
Η Career Sign είναι μία Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία που φιλοδοξεί να αποτελέσει τον κόμβο στη συμβουλευτική σταδιοδρομίας των ανθρώπων που διαφέρουν από τον μέσο όρο. Το όνειρο ξεκίνησε το 2018 από την ιδρύτρια της εταιρείας, η Χρυσάνθη Γεωργαντά, και πλέον έχει εξελιχθεί σε ένα σημείο αναφοράς για άτομα με αναπηρία, κοινωνικά εμποδιζόμενα άτομα, στελέχη ανθρωπίνου δυναμικού και επαγγελματίες του χώρου. Η Career Sign παρέχει, με προτεραιότητα στους ανθρώπους με αναπηρία και άλλες εμποδιζόμενες ομάδες, υπηρεσίες με σκοπό την προσωπική ανάπτυξη του ατόμου και την ένταξή του στην αγορά εργασίας, επιτυγχάνοντας την αρμονία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.
Η Χρυσάνθη Γεωργαντά είναι Σύμβουλος Σταδιοδρομίας (ΜSc) με εξειδίκευση στη Συμβουλευτική και τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. & Ε.Κ.Π.Α.) και Υπ. Διδάκτωρ του Ε.Κ.Π.Α. αλλά και με πολυετή επαγγελματική εμπειρία στους τομείς της εκπαίδευσης και της συμβουλευτικής. Εκτός όμως απ’ όλα αυτά είναι και η ψυχή της Career Sign και μέσα από την συνέντευξη που έδωσε για το Maxmag μιλάει για το όραμα της και όσα θέλει να πετύχει για τα άτομα με αναπηρία στην αγορά εργασίας.
Επιμέλεια συνέντευξης: Μαρία Αντωνίου
Τι σημαίνει για εσάς η «Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας Χωρίς Όρια και Καριέρα Χωρίς Περιορισμούς»;
Προσωπικά, νιώθω πως είναι όλη η φιλοσοφία της Career Sign. Στην Career Sign πιστεύουμε πως η συμβουλευτική σταδιοδρομίας πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλες και όλους χωρίς διακρίσεις, από εξειδικευμένους επαγγελματίες. Σκοπός της διαδικασίας είναι η αρμονία προσωπικής και εργασιακής ζωής του ατόμου σχεδιάζοντας την καριέρα που ο κάθε ένας ονειρεύεται χωρίς περιορισμούς και στερεότυπα.

Κατά πόσο θεωρείτε ότι η αγορά εργασίας είναι προσβάσιμη και έτοιμη να δεχτεί άτομα με αναπηρία;
Δυστυχώς μπορώ εύκολα να απαντήσω σε αυτό το ερώτημα. Η αγορά εργασίας είναι κάτω του μετρίου σε ότι αφορά την προσβασιμότητα. Αλλά η αγορά εργασία είναι κομμάτι της κοινωνίας μας. Άρρηκτα συνδεδεμένη, μάλιστα. Όσο η κοινωνία παραμένει γεμάτη στερεότυπα και προκαταλήψεις, τόσο αυτά θα αντικατοπτρίζονται και στην αγορά εργασίας. Φυσικά, υπάρχουν εξαιρέσεις όμως το 2024 δε θα έπρεπε να μιλάμε για κάποιες εξαιρέσεις….
Τι εννοούμε με τον όρο «αναπηρία»;
Η αναπηρία έχει αρκετούς ορισμούς, ανάλογα με το μοντέλο που χρησιμοποιεί κάποιος (κοινωνικό, ιατρικό μοντέλο κοκ) και με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορεί κανείς να τους βρει εύκολα. Η αναπηρία για εμένα, όμως, είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό του ατόμου, που μου δηλώνει ότι ένα άτομο κάνει τα ίδια με έμενα, απλώς με διαφορετικό τρόπο. Λύνει τα ίδια προβλήματα με διαφορετικό τρόπο.
Τι συμβουλή θα δίνατε στους εργοδότες σχετικά με την αναπηρία και την προσβασιμότητα;
Αρχικά, πρέπει να ξέρουμε ότι η προσβασιμότητα για το κάθε άτομο με αναπηρία είναι κάτι διαφορετικό, π.χ. για ένα άτομο με οπτική αναπηρία προσβασιμότητα σημάνει έντυπα σε Braille και πρόγραμμα ανάγνωσης οθόνης στον υπολογιστή, χωρίς να είναι απαραίτητη η οθόνη.

Μερικές φορές η προσβασιμότητα είναι πολύ πιο εύκολη από ότι φαντάζεται κάποιος. Και σε ότι αφορά την αναπηρία θα ήθελα να θυμίσω δυο πράγματα:
- Προσοχή στα ψυχομετρικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την επιλογή προσωπικού. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε υποψήφιους με αναπηρία, γιατί δεν σχεδιάστηκαν για εκείνους.
- Υπάρχουν αναπηρίες που δεν «φαίνονται». Κάποιοι εργοδότες μπορεί ήδη να έχουν εργαζόμενους με αναπηρία χωρίς να το γνωρίζουν όμως.
Ποιο είναι το έργο της Career Sign σχετικά με την Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας και ποιο φιλοδοξείτε να είναι το μέλλον της;
Η Career Sign είναι ένας οργανισμός που δεν κάνει διακρίσεις. Αυτό σημαίνει πως οι υπηρεσίες της παρέχονται σε ανθρώπους με αναπηρία και σε ανθρώπους χωρίς αναπηρία. Οι υπηρεσίες αυτές μπορεί να είναι επαγγελματικού προσανατολισμού σε μαθητές, επιλογής μεταπτυχιακού, αλλαγής καριέρας και συγγραφής βιογραφικού & LinkedIn σε ενήλικες.

Σε ότι αφορά τις εταιρείες προσφέρει σεμινάρια και υποστήριξη επιλογής προσωπικού με αναπηρία, monitoring και team building μετά την πρόσληψη ανθρώπου με αναπηρία και αξιολόγηση προσβασιμότητας. Ενώ, έχει δημιουργήσει προσβάσιμες επαγγελματικές περιγραφές και το πρώτο E-book: Καταγραφή Προσβασιμότητας Πανεπιστήμιο Πειραιά – Τμήμα Πληροφορικής.
Περισσότερες πληροφορίες για την Career Sign μπορείτε να βρείτε στο site και στο Facebook.
