Γυρνώντας πίσω στα μαθητικά χρόνια, το σχολείο για τον καθέναν ήταν κάτι διαφορετικό: χώρος μάθησης, τόπος συνάντησης φίλων, ακόμα και αγγαρεία. Για μένα, το σχολείο μου για πάνω από μια δεκαετία υπήρξε δεύτερο σπίτι και γι’ αυτό, αν και έχω χρόνια να καθίσω στα μαθητικά θρανία, διατηρώ ακόμα επαφές με τους ανθρώπους εκεί. Όταν, λοιπόν, άκουσα πως μια ομάδα παιδιών της Β’ Λυκείου έχει δημιουργήσει μια εικονική επιχείρηση και σκοπεύει να λάβει μέρος σε πανελλήνιο διαγωνισμό αποφάσισα πως πρέπει να μάθω περισσότερα. Έτσι, γνώρισα τους Foodrunners, και αυτοί προθυμοποιήθηκαν να μου πουν την ιστορία τους.
Επιμέλεια συνέντευξης: Σύλβια Ζέρβα
Ποιοι είναι οι Foodrunners;
Στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στο πρόγραμμα μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece δημιουργήσαμε την μαθητική επιχείρηση «Foodrunners».
Είμαστε 12 μαθητές της Β’ Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά από την Καλαμάτα. Ιδρύσαμε μια κοινωνική επιχείρηση που στόχο έχει να προβληματίσει, ευαισθητοποιήσει και επιμορφώσει τα μικρά παιδιά και τους γονείς τους σε θέματα που αφορούν τη διατροφή.
Πώς; Παίζοντας!
Τι; Το “Fooramide”, ένα τρισδιάστατο επιτραπέζιο παιχνίδι, μια πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής και όχι μόνο, αφού για να ξεκινήσεις το παιχνίδι πρέπει να ενώσεις, να βιδώσεις, να κολλήσεις, να ανάψεις! Έχει δηλαδή και μια S.T.E.A.M προσέγγιση.
Μπορείτε να μας περιγράψετε το παιχνίδι σας; Ποιοι είναι οι κανόνες του;
Το “Fooramide” αποτελεί ένα επιτραπέζιο παιχνίδι σε μορφή πυραμίδας, που απευθύνεται σε τέσσερις παίχτες άνω των πέντε ετών.
Σε κάθε έναν παίχτη αντιστοιχεί μία έδρα (πλευρά) της πυραμίδας.
Το παιχνίδι μπορεί να παιχτεί με τους δύο παρακάτω τρόπους:
Α) Αγώνας… Ταχύτητας!
Οι παίχτες πρέπει να τοποθετήσουν, στον μικρότερο πιθανό χρόνο, όλα τα αποσπώμενα κομμάτια στα σωστά επίπεδα της πυραμίδας.
Θυμηθείτε πως το παιχνίδι αναφέρεται στη Μεσογειακή διατροφή, επομένως τα κομμάτια πρέπει να τοποθετηθούν σύμφωνα με το Πρότυπο της Πυραμίδας της Μεσογειακής Διατροφής.
Σε περίπτωση που η τοποθέτηση ενός κομματιού είναι σωστή, θα ανάβει πάνω από αυτό ένα λαμπάκι. Όποιος καταφέρει να συμπληρώσει πρώτος τη δική του έδρα της πυραμίδας, είναι και ο νικητής.
Β) Μαζί με τον Φουραμίδη!
Το παιχνίδι μπορεί να γίνει ακόμα πιο ενδιαφέρον και διασκεδαστικό με τη συμβολή του Φιλοσόφου της Μεσογειακής Διατροφής, τον Φουραμίδη!
Σε αυτήν την περίπτωση, οι παίχτες οφείλουν να απαντήσουν κάθε φορά σε μία από τις ερωτήσεις κλιμακούμενης δυσκολίας. Στην περίπτωση που η απάντηση που δίνεται είναι σωστή, ο παίχτης αποκτά το δικαίωμα να προσθέσει (στη σωστή θέση) ένα από τα κομμάτια στη δικιά του πλευρά της πυραμίδας. Διαφορετικά οφείλει να αφήσει ένα από αυτά που έχει κερδίσει πίσω. Όποιος καταφέρει να συμπληρώσει πρώτος τη δική του έδρα της πυραμίδας, είναι και ο νικητής.
Γιατί επιλέξατε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι ως μέσο εκμάθησης;
Βασικός μας στόχος είναι να ευαισθητοποιήσουμε, κυρίως τα παιδιά, γενικότερα για τη διατροφή, αλλά και για τις σωστές διατροφικές συνήθειες. Τα παιδιά είναι η ηλικιακή ομάδα που μας ενδιαφέρει, αφού κατά κανόνα ο υγιεινός τρόπος διατροφής είναι μία συνήθεια που ξεκινά από την παιδική ηλικία και θεωρήσαμε ότι το επιτραπέζιο παιχνίδι θα αποτελέσει το ιδανικότερο μέσο εκμάθησης. Αφενός, το παιδί θα μπορέσει να συναρμολογήσει το παιχνίδι μαζί με τους γονείς του αναπτύσσοντας παράλληλα κι άλλες δεξιότητες, και αφετέρου, θα μπορέσει με έναν πολύ ενδιαφέρον, ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο να μάθει πολύ χρήσιμες πληροφορίες για τον κόσμο της διατροφής.
Γιατί επιλέξατε τα μικρά παιδιά ως κοινό σας;
Επιλέξαμε να απευθυνθούμε στις μικρότερες ηλικίες, γιατί πιστεύουμε πως η εκμάθηση των σωστών διατροφικών συνηθειών είναι πιο αποτελεσματική σε αυτή την περίοδο της ανάπτυξης του ατόμου.
Τι σας οδήγησε στην επιλογή της διατροφής ως θέμα;
Θέλουμε να περάσουμε ένα κοινωνικό μήνυμα, κυρίως στα μικρά παιδιά και στις οικογένειες. Έρευνες δείχνουν ότι τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην χώρα μας είναι αυξημένα και σκεφτήκαμε πως μέσω ενός διασκεδαστικού τρόπου μάθησης, θα καταφέρουμε να καταπολεμήσουμε αυτό το μείζον πρόβλημα.
Μιας και επιλέξατε το θέμα της διατροφής, πώς θα σχολιάζατε τις συνήθειες διατροφής του μέσου Έλληνα;
Οι συνήθειες ενός μέσου Έλληνα είναι βασισμένες στη Μεσογειακή διατροφή. Παρόλα αυτά, στις μέρες μας, τα ποσοστά παχυσαρκίας ιδιαίτερα στις μικρότερες ηλικίες συνεχώς και αυξάνονται. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως ολοένα και περισσότεροι νέοι δεν αντιλαμβάνονται τις μακροχρόνιες συνέπειες στην υγεία τους και υποκύπτουν στον πειρασμό των κακών διατροφικών συνηθειών.
Ποια συμβουλή θα δίνατε σε ένα νέο που θέλει να βελτιώσει τη διατροφή του;
Η συμβουλή μας θα ήταν πρώτον, να προσπαθήσει να πειθαρχήσει, ώστε να μην πέφτει στις παγίδες της βραχυπρόθεσμης απόλαυσης, όπως είναι ένα γλυκό ή ένα φαγητό που θα επιβαρύνουν την υγεία του και, δεύτερον, να θέσει έναν στόχο, στον οποίο θα παραμείνει πιστός σκεπτόμενος το κέρδος που θα του αποφέρει μία πιο υγιεινή διατροφή στο άμεσο μέλλον αλλά και μακροπρόθεσμα.
Είχατε κάποια εναλλακτική ιδέα εικονικής επιχείρησης;
Φυσικά και είχαμε, όχι μία αλλά αρκετές εναλλακτικές ιδέες. Η ομάδα μας αποτελείται από δώδεκα άτομα και ο καθένας είχε μία διαφορετική άποψη ή ιδέα. Συγκλίναμε όμως, στην επιλογή του «Fooramide» αφού συνειδητοποιήσαμε πως και οι 12 είμαστε «Foodrunners», ο κάθε ένας βέβαια για το δικό του λόγο!
Είστε μια μεγάλη ομάδα. Πώς επιτυγχάνεται η συνεργασία;
Η ομάδα μας αποτελείται από δώδεκα άτομα. Είναι σίγουρα ένας ικανοποιητικός αριθμός, για να επιτύχουμε όλοι μαζί το επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά και για να υπάρξει μία σωστή και αποδοτική συνεργασία. Η συνεργασία μας στηρίζεται στον σεβασμό απέναντι στον συνεργάτη, καθώς και στην ίδια την άποψή του. Το πιο σημαντικό, είναι το γεγονός πως κάθε μέλος της ομάδας πρέπει να αφήνει έξω από αυτή τα προβλήματα που δεν αφορούν το πρόγραμμα. Σε περίπτωση που υπάρξει ένα τέτοιου είδους ζήτημα είναι αναγκαίο να λυθεί συλλογικά, έτσι ώστε να επέλθει πάλι ισορροπία στην ομάδα.
Οι ευθύνες πώς έχουν μοιραστεί;
Οι ευθύνες κατανεμήθηκαν ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις δυνατότητές του καθενός μας. Έτσι, η κάθε εργασία ολοκληρώνεται και πιο γρήγορα, αλλά και πιο αποτελεσματικά!
Πέρα από την οργάνωση, τι άλλες δυσκολίες έχει μια μεγάλη ομάδα;
Προφανώς προκύπτουν προβλήματα συνεργασίας, διαχωρισμού ρόλων, συντονισμού των μελών, ακόμα και κάποιες τάσεις συγκεντρωτισμού των αρμοδιοτήτων σε ένα πρόσωπο. Αρχικά, στη δική μας ομάδα, υπήρξε έντονο το πρόβλημα της συνεννόησης και της οργάνωσης, ωστόσο τελικά, και με τη βοήθεια των υπεύθυνων αυτής της δράσης, καταφέραμε να το ξεπεράσουμε και τώρα η συνεργασία μας είναι άριστη.
Έχετε άγχος για τον διαγωνισμό; Πώς το αντιμετωπίζετε;
Αναμφισβήτητα η οργάνωση και το στήσιμο μιας επιχείρησης από το μηδέν είναι μία αγχωτική διαδικασία. Ωστόσο, με ψυχραιμία, αισιοδοξία, αφοσίωση και σύστημα καταφέρνουμε να φέρνουμε εις πέρας τις υποχρεώσεις μας και να ξεπερνάμε τις δυσκολίες, αλλά και τις προκλήσεις που προκύπτουν μέσα στα πλαίσια αυτού του μαγικού ταξιδιού.
Τι πιστεύετε ότι θα αποκομίσετε από την εμπειρία σας σε αυτό τον διαγωνισμό;
Μετά τη συμμετοχή και τη νίκη της προηγούμενης ομάδας του σχολείου μας, αντιληφθήκαμε όλοι την αξία του συγκεκριμένου διαγωνισμού και ανυπομονούσαμε να συμμετάσχουμε. Αποτελεί μία μικρογραφία της κοινωνίας του 21ου αιώνα και των απαιτήσεων στην αγορά εργασίας. Άλλωστε, η επιχειρηματικότητα σήμερα είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι κάθε επαγγέλματος, ανεξαρτήτως προσανατολισμού. Θα έχουμε την ευκαιρία να καταλάβουμε στην πράξη τις ιδιαίτερες κλίσεις και ικανότητες μας και να προετοιμαστούμε για τον πραγματικό «αγώνα» που μας περιμένει σε λίγα χρόνια.
Γιατί θέλετε να κερδίσετε;
Είναι πολύ σημαντικό για εμάς, σαν ομάδα, να κερδίσουμε, καθώς εδώ και αρκετούς μήνες καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια για να φέρουμε εις πέρας τις υποχρεώσεις μιας επιχείρησης έστω και εικονικής. Ωστόσο, ακόμα και αν δεν μπορέσουμε να διακριθούμε οι εμπειρίες και οι γνώσεις που θα αποκτήσουμε μέσα αυτό το ταξίδι είναι αρκετές, για να ανταμείψουν επαρκώς τους κόπους μας.
Για να μαθαίνετε όλα τα τελευταία νέα των Foodrunners ακολουθείστε τους στο Facebook και στο Instagram.
Ευχαριστούμε πολύ την ομάδα των Foodrunners για την παροχή φωτογραφικού υλικού.