Θαμμένο πλοίο 1.300 ετών πριν από τους Βίκινγκς

Θαμμένο πλοίο 1.300 ετών ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι. Και το χρονολόγησαν πριν από την εποχή των Βίκινγκς. Είναι η παλαιότερη γνωστή ταφή πλοίου.  Το γεγονός αυτό δεν ήταν σύνηθες. Όμως, οι αρχαιολόγοι ερευνούν τα ήθη και τα έθιμα της εποχής για απαντήσεις. Οι ίδιο ελπίζουν στην λύση αυτού του μυστηρίου.

Η κομητεία του Τρέντελαγκ έβγαλε ανακοίνωση  τους ερευνητές που δουλεύουν μαζί με το Νορβηγικό μουσείο Φυσικής Ιστορίας.  Οι ερευνητές βρήκαν την ταφή του πλοίου σε έναν μεγάλο λόφο, στην παράκτια κοινότητα Leka. Ο λόφος είναι γνωστός με το όνομα Herlaugshagen και έχει ύψος 7 μέτρα και διάμετρο 60 μέτρα. Οι ερευνητές είδαν αυτές τις διαστάσεις και από την πρώτη στιγμή πίστεψαν ότι κάτω από κει υπάρχει κάτι μεγάλο θαμμένο.

λοφος leka
Πηγή: enikos.gr

Δεν είναι περίεργο γεγονός το θαμμένος πλοίο.  Ήδη από την αρχαία Ελλάδα υπήρχε το έθιμο να θάβουν πλοία με το νεκρό μέσα. Αυτή η πρακτική πίστευαν ότι αποτελεί ” την μετάβαση του ατόμου στον άλλο κόσμο ασφαλή”, σύμφωνα με την Verity Babbs του Artnet.

Θαμμένο πλοίο ετών 1.300-Τα ευρήματα

Οι εργαζόμενοι για λογαριασμό της Νορβηγικής Διεύθυνσης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ανέσκαψαν μεγάλο μέρος του τύμβου. Στα ευρήματα τους υπήρχαν πριτσίνια και κομμάτια ξύλου που πιθανόν κάποτε να αποτελούσαν μέρος του πλοίου. Τα κομμάτια ξύλου δείχνουν την περίοδο που έχτισαν τα πλοία γύρω στο 700 π.Χ κατά τη διάρκεια της Μεροβίγγειας περιόδου (περίπου 550 έως 800 π.Χ). Έτσι, αυτή η χρονολόγηση είναι πριν την εποχή των Βίκινγκς (περίπου 793 έως το 1066 π.Χ). Η χρονολόγηση αυτή είναι διαφωτιστική για την ταφή των πλοίων και πόσο πίσω στον χρόνο την πάει.

Διαβάστε επίσης  Φιλοσοφία και Φύση: 4 αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι και οι αντιλήψεις τους για την φύση
Advertisements
Ad 14
πριτσινια
Πηγή: enikos.gr

Ο Grønnesby μιλά για το εύρημα.  Διατυπώνει την άποψη για τους ανθρώπους εκείνης της εποχής πως ήταν “ειδικευμένοι ναυτικοί” και ήξεραν να κατασκευάζουν μεγάλα πλοία. Άρα, αυτό δείχνει ότι οι άνθρωποι κατασκεύαζαν πλοία νωρίτερα από ό,τι πίστευε γενικά η ακαδημαϊκή κοινότητα. Οι ερευνητές δεν βρίσκουν  για ποιο λόγο χρησιμοποίησαν το πλοίο στο Herlaugshagen. Ωστόσο, η μόνη πληροφορία που έχουν  ότι η είναι Leka  κατά μήκος μιας ναυτιλιακής διαδρομής.

Αλλά, ο Grønnesby προσθέτει: ” Γνωρίζουμε ότι η ανταλλαγή αγαθών πρέπει να ήταν εκτεταμένη εκείνη την εποχή και το πιο λογικό είναι ότι τα αγαθά μεταφέρονταν με πλοίο κατά μήκος της ακτής”.

Οι ερευνητές άνοιξαν τα τοπικά ιστορικά αρχεία. Και ανακάλυψαν πως είχαν γίνει ανασκαφές τον 18ο αιώνα. Από αυτές τις ανασκαφές αφαίρεσαν διάφορα αντικείμενα. Κάποια από αυτά ήταν από τον τύμβο όπως σπαθί, οστά ζώων, κάρβουνα, σιδερένια καρφιά και βραστήρα. Δυστυχώς, τα αντικείμενα αυτά είναι χαμένα από το 1920.

 

 

Πηγές:

Enikos.gr, Πλοίο 1.300 ετών βρέθηκε θαμμένο κάτω από τύμβο-Πώς θα λύσουν το μυστήριο οι αρχαιολόγοι. Ανάκτηση από: https://www.enikos.gr/timeout/ploio-1-300-eton-vrethike-thammeno-kato-apo-tymvo-pos-tha-lysoun-to-mystirio-oi-archaiologoi/2084365/. Τελευταία πρόσβαση: 17/04/2024.

Erin Snodgrass, Archaelogists unearth remains of 1,300-year-old ship at Norwegian burial mound suggesting maritime exploration dates back further than previously thought. Ανάκτηση από : https://www.businessinsider.com/archeologists-find-remains-viking-ship-norwegian-burial-site-2023-11. Τελευταία πρόσβαση: 17/04/2024.

 

 

 

Είμαι απόφοιτη του τμήματος ΦΠΨ από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τελειόφοιτη από το μεταπτυχιακό Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Ιδεών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το ενδιαφέρον μου στρέφεται προς τον κλάδο της φιλοσοφίας και πιο συγκεκριμένα σε ερωτήματα για τον χρόνο, τον χώρο, τη συνείδηση, το ανοίκειο και τον έρωτα.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Snatch

Snatch: Η αυθεντικότητα της cult

To Snatch είναι μία αστυνομική κωμωδία του 2000, σε σενάριο

Οδηγός για Αυθεντικό Fashion Tourism

Mε τον όρο «τουρισμός μόδας» (fashion tourism) γίνεται αναφορά σε