
Μερακλήδες ενωθείτε γιατί το μενού έχει αρωματικούς χταποδοκεφτέδες.
Αν κάτι μαθαίνουμε οι περισσότεροι από το σπίτι μας είναι να ζούμε τη ζωή και να μην μιζεριάζουμε. Τα σπίτια θέλουν γεμάτο τραπέζι, όχι γεμάτο με την έννοια της ποσότητας, αλλά γεμάτο με αγάπη και φροντίδα, γιατί αν δεν κάνεις κάτι με αγάπη χάνει όλη την ουσία του. Μια ντομάτα κομμένη στα τέσσερα και ένα ποτηράκι τσίπουρο είναι αρκετό για να «τα πούμε» με τον μπαμπά, τον παππού, την γιαγιά κ.α.. Όσοι συνεχίζουν και το ακολουθούν και στο δικό τους σπίτι ξέρουν πως είναι μια “ιεροτελεστία” που δεν αλλάζει ποτέ, αντιθέτως ανυπομονούμε για αυτήν την ώρα. Ένα ποτηράκι καλό τσίπουρο ή κρασί, οικογένεια, φίλοι και νόστιμα μεζεδάκια είναι αρκετά για να κάνεις το κουσ-κους της ημέρας, και επειδή ο χρόνος πλέον δεν υπάρχει πάντα, οι Κυριακές που είναι χαλαρές το επιβάλουν.
Το χθεσινό φαγητό μπορεί να γίνει εύκολα μεζεδάκι ή ορεκτικό για την επόμενη ημέρα, εξάλλου καλό είναι να μην πετάμε φαγητό σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Είναι πρόκληση για πολλές νοικοκυρές να αλλάζουν το “μπαγιάτικο” φαγητό ώστε να το ζωντανέψουν σε κάτι καινούργιο, ειδικά όταν η οικογένεια “δεν τρώει το χθεσινό”.

Αυτό το νοστιμότατο μεζεδάκι δημιουργήθηκε ακριβώς με αυτόν τον τρόπο, για να μην πεταχτεί τίποτα. Όσοι έχετε πάει στη Θάσο ξέρετε καλά πως αυτό το πιάτο υπάρχει σε όλα τα μενού όλου του νησιού. Όλοι ξέρουμε το ξιδάτο, με πέστο, στιφάδο χταπόδι, κεφτέδες χταποδιού όμως πόσοι έχουν δοκιμάσει ή μαγειρέψει;Η σημερινή συνταγή φτιάχτηκε με χταποδοκεφτέδες από ξιδάτο χταπόδι (το ξεπλένεις, το αφήνεις και δέκα λεπτά σε καθαρό νερό και είναι έτοιμο)
Υλικά που θα χρειαστούμε για τους χταποδοκεφτέδες:
Μισό κιλό χταπόδι ψιλοκομμένο
Ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Δύο αυγά
Τριμμένη φρυγανιά
Μαϊντανός-Άνηθος-Δυόσμος
Πιπέρι
Αλεύρι
Εκτέλεση συνταγής:
Σε ένα μπολ ψιλοκόβουμε το χταπόδι και το κρεμμύδι. Έπειτα, προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ καλά, βάζουμε φρυγανιά τόση, όση να κρατάει το μείγμα και να πλάθονται μπαλίτσες. Την ποσότητα των μυρωδικών την προσθέτουμε ανάλογα με το πόσο έντονοι θέλουμε να είναι οι χταποδοκεφτέδες.
Στη συνέχεια σε ένα μεγάλο πιάτο ή δίσκο στρώνουμε αλεύρι με λίγο αλάτι, και βάζουμε προσεχτικά από πάνω τους χταποδοκεφτέδες, κουνάμε να πάει το αλεύρι παντού και τηγανίζουμε σε βαθύ σκεύος και καυτό λάδι .
Τους σερβίρουμε είτε ζεστούς είτε κρύους ως μεζεδάκι ή μέσα σε κρύο σάντουιτς.
Μπορείτε να τους συνδυάσετε με τζατζίκι, αρωματική σως γιαουρτιού, και φυσικά με κρύο τσίπουρο και καλή παρέα!!!
Καλή επιτυχία.