Η επίδραση της μουσικής στη ψυχολογία: Ο ρόλος της και τα οφέλη

 

https://www.istockphoto.com/

Η μουσική και η επίδραση της στη ψυχολογική κατάσταση του ατόμου έχει αποτελέσει αντικείμενο προβληματισμού από το παρελθόν. Υπάρχει η θεωρεία ότι η μουσική από τα αρχαία χρόνια είναι  ένα μέσο προώθησης της πνευματικότητας του ανθρώπου. Πολλοί αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, αναφέρθηκαν στη δύναμη της μουσικής, την μελέτησαν διεξοδικά και στην συνέχεια την χρησιμοποιήσαν για τη θεραπεία ψυχικών παθήσεων. Αργότερα στα χρόνια της Αναγέννησης, υπήρξαν ψυχολογικοί και βιολογικοί όροι για τον θεραπευτικό της χαρακτήρα. Πάμε  όμως να δούμε πιο αναλυτικά τις επιδράσεις που έχει στη ψυχολογία μας.

 

ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ

Η μουσική έχει σημαντικό ρόλο στο συναίσθημα του άγχους. Λόγω της θεραπευτικής της δύναμης βοηθάει στη διαχείριση και τη μείωση του στρες. Σίγουρα δεν είναι αρκετή από μόνη της αλλά μπορεί να βοηθήσει στην ψυχική  χαλάρωση καθώς και στην απελευθέρωση αρνητικών συναισθημάτων. Θα έχετε παρατηρήσει ότι σε spa, κατά τη διάρκεια διαλογισμού ή χαλαρωτικής γιόγκα, χρησιμοποιούν ήχους της φύσης ή κλασικής μουσικής.

ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ

Η μουσική έχει αποδείξει ότι προκαλεί συναισθηματική ευφορία. Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, έχει αναφέρει ότι η μουσική είναι ευχάριστη και απαραίτητη για την καλή ψυχολογία των ανθρώπων. Για τον λόγο αυτό επιλογή ενός χαρούμενου τραγουδιού απομακρύνει τις δυσάρεστες και αρνητικές σκέψεις και τις αντικαθιστά με θετικές. Ευπάρχει αύξηση κινήτρου για γυμναστική, χορό, κίνηση και ανεβαίνει η διάθεση στους δυνατούς ρυθμούς της μουσικής.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

Η μουσική εισέρχεται  από τα αφτιά και φτάνει ακριβώς στο σημείο του εγκεφάλου που συνδέεται με τα συναισθήματα. Ένα μουσικό κομμάτι μπορεί να μας δημιουργήσει θετικά αλλά και αρνητικά συναισθήματα όπως:  χαρά, ανυπομονησία, ενθουσιασμό, λύπη, θυμό, φόβο. Μπορεί επίσης να ανασύρει μνήμες από το μυαλό μας και να μας θυμίσει καταστάσεις, εμπειρίες και άτομα. Σύμφωνα με μελέτες από επιστήμονες, η μουσική δεν είναι ένας απλός ήχος που εισέρχεται στα αυτιά μας, χωρίς κάποιο αντίκτυπο. Κάποια κομμάτια δημιουργούν την αίσθηση χαράς, ενώ κάποια άλλα θλίψη. Οπότε κατανοούμε ότι η μουσική δεν επηρεάζει έναν άνθρωπο επιφανειακά, αλλά μπαίνει στη ψυχή του και επηρεάζει τα συναισθήματα του, άρα την ψυχολογία του. Ακόμη και αν ένα τραγούδι μας προκαλέσει να δακρύσουμε, αυτό είναι σημαντικό διότι είναι ένας τρόπος του οργανισμού να εξωτερικεύει και εκτονώνει τα συναισθήματα του.

Advertising

Advertisements
Ad 14

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΙΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ

Πολλές φορές όταν υπάρχουν δουλειές του σπιτιού, όπως καθάρισμα, υπάρχει μια αίσθηση πλήξης. Αν όμως υπάρχει παρουσία μιας μουσικής με δυνατούς ρυθμούς, υπάρχει αύξηση τη διάθεσης και της ενεργητικότητας. Επίσης, με άποψη δικής μου εμπειρίας, θεωρώ ακόμη και στη διαδρομή για το σούπερ Μάρκετ, τη σχολή, τη δουλεία, με το αμάξι, τα πόδια ή με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο μετακίνησης, αν υπάρχει μια ευδιάθετη μουσική της αρέσκειας μας ή κάποιο αγαπημένο τραγούδι, η αρχική διάθεση και η ψυχολογία ανεβαίνει, προσθέτοντας στην ημέρα μια θετική ενέργεια.

 

www.psychologynow.gr

Η διαχρονική αξία της μουσικής και η προσφορά της σε εμάς τους ανθρώπους είναι αδιαμφησβήτητη. Για τον λόγο αυτό πολλές φορές οι ψυχολόγοι χρησιμοποιούν τη μουσική στην ψυχοθεραπεία, με τον όρο Μουσικοθεραπεία.

Η μουσικοθεραπεία είναι η χρήση μουσικών παρεμβάσεων, για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων για θεραπευτική ψυχολογική χρήση. Περιλαμβάνει ένα μεγάλο πεδίο προσεγγίσεων, καθώς μέσω της μουσικοθεραπείας αντιμετωπίζονται ανάγκες σε τομείς όπως: γνωστικούς, συναισθηματικούς/ ψυχολογικούς αλλά και σε τομείς ψυχικών και νευρολογικών διαταραχών. Επιπλέον υπάρχει αξιοποίηση ποικίλων χαρακτηριστικών της μουσικής (όπως, ρυθμός, ένταση, ηχόχρωμα μουσικών οργάνων) και με την χρήση ενός μοτίβου αναπνοής, ο  θεραπευμένος έρχεται ομαλά από τη κατάσταση της υπερδιέγερσης σε κατάσταση χαλάρωσης. Αυτό συμβαίνει διότι όταν χρησιμοποιείτε ένα μοτίβο αναπνοής, οι θεραπευμένοι έρχονται σε επαφή με πλευρές του εαυτού τους και υπάρχει επιτάχυνση στο τρόπο διαχείρισης συναισθημάτων και σκέψεων.

 

 

 

Πηγές:

Advertising

Γελέκη, Ε. Ο ρόλος της μουσικής στην Ψυχοθεραπεία και η μέθοδος Music Breathing. Psychology. 2022

Πρίνου -Πολυχρονιάδου, Λ. Μουσική και Ψυχολογία. Εισαγωγή στη Μουσικοθεραπεία.  Τρίτη Έκδοση. 1955

Randall McClean. Οι θεραπευτικές δυνάμεις της μουσικής. Μετάφραση Πέππα Εύα. 1997

 

Σπουδάζω στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού.
Μου αρέσει η μουσική, το θέατρο, η συγγραφή και να μαθαίνω- ανακαλύπτω καινούρια πράγματα και γνώσεις.
Ένα μεγάλο μέρος του εαυτού μου απαρτίζεται από τον Μινιμαλισμό 🌻.

Περισσότερα από τη στήλη: Ψυχολογία

Ψυχολογία

Απωθημένες Αναμνήσεις Σεξουαλικής Κακοποίησης

Απωθημένες Αναμνήσεις Σεξουαλικής Κακοποίησης Το παρόν άρθρο, με τίτλο Απωθημένες Αναμνήσεις Σεξουαλικής Κακοποίησης, θα παρουσιάσει…

Ψυχολογία

Νάρκισσοι στις Σχέσεις : Πώς να Αναγνωρίσεις & να Αντιμετωπίσεις τη Ναρκισσιστική Κακοποίηση

Ο ναρκισσισμός είναι ένας ψυχολογικός όρος με ρίζες στον αρχαιοελληνικό μύθο του Νάρκισσου — του…

Ψυχολογία

Πανελλαδικές εξετάσεις: Αλήθειες για την Ψυχολογία της Επιτυχίας και της Αποτυχίας – Οδηγός για Γονείς και Παιδιά

Οι Πανελλαδικές εξετάσεις δεν είναι απλώς ένα εκπαιδευτικό γεγονός – είναι μια συναισθηματική και ψυχολογική…

Ψυχολογία

Η Διαταραχή της Παρασυσσώρευσης

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Η Διαταραχή της Παρασυσσώρευσης, αποτελεί μετάφραση και προσαρμογή από την…

Ψυχολογία

Το φαινόμενο της συμμόρφωσης: Γιατί ακολουθούμε το πλήθος;

Στην καθημερινότητά μας, οι άνθρωποι επηρεαζόμαστε — συνειδητά ή ασυνείδητα — από τις πράξεις, τις…

Ψυχολογία

Λογικές συνέπειες για τη συμμόρφωση των εφήβων έναντι τιμωριών

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Λογικές συνέπειες για τη συμμόρφωση των εφήβων έναντι τιμωριών, παρουσιάσει…

Ψυχολογία

Επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στους εφήβους

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στους εφήβους, αποτελεί μετάφραση και προσαρμογή…