Γιορτή της μητέρας: Τριανταφυλλένια τάρτα-πανακότα

Τάρτα πανακότα με τριαντάφυλλο  Πηγή: syntagogo

Η γιορτή της μητέρας πλησιάζει και σίγουρα όλοι θα κάνουμε ένα συμβολικό δωράκι στις μαμάδες μας, στις γλυκές τριανταφυλλένιες μας! έτσι ακριβώς είναι και το γλυκάκι που θα φτιάξουμε για αυτές… γλυκό και τριανταφυλλένιο. Ιδιαίτερο όπως και η κάθε μαμά, που μπορεί να είναι γλυκιά και να μοσχοβολάει όπως τα πέταλα του τριαντάφυλλου, ή να είναι σκληρή όπως τα αγκάθια του, δεν παύει όμως να είναι μαμά και να αγαπάει τα παιδιά της με τον τρόπο της. Χρόνια πολλά μαμά !!! Χρόνια πολλά σε όλες τις μαμάδες!!!

 

Συστατικά για τα βάση

4. ασπράδια αυγών

7. κρόκοι αυγών

85 γρ. ζάχαρη

Advertising

Advertisements
Ad 14

75 γρ. αλεύρι

λίγη κρυσταλλική ζάχαρη και λίγη άχνη για πασπάλισμα

Συστατικά για την Πανακότα

750 γρ. κρέμα γάλακτος

Advertising

100 γρ. ζάχαρη

20 γρ. ζελατίνες

Δύο κουταλάκια γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο

Οδηγίες για τη βάση

  1. Χτυπάμε τους κρόκους μαζί με τα 2/3 της ζάχαρης στο μίξερ με το σύρμα έως
  2. βάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ,
  3. καθαρίζουμε πολύ καλά τον κάδο του μίξερ και χτυπάμε εκεί τα ασπράδια μαζί με την υπόλοιπη ζάχαρη σε χαμηλή ταχύτητα, έως ότου γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα
  4. Παίρνουμε τη μαρέγκα και την ανακατεύουμε με το μείγμα των κρόκων χρησιμοποιώντας μια μαρίζ
  5. Απλώνουμε με μια σπάτουλα το μείγμα σε μια αποσπώμενη φόρμα.
  6. πασπαλίζουμε με άχνη και έπειτα με ζάχαρη
  7. ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 20-25 λεπτά έως ότου ροδίσουν αρκετά.

Οδηγίες για την πανακότα

Advertising

  1. Μαλακώνουμε τις ζελατίνες βάζοντάς τες μέσα σε ένα μπολ με κρύο νερό.
  2. ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα την κρέμα με τη ζάχαρη και το γλυκό τριαντάφυλλο
  3. Μόλις πάρει βράση το μείγμα, κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα φύλλα ζελατίνας στραγγισμένα,
  4. Στη συνέχεια, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν.
  5. Αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να δέσει λίγο το μείγμα
  6. ρίχνουμε το μείγμα πάνω στη βάση και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να παγώσει
  7. Τέλος διακοσμούμε με βρώσιμα τριαντάφυλλα
Πηγή: olive magazine

*Ζαχαρένια τριαντάφυλλα

Χρειάζεστε πέταλα από τριαντάφυλλα κήπου, 2 ασπράδια αυγού και ζάχαρη, μαδάτε τα τριαντάφυλλα, βουτάτε τα πέταλα στο χτυπημένο ασπράδι και έπειτα στη ζάχαρη, τινάζετε να φύγει περιττή ζάχαρη και τοποθετείτε σε λαδόκολλα μέχρι να στεγνώσουν… και ορίστε έχετε έναν θαυμάσιο στολισμό για τη τούρτα σας!!
Για το γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο
Υλικά:
400 γρ. ροδοπέταλα
1 kg ζάχαρη
1½ φλ. νερό
1/4 φλ. χυμό λεμονιού
Εκτέλεση:
Για το γλυκό τριαντάφυλλο, χρησιμοποιούμε ροδοπέταλα από μαγιάτικα εκατόφυλλα (μεγάλα τριαντάφυλλα, με περισσότερα πέταλα από τα συνηθισμένα), τα οποία είναι πολύ αρωματικά. Οι παλιοί έλεγαν ότι για να κόψουμε τα ροδοπέταλα πρέπει πάντα να πιάνουμε το λουλούδι με το αριστερό χέρι και να κόβουμε με το δεξί. Χωρίς ποτέ να μάθω το λόγο, πάντα έτσι τα έκοβα και εγώ, από φόβο μήπως δεν πετύχει το γλυκό. Πιάνουμε λοιπόν το κάθε εκατόφυλλο με το αριστερό χέρι και με ένα ψαλίδι στο δεξί το κόβουμε στο σημείο ακριβώς όπου τελειώνουν τα πέταλα και αρχίζει ο μίσχος. Πλένουμε τα ροδοπέταλα προσεχτικά, φροντίζοντας να μη διαλυθούν και τα στραγγίζουμε σε μία πετσέτα. Τα βάζουμε σε ένα εμαγιέ ή πυρίμαχο σκεύος. Τα πασπαλίζουμε με τη μισή ζάχαρη και το χυμό λεμονιού, τα ανακατεύουμε προσεκτικά και τα αφήνουμε για 6 ώρες περίπου. Φτιάχνουμε το σιρόπι με την υπόλοιπη ζάχαρη και το νερό, βράζοντάς το μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει. Μετά αδειάζουμε το σιρόπι σε μια κατσαρόλα με τα ροδοπέταλα και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Πηγή: Argiro

Είμαι η Γεωργία, μαμά ενός μικρού αγοριού και η μαγειρική είναι η ψυχοθεραπεία μου. Θα με γνωρίσετε καλύτερα μέσα από τα άρθρα και τις συνταγές μου. Μπορείτε αν θέλετε να με ακολουθήσετε και στο προφίλ μου στο instagram Syntagogo http://bitly.ws/Aogi

Περισσότερα από τη στήλη: Γαστρονομία

Γαστρονομία

5+1 βιβλία γαστρονομίας που θα σας ανοίξουν την όρεξη

Η πρώτη μέρα του Απρίλη έχει οριστεί ως η παγκόσμια ημέρα βιβλίου γαστρονομίας. Η ημέρα…

Γαστρονομία

Μυστικά για πηχτές σούπες

Τα μυστικά για πηχτές σούπες ξεκινούν με μια βασική αρχή, το σιγομαγείρεμα ή αλλίως σιγοβράσιμο.…

Γαστρονομία

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες σε μια εύκολη και γρήγορη εκδοχή για όλη την οικογένεια. Νόστιμη επιλογή, με…

Γαστρονομία

Πρωινό για ενέργεια : οι τάσεις στις συνταγές

Μια κοινή εμμονή πλέον το γεύμα του πρωινού. Λίγο οι απαιτήσεις της καθημερινότητας, λίγο οι…

Γαστρονομία

Ιταλικές δίπλες ή αλλίως crostoli

Από τις εορταστικές τραγανές ελληνικές δίπλες στο πεντανόστιμο Ιταλικό crostoli. Λεπτές τραγανές λωρίδες ζύμης τηγανίζονται…

Γαστρονομία

Κέικ με κρασί για οινόφιλους και μη

Κέικ με κρασί, ομολογουμένως δεν είναι ένας συνδυασμός που περιμένουμε να συναντήσουμε σε πολλές συνταγές.…

Γαστρονομία

Τα μυστικά της κουζίνας από τη… γιαγιά

Ένας λόγος που αγάπησα τη μαγειρική είναι η γιαγιά μου. Μυρίζοντας και δοκιμάζοντας κάθε της…