Οι 9 Μούσες στην ελληνική μυθολογία

Μούσες
Πηγή εικόνας: wikipedia.org

 

Οι 9 Μούσες

Οι Μούσες στην αρχαία ελληνική μυθολογία είναι εννέα αρχαίες θεότητες. Κατοικούσαν στον Όλυμπο και γονείς τους ήταν ο θεός Δίας και η Μνημοσύνη. Ο θεός Απόλλωνας ήταν ο ηγέτης τους. Είναι οι θεές προστάτιδες της λογοτεχνίας, επιστήμης και των τεχνών. Πηγές γνώσης και έμπνευσης, αρχικά για τους Έλληνες και στη συνέχεια για τους Ρωμαίους. Διασκέδαζαν τους Ολύμπιους στα συμπόσια τους τραγουδώντας τους με τις ακούραστες φωνές τις θείες μελωδίες και  τους ύμνους, παίζοντας την λύρα. Τραγούδησαν ακόμη θρηνητικά στην ταφή του Αχιλλέα. Κυρίως υμνούσαν το Δία και το μεγαλείο του. Το πόσο στενά δεμένες ήταν μαζί του φαίνεται από το ότι τις αποκαλούσαν «Ολυμπιάδες». Σπανιότερα δόξαζαν με τα τραγούδια τους το γένος των ανθρώπων και τους φημισμένους ήρωες.  Όταν μεγάλωσαν, έγιναν πολύ έξυπνες και πανέμορφες. Είχαν ιδιαίτερη αγάπη στη μουσική, δεν τις ενδιέφεραν οι ανθρώπινες ασχολίες και αναζητούσαν ήσυχο τόπο για να αφιερωθούν στις Καλές Τέχνες. Έλεγαν πως ο Πίερος, βασιλιάς της Μακεδονίας σύμφωνα με τη μυθολογία, έφερε από εκεί τη λατρεία τους στη Βοιωτία. Ο Πίερος, μάλιστα, απέκτησε εννιά κόρες, στις οποίες έδωσε το όνομα των Μουσών, Πιερίδες. Ήταν όμως τόσο αλαζονικές, ώστε προκάλεσαν τις Μούσες να παραβγούν μαζί τους στο τραγούδι. Οι Μούσες τις νίκησαν, όπως ήταν φυσικό, και για να τις τιμωρήσουν, τις μεταμόρφωσαν σε φλύαρες κίσσες.

Ο θεός Απόλλωνας, διεύθυνε τη χορωδία τους, γι’ αυτό και ονομαζόταν Μουσαγέτης. Περνούσαν τον καιρό τους ως εξής: Ο Απόλλων στεκόταν στη μέση και έπαιζε τη λύρα του. Γύρω του οι Μούσες τραγουδούσαν και έπαιζαν κι αυτές τα μουσικά τους όργανα. Ύστερα, χόρευαν ολόγυρα από το βωμό και αργότερα κάθονταν πάνω σε δάφνες και τραγουδούσαν. Ο Απόλλων πάντα στη μέση με τη λύρα του. Πολλές μέρες περνούσαν και στον Παρνασσό, επειδή και αυτό το βουνό ήταν θεϊκό και βρισκόταν εκεί το μεγάλο μαντείο του Απόλλωνος.

Διαβάστε επίσης  Ο γλυπτός διάκοσμος του Παρθενώνα

Ποιες ήταν οι Μούσες;

Τα ονόματα των Μουσών ήταν: Καλλιόπη, Κλειώ, Ευτέρπη, Θάλεια, Μελπομένη, Τερψιχόρη, Ερατώ, Πολύμνια και Ουρανία.

Advertisements
Ad 14

Η Καλλιόπη ήταν η προστάτιδα της επικής ποίησης και της ρητορικής, καθώς και όλων των καλών τεχνών. Ήταν η μεγαλύτερη, η πιο σεβαστή, η πιο σοβαρή, η πιο σοφή και η πιο αποφασιστική από τις Μούσες.

 

Μούσες
Πηγή εικόνας: wikipedia.org

 

Η Κλειώ ήταν η Μούσα της Ιστορίας. Το όνομά της προέρχεται από το ρήμα κλείω, που σημαίνει αφηγούμαι ή κάνω γνωστό. Απεικόνιζαν την Κλειώ δαφνοστεφανωμένη και με κόκκινο ένδυμα. Στο δεξί της χέρι κρατούσε μία σάλπιγγα και στο αριστερό ένα βιβλίο.

 

Μούσες
Πηγή εικόνας:wikipedia.org

 

Η Ευτέρπη (ευ + τέρπω = ευχαριστώ) στην ελληνική μυθολογία ήταν η μούσα της αυλητικής τέχνης και της Λυρικής ποίησης.

 

Πηγή εικόνας:wikipedia.org

 

Η Τερψιχόρη ήταν η Μούσα του χορού. Σύμβολο της ήταν η λύρα, ο αυλός και το τρίγωνο. Μερικές φορές αναφέρεται ως μητέρα των Σειρήνων. Το όνομά της προέρχεται από το ρήμα τέρπω (ευφραίνω) και το ουσιαστικό χορός.

 

Μούσες
Πηγή εικόνας: wikipedia.org

 

Η Ερατώ ήταν η Μούσα της λυρικής ποίησης και των ύμνων. Απεικονίζεται πάντα με μία λύρα και σχεδόν γυμνή. Ήταν προστάτιδα του γάμου και του έρωτα. Κύριο σύμβολό της ήταν η λύρα, αλλά και η κιθάρα. Σύμφωνα με το μύθο, η Μούσα Ερατώ είναι αυτή που επινόησε τα ερωτικά ποιήματα, το γάμο, την ποίηση και την μουσική.

 

Μούσες
Πηγή εικόνας: arxaiaellinika.home.blog

 

Η Μελπομένη ήταν Μούσα της τραγωδίας, παρά τα χαρούμενα τραγούδια της. Στην αρχή, θεωρούταν μούσα του μέλους, εξ’ ου και το όνομά της. Το όνομά της προέρχεται από το ρήμα μέλπω που σημαίνει υμνώ.

Διαβάστε επίσης  Τα λουλούδια που σημάδεψαν τον Α' Π. Π.

 

Πηγή εικόνας: wikipedia.org

 

Η Θάλεια ήταν προστάτιδα της ευθυμίας. Ανακάλυψε την κωμωδία, τη γεωμετρία, την αρχιτεκτονική και τη γεωργία. Ήταν, επίσης, προστάτιδα και των Συμποσίων. Είχε υπό την προστασία της τη βουκολική ποίηση, δηλαδή τα αντίστοιχα σημερινά δημοτικά τραγούδια και αργότερα την κωμωδία.

 

Μούσες
Πηγή εικόνας: wikipedia.org

 

Η Πολύμνια (εκ του: πολύς + ύμνος) ήταν η Μούσα των ιερών ύμνων και της ευγλωττίας. Η εμφάνισή της φαινόταν σαν να διακατέχεται από κάποια βαθιά σκέψη και ανάμνηση. Είναι μία πολύ σοβαρή γυναίκα, συλλογισμένη και στοχαστική. Συνήθως, απεικονίζεται φορώντας μακρύ μανδύα και πέπλο και έχοντας ακουμπήσει τον αγκώνα της σε ένα μαξιλάρι.

 

Πηγή εικόνας: wikipedia.org

 

Η Ουρανία θεωρούταν εφευρέτης και προστάτιδα της Αστρονομίας και της Αστρολογίας. Συνήθως απεικονίζεται φορώντας στεφάνι σε σχήμα αστεριού, κρατώντας στο αριστερό χέρι την παγκόσμια σφαίρα και στο δεξιό διαβήτη, που αποτελούν και τα σύμβολά της.

 

Μούσες
Πηγή εικόνας:chilonas.com

 

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία του άρθρου:

Οι Μούσες στην αρχαία ελληνική μυθολογία. Ανακτήθηκε από: anekshghta.blogspot.com

Οι ”Μούσες”. Ανακτήθηκε από: chilonas.com

Πόσες (και ποιες) ήταν οι Μούσες; Ανακτήθηκε από: poiostigiati.gr

Μούσες. Ανακτήθηκε από: el.wikipedia.org

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Two Strangers Trying Not To Kill Each Other: Αγάπη σημαίνει

Το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους με τίτλο ”Two Strangers Trying Not
cowgirl

Cowgirl trend: Πως θα το ενταξεις στα καλοκαιρινά outfit

Το Cowgirl trend είναι ένα trend που έχουμε αγαπήσει μέσα