Λαζαράκια (Σάββατο του Λαζάρου)

«Λαζαράκια αν δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις».

Το έθιμο θέλει τις νοικοκυρές παρέα με τα παιδιά το Σάββατο του Λαζάρου να φτιάχνουν Τα λαζαράκια, αυτά τα μικρά μοσχομυριστά αφράτα, ημίγλυκα ψωμάκια που έχουν το σχήμα σαβανωμένου ανθρώπου, και συμβολίζουν την ανάστασή του.

Το Σάββατο και η Κυριακή των Βαΐων είναι οι πρώτες χαρούμενες γιορτινές ημέρες την Σαρακοστή και πριν την Μεγάλη Ανάσταση του Κυρίου, σηματοδοτούν ότι η Ανάσταση θα γίνει και δίνουν ελπίδα σε κάθε Χριστιανό.

Σε κάποια μέρη ακόμα και σήμερα κρατάνε το έθιμο και τα κορίτσια «Οι Λαζαρίνες» λένε τα κάλαντα από σπίτι σε σπίτι κρατώντας το καλάθι που από την προηγούμενη στόλισαν με φρέσκα λουλούδια και τις νοικοκυρές να τους δίνουν για το καλό αυγά τα οποία θα βάψουν την Μ.Πέμπτη, φρούτα κ.α.

Advertising

Advertisements
Ad 14
 Πηγή: Instagram

Τα κάλαντα του Λαζάρου: 

«Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια

ήρθε των Βαγιών η εβδομάδα.

Ξύπνα Λάζαρε και μην κοιμάσαι,

Advertising

ήρθε η μέρα σου και η χαρά σου.

Που ήσουν Λάζαρε; Που ‘σουν κρυμμένος;

Κάτω στους νεκρούς, στους πεθαμένους.

Δε μου φέρνετε, λίγο νεράκι,

Advertising

πουν’ το στόμα μου, πικρό φαρμάκι.

Δε μου φέρνετε, λίγο λεμόνι,

πουν’ το στόμα μου, σαν περιβόλι.

Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια,

Advertising

ήρθε η Κυριακή που τρων’ τα ψάρια.

Σήκω Λάζαρε και μην κοιμάσαι,

ήρθε η μάνα σου από την πόλη,

σου ‘φερε χαρτί και κομπολόι.

Advertising

Γράψε Θόδωρε και συ Δημήτρη,

γράψε Λεμονιά και Κυπαρίσσι.

Το κοφνάκι μου θέλει αυγά,

κι η τσεπούλα μου λεφτά.

Advertising

Βάγια Βάγια και Βαγιώ

τρώνε ψάρι και κολιό,

και την άλλη Κυριακή,

τρώνε το παχύ τ’ αρνί.»

Advertising

Τα υλικά για τα Λαζαράκια είναι :

1 κιλό αλεύρι

1 ποτηρι χλιαρό νερό + δυο κουταλιές μέλι

1 κ.γ κανέλα

1 κ.γ γαρίφαλο σκόνη (+γαρίφαλα για τα μάτια)

Advertising

2 φακελάκια ξερή μαγιά

Σταφίδες

Εκτέλεση :Ενεργοποιούμε τη μαγιά και έπειτα ζυμώνουμε τη ζύμη μας, την αφήνουμε μισή ώρα σε ζεστό σημείο για να φουσκώσει,
Στη συνέχεια και αφού έχει φουσκώσει η ζύμη κόβουμε σε ίσα μερη (50γρ. Το κάθε ένα) κάνουμε μπαλίτσες βάζουμε μέσα τις σταφίδες και πλάθουμε όπως ένα σουτζουκάκια μακρόστενο, στο πάνω μέρος προσπαθούμε να αφήσουμε το κεφάλι στρογγυλό, κάνουμε μια λωρίδα και σταυρώνουμε τα χέρια. Βάζουμε γαρίφαλο για τα μάτια αφήνουμε μισή ώρα ακόμα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν. Μέχρι το βράδυ το σπίτι έχει πλημυρίσει μυρωδιές που θυμίζουν «σπίτι» ζεστασιά και αγάπη.

Τα έθιμα γενικά είναι καλό να τα τηρούμε, και να τα περάσουμε και στα παιδιά μας, σε όλη τη χώρα το Σάββατο του Λαζάρου μυρίζουν τα λαζαράκια και αυτό είναι αισιόδοξο γιατί ξέρουμε ότι δεν χάνονται από τις μοντέρνες γενιές οι παραδόσεις και οι αξίες!

Advertising

Είμαι η Γεωργία, μαμά ενός μικρού αγοριού και η μαγειρική είναι η ψυχοθεραπεία μου. Θα με γνωρίσετε καλύτερα μέσα από τα άρθρα και τις συνταγές μου. Μπορείτε αν θέλετε να με ακολουθήσετε και στο προφίλ μου στο instagram Syntagogo http://bitly.ws/Aogi

Περισσότερα από τη στήλη: Γαστρονομία

Γαστρονομία

5+1 βιβλία γαστρονομίας που θα σας ανοίξουν την όρεξη

Η πρώτη μέρα του Απρίλη έχει οριστεί ως η παγκόσμια ημέρα βιβλίου γαστρονομίας. Η ημέρα…

Γαστρονομία

Μυστικά για πηχτές σούπες

Τα μυστικά για πηχτές σούπες ξεκινούν με μια βασική αρχή, το σιγομαγείρεμα ή αλλίως σιγοβράσιμο.…

Γαστρονομία

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες σε μια εύκολη και γρήγορη εκδοχή για όλη την οικογένεια. Νόστιμη επιλογή, με…

Γαστρονομία

Πρωινό για ενέργεια : οι τάσεις στις συνταγές

Μια κοινή εμμονή πλέον το γεύμα του πρωινού. Λίγο οι απαιτήσεις της καθημερινότητας, λίγο οι…

Γαστρονομία

Ιταλικές δίπλες ή αλλίως crostoli

Από τις εορταστικές τραγανές ελληνικές δίπλες στο πεντανόστιμο Ιταλικό crostoli. Λεπτές τραγανές λωρίδες ζύμης τηγανίζονται…

Γαστρονομία

Κέικ με κρασί για οινόφιλους και μη

Κέικ με κρασί, ομολογουμένως δεν είναι ένας συνδυασμός που περιμένουμε να συναντήσουμε σε πολλές συνταγές.…

Γαστρονομία

Τα μυστικά της κουζίνας από τη… γιαγιά

Ένας λόγος που αγάπησα τη μαγειρική είναι η γιαγιά μου. Μυρίζοντας και δοκιμάζοντας κάθε της…