Νηστίσιμο ανατολίτικο σάμαλι

σάμαλι
Σάμαλι

Σάμαλι, ένα γλυκό που μας ταξιδεύει στα βάθη της ανατολής. Βέβαια, δίχως κανένα άδικο, διότι κατάγεται από τη μακρινή Συρία απ’ την οποία ταξίδεψε, έφτασε στη Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη, κι έπειτα στην Ελλάδα, όπου πωλούνταν από τους πλανόδιους σαμαλιτζήδες (χαλβατζήδες ή σαλεπιτζήδες). Αποτελούσε ένα εύκολο και οικονομικό γλυκό, καθώς μπορούσε να γίνει μόνο με σιμιγδάλι, νερό και ζάχαρη, αν και η συνταγή του ζητά γιαούρτι νερουλό, σιμιγδάλι, ζάχαρη. Το Σάμαλι πολλές φορές και ανάλογα με τον τρόπο χρήσης των υλικών του μπορεί να “μετατραπεί” σε ραβανί (αν προστεθούν αυγά) ή γιαουρτόπιτα (αν προστεθεί αλεύρι). Το σάμαλι φυσικά έχει και τη νηστίσιμη μορφή του, η οποία δεν υστερεί σε τίποτα σε σχέση με την αρτύσιμη.

 

Συνταγή για το νηστίσιμο σάμαλι

 

Υλικά για το σάμαλι

2 φλ. σιμιγδάλι ψιλό

1 φλ. σιμιγδάλι χοντρό

Advertising

Advertisements
Ad 14

1/2 φλ. ζάχαρη

1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ

2 πρέζες σόδα μαγειρική

1½ φλ. χυμό από πορτοκάλι

Advertising

1 φλ. καλαμποκέλαιο

1/2 φλ. νερό (ή γάλα αμυγδάλου)

ξύσμα από 2 μέτρια λεμόνια

3/4 κ.γ. κοφτό μαστίχα σκόνη

Advertising

1 βανίλια

2 πρέζες αλάτι

 

Υλικά για το σιρόπι

2½ φλ. νερό

Advertising

3 φλ. ζάχαρη

το χυμό από 1/2 λεμόνι

1 φλούδα από λεμόνι

Εκτέλεση για το νηστίσιμο σάμαλι

Αρχικά σ’ ένα μπολ, βάζουμε όλα τα υγρά υλικά για το γλυκό, Βάζουμε μαζί  χυμό, νερό, λάδι, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Σιγά-σιγά προσθέτουμε το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας παράλληλα το μείγμα. Στη συνέχεια ρίχνουμε το μπέικιν, τη σόδα, το αλάτι, το ξύσμα, τη βανίλια, τη μαστίχα κι ανακατεύουμε. Αφού βραχούν τα υλικά και σπάσει κάθε κόμπος του σιμιγδαλιού που δημιουργείται, μόλις ενωθεί το σιμιγδάλι με τα υγρά λαδώνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε μέσα το μείγμα. Έπειτα το αφήνουμε να σταθεί για 1 ώρα στον πάγκο της κουζίνας μας σκεπασμένο, προκειμένου να ρουφήξει το σιμιγδάλι τα υγρά που του αναλογούν. Τέλος, ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 170°C στην κάτω σχάρα για 50’ μέχρι να δούμε ότι έχει ροδίσει.

Advertising

Εκτέλεση για το σιρόπι

Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε για να λιώσει η ζάχαρη, όμως από την ώρα που θα πάρει βράση δεν ανακατεύουμε ξανά το σιρόπι. Βράζουμε το σιρόπι για 3-4’ μετρώντας από την ώρα που θα πάρει βράση, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και βράζουμε για 1’ ακόμη.

Σιρόπιασμα και σερβίρισμα

Όταν σιροπιάσουμε το σάμαλι, πρέπει το γλυκό να είναι καυτό και το σιρόπι χλιαρό προς κρύο. Αφήνουμε το γλυκό να σταθεί μια νύχτα να τραβήξει το σιρόπι και δεν το κόβουμε πριν στεγνώσει το σιρόπι και ποτίσει καλά το γλυκό, καθώς θα διαλύεται το κομμάτι του σάμαλι που θα προσπαθούμε να κόψουμε πριν την κατάλληλη στιγμή, και επίσης θα λιμνάζει το σιρόπι στο ταψί. Όταν, σύμφωνα με τα παραπάνω, το γλυκό μας έχει σιροπιαστεί καταλλήλως σαφώς έπεται το σερβίρισμα, το οποίο μπορεί να γίνει όπως και στο ρεβανί με κάποιο παγωτό της αρεσκείας μας.

 

σάμαλι
Νηστίσιμο σάμαλι σερβιρισμένο

 

Καλή σας όρεξη!

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Φλώρινα. Από τα παιδικά μου χρόνια είχα κλίση προς τις τέχνες με μεγαλύτερες αγάπες την μουσική, την λογοτεχνία, την ποίηση και την μαγειρική. Ωστόσο, με κέρδισε η αγάπη για τον συνάνθρωπο, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να φοιτώ στο τμήμα της Νοσηλευτικής του ΔΙ.ΠΑ.Ε. Παράλληλα βέβαια δεν ξεχνώ την αγάπη για την μαγειρική γεγονός που με ώθησε σε σπουδές αρτοζαχαροπλαστικής, όπως και την αγάπη μου για την λογοτεχνία καθώς διατηρώ σελίδα στο instagram με προσωπικά quotes, το όνομα αυτής Erinn.e.yes ή Ερινύες.

Περισσότερα από τη στήλη: Γαστρονομία

Γαστρονομία

5+1 βιβλία γαστρονομίας που θα σας ανοίξουν την όρεξη

Η πρώτη μέρα του Απρίλη έχει οριστεί ως η παγκόσμια ημέρα βιβλίου γαστρονομίας. Η ημέρα…

Γαστρονομία

Μυστικά για πηχτές σούπες

Τα μυστικά για πηχτές σούπες ξεκινούν με μια βασική αρχή, το σιγομαγείρεμα ή αλλίως σιγοβράσιμο.…

Γαστρονομία

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες σε μια εύκολη και γρήγορη εκδοχή για όλη την οικογένεια. Νόστιμη επιλογή, με…

Γαστρονομία

Πρωινό για ενέργεια : οι τάσεις στις συνταγές

Μια κοινή εμμονή πλέον το γεύμα του πρωινού. Λίγο οι απαιτήσεις της καθημερινότητας, λίγο οι…

Γαστρονομία

Ιταλικές δίπλες ή αλλίως crostoli

Από τις εορταστικές τραγανές ελληνικές δίπλες στο πεντανόστιμο Ιταλικό crostoli. Λεπτές τραγανές λωρίδες ζύμης τηγανίζονται…

Γαστρονομία

Κέικ με κρασί για οινόφιλους και μη

Κέικ με κρασί, ομολογουμένως δεν είναι ένας συνδυασμός που περιμένουμε να συναντήσουμε σε πολλές συνταγές.…

Γαστρονομία

Τα μυστικά της κουζίνας από τη… γιαγιά

Ένας λόγος που αγάπησα τη μαγειρική είναι η γιαγιά μου. Μυρίζοντας και δοκιμάζοντας κάθε της…