Σπανάκι ογκρατέν: Ιδανικό πιάτο για το Κυριακάτικο τραπέζι

σπανάκι ογκρατέν
Πηγή: thespuceeats.com

Σπανάκι ογκρατέν ή au gratin. Γαλλικός μαγειρικός όρος που χρησιμοποιείτε για να περιγράψουμε την παρασκευή ενός φαγητού σε πολύ υψηλή θερμοκρασία έτσι ώστε να δημιουργηθεί στην επιφάνεια του μία νόστιμη κρούστα. Το σπανάκι θεωρείται superfood με πλούσια διατροφική αξία. Είναι η κύρια πηγή σιδήρου για το σώμα μας. Με λίγα λόγια, το σπανάκι ογκρατέν μπορεί να είναι το ιδανικό πιάτο, κυρίως ή συνοδευτικό για το Κυριακάτικο τραπέζι σας.

Φανταστείτε μετά από μια κουραστική εβδομάδα να σας περιμένει στο τραπέζι ένα λαχταριστό και ζουμερό σπανάκι ογκρατέν. Λιωμένα τυριά, αφράτη μπεσαμέλ και φρέσκο σπανάκι αποτελούν τον πλέον συναρπαστικό συνδυασμό. Σκεφτείτε, λοιπόν, ποιος θα μπορούσε να αντισταθεί σε ένα σπανάκι ογκρατέν; Εγώ πάντως όχι!

Υλικά για Σπανάκι ογκρατέν

1 κιλό σπανάκι

Advertising

Advertisements
Ad 14

150 gr. κασέρι

200 gr. regato

125 gr. γραβιέρα

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

Advertising

2 αυγά

1 κουταλιά σούπας βούτυρο

Υλικά για την μπεσαμέλ

100 gr αλεύρι

Advertising

100 gr βούτυρο (καλής ποιότητας)

100 gr παρμεζάνα

100 gr γιαούρτι

1 λίτρο γάλα

Advertising

2 κρόκους αυγών

αλάτι, πιπέρι

μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση για μπεσαμέλ

Advertising

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο σε μέτρια φωτιά  μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε και το αλεύρι, έτσι ώστε να δημιουργηθεί το ρου.  Το ρου είναι λιπαρή ουσία με αλεύρι. Θα χρησιμοποιηθεί ως πηκτικό στοιχείο για να δέσει η μπεσαμέλ. Καβουρδίζουμε για 2 λεπτά μέχρι να φύγει η μυρωδιά από το αλεύρι. Προσθέτω το χλιαρό γάλα και ανακατεύω γρήγορα ώστε να αναμιχθούν όλα τα υλικά. Συνεχίζουμε ανακατεύοντας συχνά το μείγμα μέχρι να δέσει και να πάρει μια βράση. Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το γιαούρτι, τους κρόκους και τρίβοντας λίγο από το φρέσκο μοσχοκάρυδο. Τέλος, ανακατεύουμε αμέσως χωρίς να ψηθούνε οι κρόκοι αυγών.

Εκτέλεση για ογκρατέν

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε ελαφρώς το σπανάκι και το στραγγίζουμε πολύ καλά. Σε ένα αντικολητικό τηγάνι τσιγαρίζουμε το σπανάκι και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με μία κουταλιά σούπας βούτυρο. Σε ένα πυρέξ βάζουμε λίγο βούτυρο και τοποθετούμε το σπανάκι που έχουμε ήδη τσιγαρίσει. Σε ένα μεγάλο μπολ κόβουμε σε χοντρά κομμάτια τα τυριά, ρίχνουμε τα αυγά και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Αφού έχουμε ήδη ετοιμάσει την μπεσαμέλ ρίχνουμε 2 φλυτζάνια του τσαγιού γεμάτα στο πυρέξ με το σπανάκι και τα ανακατεύουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε και την υπόλοιπη μπεσαμέλ πάνω από το σπανάκι μέχρι να καλυφθεί όλο το μείγμα. Τέλος, πασπαλίζουμε τα υπόλοιπα  τυριά αφού τα έχουμε περάσει από τον τρίφτη. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς κελσίου για 30-40 λεπτά περίπου.

                                                                                                 Καλή σας όρεξη!

Advertising

 

Βιβλιογραφία:

  • agrigo.gr
  • medNutrition.gr

 

 

 

 

Η πρώτη γειτονιά που θυμάμαι είναι στο Βόλο. Εκεί γεννήθηκα και μεγάλωσα στην συνέχεια εγκαταστάθηκα στην Αθήνα για σπουδές. Είμαι απόφοιτη του τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης. Μετά την παραμονή μου στην Αθήνα όπου εργάστηκα για χρόνια σε ένα μεγάλο δημοσιογραφικό οργανισμό επέστρεψα στην πόλη μου. Αγαπώ την θάλασσα και απολαμβάνω το καλό φαγητό. Όνειρο μου να γυρίσω όλο τον κόσμο και να εξερευνήσω διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς.

Περισσότερα από τη στήλη: Γαστρονομία

Γαστρονομία

5+1 βιβλία γαστρονομίας που θα σας ανοίξουν την όρεξη

Η πρώτη μέρα του Απρίλη έχει οριστεί ως η παγκόσμια ημέρα βιβλίου γαστρονομίας. Η ημέρα…

Γαστρονομία

Μυστικά για πηχτές σούπες

Τα μυστικά για πηχτές σούπες ξεκινούν με μια βασική αρχή, το σιγομαγείρεμα ή αλλίως σιγοβράσιμο.…

Γαστρονομία

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες σε μια εύκολη και γρήγορη εκδοχή για όλη την οικογένεια. Νόστιμη επιλογή, με…

Γαστρονομία

Πρωινό για ενέργεια : οι τάσεις στις συνταγές

Μια κοινή εμμονή πλέον το γεύμα του πρωινού. Λίγο οι απαιτήσεις της καθημερινότητας, λίγο οι…

Γαστρονομία

Ιταλικές δίπλες ή αλλίως crostoli

Από τις εορταστικές τραγανές ελληνικές δίπλες στο πεντανόστιμο Ιταλικό crostoli. Λεπτές τραγανές λωρίδες ζύμης τηγανίζονται…

Γαστρονομία

Κέικ με κρασί για οινόφιλους και μη

Κέικ με κρασί, ομολογουμένως δεν είναι ένας συνδυασμός που περιμένουμε να συναντήσουμε σε πολλές συνταγές.…

Γαστρονομία

Τα μυστικά της κουζίνας από τη… γιαγιά

Ένας λόγος που αγάπησα τη μαγειρική είναι η γιαγιά μου. Μυρίζοντας και δοκιμάζοντας κάθε της…