Bûche de Noël: Χριστουγεννιάτικος κορμός σοκολάτας

Bûche de Noël | Πηγή: sintayes.gr
Bûche de Noël | Πηγή: sintayes.gr

 

Ο κορμός σοκολάτας ή αλλιώς Βûche de Noël (στα γαλλικά) είναι ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο κέηκ που σερβίρουν τις μέρες των Χριστουγέννων συχνά σε Γαλλία, Βέλγιο, Ελβετία καθώς και σε κάποιες γαλλικές αποικίες π.χ. Καναδά. Το γλυκό έχει την μορφή μικροσκοπικού κορμού (άλλη ονομασία: Yule lοg) και μπορεί να σερβιστεί σε διάφορες μορφές του και από άλλες χώρες π.χ. Αγγλία. Η συνταγή αυτή χρονολογείται από τον 19ο αιώνα ενώ αντιπροσωπεύει τον κορμό yule που το κάψιμο του έφερνε καλή τύχη. Αν φέτος αποφασίσατε να φτιάξετε το γλυκό Βûche de Noël, ακολουθήστε τα παρακάτω απλά βήματα:

Συνταγή για περίπου 10 μερίδες Βûche de Noël:

Υλικά για το παντεσπάνι:
150gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50gr σκόνη κακάο
150gr ζάχαρη
6 αυγά, χωριστά κρόκους και ασπράδια
1/2 κουταλιάς γλυκού αλάτι

Υλικά για τη γέμιση:
100gr ζάχαρη
100gr κουβερτούρα
200gr βούτυρο
3 κρόκοι αυγών
50gr νερό
3 κουταλιές λικέρ κεράσι

Προετοιμασία:

Για το παντεσπάνι:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με 5 κρόκους αυγών μέχρι το μίγμα να γίνει κρεμώδες. Στη συνέχεια, ρίχνουμε ένα ολόκληρο αυγό, το αλάτι και το κακάο, και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Σταδιακά προσθέτουμε αλεύρι και τέλος τα 5 ασπράδια που μας έμειναν.
Στο σημείο αυτό ανοίγουμε το φούρνο για προθερμανθεί. Βάζουμε το μίγμα σε ταψί, που πιο πριν έχουμε στρώσει μια λαδόκολλα. Αφήνουμε το μίγμα στο φούρνο για περίπου 8 λεπτά στους 220 βαθμούς Κελσίου. Όταν το δούμε να έχει ψηθεί, το βγάζουμε από το ταψί και το τοποθετούμε τυλιγμένο σε ρολό στην άκρη ώστε να κρυώσει (προσοχή μην σπάσει).

Advertising

Advertisements
Ad 14

Για τη γέμιση:
Ρίχνουμε την ζάχαρη και το νερό σε μια κατσαρόλα ώστε να φτιάξουμε σιρόπι (χαμηλή φωτιά). Ανακατεύουμε τους τρεις κρόκους αυγών με το σιρόπι μέχρι το μίγμα να κρυώσει. Μαλακώνουμε το βούτυρο και το προσθέτουμε στο μίγμα μέχρι αυτό να γίνει λείο. Σε αυτό το σημείο χωρίζουμε το μίγμα σε δύο μπολ. Στο ένα μπολ προσθέτουμε την κουβερτούρα αφού την έχουμε λιώσει (μπεν μαρί) και στο άλλο το λικέρ κεράσι, και ανακατεύουμε.

Εκτέλεση:

Ανοίγουμε προσεκτικά το παντεσπάνι και απλώνουμε την κρέμα που έχουμε προσθέσει το λικέρ. Έπειτα, τυλίγουμε τον κορμό. Περνάμε την επιφάνειά του με την κρέμα που έχουμε προσθέσει την κουβερτούρα. Για να σχεδιάσουμε γραμμές επάνω στον κορμό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα πιρούνι και να τις σχεδιάσουμε κατά μήκος του.

Ο κορμός Bûche de Noël είναι έτοιμος!

 

Προτεινόμενο σερβίρισμα:

Μπορούμε να διακοσμίσουμε τον κορμό Βûche de Noël με διάφορα ζαχαρωτά σε χριστουγεννιάτικα σχέδια ή απλά ρίχνοντας ζάχαρη άχνη.

Advertising

 

Καλή επιτυχία και Καλές γιορτές!

Περισσότερα από τη στήλη: Γαστρονομία

Γαστρονομία

5+1 βιβλία γαστρονομίας που θα σας ανοίξουν την όρεξη

Η πρώτη μέρα του Απρίλη έχει οριστεί ως η παγκόσμια ημέρα βιβλίου γαστρονομίας. Η ημέρα…

Γαστρονομία

Μυστικά για πηχτές σούπες

Τα μυστικά για πηχτές σούπες ξεκινούν με μια βασική αρχή, το σιγομαγείρεμα ή αλλίως σιγοβράσιμο.…

Γαστρονομία

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες σε μια εύκολη και γρήγορη εκδοχή για όλη την οικογένεια. Νόστιμη επιλογή, με…

Γαστρονομία

Πρωινό για ενέργεια : οι τάσεις στις συνταγές

Μια κοινή εμμονή πλέον το γεύμα του πρωινού. Λίγο οι απαιτήσεις της καθημερινότητας, λίγο οι…

Γαστρονομία

Ιταλικές δίπλες ή αλλίως crostoli

Από τις εορταστικές τραγανές ελληνικές δίπλες στο πεντανόστιμο Ιταλικό crostoli. Λεπτές τραγανές λωρίδες ζύμης τηγανίζονται…

Γαστρονομία

Κέικ με κρασί για οινόφιλους και μη

Κέικ με κρασί, ομολογουμένως δεν είναι ένας συνδυασμός που περιμένουμε να συναντήσουμε σε πολλές συνταγές.…

Γαστρονομία

Τα μυστικά της κουζίνας από τη… γιαγιά

Ένας λόγος που αγάπησα τη μαγειρική είναι η γιαγιά μου. Μυρίζοντας και δοκιμάζοντας κάθε της…

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

ΔΕΠΥ και διαταραχές ύπνου

ΔΕΠΥ και Διαταραχές του Ύπνου

“Ο ύπνος είναι για το νου ό,τι η ανάσα για
The House with Laughing Windows

«The House with Laughing Windows»: Η πιο νοσηρή ταινία giallo που γυρίστηκε ποτέ

Συχνά συναντά κανείς το magnum opus του Pupi Avati, ενός