Πολυσυστηματικό Φλεγμονώδες Σύνδρομο παιδιών: Νευροψυχολογικές συνέπειες

Πηγή εικόνας: Πολυσυστηματικό Φλεγμονώδες Σύνδρομο παιδιών

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Πολυσυστηματικό Φλεγμονώδες Σύνδρομο παιδιών: Νευροψυχολογικές συνέπειες, εστιάζει στις νευροψυχολογικές συνέπειες 2 χρόνια μετά τη νοσηλεία των παιδιών από το Πολυσυστηματικό Φλεγμονώδες Σύνδρομο, παρουσιάζοντας τα ευρήματα μίας πρόσφατης μελέτης κοόρτης σε 59 συμμετέχοντες. 

Η Rollins και οι συνεργάτες της (2025) εξέτασαν την πορεία των νευρολογικών και ψυχολογικών επιπτώσεων στην ποιότητα ζωής έως και 2 χρόνια μετά τη νοσηλεία τους από το Πολυσυστηματικό Φλεγμονώδες Σύνδρομο των παιδιών.

  • Συγκεκριμένα, αυτή η διαχρονική μελέτη κοόρτης αξιολόγησε παιδιά που διαγνώστηκαν με το Πολυσυστηματικό Φλεγμονώδες Σύνδρομο των παιδιών από την 1η Αυγούστου 2020 έως τις 31 Αυγούστου 2021. Οι ερευνητές αντιστοίχισαν τα παιδιά με το σύνδρομο με τα αδέλφια τους ή με τα παιδιά της ομάδας ελέγχου.
  • Η μελέτη διεξήχθη 6 έως 12 μήνες και 18 έως 24 μήνες μετά το εξιτήριο από νοσοκομείο των ΗΠΑ ή του Καναδά.
  • Η ανάλυση των δεδομένων πραγματοποιήθηκε από τον Μάιο του 2024 έως τον Ιανουάριο του 2025.
  • Οι ερευνητές διεξήγαγαν νευροψυχολογική αξιολόγηση και νευρολογική εξέταση των συμμετεχόντων.

Ευρήματα

  • Στην έρευνα συμμετείχαν πενήντα εννέα ασθενείς με Πολυσυστηματικό Φλεγμονώδες Σύνδρομο παιδιών, με μέση ηλικία [τυπική απόκλιση] τα 13,2 έτη [4,0], εκ των οποίων 39 [66% του δείγματος] ήταν άρρενες και 36 υγιή άτομα, με μέση ηλικία [τυπική απόκλιση] τα 13,5 έτη [3,5], εκ των οποίων 18 [50% του δείγματος] ήταν άρρενες.

Στο 2ο έτος της παρακολούθησης των συμμετεχόντων ατόμων, η ομάδα των παιδιών με Πολυσυστηματικό Φλεγμονώδες Σύνδρομο ήταν παρόμοια με την ομάδα ελέγχου σε όλα τα μέτρα έκβασης, εκτός από το ότι είχε περισσότερα συμπτώματα σωματοποίησης.

  • Εντός της ομάδας με Πολυσυστηματικό Φλεγμονώδες Σύνδρομο, οι βαθμολογίες γενικά βελτιώθηκαν μεταξύ των αρχικών αξιολογήσεων και των αξιολογήσεων παρακολούθησης, ένα εύρημα που δεν παρατηρήθηκε στην ομάδα ελέγχου.
  • Οκτώ από τα 13 παιδιά με Πολυσυστηματικό Φλεγμονώδες Σύνδρομο (62% του δείγματος) που είχαν μη φυσιολογικά ευρήματα στη νευρολογική εξέταση στο 1ο έτος, είχαν φυσιολογικά ευρήματα εξέτασης έως το 2ο έτος.
  • Μεταξύ των ασθενών με Πολυσυστηματικό Φλεγμονώδες Σύνδρομο, οι μετρήσεις υψηλότερης σοβαρότητας της νόσου κατά τη διάρκεια της νοσηλείας συσχετίστηκαν με χειρότερες εκτελεστικές λειτουργίες στο 2ο έτος.

Οι χαμηλότερες βαθμολογίες των εκτελεστικών λειτουργιών στο 2ο έτος συσχετίστηκαν με την εισαγωγή των παιδιών σε μονάδα εντατικής θεραπείας και με χαμηλότερο κλάσμα εξώθησης της αριστερής κοιλίας της καρδιάς κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους για το Πολυσυστηματικό Φλεγμονώδες Σύνδρομο των παιδιών.

Advertising

Advertisements
Ad 14

  • Οι νευρολογικές και ψυχολογικές συνέπειες μετά τη νοσηλεία για το Πολυσυστηματικό Φλεγμονώδες Σύνδρομο των παιδιών, βελτιώθηκαν μέχρι 2 χρόνια μετά το εξιτήριο, αλλά οι δυσμενείς επιπτώσεις μιας πιο σοβαρής, οξείας, νόσου μπορεί να παραμείνουν σε ορισμένους τομείς.

Συμπεράσματα

Σε αυτή τη διαχρονική μελέτη κοόρτης, συμμετείχαν παιδιά με Πολυσυστηματικό Φλεγμονώδες Σύνδρομο και υγιή παιδιά τα οποία παρακολουθήθηκαν από τους ερευνητές έως και 2 χρόνια μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο. Τα παιδιά με Πολυσυστηματικό Φλεγμονώδες Σύνδρομο είχαν περισσότερα σωματικά συμπτώματα από τα παιδιά της ομάδας ελέγχου.

Ωστόσο, τα παιδιά με Πολυσυστηματικό Φλεγμονώδες Σύνδρομο είχαν βελτιωμένα νευρολογικά και ψυχολογικά αποτελέσματα μεταξύ των διαστημάτων εξέτασης, με παρόμοια απόδοση με την ομάδα ελέγχου στις περισσότερες μετρήσεις έως το 2ο έτος της παρακολούθησής τους από τους ερευνητές.

Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι ανησυχίες για τις νευροψυχολογικές συνέπειες του συνδρόμου μπορεί να βελτιωθούν με την πάροδο του χρόνου.

Βιβλιογραφία

Rollins, C. K., Wypij, D., Zambrano, L. D., Calderon, J., Taylor, A. M., Worhach, J., κ.ά. (2025). Neurologic and Psychological Outcomes 2 Years After Multisystem Inflammatory Syndrome in Children. JAMA network open8(6), e2512487. https://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2025.12487

Advertising

Σπούδασα Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (2008) και ολοκλήρωσα μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης στην Ανάπτυξη του Παιδιού στο Τμήμα Ψυχολογίας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (2012). Το 2014, ξεκίνησα διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου. Τον Δεκέμβριο του 2018, υπερασπίστηκα επιτυχώς τη διατριβή μου με τίτλο (στην ελληνική γλώσσα): Η διερεύνηση της οργάνωσης του λεξιλογίου σε παιδιά που μιλούν Ελληνικά με δυσκολίες στη γλώσσα και τον αλφαβητισμό. Η διδακτορική διατριβή μπορεί να βρεθεί εδώ: https://discovery-pp.ucl.ac.uk/id/eprint/10077333/

Περισσότερα από τη στήλη: Συνεντεύξεις

Συνεντεύξεις

“Η ψυχική υγεία ως γέφυρα για μια καλύτερη ζωή”: Συνέντευξη με την Ιωάννα Αλπέρτη

Θερμές ευχαριστίες στην κα Ιωάννα Αλπέρτη, Επιστημονικά Υπεύθυνη του Iasis at Centro, για την εμπεριστατωμένη…

Συνεντεύξεις

Γνωρίζουμε τη συγγραφέα Αγάπη Μπουντούρη

Αγάπη Μπουντούρη : “Μαθαίνω και βελτιώνομαι με κάθε κριτική αρκεί να γίνεται με καλή θέληση…

Συνεντεύξεις

Μαρια Λεντζου: Η ομορφιά του να είσαι γυναίκα μέσω της Αυθεντικής Κίνησης

Τι σημαίνει άραγε «να είμαστε εντάξει με τον εαυτό μας» ως γυναίκες; Και πως μπορούμε…

Συνεντεύξεις

Νίκος Μαντάς: «Δεν μπορώ να φανταστώ έναν έρωτα να μοιράζεται»

Ο Νίκος Μαντάς με τη γραφή του εκπλήσσει, προβάλλει το νόημα, το σημαντικό. Είναι ο…

Συνεντεύξεις

Κλειώ Ιερωνυμάκη: «Έγραφα από μικρό παιδί»

Η Κλειώ Ιερωνυμάκη είναι μαζί στη στήλη των συνεντεύξεων για μια συζήτηση για το βιβλίο…

Συνεντεύξεις

Δήμητρα Καλλιγέρη: Τα πάντα στη ζωή μας είναι «Περατζάδες»

Η Δήμητρα Καλλιγέρη με την ποίησή της φτάνει κατευθείαν στην καρδιά μας και μας κατακτά…

Συνεντεύξεις

Σοφία Ιωσηφίδου: Στην Κορυφή των Εμποδίων στην Ελλάδα

Βρίσκεται ανάμεσα στις καλύτερες αθλήτριες στα 60 και 100 μέτρα με εμπόδια στην Ελλάδα. Η…