Παστίτσιο χωρίς κρέας, μια εύκολη και νόστιμη συνταγή

Πηγή: www.thefoodiecorner.gr

Αν αποφεύγεις το κρέας αλλά αγαπάς το καλό φαγητό, τότε σίγουρα πρέπει να δοκιμάσεις την παρακάτω συνταγή για το παστίτσιο χωρίς κρέας. Θα σου δώσει την ευκαιρία να απολαύσεις το αγαπημένο σου φαγητό σε μια παραλλαγή χωρίς κρέας, η οποία σου δίνει τη δυνατότητα να το μαγειρεύεις σε περιόδους νηστείας ή και στην καθημερινότητά σου εάν αποφεύγεις την κατανάλωση κρέατος για ηθικούς λόγους ή για λόγους υγείας.

Σε αυτήν τη συνταγή θα αντικαταστήσουμε τον κιμά που περιέχει το παστίτσιο με ένα όσπριο που δε λείπει ποτέ από τα σπίτια μας και δεν είναι άλλο από τις αγαπημένες μας φακές. Μπορείς να βράσεις τις φακές σε νερό με λίγο λάδι (αυτό μπορεί να γίνει  και από την προηγούμενη ημέρα) ή για ευκολία να προμηθευτείς έτοιμες βρασμένες φακές που πωλούνται πια στα περισσότερα supermarkets.

 

Παστίτσιο χωρίς κρέας

 

Για την μπεσαμέλ θα χρειαστούμε:

Advertising

Advertisements
Ad 14

1 λίτρο γάλα της αρεσκείας μας

1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό

1 κουταλιά της σούπας βούτυρο

1 κούπα κίτρινο τυρί τριμμένο της αρεσκείας μας

Advertising

Αλάτι

Πιπέρι

 

Για τον κιμά (από φακές) θα χρειαστούμε:

500 γραμμάρια φακές βρασμένες

Advertising

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 καρότα τριμμένα

250 γραμμάρια σάλτσα ντομάτας

1 ποτήρι βραστό νερό

Advertising

4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Κανέλα

Γαρύφαλλο

2 φύλλα δάφνης

Advertising

Αλάτι

Πιπέρι

 

Εκτέλεση

Για να φτιάξουμε τον κιμά (από φακές):

Advertising

Σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι για να σοταριστεί. Στη συνέχεια προσθέτουμε το τριμμένο καρότο και δύο λεπτά αργότερα τις βρασμένες φακές και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας και μόλις πάρει βράση προσθέτουμε το βραστό νερό, το αλάτι, το πιπέρι, τα φύλλα δάφνης, το γαρύφαλλο και την κανέλα. Ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα  και μόλις δούμε ότι έχει δέσει, αποσύρουμε από τη φωτιά.

 

Για να φτιάξουμε την μπεσαμέλ:

Βάζουμε σε μια αντικολλητική κατσαρόλα το γάλα, το σιμιγδάλι, το βούτυρο, το αλάτι και το πιπέρι και την τοποθετούμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις το μίγμα μας πάρει βράση και αρχίσει να πήζει, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε καλά.

 

Στήσιμο:

Advertising

Για το παστίτσιο χωρίς κρέας χρησιμοποιούμε ζυμαρικά της αρεσκείας μας, μια καλή επιλογή είναι τα ριγκατόνι. Τα βράζουμε ένα λεπτό λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας και τα τοποθετούμε στο ταψί μας. Από πάνω προσθέτουμε όλη την ποσότητα του κιμά και τώρα ανάλογα τις προτιμήσεις είτε τον ανακατεύουμε με τα ζυμαρικά είτε τον αφήνουμε από πάνω σε στρώση. Αν επιλέξουμε να κάνουμε στρώσεις, όταν βάλουμε τα ζυμαρικά μας στο ταψί θα προσθέσουμε μία κουταλιά της σούπας βούτυρο και πιπέρι και θα ανακατέψουμε καλά και στη συνέχεια θα προσθέσουμε από πάνω τον κιμά. Στη συνέχεια απλώνουμε από πάνω την μπεσαμέλ. Ρίχνουμε πάνω από την μπεσαμέλ τυρί τριμμένο και ψήνουμε το παστίτσιο χωρίς κρέας σε μέτριο φούρνο μέχρι η επιφάνειά του να αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα.

Απολαύστε το!

Οι αγάπες μου είναι τρεις, το καλό φαγητό, τα ζώα και η φύση. Μου αρέσει να ταξιδεύω μέσα από ταινίες, γεύσεις και παραμύθια. Προσπαθώ καθημερινά για το καλύτερο και αν ποτέ κάτι πάει στραβά, η αστερόσκονη είναι η λύση!

Περισσότερα από τη στήλη: Γαστρονομία

Γαστρονομία

5+1 βιβλία γαστρονομίας που θα σας ανοίξουν την όρεξη

Η πρώτη μέρα του Απρίλη έχει οριστεί ως η παγκόσμια ημέρα βιβλίου γαστρονομίας. Η ημέρα…

Γαστρονομία

Μυστικά για πηχτές σούπες

Τα μυστικά για πηχτές σούπες ξεκινούν με μια βασική αρχή, το σιγομαγείρεμα ή αλλίως σιγοβράσιμο.…

Γαστρονομία

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες σε μια εύκολη και γρήγορη εκδοχή για όλη την οικογένεια. Νόστιμη επιλογή, με…

Γαστρονομία

Πρωινό για ενέργεια : οι τάσεις στις συνταγές

Μια κοινή εμμονή πλέον το γεύμα του πρωινού. Λίγο οι απαιτήσεις της καθημερινότητας, λίγο οι…

Γαστρονομία

Ιταλικές δίπλες ή αλλίως crostoli

Από τις εορταστικές τραγανές ελληνικές δίπλες στο πεντανόστιμο Ιταλικό crostoli. Λεπτές τραγανές λωρίδες ζύμης τηγανίζονται…

Γαστρονομία

Κέικ με κρασί για οινόφιλους και μη

Κέικ με κρασί, ομολογουμένως δεν είναι ένας συνδυασμός που περιμένουμε να συναντήσουμε σε πολλές συνταγές.…

Γαστρονομία

Τα μυστικά της κουζίνας από τη… γιαγιά

Ένας λόγος που αγάπησα τη μαγειρική είναι η γιαγιά μου. Μυρίζοντας και δοκιμάζοντας κάθε της…