Η Μαρία Γούσιου είναι συγγραφέας, επιμελήτρια βιβλίων και δασκάλα συγγραφής. Μέσα από τα διαδικτυακά σεμινάρια της προσφέρει τη γνώση της και δίνει μια ώθηση σε όσους αγαπούν τη συγγραφή και τα βιβλία να ξεκινήσουν να γράφουν και να εξελιχθούν ως επαγγελματίες συγγραφείς. Η ίδια, είναι ένας άνθρωπος με ιδιαίτερο πάθος για τα μυθιστορήματα,τα παιδικά βιβλία και τα μη λογοτεχνικά βιβλία.
Η Μαρία Γούσιου σε μια λεπτομερή συνέντευξη στο Max Mag και στον Άγγελο Χόρτη, μίλησε για την τέχνη της γραφής, την online επιχειρηματικότητα και το πώς η ίδια ξεκίνησε να διδάσκει την τέχνη της.
Σε ποια ηλικία διαπίστωσες ότι σου αρέσει η συγγραφή και πότε ένιωσες την ανάγκη να γράψεις το πρώτο σου βιβλίο;
Διαπίστωσα πως μου αρέσει η συγγραφή από τότε που ήμουνα σε θέση να κρατάω μολύβι στα χέρια μου. Πραγματικά έγραφα από παιδάκι του Δημοτικού. Σε ημερολόγια, σε χαρτιά, σε χαρτοπετσέτες, στους τοίχους και στα έπιπλα του σπιτιού… Κάτι που φυσικά δεν εκτιμούσε ιδιαίτερα η μητέρα μου!
«Με το γράψιμο καλλιεργούσα τη φαντασία μου και άρχισα να τολμώ να καταγράφω αυτά που ήθελα για τη ζωή μου»
Μέσα από τις λέξεις, μέσα από όλα αυτά τα οποία προέκυπταν πάνω στο χαρτί, αναγνώριζα τις σκέψεις μου και τον κόσμο. Αναγνώριζα τα συναισθήματά μου και αυτό ήταν κάτι που με μάγευε. Παράλληλα, αυτό το ταξίδεμα με τις λέξεις, καλλιεργούσε την φαντασία μου. Έτσι άρχισα να έρχομαι σε επαφή και να σχεδιάζω. Άρχισα να τολμώ να καταγράφω αυτά που ήθελα για την ζωή μου. Μια δραστηριότητα που ποτέ δεν τη σταμάτησα.
Και μπορεί να έγραφα από παιδάκι του Δημοτικού, αλλά το πρώτο μου μυθιστόρημα το έγραψα σε ηλικία 22 χρονών. Αυτό εκδόθηκε μερικούς μήνες μετά, δηλαδή περίπου στα 23 μου. Ήταν κάτι που προέκυψε πολύ συνειδητά και αβίαστα. Αν και ποτέ δεν είχα σκεφτεί ότι θα γινόμουν συγγραφέας με την κλασική έννοια του όρου ή πως αυτό θα ήταν το επάγγελμά μου. Η αγάπη μου γύρω από τη συγγραφή με έχει οδηγήσει από τα 18 μου σε πανεπιστήμιο της Αγγλίας, αλλά και της Αμερικής αργότερα. Σπούδασα αυτό που ονομάζουμε Δημιουργική Γραφή / Creative Writing. Με έμφαση στη συγγραφή μυθιστορημάτων, παιδικών βιβλίων, αλλά και μη λογοτεχνικών βιβλίων.
«Μέσω του coaching άρχισα να παίρνω σοβαρά τον ρόλο μου ως συγγραφέας»
Όταν λοιπόν οι σπουδές μου – που έγιναν καθαρά από προσωπικό ενδιαφέρον και μεράκι – ολοκληρώθηκαν, παράλληλα είχαν ολοκληρωθεί και μια σειρά από εκπαιδεύσεις μου coaching για θέματα προσωπικής ανάπτυξης. Και τότε, με την βοήθεια του Coaching, διαπίστωσα και παραδέχτηκα για πρώτη φορά πως είμαι συγγραφέας και άρχισα να παίρνω σοβαρά τον ρόλο μου αυτό. Επέλεξα να τιμήσω αυτό το κάλεσμα κι έτσι στα 22 μου άφησα στην άκρη ό,τι άλλο έκανα εκείνη την εποχή. Συνειδητά πλέον, κάθισα να γράψω το πρώτο μου μυθιστόρημα.
Μέσα σε αυτό το βιβλίο έβαλα αγάπη, μεράκι, αλλά και εφάρμοσα τις γνώσεις που είχα ήδη πάρει και καλλιεργήσει. Διαπίστωσα για μια ακόμη φορά πως η Συγγραφή είναι τέχνη και τεχνική μαζί. Έτσι, το πρώτο μου μυθιστόρημα με τίτλο, «ΚΙ ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΝΕΡΑΙΔΕΣ», από τις πρώτες εβδομάδες κυκλοφορίας του έγινε Best Seller.
Θυμάσαι ποιοι παράγοντες πυροδότησαν την φαντασία σου με αποτέλεσμα να πιάσεις το στυλό και να ξεκινήσεις να γράφεις;
Τη φαντασία μου από μικρή την πυροδοτούν πράγματα τα οποία μου συμβαίνουν καθημερινά και έχουν σχέση με τα ερεθίσματα που δέχονται. Μπορεί να είναι προσωπικά βιώματα και εμπειρίες, συναισθήματα, σκέψεις ή αντίστοιχα κάτι που θα ακούσω. Κάτι που θα διαβάσω, κάτι που θα συμβαίνει γύρω μου. Άλλωστε για να μπορείς να έχεις έμπνευση θα πρέπει κάτι να πυροδοτήσει τη δημιουργικότητά σου. Λένε πως οι συγγραφείς έχουν “κεραίες” με τις οποίες αντιλαμβάνονται, βλέπουν, ακούν και βιώνουν συναισθήματα. Όπως και καταστάσεις, πράγματα, και εμπειρίες γύρω τους με έναν τέτοιο τρόπο που δεν μπορούν άλλοι άνθρωποι. Κι αυτό είναι που τους διαφοροποιεί. Αυτό είναι που τους “αναγκάζει” να εκφραστούν γραπτά, να κάνουν λέξεις αυτή την διαφορετική αντίληψη πάνω στο χαρτί.
Όσον αφορά τα μυθιστορήματα, πιστεύεις ότι ο συγγραφέας πρέπει και να «υποδύεται» τους χαρακτήρες που δημιουργεί;
Οι ήρωες για ένα μυθιστόρημα είναι το στοιχείο που κουβαλά ολόκληρη την βασική γραμμή πλοκής. Αν η βασική γραμμή πλοκής βασίζεται σε ένα ξεκάθαρο θέμα και στα χέρια ενός ταλαντούχου και καλλιεργημένου συγγραφέα, μπορεί να μας σαγηνεύσει. Μπορεί να μας εμπνεύσει, να μας καθοδηγήσει, να μας διασκεδάσει, να μας ταξιδέψει. Όμως τίποτα από όλα αυτά δεν μπορεί να συμβεί αν δεν έχουμε εξαιρετικούς ήρωες. Οι ήρωες πρέπει να υποστηρίξουν το θέμα του βιβλίου και την βασική γραμμή πλοκής του. Έτσι, όσο καλύτερα γνωρίζει ο συγγραφέας τους ήρωες του, τόσο πιο ελκυστικό και πιο μεστό θα είναι το αποτέλεσμα.
«Συχνά ο συγγραφέας “μπαίνει στα παπούτσια” των ηρώων του για να καταγράψει τη λεπτομέρεια που θα κάνει τη διαφορά»
Και ναι. Πολλές φορές, ιδιαίτερα αν ένα μυθιστόρημα έχει και έντονα στοιχεία διαλόγου και περιγραφών με έμφαση στην εμβάθυνση του προφίλ των ηρώων, ο συγγραφέας αναγκάζεται, ως ένα βαθμό, να μπει στα παπούτσια, στην ψυχοσύνθεση, στο πνεύμα… ακόμη και να βιώσει την συμπεριφορά των ηρώων του. Κι όλα αυτά με σκοπό να καταγράψει και να υπογραμμίσει ανάμεσα στις σελίδες του βιβλίου του, εκείνη την λεπτομέρεια που θα κάνει τη διαφορά. Ώστε εμείς ως αναγνώστες να καταφέρουμε να ταυτιστούμε και να βιώσουμε την ψευδαίσθηση πως αυτοί οι ήρωες θα μπορούσαν να είναι και αληθινοί.
Μαρία Γούσιου είσαι και δασκάλα συγγραφής. Ποια θεωρείς ότι είναι η βασικότερη διαφορά του συγγραφέα από τον δάσκαλο; Δυσκολεύτηκες ποτέ να συνδυάσεις αυτά τα δύο;
Δεν δυσκολεύτηκα ποτέ να συνδυάσω τον ρόλο της συγγραφέως με την δασκάλα συγγραφής. Όταν άρχισα να μελετάω το τεχνικό κομμάτι της τέχνης που ονομάζουμε Συγγραφή και να καλλιεργώ το ταλέντο μου ως Συγγραφέας, δεν το έκανα με σκοπό να το διδάξω. Το έκανα με σκοπό να καλλιεργήσω το δικό μου προσωπικό ταλέντο και μεράκι. Το έκανα καθαρά για προσωπικούς λόγους και για προσωπική απόλαυση.
«Δεν διδάσκω στους μαθητές μου πώς γράφω εγώ. Τους ωθώ στο να καλλιεργηθούν ως συγγραφείς»
Μπήκα στο μονοπάτι της διδασκαλίας γιατί διαπίστωσα πως όλα αυτά που εγώ θεωρούσα αυτονόητη γνώση και εμπειρία, τελικά δεν ήτανε γνωστά ή αυτονόητα για ανθρώπους που ήθελαν να γράψουν ένα πολύ καλό βιβλίο. Κι αυτό που με κάνει διαφορετική ως δασκάλα συγγραφής και μου επιτρέπει να μην “μπερδεύω” τους δύο ρόλους μου, είναι γιατί δεν διδάσκω στους μαθητές μου πώς γράφω εγώ. Δεν διδάσκω πώς αρέσει σε μένα να γράφω ή πώς νιώθω άνετα να γράφω. Ή πώς εγώ εμπνέομαι και διοχετεύω την κάθε έμπνευση στο χαρτί. Δεν διδάσκω τι μου αρέσει να γράφω και τι ήρωες ή βιβλία να σμιλεύω.
Η εστίαση μου είναι να καλλιεργήσει ο μαθητής μου το δικό του ταλέντο. Να τα πάει καλά ο ίδιος με την ταυτότητα του ως συγγραφέας και με το εκάστοτε βιβλίο του. Η έμφαση μου είναι να καλλιεργήσει ο μαθητής μου το ταλέντο του και να εξασκηθεί σε αυτό που θα κάνει τον ίδιο καλύτερο. Αυτή μου η στάση με βοήθησε ποτέ να μη έχω δυσκολία ανάμεσα στους δύο ρόλους μου. Ως συγγραφέας και ως δασκάλα συγγραφής.
Το Writing Online έκλεισε φέτος δέκα χρόνια λειτουργίας. Πώς αισθάνεσαι γι’ αυτό;
Aισθάνομαι πάρα πολύ περήφανη που φέτος ολοκληρώνει 10 χρόνια ανελλιπούς και πάρα πολύ επιτυχημένης λειτουργίας. Είναι κάτι για το οποίο εργαζόμουν 2 χρόνια πριν βγει στο διαδίκτυο. Κάτι που αγάπησα από την στιγμή που συνέλαβα την ιδέα του. Είναι κάτι για το οποίο δουλεύω καθημερινά και ασταμάτητα 10 χρόνια τώρα…
«Το ψηφιακό μου “σχολείο” είναι η άλλη μου οικογένεια»
Ώστε να προσφέρω σε Ελληνόφωνες συγγραφείς ανά τον κόσμο εφόδια. Να προσφέρω την γνώση, την έμπνευση και την προσωπική καθοδήγηση που θα τους επιτρέψει να αποκτήσουν γερά θεμέλια για την ταυτότητά τους ως συγγραφείς. Να καλλιεργήσει το ταλέντο τους, και παράλληλα θα τους επιτρέψει να γράψουν, να εκδώσουν και να προωθήσουν με ανέλπιστη – ακόμη και για τους ίδιους – επιτυχία, βιβλία της επιλογής τους. Υλοποιώντας με τον τρόπο αυτό το όνειρό τους, τις φιλοδοξίες τους.
Και δόξα το Θεό, ο κόπος και η προσήλωση μου στο ψηφιακό μου σχολείο ανταμείβεται καθημερινά με τις ιστορίες επιτυχίας των μαθητών μου. Με τα υπέροχα βιβλία που γράφουν και την εκδοτική επιτυχία που απολαμβάνουν. Το Writing–Online.gr είναι πλέον η “άλλη” μου οικογένεια και δεν μπορώ να φανταστώ την ζωή μου δίχως αυτό.
«Στη ζωή μου ερωτεύτηκα τρεις φορές. Την συγγραφή, τον άντρα μου και την online επιχειρηματικότητα»
Έχεις ασχοληθεί και με την online επιχειρηματικότητα. Θα ήθελες να μας μιλήσεις για τις στρατηγικές σου; Ποιες δυσκολίες αντιμετώπισες μέσα στην δεκάχρονη πορεία του Writing– Online.gr;
Στη ζωή μου ερωτεύτηκα τρεις φορές. Σε νεαρότερη ηλικία την συγγραφή, λίγο παρακάτω τον άντρα μου και τα τελευταία 12 χρόνια την Οnline Ψηφιακή Επιχειρηματικότητα. Αν δεν είχα αυτό το πάθος και την αφοσίωση σε αυτό και όλα τα οφέλη που μπορεί να έχει, δεν θα μπορούσα να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα. Ούτε ως συγγραφέας, ούτε ως δασκάλα συγγραφής-Writing Coach. Δεν θα μπορούσε να είναι αυτό το επάγγελμά μου. Δεν θα μπορούσα να μεγαλώσω εγώ την κόρη μου (από το σπίτι) και παράλληλα να κάνω την δουλειά που επέλεξα και αγαπώ.
«Άλλο να είσαι δασκάλα συγγραφής και άλλο online επιχειρηματίας. Με την δύναμη της θέλησης εξελίχθηκα»
Τα οφέλη και οι ελευθερίες (ωραρίου, αντικειμένου εργασίας, τοποθεσίας εργασίας, οικονομική ελευθερία) είναι ΟΛΑ πολύ σημαντικά για μένα. Ήταν και εξακολουθούν να είναι το κίνητρο για να ξεπερνώ τις δυσκολίες αυτής της διαδρομής. Δυσκολίες που μπορεί να προέρχονται από θέματα τεχνολογίας και πληροφορικής. Από θέματα διαδικαστικά, από έλλειψη χρόνου ή κατάλληλης βοήθειας. Όμως, 10 χρόνια μετά, αποδέχτηκα και παραδέχτηκα πως η δική μου στάση απέναντι στα πράγματα και ο δικός μου τρόπος σκέψης, είναι αυτός που λύνει το όποιο πρόβλημα ή το διατηρεί. Είναι άλλο να είσαι συγγραφέας και δασκάλα συγγραφής και εντελώς άλλο online επιχειρηματίας. Θέλει άλλες δεξιότητες, γνώσεις, καλλιέργεια. Θέλει άλλο τρόπο σκέψης και προσέγγισης.
Όμως αν δεν ήμουν διατεθειμένη να καλλιεργήσω και να εξελίξω και την online επιχειρηματία μέσα μου, να είμαι αιώνια μαθήτρια και σε αυτό το μονοπάτι, δεν θα μπορούσα να είμαι, να κάνω και να έχω αυτά που είμαι, κάνω και έχω, σήμερα. Η Online Επιχειρηματικότητα τα συνδύασε και μου τα προσέφερε όλα αυτά. Και γι’ αυτό εξακολουθώ να είμαι ερωτευμένη και παθιασμένη μαζί της, αλλά και να είναι αυτή η δύναμη μου για να ξεπερνώ την κάθε δυσκολία που προκύπτει. Όσον αφορά την στρατηγική μου, αυτή είναι πολύ απλή. Προσκαλώ τους απλούς επισκέπτες του Writing–Online.gr να γίνουν μέλη και συνδρομητές της δραστηριότητάς μου.
«Είμαι συνεπής στο κοινό μου εδώ και δέκα χρόνια. Έτσι έχουμε χτίσει τη σχέση μας»
Αυτό σημαίνει ότι οικειοθελώς μου αφήνουν το email τους σε κάποιες από τις ειδικές φόρμες που υπάρχουν διαθέσιμες στο site, με σκοπό να λάβουν από εμένα σε εβδομαδιαία βάση δωρεάν γνώση, εφόδια, έμπνευση, καθοδήγηση, tips και συμβουλές. Αυτό είναι κάτι που κάνω 10 χρόνια τώρα με συνέπεια. Αυτό χτίζει την σχέση μου με τους ανθρώπους μου, τους προσφέρω, τους βοηθώ… Και η δική μου έννοια είναι πώς εγώ μπορώ να γίνω ακόμη καλύτερη στο αντικείμενό μου ώστε να τους προσφέρω όλο και περισσότερα, όλο και καλύτερα…
Με τον τρόπο αυτό είμαι σε προσωπική επαφή κάθε εβδομάδα με το κοινό του μου. Βοηθάμε και εξελίσσουμε ο ένας τον άλλο, λύνουμε προσωπικές απορίες. Αν κάποιος θέλει να εμβαθύνει ακόμη πιο πολύ, δίχως να είναι υποχρεωτικό φυσικά, υπάρχουν τα ανάλογα προγράμματα μου. Όταν κάποιος τα επιλέξει, μπορεί να τα προμηθευτεί. Μάλιστα, όλα μου τα προγράμματα -επίτηδες – έχουν την μορφή Home Study Course, ώστε να μπορούν οι συμμετέχοντες να τα παρακολουθούν από το σπίτι τους. Να επιλέγουν αυτοί την μέρα και ώρα που τους είναι βολική. Να διατηρούν προσωπικό ρυθμό. Δεν χρειάζονται καν σύνδεση στο διαδίκτυο για να τα παρακολουθήσουν και παράλληλα είμαι κι εγώ στο πλάι τους για ό,τι θελήσουν ή χρειαστούν.
Αυτή είναι η στρατηγική μου και τα βήματα που ακολουθώ. Έχει αποδειχτεί αλάνθαστη εδώ και 10 χρόνια και προσπαθώ να γίνομαι όλο και καλύτερη στα παραπάνω βήματα και περιεχόμενο.
Υπάρχουν άλλα πράγματα που να σε παθιάζουν εκτός από την συγγραφή; Έχεις κάποια χόμπι;
Η Συγγραφή, η Online Επιχειρηματικότητα, θέματα Προσωπικής Ανάπτυξης, εξακολουθούν εδώ και χρόνια να είναι το αντικείμενο του πόθου μου. Έτσι, εξακολουθώ να είμαι μαθήτρια για τα παραπάνω αντικείμενα, να διαβάζω πολλά βιβλία για τα θέματα αυτά και παράλληλα, να αφιερώνω όσο χρόνο μπορώ στην οικογένειά μου. Όπως λέω πολύ συχνά στον άνδρα μου, μπορεί να μην έχω πολλές γενικές γνώσεις, όμως για τα παραπάνω αντικείμενα γνωρίζω πολλά. Τα μελετώ, Συγγραφή και Προσωπική Ανάπτυξη παραπάνω από 20 χρόνια, και 12 χρόνια Online Επιχειρηματικότητα. Και συνεχίζω…
Ποιο στοιχείο είναι αυτό που κάνει έναν συγγραφέα επιτυχημένο, κατά τη γνώμη σου;
Για μένα πρέπει να θέσει γερά θεμέλια τα οποία ουσιαστικά είναι το εξής τρίπτυχο. Θα πρέπει να αγαπάει πάρα πολύ την κατηγορία του βιβλίου που γράφει. Είναι άλλο το να γράψω μυθιστόρημα, άλλο το να γράψω παιδικό βιβλίο και εντελώς άλλο το να γράψω ένα μη λογοτεχνικό βιβλίο. Η κάθε κατηγορία βιβλίου έχει τις δικές της απαιτήσεις και ζητά από τον συγγραφέα διαφορετική εξάσκηση και διαφορετικές τεχνικές. Αν λοιπόν αγαπώ την κατηγορία του βιβλίου που γράφω, έχω ένα σημαντικό προβάδισμα για να τα πάω καλά.
Μαρία Γούσιου: «Πρέπει να δεις τον εαυτό σου ως συγγραφέα-αθλητή»
Επίσης, το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι να δεις τον εαυτό σου ως συγγραφέα-αθλητή. Μια προπόνηση ποτέ δεν είναι αρκετή. Μία ημέρα διατροφής ποτέ δεν είναι αρκετή για έναν αθλητή. Αν λοιπόν δεις τον εαυτό σου ως αθλητή όπου σε καθημερινή, εβδομαδιαία ή ετήσια βάση, καλλιεργείς τον εαυτό σου, τότε αυτή η επαφή με το αντικείμενο σε κάνει καλύτερο. Είτε μέσα από ένα βιβλίο, είτε μέσα από ένα δάσκαλο, είτε μέσα από ένα πρόγραμμα συγγραφής. Όμως, το να γράψω σήμερα μία παράγραφο κι άλλη μία μετά από τρία χρόνια, δεν θα γίνω καλύτερος συγγραφέας. Το να καλλιεργείς το ταλέντο σου ως συγγραφέας, να εξελίσσεσαι και να είσαι σε επαφή με το αντικείμενο, σίγουρα σε κάνει πολύ καλύτερο.
Και φυσικά, εάν επιθυμείς να έχεις πωλήσεις, θα πρέπει πριν την συγγραφή του όποιου βιβλίου σου να ασχοληθείς με αυτό που ονομάζουμε προώθηση του βιβλίου σου. Όπου χάρη στη δυναμική του διαδικτύου, αυτό είναι κάτι που ένας συγγραφέας μπορεί να το κάνει πολύ εύκολα, απλά και πολύ δυναμικά. Και ναι! Στις μέρες μας μπορεί να έχει αναγνώστες εν αναμονή πριν καν από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του βιβλίου του. Κάτι το οποίο κάνω και εγώ για τα καινούργια μου βιβλία. Κάτι το οποίο διδάσκω και στους μαθητές μου να κάνουνε. Αν φυσικά κάτι τέτοιο τους ενδιαφέρει και τους απασχολεί.
Με αφορμή τις πρόσφατες καταγγελίες από διάφορα γνωστά πρόσωπα, για εκφοβισμό, σεξουαλική παρενόχληση και ανάρμοστη συμπεριφορά, θα ήθελα να σε ρωτήσω κάτι ιδιαίτερο. Ως γυναίκα και ως άνθρωπος που εκτίθεται σε κοινό, έχεις νιώσει ποτέ ότι κάποιος γίνεται παραβιαστικός απέναντι σου με οποιονδήποτε τρόπο;
Μπορεί να εκτίθεται σε ευρύ κοινό το περιεχόμενο της δουλειάς μου, αλλά εγώ και η προσωπική μου ζωή είμαστε πολύ καλά “κρυμμένοι”. Είμαστε πίσω από την οθόνη του υπολογιστή μας. Στο διαδίκτυο θα βρεις άπειρες καταχωρήσεις που αφορούν την δουλειά μου και ΤΙΠΟΤΑ από την οικογενειακή προσωπική μου ζωή. Ναι, έχουμε social media κι εγώ και ο άνδρας μου. Δεν θα βρεις φωτογραφίες ή βίντεο της προσωπικής/οικογενειακής μας ζωής εκεί.
«Δεν γνωρίζω να υπάρχουν περιστατικά παρενόχλησης στο περιβάλλον μου. Στενοχωριέμαι όμως, για τα γεγονότα που αποκαλύφθηκαν στα ΜΜΕ»
Αν υπάρξουν emails ή μηνύματα που δεν είναι ευγενικά και καλοπροαίρετα, ή είναι από ανθρώπους που δεν κατανοούν τι κάνω, τότε δίχως δεύτερη σκέψη αυτοί η άνθρωποι μπλοκάρονται. ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ και δίχως επιλογή αναίρεσης από τις επαφές και τον κόσμο μου. Είμαι πολύ συνειδητή στο να προστατεύομαι και στο να δέχομαι στον προσωπικό και επαγγελτικό μου περίγυρο ΜΟΝΟ ανθρώπους με τους οποίους είμαι εναρμονισμένη μαζί τους. Που κατανοούν ποια είμαι και τι κάνω, έχουν καλή διάθεση και θέληση και έχουν μια συγκεκριμένη ποιότητα τρόπου και εκφράσεων. Ευτυχώς, σε προσωπικό επίπεδο δεν ήρθα ποτέ αντιμέτωπη με τέτοιες καταστάσεις που ακούμε στις ειδήσεις αυτή την εποχή. Ούτε και έχω – από όσο μπορώ να ξέρω τουλάχιστον – ανθρώπους στο οικείο περιβάλλον μου που έχουνε τέτοια βιώματα. Όμως, στεναχωριέμαι και λυπάμαι για όλα αυτά που ακούμε και μακάρι όλο αυτό να σταματήσει εδώ.
Στις μέρες μας, πώς πιστεύεις ότι ένας νέος συγγραφέας μπορεί να υποστηρίξει τη δουλειά του; Τι εναλλακτικές έχει;
Δεν θα μπορούσαμε να ζούμε σε πιο εκπληκτική εποχή για ένα νέο συγγραφέα. Η δυναμική του διαδικτύου έχει φέρει συγκλονιστικές αλλαγές στο χώρο και στη βιομηχανία των εκδόσεων. Τώρα, ένας συγγραφέας από το σπίτι του, με το πάτημα μερικών κουμπιών και έχοντας μία σύνδεση στο internet, μπορεί να ανταγωνιστεί και να συναγωνιστεί τον μεγαλύτερο εκδότη του κόσμου. Μπορεί να φροντίσει παγκόσμια διανομή των βιβλίων του, να συνεργαστεί με εκδοτικούς οίκους της επιλογής του. Μπορεί να έχει απόλυτο έλεγχο και πρόσβαση στις πωλήσεις και στα οικονομικά στοιχεία των βιβλίων του. Και το κυριότερο όλων, μπορεί να έχει προσωπική και άμεση επαφή με το δικό του προσωπικό αναγνωστικό κοινό.
«Αν κάποιος αξιοποιήσει τα εργαλεία του ίντερνετ, μπορεί να γίνει εύκολα επαγγελματίας συγγραφέας»
Που όταν ένας συγγραφέας της γενιάς μας κατανοεί τι σημαίνει όλο αυτό, κατανοεί πώς μπορεί να βάλει δωρεάν και εύκολα στη χρήση τους εργαλεία. Τα εργαλεία υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο διαδίκτυο διαθέσιμα και είναι προσβάσιμα από όλους μας… Αν αυτό το κάνει στοχευμένα για να προωθήσει την ταυτότητα του ως συγγραφέας και το κάθε βιβλίο του χωριστά, μπορεί να γίνει αυτό που ονομάζουμε επαγγελματίας συγγραφέας. Μπορεί να βιοπορίζεται μέσα από τη συγγραφή και την πώληση των βιβλίων του. Μπορεί και να έχει αναγνώστες εν αναμονή. Είναι αυτό που κάνω τα τελευταία 10 χρόνια. Είναι αυτό που κάνουνε συγγραφείς ανά τον κόσμο, καθημερινά. Είναι μία ευκαιρία που μπορεί να δώσει στον εαυτό του ο κάθε άνθρωπος.
Μαρία Γούσιου σ` ευχαριστώ πολύ