Ζάχαρη ή μέλι: Υπάρχει ουσιώδης διαφορά;

μέλι & ζάχαρη
Πηγή εικόνας: capital.gr

Οι περισσότεροι στο άκουσμα πως κάπου περιέχεται ζάχαρη, σκέφτονται ένα «κακό» προϊόν, εν αντιθέσει με το μέλι, το οποίο  έχει περάσει στη συνείδηση των ανθρώπων ως κάτι καλό. Η ζάχαρη όπως και το μέλι κατατάσσονται στις φυσικές γλυκαντικές ύλες, οι οποίες είναι ενώσεις που αποδίδουν 4 kcal/g κατά το μεταβολισμό τους. Επηρεάζουν επίσης  το επίπεδο γλυκόζης του αίματος. Το ανθρώπινο σώμα χρησιμοποιεί τους υδατάνθρακες ως πηγή ενέργειας με τη μορφή της γλυκόζης. Η γλυκόζη αποτελεί πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο, το Κ.Ν.Σ.  και είναι  η μόνη πηγή ενέργειας για τα ερυθροκύτταρα. Στις εγκύους είναι πηγή ενέργειας για τον πλακούντα και έπειτα για το έμβρυο.

Γλυκαιμική αντίδραση, γλυκαιμικός δείκτης.

Μετά την κατανάλωση υδατανθρακούχου τροφίμου υπάρχει μια αντανακλαστική αύξηση και επακόλουθη μείωση των επιπέδων γλυκόζης του αίματος, αυτό ονομάζεται γλυκαιμική αντίδραση.

Η επίδραση των υδατανθρακούχων τροφίμων στη γλυκαιμική αντίδραση κατηγοριοποιείται βάσει ενός πρότυπου τροφίμου (άσπρο ψωμί, γλυκόζη) και αυτός είναι ο περιβόητος γλυκαιμικός δείκτης. Από το γλυκαιμικό δείκτη (G.I.) μπορούμε να καταλάβουμε πως η ζάχαρη και το μέλι δεν έχουν κάποια διαφορά στον οργανισμό μας, καλύτερη ή χειρότερη, αφού το μέλι κατατάσσεται στα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη: G.I. >70, ενώ η λευκή ζάχαρη κατατάσσεται στα τρόφιμα με μέτριο γλυκαιμικό δείκτη: G.I.=55-70.

Ζάχαρη

Η ζάχαρη αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη πηγή υδατανθράκων παγκοσμίως, έπειτα από τα δημητριακά (ρύζι, σιτάρι, καλαμπόκι, κριθάρι, βρώμη). Παρασκευάζεται από ζαχαρότευτλο και ζαχαροκάλαμο. Είναι σημαντικό να επισημανθεί , πως στα τρόφιμα που φέρουν την ένδειξη «sugar free”, “χωρίς προσθήκη ζάχαρης» πρέπει να διαβάζεται εκτενώς η διατροφική ετικέτα, διότι η ζάχαρη μπορεί να παραχθεί και από αμυλούχα τρόφιμα, όπως πατάτα και καλαμπόκι, τα λεγόμενα αμυλοσιρόπια. Εκεί στην ουσία ελλοχεύει ο κίνδυνος. Στη ζάχαρη που καταναλώνουμε εν αγνοία μας.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Μύθοι της ζάχαρης

ζαχαρη
Πηγή εικόνας: trikalaview.gr

Η ζάχαρη δεν έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται με την εμφάνιση διαβήτη, όπως συχνά ακούγεται-λέγεται-διαβάζεται. Η παχυσαρκία, η απουσία σωματικής άσκησης και η συχνή κατανάλωση τροφίμων με υψηλό G.I. (λευκό ψωμί, cornflakes, μέλι ) αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης μη ινσουλινοεξαρτώμενου διαβήτη.

Μύθος είναι επίσης πως η ζάχαρη προκαλεί καρκίνο, από τη στιγμή που δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά. Πρέπει να γίνει κατανοητό στο ευρύ κοινό, πως άλλο η συσχέτιση και άλλο η αποδεδειγμένη ενοχή. Δηλαδή όταν διαβάζουμε πως η κατανάλωση ζάχαρης σχετίζεται με πιθανότητα εμφάνισης κάποιας μορφής καρκίνου, δεν πρέπει να το μεταφράζουμε ως: «η ζάχαρη προκαλεί καρκίνο». Έχει σπουδαίο ρόλο η καταναλισκόμενη ποσότητα, καθώς και η γενικότερη διατροφική συμπεριφορά του κάθε ατόμου.

Το μόνο διαπιστευμένο «κακό» που προκαλεί η ζάχαρη είναι η αύξηση κινδύνου καταστροφής των δοντιών. Διότι διασπάται από τα ένζυμα του στόματος με αποτέλεσμα τη δημιουργία οξέων τα οποία προσβάλλουν το σμάλτο.

Μέλι

μέλι
Πηγή εικόνας: www.melimnos.com

Το μέλι θεωρείται κατά γενική ομολογία ένα καλό τρόφιμο, διότι παράγεται φυσικά από τις μέλισσες και καταναλώνεται χωρίς επεξεργασία. Κατατάσσεται σε 2 κατηγορίες:

Advertising

  • Μέλι από νέκταρ ή ανθόμελο. Παράγεται από το νέκταρ των ανθών. Θυμαρίσιο, εσπεριδοειδών, καστανιάς, ερείκη
  • Μέλι από μελιτώματα. Παράγεται από εκκρίσεις του κορμού δασικών φυτών. Πεύκο, έλατο, βελανιδιά

Το προτέρημα του μελιού έναντι της ζάχαρης είναι ότι υπάρχουν είδη μελιού τα οποία είναι πλούσια σε αμινοξέα και ιχνοστοιχεία, όπως το πευκόμελο. Υπάρχουν βέβαια και νοθευμένα μέλια στα οποία γίνεται προσθήκη νερού, αμυλοσιροπιών και προέρχονται από μελίσσια τα οποία ταΐζονται με ζάχαρη κατά την παραγωγική περίοδο.

Θερμιδικά τέλος, δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφορά μεταξύ των 2 φυσικών γλυκαντικών. 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη αποδίδει 60 χιλιοθερμίδες και 15 γρ. υδατανθράκων, όπως και 1 κουταλιά της σούπας μέλι αποδίδει 60 χιλιοθερμίδες και 15 γρ. υδατανθράκων.

 

Διαβάστε ακόμη:

 

Πηγές άρθρου:

Κυρανάς Ε., Πρόσθετα Τροφίμων & Νομοθεσία, κεφ. 9, Ουσίες που ρυθμίζουν την οσμή – γεύση (flavor) των τροφίμων, Φυσικές Γλυκαντικές Ύλες, σελ: (215-220), εκδόσεις: Τζιόλα, Θεσσαλονίκη (2012)

Κυρανάς Ε., Λειτουργικές ιδιότητες Νερού, Πρωτεϊνών, Σακχάρων, Λιπιδίων & Φυσικών Χρωστικών, Επίδραση στην ποιότητα και τη θρεπτική αξία των τροφίμων, κεφ.: 3, Υδατάνθρακες ή Σάκχαρα, Η Διατροφική σημασία των Υδατανθράκων,σελ. (178-180), εκδόσεις: Τζιόλα, Θεσσαλονίκη (2011)

Κυρανάς Ε., Τρόφιμα, Σύσταση, Προέλευση, Αλλοιώσεις, Επεξεργασία & Συσκευασία, κεφ.: 2, Προέλευση και ομάδα τροφίμων, Μέλι, σελ.: 101-104, εκδόσεις: Τζιόλα, Θεσσαλονίκη (2012)

Advertising

Περισσότερα από τη στήλη: Σώμα & Υγεία

Σώμα & Υγεία

Σοκαριστική Αλήθεια για τη Σωματοδυσμορφική Διαταραχή (ΣΔΔ): Όταν η Εικόνα του Σώματος Γίνεται Εμμονή

Τι είναι η Σωματοδυσμορφική Διαταραχή (ΣΔΔ); https://i.pinimg.com/1200x/59/0c/08/590c0844b6d7d7f87df67e84d71001d7.jpg Η Σωματοδυσμορφική Διαταραχή (ΣΔΔ) είναι μια σοβαρή ψυχική…

Σώμα & Υγεία

Πρωτεΐνες αίματος: Η σχέση τους με τη γήρανση

Πρωτεΐνες αίματος: Η σχέση τους με τη γήρανση Μια πρωτοποριακή μελέτη η οποία ανέλυσε πάνω…

Σώμα & Υγεία

Bρυγμός: Ορισμός, αιτίες και αντιμετώπιση

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Bρυγμός: Ορισμός, αιτίες και αντιμετώπιση, θα ορίσει τον βρυγμό, τις…

Σώμα & Υγεία

Μονοθεραπεία με εσκεταμίνη για τη θεραπεία της κατάθλιψης

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Μονοθεραπεία με εσκεταμίνη για τη θεραπεία της κατάθλιψης, θα παρουσιάσει…

Σώμα & Υγεία

Διαχείριση βάρους: Η προσέγγιση «30-30-30»

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Διαχείριση βάρους: Η προσέγγιση «30-30-30», θα παρουσιάσει πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα…

Σώμα & Υγεία

Σύνδεση μεταξύ του καταρράκτη και της άνοιας

Τα μάτια και η όραση συνδέονται πολύ στενά με τον εγκέφαλο, αλλά πόσο ισχυρή είναι…

Σώμα & Υγεία

Υγιεινή Φυτική Διατροφή: Συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού;

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Υγιεινή Φυτική Διατροφή: Συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού; παρουσιάζει…

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

The House with Laughing Windows

«The House with Laughing Windows»: Η πιο νοσηρή ταινία giallo που γυρίστηκε ποτέ

Συχνά συναντά κανείς το magnum opus του Pupi Avati, ενός
Η Ιστορία του Μαυρίσματος: Από την Αρχαιότητα στη Σύγχρονη Εποχή

Η Ιστορία του Μαυρίσματος: Από την Αρχαιότητα στο Σήμερα

Η επιθυμία για ένα χρυσαφί μαύρισμα δεν είναι καινούριο φαινόμενο,