Γκρανόλα: Δημητριακό με βάση τη βρόμη

Granola
Πηγή: Onmed.gr

Λίγα λόγια για την ιστορία της

Η γκρανόλα προέκυψε από τον Dr. James Caleb Jackson το 1863 στο σανατόριο Jackson στο Dansville της Νέας Υόρκης. Απέκτησε ως εμπορικό όνομα το Granula και κατόπιν, ήρθε σε ανταγωνισμό με τα μούσλι. Η σύνθεσή της περιείχε αλεύρι Graham. Αργότερα, εμφανίστηκε ένα παρόμοιο προϊόν δημητριακών από τον John Harvey Kellogg, ο οποίος το ονόμασε Granola για να αποφύγει νομικά προβλήματα με την εταιρία του Jackson. Το δημητριακό έγινε κορυφαία επιλογή την δεκαετία του ’60 καθώς η εμφάνιση του κινήματος των χίπις προωθούσε την κατανάλωση υγιεινών τροφίμων. Στα καταστήματα η γκρανόλα πωλείται από διάφορες μάρκες, σε κλασική γεύση ή και με έξτρα υλικά όπως σοκολάτα γάλακτος, λευκής ή μαύρης, αποξεραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς. Όπως όλα τα δημητριακά υπάρχει και αυτή σε μορφή μπάρας.

Τι είναι η γκρανόλα

Η βάση της γκρανόλας είναι η βρόμη, ωστόσο, η γεύση της εξαρτάται από τα συστατικά με τα οποία αναμειγνύεται. Η παρασκευή της γκρανόλας είναι σχετικά απλή και έτσι αρκετοί καταναλωτές την φτιάχνουν στο σπίτι. Σε ένα μπολ με βρόμη και ξηρούς καρπούς προστίθεται ένα σιρόπι το οποίο παρασκευάζεται αρχικά με μέλι και άλλες γλυκαντικές ουσίες σε υγρή μορφή μαζί με έλαιο και μπαχαρικά. Στη συνέχεια το μείγμα τοποθετείται σε ταψί και ψήνεται στο φούρνο. Μόλις η γκρανόλα κρυώσει  προστίθενται αποξεραμένα φρούτα ή/και κομμάτια σοκολάτας.

Granola
Πηγή: Οnmed.gr

Διατροφική επιλογή

Αυτό το διάσημο σνακ αλλά και πρωινό γεύμα έχει πάρει την θέση στην διατροφή πολλών ανθρώπων και ο λόγος είναι η ιδιαίτερα γλυκιά του γεύση αλλά και η διατροφική του αξία. Ο συνδυασμός της γκρανόλας με γάλα ή γιαούρτι και φρούτα είναι αρκετά δελεαστικός. Ανάλογα βέβαια την χώρα και τα γούστα, οι επιλογές που έχει κάποιος για να την αναμείξει και να φτιάξει το ιδανικό σνακ είναι απεριόριστες. Προσφέρει μεταξύ άλλων αρκετή ενέργεια, φυτικές ίνες που βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, βιταμίνες Β6, Κ και Ε, πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία. Η νοστιμιά αυτού του δημητριακού το εντάσσει εύκολα στις συνταγές διάφορων γλυκών. Για τους καλοκαιρινούς μήνες η γκρανόλα μπορεί να γίνει συστατικό υπέροχων σπιτικών παγωτών δίνοντας μια έξτρα τραγανή νότα.

Granola
Πηγή: Flourish and Shine

Συνταγή γκρανόλας

Υλικά:

Advertising

Advertisements
Ad 14

2 φλιτζάνια βρόμη, μισό φλιτζάνι καρύδια, μισό φλιτζάνι κουβερτούρα, 2 κουταλιές cranberries αποξηραμένα, 2 κουταλιές λάδι, 3 κουταλιές μέλι και μία μικρή κουταλιά κανέλα και αλάτι.

Εκτέλεση:

Το πρώτο βήμα είναι να ανακατευτούν όλα τα στερεά υλικά μαζί. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το λάδι και το μέλι. Τοποθετούμε το μείγμα σε λαδόκολλα και το ψήνουμε στους 150 βαθμούς Κελσίου για περίπου μισή ώρα.

Σερβίρισμα-πρόταση: Η γκρανόλα σερβίρεται δίπλα από μείγμα γιαούρτι-μέλι και με συνοδεία ψιλοκομμένα φρούτα πχ κομματάκια μήλου.

Advertising

Περισσότερα από τη στήλη: Γαστρονομία

Γαστρονομία

5+1 βιβλία γαστρονομίας που θα σας ανοίξουν την όρεξη

Η πρώτη μέρα του Απρίλη έχει οριστεί ως η παγκόσμια ημέρα βιβλίου γαστρονομίας. Η ημέρα…

Γαστρονομία

Μυστικά για πηχτές σούπες

Τα μυστικά για πηχτές σούπες ξεκινούν με μια βασική αρχή, το σιγομαγείρεμα ή αλλίως σιγοβράσιμο.…

Γαστρονομία

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες σε μια εύκολη και γρήγορη εκδοχή για όλη την οικογένεια. Νόστιμη επιλογή, με…

Γαστρονομία

Πρωινό για ενέργεια : οι τάσεις στις συνταγές

Μια κοινή εμμονή πλέον το γεύμα του πρωινού. Λίγο οι απαιτήσεις της καθημερινότητας, λίγο οι…

Γαστρονομία

Ιταλικές δίπλες ή αλλίως crostoli

Από τις εορταστικές τραγανές ελληνικές δίπλες στο πεντανόστιμο Ιταλικό crostoli. Λεπτές τραγανές λωρίδες ζύμης τηγανίζονται…

Γαστρονομία

Κέικ με κρασί για οινόφιλους και μη

Κέικ με κρασί, ομολογουμένως δεν είναι ένας συνδυασμός που περιμένουμε να συναντήσουμε σε πολλές συνταγές.…

Γαστρονομία

Τα μυστικά της κουζίνας από τη… γιαγιά

Ένας λόγος που αγάπησα τη μαγειρική είναι η γιαγιά μου. Μυρίζοντας και δοκιμάζοντας κάθε της…