Καφές … οι κόκκοι της απόλαυσης και τα μυστικά του

18 Φεβρουαρίου 2021
καφές στο Παρίσι .
Καφές στο Les Deux Magots, στο Παρίσι. Πηγή: pinterest .

Και τα φώτα στρέφονται στον αγαπημένο σε όλους μας καφέ. Πώς θα ήταν η ζωή μας χωρίς καφέ; Δεν μπορώ να φανταστώ. Μετά το νερό που έρχεται πρώτο, ο καφές συναγωνίζεται με το τσάι για τη δεύτερη θέση στη λίστα της παγκόσμιας κατανάλωσης ποτών. Εσπρέσσο, ελληνικός, φίλτρου, δεν έχει σημασία, ο καφές είναι ένας. Αυτό που αλλάζει είναι η άλεση του καφέ, το χαρμάνι, η μέθοδος και ο βαθμός καβουρδίσματος χωρίς να ξεχνάμε και τον παράγονται νερό.

Ο καφές

Ο καφές είναι ένα ρόφημα, το οποίο κατασκευάζεται από τα καβουρδισμένα και αλεσμένα σπόρια της καφέας ή καφεόδεντρο. Ο καφές έχει αναζωογονητική δράση, η οποία οφείλεται στο βασικό του συστατικό, την καφεΐνη, ένα αλκαλοειδές συστατικό που υπάρχει στους σπόρους των καρπών του. Υπολογίζεται ότι η διαδικασία ετοιμασίας του ροφήματος επαναλαμβάνεται παγκοσμίως πάνω από 400 δισεκατομμύρια φορές τον χρόνο. Ημερησίως παράγονται και πωλούνται στην αγορά 7 εκατομμύρια τόνοι καφέ ανά τον κόσμο.

 

καφές
Η ιστορία του καφέ. Πηγή: pinterest .

Η ιστορία του καφέ

Το καφεόδεντρο ανακαλύφθηκε γύρω στα 600 μ.Χ. στην Αιθιοπία. Εκεί, ένας βοσκός παρατήρησε ότι τα πρόβατά του ήταν εξαιρετικά ζωηρά όταν έτρωγαν τους καρπούς ενός άγνωστου φυτού. Ο βοσκός αποφάσισε να δοκιμάσει τους περίεργους καρπούς και ανακάλυψε τις ευεργετικές του ιδιότητες. Περήφανος για την ανακάλυψη, σκέφτηκε να μοιραστεί το μυστικό του προσφέροντας μερικούς κόκκους στο γειτονικό μοναστήρι. Οι ιδιοφυείς μοναχοί έκαναν ένα αρωματικό αφέψημα από τους καρπούς του και πολύ γρήγορα απέδωσαν ιερές ιδιότητες στο ποτό, καθώς «διευκόλυνε» τις ολονύκτιες προσευχές τους. Μία άλλη εκδοχή της παράδοσης αυτής θέλει τους Σούφι (μυστικιστικό τάγμα του Ισλάμ) να είναι αυτοί που ανακάλυψαν τις τονωτικές ιδιότητες του καφέ, οι οποίες τους διευκόλυναν στα πολύωρα θρησκευτικά τους καθήκοντα.

Το 1554 άραβες έμποροι φέρνουν τον καφέ από τη Δαμασκό της Συρίας κι ένα χρόνο αργότερα στην Κωνσταντινούπολη, όπου ανοίγει και το πρώτο καφενείο. Οι κάτοικοι της πόλης αγαπούν το νέο αφέψημα και οι καφενέδες απλώνονται σχεδόν σ’ όλες τις συνοικίες.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες στην Ανατολή εντυπωσιάζονται από το εξωτικό ρόφημα και περιγράφουν γοητευμένοι τις ιδιότητές του. Ωστόσο, η Δύση αντιμετωπίζει με καχυποψία το νέο ποτό, μέχρι που ο Πάπας Κλήμης Η’, το 1600, ευχαριστημένος από το άρωμα και τη γεύση του, το βαπτίζει «χριστιανικό». Ο πρώτος καφές στην Ευρώπη πουλήθηκε στα φαρμακεία το 1615 ως φάρμακο, γραμμένος σε ιατρική συνταγή και αρχικά έγινε γνωστός ως «αραβικό κρασί». Άλλωστε, η λέξη «καφές» έχει την απώτερη καταγωγή της από την αραβική λέξη «καχβά», που σημαίνει κρασί.

Πλέον σε κάθε γωνιά σε αμέτρητες πόλεις του κόσμου υπάρχει ένα καφενείο, ενώ υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο σε όλο τον πλανήτη καταναλώνονται περίπου μισό τρισ. φλιτζάνια καφέ. Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν ότι είναι ένα από τα εμπορεύματα με τις μεγαλύτερες συναλλαγές παγκοσμίως.

Είδη καφέ

Τι καφέ πίνουν σε χώρες του κόσμου:

Στην Ελλάδα έχουν τον Frappe Cold.

Advertising

Στην Ιταλία έχουν τον Espresso.

Στην Ισπανία έχουν τον Cafe bombon.

Στην Ιρλανδία έχουν τον Irish coffee.

Στο Bιετνάμ έχουν τον Egg Coffee.

Advertising

Στην Αυστραλία έχουν τον flat white.

Στην Νότια Ινδία έχουν το Kaapi.

Στην Τουρκία, έχουν τον Turkish coffee καφές που ψήνεται στην χόβολη.

Στην Σουηδία και τη Φινλαδία έχουν το kaffeost.

Advertising

Στο Μεξικό έχουν τον Café de olla.

Στην Βραζιλια έχουν τον Cafezinho.

Στην Αυστρία έχουν τον Melange.

Ο Ελληνικός καφές.

Advertising

Ο φραπέ.

Ο Στιγμιαίος καφές

Ο καφές εσπρέσσο και τα επιμέρους είδη του.

Ο καφές καππουτσίνο και τα επιμέρους είδη του.

Advertising

Ο καφές κοζίτο με επιμέρους είδη του.

Ο Καφές φίλτρου ή γαλλικός καφές.

Ο καφές φροζίτο με επιμέρους είδη.

Τα μυστικά του καφέ

Για να πετύχεις την  τέλεια κούπα καφέ που τόσο σου έχει λείψει από τα έμπειρα χέρια ενός barista, αρκεί να ακολουθήσεις τις 4 θεμελιώδεις αρχές του καφέ: Κατάλληλη αναλογία νερού με καφέ, κατάλληλο άλεσμα ανάλογα με την μέθοδο εκχύλισης καφέ, χρήση φιλτραρισμένου ή εμφιαλωμένου νερού και φρεσκάδα του καφέ.

Advertising

Αναλογία: Χρησιμοποιήστε τη σωστή αναλογία καφέ και νερού. Aυτό είναι και το πιο καθοριστικό βήμα για τον τέλειο καφέ. Για ένα γευστικό φλιτζάνι καφέ, συνίσταται η αναλογία: 7 γραμ. καφέ για κάθε 180 ml νερού. Αν ο καφές είναι πολύ δυνατός για τη γεύση σας μπορείτε να προσθέσετε λίγο ζεστό νερό.

Άλεση: Οι διαφορετικές μέθοδοι παρασκευής καφέ απαιτούν διαφορετικό τρόπο άλεσης. Γενικά όσο πιο λίγο διαρκεί η διαδικασία παρασκευής τόσο πιο ψιλή πρέπει να είναι η άλεση, και αυτό γιατί η επαφή του νερού με τον καφέ μπορεί να επιδράσει στη γεύση του.

Μηχανές Espresso —Λεπτό άλεσμα
Μηχανές φίλτρου —Μεσαίο άλεσμα
Καφετιέρα γαλλικού τύπου με έμβολο —Χοντρό άλεσμα

Το κατάλληλο νερό : Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, το νερό που χρησιμοποιείτε παίζει ρόλο στην ποιότητα του καφέ . Μην επιλέγετε νερό που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μέταλλα. Χρειάζεστε ένα νερό που να είναι ελαφρύ και καθαρό, οπότε χρησιμοποιείστε φίλτρα νερού για να εξασφαλίσετε την ποιότητά του. 

Advertising

Ο καφές δε συντηρείται στο ψυγείο:’Oπως θα σας πουν μερικοί, ακόμα και επαγγελματίες  o καφές διατηρείται σε ειδικά σακουλάκια με βαλβίδα αναπνοής, σε δροσερό και ξηρό περιβάλλον. Για ένα χρόνο το πολύ, αν δεν ανοιχτεί. Με το που ανοίγεις ένα σακουλάκι αλεσμένο καφέ, πρέπει να τον καταναλώσεις το πολύ σε 3 ημέρες. Για να διατηρήσετε πάνω από μία εβδομάδα τον καφέ φρέσκο, φυλάξτε τον σε ένα αδιαφανές, αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου.

Επιλέξτε τη σωστή θερμοκρασία: Ο καφές φτιάχνεται σε θερμοκρασίες μεταξύ 90 και 96 βαθμών Κελσίου, διαφορετικά μπορεί να καεί. Εάν η μηχανή σας είναι αυτόματη, τότε φροντίστε με ένα ειδικό θερμόμετρο να μετρήσετε κατά την απόσταξη να μετρήσετε τη θερμοκρασία που βγάζει τον καφέ.

Και τώρα που τα αγαπημένα μας καφέ δεν είναι στη διάθεσή μας για να απολαύσουμε τον ιδανικό, στις γεύσεις  μας, καφέ, τα παραπάνω μυστικά είναι χρήσιμα για όποιον επιλέγει έναν σπιτικό καφέ απο τα χεράκια του.

Πηγή:

Advertising

https://www.sansimera.gr/articles/1162
https://el.wikipedia.org

 

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην πόλη της Λαμίας , σπούδασα γεωπονία στη Θεσσαλονίκη, την πλέον αγαπημένη μου πόλη και έχω αποκτήσει τίτλους στον τομέα του κρασιού από το WSPC (Wine & Spirits Professional Center). Αγαπώ το κρασί, το χορό και το φαγητό . Μαγειρεύω για φίλους και αγαπώ τις παραδοσιακές γεύσεις .

Περισσότερα από τη στήλη: Γαστρονομία

Γαστρονομία

5+1 βιβλία γαστρονομίας που θα σας ανοίξουν την όρεξη

Η πρώτη μέρα του Απρίλη έχει οριστεί ως η παγκόσμια ημέρα βιβλίου γαστρονομίας. Η ημέρα…

Γαστρονομία

Μυστικά για πηχτές σούπες

Τα μυστικά για πηχτές σούπες ξεκινούν με μια βασική αρχή, το σιγομαγείρεμα ή αλλίως σιγοβράσιμο.…

Γαστρονομία

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες σε μια εύκολη και γρήγορη εκδοχή για όλη την οικογένεια. Νόστιμη επιλογή, με…

Γαστρονομία

Πρωινό για ενέργεια : οι τάσεις στις συνταγές

Μια κοινή εμμονή πλέον το γεύμα του πρωινού. Λίγο οι απαιτήσεις της καθημερινότητας, λίγο οι…

Γαστρονομία

Ιταλικές δίπλες ή αλλίως crostoli

Από τις εορταστικές τραγανές ελληνικές δίπλες στο πεντανόστιμο Ιταλικό crostoli. Λεπτές τραγανές λωρίδες ζύμης τηγανίζονται…

Γαστρονομία

Κέικ με κρασί για οινόφιλους και μη

Κέικ με κρασί, ομολογουμένως δεν είναι ένας συνδυασμός που περιμένουμε να συναντήσουμε σε πολλές συνταγές.…

Γαστρονομία

Τα μυστικά της κουζίνας από τη… γιαγιά

Ένας λόγος που αγάπησα τη μαγειρική είναι η γιαγιά μου. Μυρίζοντας και δοκιμάζοντας κάθε της…

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η τέχνη ως εργαλείο για την κατανόηση ψυχικών διαταραχών

Η τέχνη λειτουργεί ως εξερευνητής της ψυχής—ειδικά σε διαταραχές όπως

Διάγνωση αυτισμού: Περιορισμένα ενδιαφέροντα vs έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων

Διάγνωση αυτισμού: Περιορισμένα ενδιαφέροντα vs έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων Οι επαναλαμβανόμενες