Build advanced payment workflows with the Fusebox Elavon Portal and leverage Elavon’s enterprise infrastructure for global payment operations.

Γαυράκι με κρούστα μυρωδικών άκρως απολαυστικό

Γαυράκι με κρούστα μυρωδικών άκρως απολαυστικό, στη σημερινή συνταγή η οποία θέλει μόλις 20 λεπτά για να γίνει και ελάχιστα υλικά. Αυτό κάνει την σημερινή συνταγή ακόμα πιο αγαπητή αφού δεν προβλέπεται η κουζίνα να καταλήξει σαν βομβαρδισμένο τοπίο, και δεν χρειάζεται να αδειάσει και το πορτοφόλι μας.

Τον γαύρο τον αγαπάει όλος ο κόσμος όχι μόνο για την υπέροχη γεύση του αλλά και για τα οφέλη που διαθέτει. Μπορούμε να τον βρούμε εύκολα στο ψαράδικο της γειτονιάς μας μιας και δεν είναι κάτι εξειδικευμένο και μάλιστα η τιμή του είναι πολύ προσιτή.

Μπορεί να καταναλωθεί χωρίς το κόκκαλο αλλά και με αυτό αφού είναι πηγή ασβεστίου. Ο γαύρος είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες ,βιταμίνες όπως η A,B και D καθώς και σε ακόρεστα οξέα. Είναι ένα ψάρι που αν και “οικονομικό” δεν υστερεί σε σχέση με τα μεγάλα.

Γίνεται φοβερός μεζές για τσίπουρο αλλά και κυρίως πιάτο. Ταιριάζει απόλυτα με ψητά λαχανικά και τηγανιτές πατάτες ή πατατοσαλάτα.

Μπορεί να γίνει τηγανιτός, στο φούρνο, μαρινάτος, ξιδάτος. λεμονάτος, σαγανάκι άπειρες συνταγές για αυτό το μικρό και ταπεινό ψαράκι και άπειρες εκδοχές για την κάθε συνταγή.

Ακόμα ένα καλό που έχει ο γαύρος, είναι πως δεν χρειάζεται κανένα πτυχίο για να τον κάνεις νόστιμο αφού είναι τόσο εύκολος στο μαγείρεμα και δεν υπάρχει περίπτωση να αποτύχεις.

Για τη σημερινή συνταγή θα χρειαστούμε:

Υλικά:

1 κιλό γαύρο καθαρισμένο

60 ml ελαιόλαδο

1 κουταλιά του γλυκού θυμάρι

1 κουταλιά του γλυκού ρίγανη

1 κουταλιά του γλυκού αλάτι

1 κουταλιά σκόνη σκόρδου

1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά

Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο

Αρκετό δεντρολίβανο

2 κουταλιές της σούπας σκόνη μουστάρδας

στημένο λεμόνι

*προαιρετικά τριμμένη παρμεζάνα

 

Εκτέλεση συνταγής:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 180ο

Έπειτα και αφού έχουμε πλύνει και στεγνώσει τον γαύρο, σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε όλα τα υλικά.

Στρώνουμε τον γαύρο σε ένα ταψί και με ένα πινέλο αλείφουμε το μείγμα μπαχαρικών.

Ψήνουμε για 15 λεπτά,

σερβίρουμε με έξτρα στημένο λεμόνι

*Εάν επιλέξουμε να προσθέσουμε παρμεζάνα, ψήνουμε για 10 λεπτά, προσθέτουμε παρμεζάνα και ψήνουμε ακόμα 5 λεπτά.

 

Επειδή η συνταγή έχει αρκετά μυρωδικά αλλά και μπαχαρικά ας μιλήσουμε λίγο και για αυτά και για το πόσο ωφέλιμα είναι για την υγεία μας, και ειδικά ο κουρκουμάς.

Τα μπαχαρικά λοιπόν έχουν αντιοξειδωτική δράση, είναι αντιφλεγμονώδη, αντικαρκινική και αντιμικροβιακή δράση.

Ο κουρκουμάς που εκτός από το ωραίο χρυσαφένιο χρώμα που δίνει στα φαγητά και γεύση είναι από τα πιο ωφέλιμα μπαχαρικά που μπορούμε να βρούμε, έχει αντιφλεγμονώδη δράση και αυτός και είναι ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό, βοηθάει στην τριχόπτωση, στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και πολλά ακόμα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Είμαι η Γεωργία, μαμά ενός μικρού αγοριού και η μαγειρική είναι η ψυχοθεραπεία μου. Θα με γνωρίσετε καλύτερα μέσα από τα άρθρα και τις συνταγές μου. Μπορείτε αν θέλετε να με ακολουθήσετε και στο προφίλ μου στο instagram Syntagogo http://bitly.ws/Aogi

Περισσότερα από τη στήλη: Γαστρονομία

Γαστρονομία

Κέικ βρώμης με χουρμάδες και σοκολάτα

Ο χουρμάς είναι ο καρπός της φοινικιάς, η οποία λέγεται και χουρμαδιά. Πρόκειται για ένα…

Γαστρονομία

5+1 βιβλία γαστρονομίας που θα σας ανοίξουν την όρεξη

Η πρώτη μέρα του Απρίλη έχει οριστεί ως η παγκόσμια ημέρα βιβλίου γαστρονομίας. Η ημέρα…

Γαστρονομία

Μυστικά για πηχτές σούπες

Τα μυστικά για πηχτές σούπες ξεκινούν με μια βασική αρχή, το σιγομαγείρεμα ή αλλίως σιγοβράσιμο.…

Γαστρονομία

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες σε μια εύκολη και γρήγορη εκδοχή για όλη την οικογένεια. Νόστιμη επιλογή, με…

Γαστρονομία

Πρωινό για ενέργεια : οι τάσεις στις συνταγές

Μια κοινή εμμονή πλέον το γεύμα του πρωινού. Λίγο οι απαιτήσεις της καθημερινότητας, λίγο οι…

Γαστρονομία

Ιταλικές δίπλες ή αλλίως crostoli

Από τις εορταστικές τραγανές ελληνικές δίπλες στο πεντανόστιμο Ιταλικό crostoli. Λεπτές τραγανές λωρίδες ζύμης τηγανίζονται…

Γαστρονομία

Κέικ με κρασί για οινόφιλους και μη

Κέικ με κρασί, ομολογουμένως δεν είναι ένας συνδυασμός που περιμένουμε να συναντήσουμε σε πολλές συνταγές.…