
Σπανάκι ογκρατέν ή au gratin. Γαλλικός μαγειρικός όρος που χρησιμοποιείτε για να περιγράψουμε την παρασκευή ενός φαγητού σε πολύ υψηλή θερμοκρασία έτσι ώστε να δημιουργηθεί στην επιφάνεια του μία νόστιμη κρούστα. Το σπανάκι θεωρείται superfood με πλούσια διατροφική αξία. Είναι η κύρια πηγή σιδήρου για το σώμα μας. Με λίγα λόγια, το σπανάκι ογκρατέν μπορεί να είναι το ιδανικό πιάτο, κυρίως ή συνοδευτικό για το Κυριακάτικο τραπέζι σας.
Φανταστείτε μετά από μια κουραστική εβδομάδα να σας περιμένει στο τραπέζι ένα λαχταριστό και ζουμερό σπανάκι ογκρατέν. Λιωμένα τυριά, αφράτη μπεσαμέλ και φρέσκο σπανάκι αποτελούν τον πλέον συναρπαστικό συνδυασμό. Σκεφτείτε, λοιπόν, ποιος θα μπορούσε να αντισταθεί σε ένα σπανάκι ογκρατέν; Εγώ πάντως όχι!
Υλικά για Σπανάκι ογκρατέν
1 κιλό σπανάκι
150 gr. κασέρι
200 gr. regato
125 gr. γραβιέρα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 αυγά
1 κουταλιά σούπας βούτυρο
Υλικά για την μπεσαμέλ
100 gr αλεύρι
100 gr βούτυρο (καλής ποιότητας)
100 gr παρμεζάνα
100 gr γιαούρτι
1 λίτρο γάλα
2 κρόκους αυγών
αλάτι, πιπέρι
μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση για μπεσαμέλ
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε και το αλεύρι, έτσι ώστε να δημιουργηθεί το ρου. Το ρου είναι λιπαρή ουσία με αλεύρι. Θα χρησιμοποιηθεί ως πηκτικό στοιχείο για να δέσει η μπεσαμέλ. Καβουρδίζουμε για 2 λεπτά μέχρι να φύγει η μυρωδιά από το αλεύρι. Προσθέτω το χλιαρό γάλα και ανακατεύω γρήγορα ώστε να αναμιχθούν όλα τα υλικά. Συνεχίζουμε ανακατεύοντας συχνά το μείγμα μέχρι να δέσει και να πάρει μια βράση. Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το γιαούρτι, τους κρόκους και τρίβοντας λίγο από το φρέσκο μοσχοκάρυδο. Τέλος, ανακατεύουμε αμέσως χωρίς να ψηθούνε οι κρόκοι αυγών.
Εκτέλεση για ογκρατέν
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε ελαφρώς το σπανάκι και το στραγγίζουμε πολύ καλά. Σε ένα αντικολητικό τηγάνι τσιγαρίζουμε το σπανάκι και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με μία κουταλιά σούπας βούτυρο. Σε ένα πυρέξ βάζουμε λίγο βούτυρο και τοποθετούμε το σπανάκι που έχουμε ήδη τσιγαρίσει. Σε ένα μεγάλο μπολ κόβουμε σε χοντρά κομμάτια τα τυριά, ρίχνουμε τα αυγά και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Αφού έχουμε ήδη ετοιμάσει την μπεσαμέλ ρίχνουμε 2 φλυτζάνια του τσαγιού γεμάτα στο πυρέξ με το σπανάκι και τα ανακατεύουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε και την υπόλοιπη μπεσαμέλ πάνω από το σπανάκι μέχρι να καλυφθεί όλο το μείγμα. Τέλος, πασπαλίζουμε τα υπόλοιπα τυριά αφού τα έχουμε περάσει από τον τρίφτη. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς κελσίου για 30-40 λεπτά περίπου.
Καλή σας όρεξη!
Βιβλιογραφία:
- agrigo.gr
- medNutrition.gr