Αντιψυχωσική Θεραπεία Οξείας Φάσης

Αντιψυχωσική Θεραπεία Οξείας Φάσης σε Άτομα με και Χωρίς Πρόσφατη Θεραπεία

Είναι η συσχέτιση μεταξύ της θεραπείας της οξείας φάσης με αντιψυχωσικά (έναντι του εικονικού φαρμάκου) και των συμπτωμάτων ή των αποτελεσμάτων στην ποιότητα ζωής μεγαλύτερη σε άτομα χωρίς πρόσφατη αντιψυχωσική θεραπεία σε σύγκριση με άτομα που έλαβαν πρόσφατα θεραπεία;

Οι οξείες ψυχωσικές φάσεις μπορούν να προκαλέσουν σημαντική δυσφορία λόγω της αυξημένης σοβαρότητας των ψυχωσικών συμπτωμάτων και της μειωμένης ποιότητας ζωής (Haddad & Correll, 2018). Τα αντιψυχωσικά χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των οξέων ψυχωσικών φάσεων και κατά τη διάρκεια της φάσης συντήρησης, αλλά οι μετα-αναλύσεις ελεγχόμενων με εικονικό φάρμακο δοκιμών οξείας φάσης σε άτομα χωρίς πρόσφατη αντιψυχωσική θεραπεία είναι ελλιπείς (Zhu κ.ά., 2017).

Έχει διατυπωθεί η υπόθεση ότι η συσχέτιση μεταξύ της αντιψυχωσικής οξείας φάσης και των αποτελεσμάτων είναι μεγαλύτερη σε άτομα που δεν έλαβαν πρόσφατα θεραπεία σε σύγκριση με άτομα που έλαβαν πρόσφατα θεραπεία (Zhu κ.ά., 2015).

Η έρευνα

Οι ερευνητές είχαν ως σκοπό να συγκρίνουν τη συσχέτιση μεταξύ της θεραπείας οξείας φάσης με αντιψυχωσικά (έναντι του εικονικού φαρμάκου) και των αποτελεσμάτων σε άτομα που δεν έλαβαν πρόσφατα θεραπεία σε σύγκριση με άτομα που έλαβαν πρόσφατα θεραπεία. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Yale συμπεριέλαβαν ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο αντιψυχωσικές τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές οξείας φάσης με συμμετέχοντες με σχιζοφρένεια ή σχιζοσυναισθηματική διαταραχή ηλικίας 18 ετών και άνω.

Advertising

Advertisements
Ad 14

  • Συνολικά, 470 δοκιμές εντοπίστηκαν, εκ των οποίων οι 12 ήταν επιλέξιμες για την ανάλυση.
  • Συνολικά, 692 άτομα συμπεριλήφθηκαν στην ομάδα που δεν έλαβε πρόσφατα θεραπεία και τυχαιοποιήθηκαν σε όσους έλαβαν θεραπεία με αντιψυχωσικά (502 συμμετέχοντες) ή με εικονικό φάρμακο (190 άτομα), και 2,089 άτομα συμπεριλήφθηκαν στην ομάδα που έλαβε πρόσφατα θεραπεία και τυχαιοποιήθηκαν σε όσους έλαβαν θεραπεία με αντιψυχωσικά (1,513 άτομα) ή με εικονικό φάρμακο (576 άτομα).
  • Η συνολική διάμεση ηλικία των συμμετεχόντων ατόμων ήταν τα 38 έτη (30-48) και 998 άτομα (35,9%) ήταν γυναίκες.

Όπως προαναφέρθηκε, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 2 ομάδες:

  • σε όσους πρόσφατα υποβλήθηκαν σε θεραπεία (έλαβαν θεραπεία με αντιψυχωσικό πριν από την έναρξη της τυχαιοποιημένης θεραπείας) &
  • σε όσους δεν υποβλήθηκαν σε θεραπεία πρόσφατα (δεν υποβλήθηκαν σε θεραπεία για ≥4 εβδομάδες πριν από την έναρξη της τυχαιοποιημένης θεραπείας).

Πηγή εικόνας: Ο σχεδιασμός της μετα-αναλυτικής έρευνας

 

Ευρήματα

  • Η συσχέτιση μεταξύ της θεραπείας οξείας φάσης με αντιψυχωσικά (έναντι εικονικού φαρμάκου) και των αποτελεσμάτων ήταν παρόμοια σε άτομα με και χωρίς πρόσφατη αντιψυχωσική θεραπεία.
  • Τα άτομα που δεν έλαβαν πρόσφατα θεραπεία βελτιώθηκαν περισσότερο τόσο με το αντιψυχωσικό όσο και με το εικονικό φάρμακο σε περιβάλλοντα σε σύγκριση με τα άτομα που έλαβαν πρόσφατα θεραπεία.
  • Η ανταπόκριση στο εικονικό φάρμακο σε άτομα που βιώνουν οξείες ψυχωσικές φάσεις χωρίς πρόσφατη θεραπεία απαιτεί εξέταση σε μελλοντική έρευνα.

Πηγή εικόνας: Κύρια ερευνητικά ευρήματα

Συμπεράσματα

  • Δεν ανιχνεύθηκαν στοιχεία διαφοράς στα αποτελέσματα των αντιψυχωσικών έναντι του εικονικού φαρμάκου μεταξύ των ατόμων που δεν έλαβαν πρόσφατα θεραπεία και των ατόμων που έλαβαν πρόσφατα θεραπεία.
  • Τα άτομα που δεν έλαβαν πρόσφατα θεραπεία είχαν καλύτερα αποτελέσματα τόσο με το αντιψυχωσικό όσο και με το εικονικό φάρμακο σε σύγκριση με τα άτομα που έλαβαν πρόσφατα θεραπεία.

Βιβλιογραφία

Brandt LEfthimiou OSiafis S, et al. Antipsychotic Acute-Phase Treatment in Individuals With and Without Recent TreatmentAn Individual Participant Data Meta-AnalysisJAMA Psychiatry. Published online May 07, 2025. doi:10.1001/jamapsychiatry.2025.0587

Haddad  PM, Correll  CU.  The acute efficacy of antipsychotics in schizophrenia: a review of recent meta-analyses. Ther Adv Psychopharmacol. 2018;8(11):303-318. doi:10.1177/2045125318781475PubMedGoogle ScholarCrossref

Zhu  Y, Krause  M, Huhn  M,  et al.  Antipsychotic drugs for the acute treatment of patients with a first episode of schizophrenia: a systematic review with pairwise and network meta-analyses. Lancet Psychiatry. 2017;4(9):694-705. doi:10.1016/S2215-0366(17)30270-5

Advertising

Σπούδασα Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (2008) και ολοκλήρωσα μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης στην Ανάπτυξη του Παιδιού στο Τμήμα Ψυχολογίας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (2012). Το 2014, ξεκίνησα διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου. Τον Δεκέμβριο του 2018, υπερασπίστηκα επιτυχώς τη διατριβή μου με τίτλο (στην ελληνική γλώσσα): Η διερεύνηση της οργάνωσης του λεξιλογίου σε παιδιά που μιλούν Ελληνικά με δυσκολίες στη γλώσσα και τον αλφαβητισμό. Η διδακτορική διατριβή μπορεί να βρεθεί εδώ: https://discovery-pp.ucl.ac.uk/id/eprint/10077333/

Περισσότερα από τη στήλη: Συνεντεύξεις

Συνεντεύξεις

“Η ψυχική υγεία ως γέφυρα για μια καλύτερη ζωή”: Συνέντευξη με την Ιωάννα Αλπέρτη

Θερμές ευχαριστίες στην κα Ιωάννα Αλπέρτη, Επιστημονικά Υπεύθυνη του Iasis at Centro, για την εμπεριστατωμένη…

Συνεντεύξεις

Γνωρίζουμε τη συγγραφέα Αγάπη Μπουντούρη

Αγάπη Μπουντούρη : “Μαθαίνω και βελτιώνομαι με κάθε κριτική αρκεί να γίνεται με καλή θέληση…

Συνεντεύξεις

Μαρια Λεντζου: Η ομορφιά του να είσαι γυναίκα μέσω της Αυθεντικής Κίνησης

Τι σημαίνει άραγε «να είμαστε εντάξει με τον εαυτό μας» ως γυναίκες; Και πως μπορούμε…

Συνεντεύξεις

Νίκος Μαντάς: «Δεν μπορώ να φανταστώ έναν έρωτα να μοιράζεται»

Ο Νίκος Μαντάς με τη γραφή του εκπλήσσει, προβάλλει το νόημα, το σημαντικό. Είναι ο…

Συνεντεύξεις

Κλειώ Ιερωνυμάκη: «Έγραφα από μικρό παιδί»

Η Κλειώ Ιερωνυμάκη είναι μαζί στη στήλη των συνεντεύξεων για μια συζήτηση για το βιβλίο…

Συνεντεύξεις

Δήμητρα Καλλιγέρη: Τα πάντα στη ζωή μας είναι «Περατζάδες»

Η Δήμητρα Καλλιγέρη με την ποίησή της φτάνει κατευθείαν στην καρδιά μας και μας κατακτά…

Συνεντεύξεις

Σοφία Ιωσηφίδου: Στην Κορυφή των Εμποδίων στην Ελλάδα

Βρίσκεται ανάμεσα στις καλύτερες αθλήτριες στα 60 και 100 μέτρα με εμπόδια στην Ελλάδα. Η…

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Παρεμβάσεις προφορικού λόγου σε παιδιά με νευροαναπτυξιακές διαταραχές

Παρεμβάσεις προφορικού λόγου σε παιδιά με νευροαναπτυξιακές διαταραχές Οι νέοι/νέες

Πρεμιέρα για το Τόσο κοντά, Τόσο μακριά (2025)

Η ταινία Τόσο κοντά, Τόσο μακριά έκανε πρεμιέρα στις ελληνικές