Γαυράκι με κρούστα μυρωδικών άκρως απολαυστικό

Γαυράκι με κρούστα μυρωδικών άκρως απολαυστικό, στη σημερινή συνταγή η οποία θέλει μόλις 20 λεπτά για να γίνει και ελάχιστα υλικά. Αυτό κάνει την σημερινή συνταγή ακόμα πιο αγαπητή αφού δεν προβλέπεται η κουζίνα να καταλήξει σαν βομβαρδισμένο τοπίο, και δεν χρειάζεται να αδειάσει και το πορτοφόλι μας.

Τον γαύρο τον αγαπάει όλος ο κόσμος όχι μόνο για την υπέροχη γεύση του αλλά και για τα οφέλη που διαθέτει. Μπορούμε να τον βρούμε εύκολα στο ψαράδικο της γειτονιάς μας μιας και δεν είναι κάτι εξειδικευμένο και μάλιστα η τιμή του είναι πολύ προσιτή.

Μπορεί να καταναλωθεί χωρίς το κόκκαλο αλλά και με αυτό αφού είναι πηγή ασβεστίου. Ο γαύρος είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες ,βιταμίνες όπως η A,B και D καθώς και σε ακόρεστα οξέα. Είναι ένα ψάρι που αν και “οικονομικό” δεν υστερεί σε σχέση με τα μεγάλα.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Γίνεται φοβερός μεζές για τσίπουρο αλλά και κυρίως πιάτο. Ταιριάζει απόλυτα με ψητά λαχανικά και τηγανιτές πατάτες ή πατατοσαλάτα.

Μπορεί να γίνει τηγανιτός, στο φούρνο, μαρινάτος, ξιδάτος. λεμονάτος, σαγανάκι άπειρες συνταγές για αυτό το μικρό και ταπεινό ψαράκι και άπειρες εκδοχές για την κάθε συνταγή.

Ακόμα ένα καλό που έχει ο γαύρος, είναι πως δεν χρειάζεται κανένα πτυχίο για να τον κάνεις νόστιμο αφού είναι τόσο εύκολος στο μαγείρεμα και δεν υπάρχει περίπτωση να αποτύχεις.

Για τη σημερινή συνταγή θα χρειαστούμε:

Advertising

Υλικά:

1 κιλό γαύρο καθαρισμένο

60 ml ελαιόλαδο

1 κουταλιά του γλυκού θυμάρι

Advertising

1 κουταλιά του γλυκού ρίγανη

1 κουταλιά του γλυκού αλάτι

1 κουταλιά σκόνη σκόρδου

1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά

Advertising

Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο

Αρκετό δεντρολίβανο

2 κουταλιές της σούπας σκόνη μουστάρδας

στημένο λεμόνι

Advertising

*προαιρετικά τριμμένη παρμεζάνα

 

Εκτέλεση συνταγής:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 180ο

Έπειτα και αφού έχουμε πλύνει και στεγνώσει τον γαύρο, σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε όλα τα υλικά.

Advertising

Στρώνουμε τον γαύρο σε ένα ταψί και με ένα πινέλο αλείφουμε το μείγμα μπαχαρικών.

Ψήνουμε για 15 λεπτά,

σερβίρουμε με έξτρα στημένο λεμόνι

*Εάν επιλέξουμε να προσθέσουμε παρμεζάνα, ψήνουμε για 10 λεπτά, προσθέτουμε παρμεζάνα και ψήνουμε ακόμα 5 λεπτά.

Advertising

 

Επειδή η συνταγή έχει αρκετά μυρωδικά αλλά και μπαχαρικά ας μιλήσουμε λίγο και για αυτά και για το πόσο ωφέλιμα είναι για την υγεία μας, και ειδικά ο κουρκουμάς.

Τα μπαχαρικά λοιπόν έχουν αντιοξειδωτική δράση, είναι αντιφλεγμονώδη, αντικαρκινική και αντιμικροβιακή δράση.

Ο κουρκουμάς που εκτός από το ωραίο χρυσαφένιο χρώμα που δίνει στα φαγητά και γεύση είναι από τα πιο ωφέλιμα μπαχαρικά που μπορούμε να βρούμε, έχει αντιφλεγμονώδη δράση και αυτός και είναι ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό, βοηθάει στην τριχόπτωση, στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και πολλά ακόμα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Είμαι η Γεωργία, μαμά ενός μικρού αγοριού και η μαγειρική είναι η ψυχοθεραπεία μου. Θα με γνωρίσετε καλύτερα μέσα από τα άρθρα και τις συνταγές μου. Μπορείτε αν θέλετε να με ακολουθήσετε και στο προφίλ μου στο instagram Syntagogo http://bitly.ws/Aogi

Περισσότερα από τη στήλη: Γαστρονομία

Γαστρονομία

5+1 βιβλία γαστρονομίας που θα σας ανοίξουν την όρεξη

Η πρώτη μέρα του Απρίλη έχει οριστεί ως η παγκόσμια ημέρα βιβλίου γαστρονομίας. Η ημέρα…

Γαστρονομία

Μυστικά για πηχτές σούπες

Τα μυστικά για πηχτές σούπες ξεκινούν με μια βασική αρχή, το σιγομαγείρεμα ή αλλίως σιγοβράσιμο.…

Γαστρονομία

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες σε μια εύκολη και γρήγορη εκδοχή για όλη την οικογένεια. Νόστιμη επιλογή, με…

Γαστρονομία

Πρωινό για ενέργεια : οι τάσεις στις συνταγές

Μια κοινή εμμονή πλέον το γεύμα του πρωινού. Λίγο οι απαιτήσεις της καθημερινότητας, λίγο οι…

Γαστρονομία

Ιταλικές δίπλες ή αλλίως crostoli

Από τις εορταστικές τραγανές ελληνικές δίπλες στο πεντανόστιμο Ιταλικό crostoli. Λεπτές τραγανές λωρίδες ζύμης τηγανίζονται…

Γαστρονομία

Κέικ με κρασί για οινόφιλους και μη

Κέικ με κρασί, ομολογουμένως δεν είναι ένας συνδυασμός που περιμένουμε να συναντήσουμε σε πολλές συνταγές.…

Γαστρονομία

Τα μυστικά της κουζίνας από τη… γιαγιά

Ένας λόγος που αγάπησα τη μαγειρική είναι η γιαγιά μου. Μυρίζοντας και δοκιμάζοντας κάθε της…