Σιμιγδαλένιος Χαλβάς: Η απόλυτη συνταγή για το παραδοσιακό σαρακοστιανό έδεσμα!

σιμιγδαλένιος χαλβάς συνταγή
Πηγή φωτογραφίας: boro.gr

Τον ζουμερό σιμιγδαλένιο χαλβά τον έχουμε όλοι συνδεμένο με την Σαρακοστή. Ωστόσο εγώ τον ¨σκαρώνω¨ αρκετά συχνά στο σπίτι μας γιατί αφενός αρέσει σε όλους, αφετέρου είναι τόσο γρήγορο γλυκό και με λίγα υλικά που αν μη τι άλλο θα ήταν «αμαρτία» να μην υπάρχει συχνά χαλβάς στο σπίτι Η συνταγή του σιμιγδαλένιου χαλβά κρατάει χρόνια πίσω, από την προγιαγιά στην γιαγιά και μετά στο παιδί και πάει λέγοντας. Έτσι και αλλιώς αν κάτι έχει επιτυχία δεν το αλλάζεις. Η επιτυχία αυτής της συνταγής φαίνεται ξεκάθαρα, αφού σε όλα αν όχι στα περισσότερα σπίτια υποστηρίζεται χρόνια τώρα! Το θυμόμαστε όλοι εκείνο το πετυχημένο 3-2-1 ΑΝΤ1? Ε στην περίπτωση του σιμιγδαλένιου χαλβά λέμε και φωνάζουμε 4-3-2-1 ΧΑΛΒΑΣ!

Το μόνο μου μυστικό είναι ότι δεν αφήνω το σιμιγδάλι να στεγνώσει από το το σιρόπι, άρα μένει (αν περισσέψει δηλαδή) ζουμερός ο χαλβάς σαν σιροπιαστό γλυκό και τις επόμενες ημέρες. Φυσικά αυτά είναι γούστα, άλλος τον προτιμάει στεγνό, άλλος σφιχτό,  άλλος ζουμερό και σπυρωτό, να μένει όπως ακριβώς βγαίνει από την κατσαρόλα, έτσι ακριβώς τον προτιμάω και εγώ.

Πάμε να δούμε όμως τι θα χρειαστούμε για τον σιμιγδαλένιο χαλβά μετρώντας αντίστροφα:

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟ ΧΑΛΒΑ:

  • 4 ποτήρια νερό
  • 3 ποτήρια ζάχαρη
  • 2 ποτήρια σιμιγδάλι χοντρό
  • 1 ποτήρι λάδι

Και για έξτρα γεύση λίγη κανέλα και φλούδες πορτοκαλιού. Είναι σημαντικό η μέτρηση όλων των υλικών να γίνει με το ίδιο ποτήρι.

Advertising

Advertisements
Ad 14

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ ΤΟΥ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΥ ΧΑΛΒΑ:

Θα χρειαστούμε δύο κατσαρόλες, μια για το σιρόπι και μια για το σιμιγδάλι. Στην πρώτη κατσαρόλα  βράζω το νερό με τη ζάχαρη και την κανέλα και τις φλούδες πορτοκαλιού για να γίνει το σιρόπι. Στην δεύτερη κατσαρόλα  ζεσταίνω το λάδι. Στη συνέχεια προσθέτω το σιμιγδάλι για να καβουρντιστεί καλά. Ανακατεύω συνέχεια μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα, ναι χρυσό καλά διαβάσατε, ο «άσπρος» χαλβάς κατ ’εμε είναι άψητος, άρα υπομονή και καλό ανακάτεμα!

Αφού πάρει το υπέροχο χρυσαφένιο χρώμα το σιμιγδάλι, σιγά σιγά και με πάρα πολύ προσοχή ρίχνω το σιρόπι για να ενσωματωθεί στο μείγμα και συνεχίζω να ανακατεύω μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Το αποτέλεσμα που θέλω να έχω  είναι σαν βρεγμένη άμμος.

Ανάλογα τα γούστα στον σιμιγδαλένιο χαλβά μπορούμε να προσθέσουμε σταφίδες, καρύδια, διάφορους ξηρούς καρπούς, κακάο λιωμένη σοκολάτα κ.α. Για άρωμα πέρα του πορτοκαλιού και τις κανέλας πολλές φορές προσθέτω και γαρίφαλο.

Στο τέλος τοποθετώ στο σκεύος που θα χρησιμοποιήσω και το αφήνω να κρυώσει ΕΚΤΟΣ ψυγείου! Ποτέ ο χαλβάς δεν μπαίνει στο ψυγείο.Σερβίρουμε τον σιμιγδαλένιο χαλβά με έξτρα κανέλα, καρυδόψιχα ή μέλι!

Advertising

Και λίγες έξτρα γνώσεις: Η ονομασία του φαίνεται να προέρχεται από την αραβική ρίζα حلوى ή hulw (χαλβά), που σημαίνει γλυκό. Η προφορά της λέξης στις χώρες αυτές είναι περίπου ίδια, ωστόσο οι παραλλαγές ξεχωρίζουν από την όψη και την υφή. εν είναι γνωστό πότε ακριβώς μπήκε στην Ελλάδα. Πιθανολογείτε ότι πέρασε στην ελληνική κουζίνα προς το τέλος του 12ου αιώνα.

Είμαι η Γεωργία, μαμά ενός μικρού αγοριού και η μαγειρική είναι η ψυχοθεραπεία μου. Θα με γνωρίσετε καλύτερα μέσα από τα άρθρα και τις συνταγές μου. Μπορείτε αν θέλετε να με ακολουθήσετε και στο προφίλ μου στο instagram Syntagogo http://bitly.ws/Aogi

Περισσότερα από τη στήλη: Γαστρονομία

Γαστρονομία

5+1 βιβλία γαστρονομίας που θα σας ανοίξουν την όρεξη

Η πρώτη μέρα του Απρίλη έχει οριστεί ως η παγκόσμια ημέρα βιβλίου γαστρονομίας. Η ημέρα…

Γαστρονομία

Μυστικά για πηχτές σούπες

Τα μυστικά για πηχτές σούπες ξεκινούν με μια βασική αρχή, το σιγομαγείρεμα ή αλλίως σιγοβράσιμο.…

Γαστρονομία

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες σε μια εύκολη και γρήγορη εκδοχή για όλη την οικογένεια. Νόστιμη επιλογή, με…

Γαστρονομία

Πρωινό για ενέργεια : οι τάσεις στις συνταγές

Μια κοινή εμμονή πλέον το γεύμα του πρωινού. Λίγο οι απαιτήσεις της καθημερινότητας, λίγο οι…

Γαστρονομία

Ιταλικές δίπλες ή αλλίως crostoli

Από τις εορταστικές τραγανές ελληνικές δίπλες στο πεντανόστιμο Ιταλικό crostoli. Λεπτές τραγανές λωρίδες ζύμης τηγανίζονται…

Γαστρονομία

Κέικ με κρασί για οινόφιλους και μη

Κέικ με κρασί, ομολογουμένως δεν είναι ένας συνδυασμός που περιμένουμε να συναντήσουμε σε πολλές συνταγές.…

Γαστρονομία

Τα μυστικά της κουζίνας από τη… γιαγιά

Ένας λόγος που αγάπησα τη μαγειρική είναι η γιαγιά μου. Μυρίζοντας και δοκιμάζοντας κάθε της…