
Ψητά λαχανικά στο τραπέζι σας! Τα ψητά λαχανικά μπορεί να αποτελέσουν μία θρεπτική σαλάτα ή ένα πολύ όμορφο ορεκτικό για ένα γεύμα με τους φίλους σας. Είναι πεντανόστιμα και πλούσια σε πηγές φυτικών ινών και ιχνοστοιχείων. Επίσης, τα ψητά λαχανικά είναι καλό να τα καταναλώνουμε καθώς είναι γεμάτα βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Προτιμήστε να τρώτε εποχιακά λαχανικά γιατί βρίσκονται στην πιο ευεργετική τους φάση!
Ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου ο Σεπτέμβριος διατηρεί κάποια λαχανικά του καλοκαιριού ωστόσο κάποια άλλα κάνουν την εμφάνισή τους στους πάγκους της κουζίνας μας. Ανάλογα με την προτίμησή σας, επιλέξτε ό,τι λαχταράει το στομάχι σας και μαγειρέψτε φρέσκα λαχανικά. Τα ψητά λαχανικά είναι ότι καλύτερο, χωρίς να βαραίνουν δημιουργούν ένα μεσογειακό αρωματικό πιάτο. Απαραίτητο συνοδευτικό το μανούρι το οποίο όταν ενώνεται με τα λαχανικά και ιδιαίτερα με την μελιτζάνα δημιουργείται ένα ονειρεμένο φαγητό. Εγώ αποφάσισα να φτιάξω ψητά λαχανικά για το Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι και ελπίζω να σας αρέσει και εσάς η συνταγή μου. Ο δικός μου πύργος θα αποτελεί μία πανδαισία χρωμάτων και γεύσης στον ουρανίσκο σας. Τι λέτε πάμε να το δοκιμάσουμε!
Συνταγή για ψητά λαχανικά
Υλικά
3 μελιτζάνες στρογγυλές
3 κολοκυθάκια μέτρια στρογγυλά
1 κόκκινη πιπεριά
1 κίτρινη πιπεριά
1 κρεμμύδι μέτριο
1 ντομάτα μέτρια
1 μανιτάρι μεγάλο άσπρο
300 γρ. μανούρι
αλάτι , πιπέρι
κρέμα βαλσάμικο
ελαιόλαδο
φασκόμηλο για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Πλένουμε και σκουπίζουμε τα λαχανικά. Κόβουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια σε λεπτές φέτες. Κόβουμε τις χρωματιστές πιπεριές κατά μήκος. Βάζουμε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και αλείφουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια με πινέλο. Συνεχίζουμε την κοπή με το κρεμμύδι, την ντομάτα και το μανιτάρι (τα δύο). Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα (αν θέλουμε στρώνουμε λαδόκολλα) και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C για 20′. Συγχρόνως ψήνουμε και τις πιπεριές ολόκληρες, μέχρι να καεί η φλούδα τους. Μετά τις κόβουμε στα 4 ή στα 8 ανάλογα πόσο μεγάλες είναι.
- Tip για το ψήσιμο: Όσα λαχανικά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ψηθούν, καλό θα ήταν να είναι πιο λεπτοκομμένα από τα υπόλοιπα.
- Tip για το food styling: Παίρνουμε ένα μεγάλο στρογγυλό πιάτο της αρεσκείας σας και βάζουμε στο κέντρο μία μεγάλη σταγόνα από κρέμα βαλσάμικο. Βάλτε το μανούρι στην αρχή και ξεκινήστε να στήνετε τον πύργο σας. Συνεχίστε με τις πιπεριές, τα κολοκύθια, τις μελιτζάνες, το κρεμμύδι και την ντομάτα. Τέλος, τοποθετήστε το μανιτάρι και γαρνίρετε με το φασκόμηλο.
Καλή όρεξη!
- argiro.gr
- akispetretzikis.com