ΜατζόΡε fm :”ΜατζόΡε σημαίνει χαρούμενο άκουσμα της μουσικής”

Το ΜατζόΡε Fm είναι η «φωνή» του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο. Η φωνή του πανεπιστημίου είναι  εδώ! Μια φωνή που εκφράζεται μουσικά, προφορικά ή γραπτά για ό,τι την αφορά, για ό,τι την απασχολεί και για ό,τι την εμπνέει.

Επιμέλεια συνέντευξης : Βασιλική Ευαγγέλου-Παπαθανασίου

Ματζόρε FM. Μιλήστε μας για τον ραδιοφωνικό σταθμό Ματζόρε FM.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Ο ραδιοφωνικός σταθμός Ματζόρε ήρθε να προστεθεί στις πολιτιστικές ομάδες του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο τον Φεβρουάριο του 2020. Ένας σταθμός που κάνει σταθερά τα πρώτα του βήματα. Κάθε αρχή και δύσκολη όπως λένε, έτσι και έγινε και έχει σταματήσει προσωρινά το πρόγραμμά του σταθμού για προφανείς λόγους. Κατά τ’ άλλα, είναι ένας σταθμός με όραμα και μέλλον, γεμάτος χρώματα και μουσικές όλων των ειδών. Προωθεί τη τέχνη, τη κουλτούρα και τη παιδεία, καθώς στα σχέδια των μελών του δεν υπάρχουν μόνο μουσικές εκπομπές, όσο και συνεντεύξεις, φεστιβάλ, εθελοντικές ενέργειες και άλλα πολλά. Βασικό στοιχείο της υπόστασης του σταθμού είναι η συνεργασία όλων των μελών, η ανάγκη μας για να ακούσουμε και να ακουστούμε. Στο ξεκίνημά μας, ιδιαίτερη βοήθεια και στήριξη δεχτήκαμε από τα μέλη του Ραδιοφωνικού Σταθμού του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο, Ρα.Στα.Παν.Κ. Η αλήθεια είναι πως χωρίς τη βοήθειά τους, η αρχή μας θα ήταν ακόμα πιο δύσκολη. Μαζί με αυτή τη βοήθεια όμως, είχαμε και τη στήριξη των περισσότερων καθηγητών του Πανεπιστημίου μας, οι οποίοι δέχτηκαν πρόθυμα και με χαρά να μας βοηθήσουν να φτιάξουμε αυτό το σταθμό.

ματζόΡε fmΓιατί Ματζόρε FM; Από πού πήρε το όνομα;

Για να είμαστε ειλικρινής, η επιλογή ονόματος για το σταθμό μας δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση. Αντίθετα, συζητήσαμε πάρα πολύ μέχρι να καταλήξουμε σε κάποιο όνομα που να ταιριάζει και να αντιπροσωπεύει το σταθμό μας. Διάφορα ονόματα μας ήρθαν στο μυαλό, κάποια σχετιζόμενα με το μέρος όπου θα ήταν το στούντιο, κάποια σχετιζόμενα με τα λεωφορεία- φυσαρμόνικες του Ρεθύμνου, κοινή εμπειρία για όλους του φοιτητές, κάποια σχετιζόμενα με τη μουσική, αλλά τελικά καταλήξαμε να τον ονομάσουμε ΜατζόΡε. Γιατί; ΜατζόΡε σημαίνει χαρούμενο άκουσμα της μουσικής, με το Ρε στο όνομα μας να είναι κεφαλαίο, για να δηλώνει ότι η δική μας χαρούμενη φωνή έχει την έδρα της στο Ρέθυμνο. Φυσικά, η χαρούμενη νότα που θέλουμε να δώσουμε δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση αποσιώπηση των προβλημάτων, αλλά μάλλον το αντίθετο.

Πόσοι άνθρωποι εργάζονται στον ΜατζόΡε FM;

Advertising

Κανένα άτομο δεν εργάζεται στον ΜατζόΡε FM. Η λειτουργία του σταθμού βασίζεται στον εθελοντισμό. Αυτό σημαίνει ότι κανείς δεν πληρώνει και κανείς δεν πληρώνεται. Οι παραγωγοί κάνουν εθελοντικά τις εκπομπές τους, ο καθαρισμός του χώρου γίνεται εθελοντικά από τα μέλη του, ακόμα και η συντήρηση του εξοπλισμού γίνεται εθελοντικά από μέλη της ομάδας με τις κατάλληλες γνώσεις, με βοήθεια των μελών του Ρα.Στα.Παν.Κ ή και με τη βοήθεια φοιτητών της Σχολής Μουσικής και Οπτοακουστικών Τεχνολογιών του Μεσογειακού Πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο και μόνο όταν δεν θα υπάρχει αυτή η δυνατότητα, θα απευθυνθούμε σε κάποιον επαγγελματία. Επίσης, ο αριθμός των μελών του ΜατζόΡε αυξομειώνεται, καθώς ο σταθμός είναι συνεχώς ανοιχτός σε νέα μέλη. Για να μιλήσουμε και με αριθμούς, στον σταθμό τα ενεργά μέλη, αναλόγως την περίοδο, είναι από 20 έως και 40.

Διαβάστε επίσης  Το Ρέθυμνο που αγαπώ

ραδιοφωνικός σταθμός, ΚρήτηΠοιο κοινό όραμα σας ένωσε;

Αν μπορούσαμε να δώσουμε μια εικόνα για το πώς θέλουμε να είναι ο σταθμός μας, τότε αυτή θα ήταν ένας πολύχρωμος καμβάς, με χρώματα τα οποία θα συνυπήρχαν με αμοιβαίο σεβασμό. Το κοινό μας όραμα, δηλαδή, ήταν και είναι η δημιουργία μιας ενωμένης και ενεργής φοιτητικής κοινότητας, κάτι που δυστυχώς δεν ισχύει προς το παρόν για το Ρέθυμνο. Μέσα στα πλαίσια της ένωσης της φοιτητικής κοινότητας, θέλουμε να ενσωματώσουμε και άτομα που ενδιαφέρονται να εκφραστούν και να ενεργοποιηθούν, αλλά δεν έχουν βρει ακόμα το περιβάλλον που τους ταιριάζει.

Τι μουσικές παίζετε;

Advertising

Στο σταθμό μας έχει ακουστεί από αραβική ροκ μέχρι Κορεάτικη ποπ και παραδοσιακή κρητική μουσική. Η μουσική εκφράζει τους ανθρώπους και τη σκέψη τους. Επομένως, στο σταθμό μας παίζουμε κάθε είδος μουσικής και τραγούδια που σέβονται την ατομικότητα του κάθε ανθρώπου.

Έχει φραγμούς και όρια η μουσική;

Όπως είπαμε και στην προηγούμενη ερώτηση, οι φραγμοί μας δεν είναι γεωγραφικοί, αλλά ηθικοί. Δεν παίζουμε, δηλαδή, τραγούδια με ρατσιστικό, σεξιστικό, ομοφοβικό και φασιστικό περιεχόμενο. Θεωρούμε ότι η μουσική ενώνει τους ανθρώπους και γι’ αυτό θέτουμε αυτόν τον περιορισμό: όλα τα είδη μουσικής είναι αποδεκτά, αλλά δεν είναι αποδεκτά τα περιεχόμενα όλων των τραγουδιών.

ματζόΡε ραδιόφωνο ετοιμασίεςΠοιοι είναι οι στόχοι σας, η φιλοσοφία σας και τα σχέδια σας για το μέλλον;

Advertising

Ο σταθμός μας έχει πολλούς στόχους με κοινό γνώμονα τον σεβασμό της μοναδικότητας του κάθε ατόμου και την ενοποίηση όλων των μονάδων σε μία ομάδα, μέσα στην οποία ο καθένας μπορεί να διατηρεί την διαφορετικότητά του. Βασικός μας στόχος, λοιπόν, είναι να δούμε αυτά που μας ενώνουν κι όχι αυτά που μας χωρίζουν, τόσο στο πλαίσιο της φοιτητικής κοινότητας όσο και στο πλαίσιο της ευρύτερης κοινωνίας του Ρεθύμνου. Έτσι λοιπόν, στοχεύουμε στο να δώσουμε ελεύθερα σε κάθε μέλος της φοιτητικής κοινότητας την δυνατότητα να εκφραστεί ελεύθερα και να αφήσει το δικό του στίγμα στον πολιτισμό. Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι δικαίωμα συμμετοχής στο σταθμό μας έχουν άτομα ανεξαρτήτως πολιτικής κατεύθυνσης, αν δεν εκφράζουν φασιστικές, σεξιστικές, ρατσιστικές κι ομοφοβικές αντιλήψεις. Ένας επίσης σημαντικός στόχος μας είναι επίσης η ανάδειξη των προβλημάτων του Πανεπιστημίου, της πόλης και της κοινωνίας του Ρεθύμνου. Μέσα στα πλαίσια της πανεπιστημιακής κοινότητας, στοχεύουμε στην εκλαΐκευση της επιστήμης, κάτι που θα πετύχουμε με συνεντεύξεις καθηγητών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών.
Πέρα από τους κοινωνικούς στόχους έχουμε βέβαια και στόχους που αφορούν την καλλιτεχνική ταυτότητα του Ρεθύμνου. Πρωτίστως στοχεύουμε στο να αναδείξουμε τις πολιτιστικές δράσεις που διαδραματίζονται στο Ρέθυμνο και να ενισχύσουμε άσημους καλλιτέχνες εντός κι εκτός Ρεθύμνου, καθώς και εναλλακτικές μουσικές και υποκουλτούρες που δεν προβάλλονται από άλλα μέσα. Η ανάδειξη δηλαδή διαφορετικών τρόπων διασκέδασης είναι μέσα σ’ αυτά που θέλουμε να πετύχουμε. Γενικά και κλείνοντας με τους στόχους μας, θέλουμε ο ΜατζόΡε να είναι ένας σταθμός που θα αγκαλιάσει και θα αγκαλιαστεί από την κοινωνία.
Η φιλοσοφία του ΜατζόΡε FM βασίζεται στον ελεύθερο διάλογο και στην ελεύθερη διακίνηση γνώσεων κι έκφραση ιδεών. Ο σταθμός μας δηλαδή, έχει, όπως έχουμε πει και σε προηγούμενες ερωτήσεις αντιρατσιστικό, αντιφασιστικό, αντιομοφοβικό, αντισεξιστικό κι αντιεμπορευματικό χαρακτήρα. Μέσα στα πλαίσια του αντιεμπορευματικού χαρακτήρα, δεν παίζουμε διαφημίσεις ούτε διαφημίζουμε μέσω των εκπομπών μας εκδηλώσεις που έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Επιπλέον, στον τεχνικό τομέα και έπειτα από μεγάλη βοήθεια των παιδιών από τον Ρα.Στα.Παν.Κ, χρησιμοποιούμε προγράμματα ανοιχτού λογισμικού, ώστε να μην υπάρχει ανάγκη εξάρτησης από συγκεκριμένες εταιρείες “κολοσσούς” του χώρου και για να έχουμε περισσότερο έλεγχο και ελευθερία κινήσεων στην διαμόρφωση των εκπομπών. Η λειτουργία του σταθμού μας βασίζεται στην εβδομαδιαία γενική συνέλευση των μελών του, στην οποία μπορούν να συμμετέχουν και άτομα που δεν είναι μέλη του σταθμού. Η συνέλευση τώρα λόγω κορωνοϊού συνεχίζει να γίνεται μέσω πλατφορμών που μας επιτρέπουν την εξ αποστάσεως συζήτηση και όποιος θέλει να συμμετέχει μπορεί να μας στείλει μήνυμα στο e-mail μας ή στα social media του σταθμού.
Λόγω της κατάστασης, τα σχέδια που είχαμε για πάρτυ, φεστιβάλ, συνεντεύξεις, προβολές ταινιών κι οτιδήποτε άλλο αναβάλλονται. Προς το παρόν προσπαθούμε να ξαναβγούμε στον αέρα με κάποιες εκπομπές που θα κάνουν οι παραγωγοί από το χώρο τους, ωστόσο λόγω αντικειμενικών δυσκολιών, οι εκπομπές μας έχουν μειωθεί σημαντικά. Η απόσταση όντως μας έχει επηρεάσει, γιατί αυτό που θέλαμε εμείς ήταν μια ζωντανή αλληλεπίδραση μεταξύ μας μέσα στο στούντιο του σταθμού. Προσπαθούμε, όμως, να κρατήσουμε ζωντανό το σταθμό μας και μέσα από τα άρθρα μας που αναρτώνται στο site του σταθμού και στα social media.

Διαβάστε επίσης  Μαρία Λεκάκη: "Οι τέχνες θρέφουν το πνεύμα και την ψυχή μας"

Ποιο είναι το αγαπημένο σας τραγούδι;

Είναι δύσκολο να ορίσουμε κάποιο τραγούδι ως αγαπημένο όλων των μελών του σταθμού, γιατί οι παραγωγοί έχουν μεταξύ τους διαφορετικές μουσικές επιλογές, οπότε δεν είναι εύκολο να συμφωνήσουμε όλοι σ’ ένα τραγούδι που θα αρέσει εξίσου σε όλους. Ωστόσο, το πρώτο τραγούδι που ακούστηκε στα ηχεία του σταθμού μας καθώς και το πρώτο που εκπέμψαμε ήταν το “Hey you” των Pink Floyd.

Ποιο τραγούδι έχει παίξει πιο πολύ από όλα στο ΜατζόΡε FM;

Advertising

Το τραγούδι που έχει ακουστεί περισσότερο στο σταθμό μας είναι το “Zvara” των Villagers of Ioannina City.

 

ματζόΡε ραδιόφωνοΑπό πού αντλείτε δύναμη κι έμπνευση;

Όταν ξεκινήσαμε μία μικρή ομάδα φοιτητών, αυτό που μας έδωσε δύναμη για να κυνηγήσουμε τη δημιουργία του σταθμού ήταν η εικόνα που είχαμε φτιάξει για τον ΜατζόΡε και η εικόνα της κοινωνίας του Ρεθύμνου μετά τη δημιουργία του σταθμού. Ωστόσο, η δημιουργία του σταθμού ήταν μία δύσκολη υπόθεση, καθώς κάποιες διαδικασίες πήγαιναν βέβαια πολύ γρήγορα, αλλά οι περισσότερες και πολύ βασικές πήγαιναν με πολύ αργούς ρυθμούς. Για παράδειγμα η εύρεση χώρου που θα γινόταν το στούντιο πήρε πολύ καιρό, με εμάς να απογοητευόμαστε και να τα παρατάμε κάποιες φορές, αλλά πάντα υπήρχε κάποιος στην ομάδα που μας επανέφερε όλους στο στόχο μας. Ένα χρόνο και κάποιους μήνες μετά την πρώτη συνάντηση της πρώτης ομάδας των φοιτητών, οργανώνουμε τα καλέσματα του ΜατζόΡε για νέα μέλη και τότε βρίσκουμε και πάλι αυτό που μας δίνει δύναμη να συνεχίζουμε: η συσπείρωση τόσων διαφορετικών ατόμων γύρω από ένα ραδιοφωνικό σταθμό κι έπειτα οι όμορφες συζητήσεις των συνελεύσεων που ήταν για όλους μας τροφή για σκέψη.

Διαβάστε επίσης  Ηλίας Αλειφτήρας – Ένας καλλιτέχνης που ήρθε για να μείνει

 

Τώρα που είμαστε όλοι σε καραντίνα, οι άνθρωποι ακούν περισσότερο ραδιόφωνο;

Advertising

Δεν ξέρουμε αν οι άνθρωποι άκουσαν περισσότερο ραδιόφωνο μέσα στην καραντίνα, αλλά αυτό που σίγουρα ξέρουμε είναι ότι οι περισσότεροι στραφήκαμε στην τέχνη, κάτι που το οφείλουμε στη γενναιοδωρία των καλλιτεχνών να διαθέσουν online και δωρεάν παραστάσεις, συναυλίες, βιβλία και ταινίες τους. Οι μέρες τις καραντίνας έπαψαν να είναι τόσο μίζερες και βαρετές, γιατί είχαμε τους καλλιτέχνες στο πλευρό μας, να μας κρατούν συντροφιά όποτε την χρειαζόμασταν. Τώρα λοιπόν είναι ώρα να τους στηρίξουμε κι εμείς στον αγώνα τους για πνευματικά δικαιώματα και μέριμνα από την πλευρά της πολιτείας για όλους τους εργαζομένους στον χώρο του πολιτισμού.

 

Ευχαριστούμε πολύ το ΜατζόΡε Fm για το φωτογραφικό υλικό.

 

Η σελίδα του ΜατζόΡε  Fm στο Facebook εδώ.

Η σελίδα του ΜατζόΡε fm στο Instagram εδώ.

Advertising

Η ιστοσελίδα του ΜατζόΡε Fm εδώ

 

Βασιλική Ευαγγέλου- Παπαθανασίου
Γεννήθηκα ένα φθινόπωρο στην πιο καυτή πόλη της Κεντρικής Ελλάδας. Πρώτος μου έρωτας ήταν τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Από τότε, δε σταμάτησα να σχηματίζω μ' αυτά λέξεις, προτάσεις, δίνοντας δύναμη και ψυχή στο άδειο χαρτί. Τη γλώσσα μου δώσανε ελληνική κι αυτή θα κρατήσω.
Φιλόλογος και αρθρογράφος σε ηλεκτρονικά περιοδικά στην πραγματική ζωή, αλλά στα όνειρα μου ζωγράφος στη Μονμάρτη.
Σε ένα καλό βιβλίο και στη θέα της θάλασσας βρίσκω την απόλυτη γαλήνη.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Υποκατάσταση νικοτίνης: Ελαττώνει το κάπνισμα;

Το παρόν άρθρο Το παρόν άρθρο, με τίτλο Υποκατάσταση νικοτίνης:

Μπορεί το AI να γράψει σενάριο που αξίζει Όσκαρ;

Τα τελευταία χρόνια ακούμε συνεχώς για την τεχνητή νοημοσύνη –