«Πειραγμένο» ντάκο

Χαρούπι, μυζήθρα και αρωματικά όπως το θρούμπι η ρίγανη και το θυμάρι πρωταγωνιστούν στην σημερινή κρητική συνταγή για ένα πειραγμένο ντάκο μαζί με μια δόση μελιού!!!

Κρητικά προϊόντα από το αγαπημένο μου νησάκι. Αν και έχω να πάω αρκετά χρόνια θα είναι πάντα το δεύτερο σπίτι μου. Εκεί έχω ωραίες αναμνήσεις από τα παιδικά καλοκαίρια στο μικρό χωριουδάκι της μητέρας μου την Γαρίπα. Και αξίζει να αναφέρω το όνομα του γιατί θα ήθελα να το γνωρίσει ο κόσμος. Ως μεγάλη, πολλές αναμνήσεις από το υπόλοιπο νησί ,Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά, φοβερά μέρη και παραλίες βγαλμένες από όνειρο με ροζ άμμο, και όμως το μυαλό μου όποτε σκέφτομαι την Κρήτη είναι εκείνα τα καλοκαιριά στο χωριό.

Ένα μικρό παραδοσιακό χωριό που πηγαίναμε εμείς οι πρωτευουσιάνες χα χα. Θυμάμαι ακόμα την προγιαγιά μου που με κυνηγούσε να πιώ γάλα κατσίκας (και τότε μύριζε αλήθεια μύριζε πολύ) και τον προπάππου μου να πηγαίνει στις ελιές με το τρίκυκλο. Εμείς με τα ξαδέρφια μου να μαζεύουμε χοχλιούς και να κάνουμε ζαβολιές. Σας το λέω ήταν αξέχαστο και αν μπορούσα να γυρίσω πίσω σε ένα καλοκαίρι θα ήταν σε ένα από αυτά τα καλοκαίρια που τόσο αγαπάω!!!

Μπορούσα να τρώω για ολόκληρο το καλοκαίρι μόνο χοχλιούς γιατί εκεί ήταν ποιο νόστιμοι από οπουδήποτε αλλού στο νησί, χοχλιούς και ντάκο !!!

Advertising

Advertisements
Ad 14

Εμπνευσμένη λοιπόν η συνταγή μου από αυτά τα καλοκαίρια με κρητικό ντάκο, χοχλιούς και ακόμα πολλές νοστιμιές. Θα σας ταξιδέψω σε ένα καλοκαίρι μου…. Θα πειράξουμε λίγο το ντάκο και θα τον κάνουμε αλλιώς! Σας δίνω τον λόγο μου ότι θα αγαπήσετε και αυτήν την εκδοχή και ας είναι τόσο διαφορετική!

Ντάκο με μαριναρισμένα ντοματίνια

Για το ντάκο θα χρειαστούμε:

  • Δύο φέτες ψωμί από χαρούπι
  • Δέκα ντοματίνια στη μέση κομμένα
  • Τριμμένο θρούμπι, ρίγανη και θυμάρι
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Μέλι
  • 50 γρ. μυζήθρα
  • Ελαιόλαδο

Διαδικασία στησίματος:

Σε ένα μπολ βάζουμε τα ντοματίνια κομμένα στη μέσ. Στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός το ψωμί και τη μυζήθρα, τα ανακατεύουμε και αφήνουμε για δέκα λεπτά ή περισσότερο για να μαριναριστούν.

Σε ένα πιάτο ξεκινάμε κ στήνουμε το ντάκο μας. Βάζουμε πρώτα το ψωμί, από πάνω προσθέτουμε μυζήθρα και έπειτα τα ντoματίνια, ραντίζουμε με το ζουμί τους και απολαμβάνουμε!

Και εννοείται Ταιριάζει απόλυτα με ρακί ή κρύο ρακόμελο,

Advertising

***Μη πέσετε να με φάτε, γνωρίζω πολύ καλά ότι θέλει παξιμάδι 😊

Η ντελικάτη γεύση και η χαρακτηριστική μυρωδιά που αφήνουν τα μυρωδικά  σε ταξιδεύει εκεί… στην Κρήτη ακόμα και αν δεν έχεις πάει ποτέ!

Είμαι η Γεωργία, μαμά ενός μικρού αγοριού και η μαγειρική είναι η ψυχοθεραπεία μου. Θα με γνωρίσετε καλύτερα μέσα από τα άρθρα και τις συνταγές μου. Μπορείτε αν θέλετε να με ακολουθήσετε και στο προφίλ μου στο instagram Syntagogo http://bitly.ws/Aogi

Περισσότερα από τη στήλη: Γαστρονομία

Γαστρονομία

5+1 βιβλία γαστρονομίας που θα σας ανοίξουν την όρεξη

Η πρώτη μέρα του Απρίλη έχει οριστεί ως η παγκόσμια ημέρα βιβλίου γαστρονομίας. Η ημέρα…

Γαστρονομία

Μυστικά για πηχτές σούπες

Τα μυστικά για πηχτές σούπες ξεκινούν με μια βασική αρχή, το σιγομαγείρεμα ή αλλίως σιγοβράσιμο.…

Γαστρονομία

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες σε μια εύκολη και γρήγορη εκδοχή για όλη την οικογένεια. Νόστιμη επιλογή, με…

Γαστρονομία

Πρωινό για ενέργεια : οι τάσεις στις συνταγές

Μια κοινή εμμονή πλέον το γεύμα του πρωινού. Λίγο οι απαιτήσεις της καθημερινότητας, λίγο οι…

Γαστρονομία

Ιταλικές δίπλες ή αλλίως crostoli

Από τις εορταστικές τραγανές ελληνικές δίπλες στο πεντανόστιμο Ιταλικό crostoli. Λεπτές τραγανές λωρίδες ζύμης τηγανίζονται…

Γαστρονομία

Κέικ με κρασί για οινόφιλους και μη

Κέικ με κρασί, ομολογουμένως δεν είναι ένας συνδυασμός που περιμένουμε να συναντήσουμε σε πολλές συνταγές.…

Γαστρονομία

Τα μυστικά της κουζίνας από τη… γιαγιά

Ένας λόγος που αγάπησα τη μαγειρική είναι η γιαγιά μου. Μυρίζοντας και δοκιμάζοντας κάθε της…