γιαγιά μου. Μυρίζοντας και δοκιμάζοντας κάθε της…