Ο Καμίλ Γκουνγκόρ γεννήθηκε στην Ελλάδα,το dna του όμως είναι γεμάτο χρώματα μιας και η σκούφια του τραβάει από Πολωνία και Τουρκία μεριά, ή πιο σωστά όπως αυτοπροσδιορίζεται ο ίδιος είναι πολίτης του κόσμου. Ο Καμίλ σπούδασε Δημοσιογραφία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και από τότε έχει γράψει σε διάφορα sites και blogs μέχρι που πριν δύο χρόνια πήρε την απόφαση να δημιουργήσει το δικό του blog και έτσι εγένετο το The Trawheeler. Το blog αυτό είναι αποτέλεσμα της αγάπης του Καμίλ για τα ταξίδια αλλά και έχοντας το know-how της γραφής λόγω και των σπουδών του. Για να πάρει κανείς μια γεύση της τρέλας που έχει αυτός ο νέος άνθρωπος για τα ταξίδια αρκεί μια φράση:”Παντού θα ήθελα να ταξιδέψω από τη Βραζιλία ως την Αλβανία και από το Μαρόκο ως την Βόρεια Κορέα”.
Επιμέλεια συνέντευξης:Πάνος Νέζος
- Με ποια αφορμή προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία του δικού σου ταξιδιωτικού blog;
Πάντα αγαπούσα τα ταξίδια και τα τελευταία χρόνια έχω την ευκαιρία με την δουλειά/ακτιβισμό να ταξιδεύω συχνά. Επίσης σπούδασα δημοσιογραφία, οπότε θεωρητικά ξέρω να γράφω. Ήθελα λοιπόν, κάπως κάτι να κάνω με όλα αυτά, έβλεπα και ξένα παρόμοια blogs και κάπως έτσι ήρθε η ιδέα για το The Trawheeler. Απ’όσο ξέρω είναι το μοναδικό τέτοιο blog στην Ελλάδα, οπότε μπορείς να πεις πως καλύπτω και ένα κενό.
- Μίλησέ μας για τη δομή του blog. Ποιο είναι το περιεχόμενο των άρθρων από τα οποία αποτελείται και σε ποιους απευθύνεται;
Κάποιοι νομίζουν πως απευθύνομαι μόνο σε ανάπηρους, αλλά δεν ισχύει. Απευθύνομαι σε όλους. Δεν είναι ταξιδιωτικός οδηγός με εκτενείς πληροφορίες προσβασιμότητας κλπ, αλλά πιο πολύ κάτι σαν ημερολόγιο με τις εμπειρίες μου. Φυσικά μπορεί να δώσω καμιά τέτοια πληροφορία εδώ και εκεί, αλλά δεν είναι αυτοσκοπός. Η ιστοσελίδα περιλαμβάνει τις εμπειρίες μου από διάφορες πόλεις που έχω πάει, έχει μερικά άρθρα θεματικά ή με συμβουλές, λίστες, καθώς και guest άρθρα φίλων με τις δικές τους ταξιδιωτικές εμπειρίες. Προς το παρόν είναι μόνο στα ελληνικά, αλλά όλα τα posts στα social media έχουν και ελληνικά και αγγλικά.
- Ποιος είναι ο στόχος ή οι στόχοι που έβαλες όταν στήθηκε το blog;
Δεν είχα βάλει φοβερούς στόχους. Ήθελα να είναι συνεπές, ενδιαφέρον και να συνεχιστεί για καιρό. Από εκεί και πέρα ό,τι ήθελε προκύψει (ενδεχομένως συνεργασίες, χορηγοί, ταξίδια).
- Ποιος είναι ο αγαπημένος σου ταξιδιωτικός προορισμός που έχεις επισκεφτεί; Και γιατί;
Η Ιαπωνία εύκολα! Ήταν παιδικό όνειρο, η Νο1 ταξιδιωτική μου επιθυμία και πραγματοποιήθηκε. Είναι μια φανταστική χώρα, στην άλλη άκρη του κόσμου, όμορφη, εξελιγμένη και συνάμα παραδοσιακή, πολύ προσβάσιμη, αρκετό διαφορετική, ιδιαίτερη και κάπως τρελή!
- Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος με ειδικές ανάγκες όταν ταξιδεύει;
Ένας ανάπηρος ταξιδιώτης (προτιμώ αυτόν τον όρο γιατί ειδικές ανάγκες έχουμε όλοι μας, ανάπηροι και μη) αντιμετωπίζει αρκετές δυσκολίες όταν θέλει να ταξιδέψει. Η κυριότερη φυσικά είναι η προσβασιμότητα (σε κάθε τομέα και φάση του ταξιδιού), αλλά υπάρχουν και άλλες όπως π.χ. η έλλειψη πληροφοριών, το αυξημένο κόστος που συχνά δημιουργείται λόγω των αναγκών του, οι διακρίσεις που υφίσταται, αλλά και η ανάγκη συνοδού που δεν είναι πάντα εύκολο να βρεθεί. Ανάλογα το άτομο και την αναπηρία, οι δυσκολίες διαφοροποιούνται φυσικά.
- Τα ταξίδια για τα ΑΜΕΑ αποτελούν υπέρβαση ή με καλή θέληση όλα είναι εφικτά;
Θέληση, οργάνωση, καθαρό μυαλό στις δυσκολίες και προσαρμοστικότητα (οκ και λεφτά ίσως) και όλα σχεδόν γίνονται. Όσο περισσότερο διαθέτεις τα παραπάνω τόσο περισσότερα θα κάνεις.
- Ποιες διαφορές εντοπίζεις σε θέματα προσβασιμότητας μεταξύ Ελλάδας και εξωτερικού;
Το εξωτερικό είναι πολύ γενικό για να απαντήσω. Υπάρχουν χώρες περισσότερο προσβάσιμες από την Ελλάδα και υπάρχουν και άλλες λιγότερο. Το ίδιο και στο θέμα νοοτροπίας. Εκεί πιστεύω ότι βρίσκεται η μεγαλύτερη διαφορά, στο πως σε αντιμετωπίζουν. Αν σε υπολογίζουν-σέβονται, τότε θα υπάρχει προσβασιμότητα. Αν όχι, τότε δεν θα υπάρχει.
- Ποιους προορισμούς σκοπεύεις να επισκεφθείς; Πού θα ήθελες να ταξιδέψεις και δεν το έχεις κάνει μέχρι τώρα;
Παντού θα ήθελα να ταξιδέψω και το λέω ειλικρινά. Από την Βραζιλία ως την Αλβανία και από το Μαρόκο ως την Βόρεια Κορέα. Επειδή όμως αυτό δεν είναι ρεαλιστικό, ας πούμε πως θα ήθελα να βρεθώ έστω σε μία χώρα από κάθε ήπειρο. Στην ιστοσελίδα μου έχω δύο λίστες (bucket lists) με τα κυριότερα ταξιδιωτικά μου όνειρα. Μπορείτε να τις δείτε εδώ.
- Τι αγαπάς περισσότερο στα ταξίδια;
Την αίσθηση του διαφορετικού, του άγνωστου, της εξερεύνησης και της ανακάλυψης.
- Έχεις σκεφτεί να κάνεις δικό σου κανάλι στο youtube και γιατί όχι κάποια μέρα να έχεις δική σου εκπομπή στην τηλεόραση;
Ναι, έχω σκεφτεί διάφορα κατά καιρούς, μεταξύ άλλων και αυτό. Και βασικά έχω κανάλι, αλλά δεν το δουλεύω για την ώρα. Δεν είναι στις προτεραιότητές μου, αν και ποτέ δεν ξέρεις.
- Υπάρχει κάποια ταξιδιωτική εκπομπή που απολαμβάνεις να παρακολουθείς; Αν ναι, ποια και για ποιο λόγο;
Που και που βλέπω το Happy Traveler του Ευτύχη Μπλέτσα (που είναι και twitterικός μου φίλος), αν και τελευταία έχω λιγότερο χρόνο. Παλιότερα έβλεπα σχεδόν τα πάντα που αφορούσαν τα ταξίδια, ακόμη και Μαμαλάκη! Ό,τι έχει ταξίδι με συναρπάζει και δεν χρειάζομαι άλλον λόγο.
- Ποιες είναι οι φιλοδοξίες σου για το blog σου The Trawheeler;
Θέλω να το κρατήσω όσο μπορώ και μου επιτρέπουν οι υποχρεώσεις μου, θέλω να ταξιδεύω για να μαζεύω εμπειρίες και υλικό και θέλω να το βρίσκει ο άλλος ενδιαφέρον. Θα μου άρεσε, επίσης, μελλοντικά, αν πάει καλά και αποκτήσει και μεγαλύτερο κοινό, να γίνει ίσως και επάγγελμα, με συνεργασίες, χορηγούς κλπ.
- Ποια είναι τα όνειρά σου;
Έχω πολλά! Να ταξιδέψω σε όσο περισσότερα μέρη μπορώ είναι ένα από αυτά! Να ταξιδέψετε και εσείς είναι ένα ακόμη!
- Κλείνοντας, ποιο θα ήταν για σένα το ιδανικό μέρος να περάσεις τα Χριστούγεννα;
Χμμ είμαι διχασμένος ανάμεσα σε δύο εντελώς διαφορετικούς προορισμούς. Ο ένας είναι η Νέα Υόρκη, κλασικά, και ο άλλος το Ντουμπάι, για εναλλακτικές και ζεστές γιορτές, αλλά και για τα πυροτεχνήματα την Πρωτοχρονιά! Βέβαια, σχεδόν παντού στον πλανήτη καλά θα περνούσα!
Μπορείτε να ακολουθήσετε το blog του Kamil στo:
Twitter και