Η ομάδα θεάτρου Tribe είναι μια νεοσύστατη ομάδα ηθοποιών από τη Θεσσαλονίκη που έχει δημιουργηθεί εδώ και 2 περίπου χρόνια, μετά το τέλος του θεατρικού εργαστηρίου “Παράθλαση”.
Παρά τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς που κάνει ένα νέο εγχείρημα στον καλλιτεχνικό χώρο στην Ελλάδα του 2020, υποστηρίζουν ότι η Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη από νέες φωνές και αυτό προσπαθούν να κάνουν. Για την ομάδα θεάτρου Tribe “το στοίχημα είναι να βγεις και να πεις την αλήθεια σου κι αν “φας τα μούτρα σου”, τουλάχιστον αποκτάς εμπειρία για το μέλλον”. Ένα στοίχημα που φαίνεται ότι έχουν κερδίσει…
Αυτή την περίοδο βρίσκονται στο θέατρο Σοφούλη και παρουσιάζουν την παράσταση “Ο κύκλος του έρωτα” του Arthur Schnitzler. Ένα έργο διαχρονικό καθώς πραγματεύεται ένα διαχρονικό ζήτημα: τον έρωτα και την σεξουαλική πράξη. Το όλο κείμενο λειτουργεί σαν προκάλυμμα για να δράσει ο πραγματικός πρωταγωνιστής της σκηνής· η σωματική έλξη.
Η ομάδα θεάτρου Tribe είναι μια πολλά υποσχόμενη ομάδα που έχουν τα εφόδια να συνεισφέρουν στα πολιτιστικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης. Για αυτό, καρντάσια, 25-26/01 και 1-2/02 προσθέστε στο πρόγραμμα σας την παράσταση “Ο κύκλος του έρωτα” στο θέατρο Σοφούλη.
Επιμέλεια συνέντευξης: Ντιάννα Μαμή-Κούπερ
Πότε και πως δημιουργήθηκε η ομάδα θεάτρου TRIBE;
Η ομάδα μας δημιουργήθηκε πριν από περίπου δύο χρόνια, όταν έχοντας τελειώσει το εργαστήρι θεάτρου “Παράθλαση” ψάχναμε το επόμενο καλλιτεχνικό μας βήμα. Ξεκινήσαμε με το έργο “Ο Κηπουρός και Ο λύκος” σε κείμενο και σκηνοθεσία του Γαβριήλ Αθανασιάδη και συνεχίζουμε -δυναμικά ελπίζω- και στα επόμενα πρότζεκτ. Από τα πρώτα έτη του εργαστηρίου ήμασταν μια ομάδα με καλή “χημεία” τόσο σε προσωπικό, όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο, οπότε η κίνηση να δημιουργήσουμε κάτι δικό μας προέκυψε σχεδόν οργανικά. Το ευτύχημα είναι πως σε όλη τη διαδικασία, έχουμε συναντήσει αρκετούς ανθρώπους που πίστεψαν σε εμάς και εντάχθηκαν και αυτοί στην Tribe.
Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να διατηρείς μια θεατρική ομάδα στην Ελλάδα του 2020 και μάλιστα όταν βρίσκεσαι σε μια πόλη πέρα από την Αθήνα;
Οι δυσκολίες για οποιοδήποτε νέο εγχείρημα, πόσο μάλιστα στον καλλιτεχνικό κόσμο, είναι σίγουρα πολλές. Για να το θέσω και πιο απλά, πρέπει πραγματικά να το θέλεις να κάνεις θέατρο. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι ακατόρθωτο. Η Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη από νέες φωνές, από νέους ανθρώπους και αυτό φαίνεται από τις θεατρικές ομάδες που δημιουργούνται συνεχώς. Το “στοίχημα” είναι να βγεις εκεί έξω και να πεις την αλήθεια σου κι αν “φας τα μούτρα σου”, τουλάχιστον αποκτάς εμπειρία για το μέλλον.
Γιατί επιλέξατε να ανεβάσετε την παράσταση “Ο Κύκλος του Έρωτα” του Arthur Schnitzler; Τι σας κέρδισε στο έργο αυτό;
Το καλοκαίρι που μας πέρασε ήμασταν σε αναζήτηση για ένα καινούριο έργο. Όταν έπεσε στα χέρια μου ο “Κύκλος του Έρωτα” με ιντριγκάρισε από την πρώτη στιγμή. Αρχικά η θεματολογία του, γιατί κακά τα ψέματα, το σεξ “πουλάει”! Σίγουρα επίσης μου κέντρισε το ενδιαφέρον το γεγονός πως το έργο αυτό ήταν μέσα στα βιβλία που κάηκαν στις φωτιές των Ναζί. Πέρα όμως από αυτά, αυτό που πραγματικά μέτρησε ήταν ότι με μια απλή ανάγνωση με τράβηξε κατευθείαν ο λόγος του Σνίτσλερ, καθώς ήταν απαλλαγμένος από “στολίδια” κρατώντας μόνο το ουσιώδες: ότι την στιγμή της σεξουαλικής προσέγγισης, κανείς δεν λέει στην πραγματικότητα κάτι σημαντικό. Το όλο κείμενο λειτουργεί σαν προκάλυμμα για να δράσει ο πραγματικός πρωταγωνιστής της σκηνής· η σωματική έλξη.
“Ο Κύκλος του Έρωτα” έχει γραφτεί το 1897. Ποια στοιχεία θεωρείτε ότι το καθιστούν ένα έργο διαχρονικό;
Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι πάντοτε διαχρονικές. Ιδιαίτερα ο έρωτας. Δεν θεωρώ ότι οι άνθρωποι ερωτεύονται με διαφορετικό τρόπο τώρα από ότι στη Βιέννη του 1890 ή ακόμα και από την εποχή των σπηλαίων! Είναι το ίδιο παιχνίδι εξουσίας, οι ίδιες δυναμικές, τα ίδια συναισθήματα. Το αβαντάζ που έχει το έργο του Σνίτσλερ, είναι ότι είναι τοποθετημένο σε μια εποχή με ιδιαιτέρως ευδιάκριτους κοινωνικούς ρόλους, πράγμα που κάνει την αποδόμηση τους ακόμη πιο ενδιαφέρουσα.
Τι να περιμένει να δει κανείς ερχόμενος στην παράσταση;
Την ματιά των Tribe σε μια κωμωδία του κλασσικού θεάτρου. Ένα εξελιγμένο θεατρικό παιχνίδι με απώτερο στόχο του οι σχέσεις που προκύπτουν επί σκηνής να διέπονται από ειλικρίνεια.
“Ο Κύκλος του Έρωτα” είχε ανεβεί πρόσφατα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με έναν θίασο που απαρτιζόταν από καταξιωμένους ηθοποιούς. Σας αγχώνει η σύγκριση που μπορεί να υπάρξει;
Καθόλου. Όχι γιατί θεωρώ τους εαυτούς μας καλύτερους, αλλά γιατί το θέατρο είναι κάτι τόσο ζωντανό και εύπλαστο που ακόμα και δύο παραστάσεις με ίδιο κείμενο είναι σίγουρο πως δεν θα έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Κάθε σκηνοθέτης και κάθε ηθοποιός προσφέρει κάτι καινούριο και διαφορετικό. Γιαυτό παίζεται ακόμα ο Σαίξπηρ και γιαυτό “τολμούν” οι καλλιτέχνες να ανεβάσουν την “Αντιγόνη”, λόγου χάρη, χωρίς να φοβούνται την σύγκριση με τον Σοφοκλή· γιατί απλώς έχουν κάτι καινούριο να πουν.
Πως είναι η επαφή με τους θεατές;
Κάθε παράσταση είναι μια εντελώς ξεχωριστή εμπειρία. Αυτή είναι και η βασική διαφορά του θεάτρου έναντι του κινηματογράφου. Η επαφή με τους θεατές διαμορφώνει καταλυτικά την πράξη επί σκηνής. Χωρίς το κοινό το θέατρο δεν έχει λόγο ύπαρξης.
Τι σας δίνει ώθηση να συνεχίσετε την προσπάθεια σας;
Προσωπικά, η ομάδα μου. Είναι μεγάλη ανταμοιβή για έναν καλλιτέχνη να έχει γύρω του συναδέλφους , που όχι απλώς συμμερίζονται το όραμά του, αλλά “πολεμούν” κιόλας γιαυτό. Από τις πρώτες πρόβες ακόμα, όταν έβλεπα να εκτυλίσσονται μπροστά μου ιδέες που είχα στο μυαλό μου, αλλά με έναν πολύ πιο ενδιαφέροντα τρόπο, καθώς κάθε ένας από του ηθοποιούς, αλλά και όλους τους άλλους συντελεστές “έβαλε” μέσα ένα προσωπικό του κομμάτι, σκέφτηκα ότι αυτό που κάνω αξίζει πραγματικά.
Μοιραστείτε μαζί μας ένα ρητό που να αντιπροσωπεύει την ομάδα σας.
Αν μπορούσα να συνοψίσω αυτό που αντιπροσωπεύει η ομάδα μου, τόσο για εμένα, όσο και για τα υπόλοιπα μέλη της , θεωρώ, σε ένα ρητό θα ήταν αυτό της συγγραφέως L.R. Knost που, ας μου επιτραπεί, θα παραθέσω στα αγγλικά : “Tell your story.
Shout it. Write it.
Whisper it if you have to.
But tell it.
Some won’t understand it.
Some will outright reject it.
But many will
thank you for it.
And then the most
magical thing will happen.
One by one, voices will start
whispering, ‘Me, too.’
And your tribe will gather.
And you will never
feel alone again.”
Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια της ομάδας TRIBE; Τι θα θέλατε να έχετε καταφέρει σε 10 χρόνια από τώρα;
Για αρχή σίγουρα να υπάρχουν οι Tribe σε 10 χρόνια από τώρα! Βασικός μας όμως στόχος είναι η εξέλιξη. Θέλουμε να αποτελέσουμε έναν πυρήνα που θα δημιουργεί συνεχώς νέα πρότζεκτ, προσθέτοντας συνεχώς στους κόλπους του νέους ανθρώπους από το ευρύτερο καλλιτεχνικό φάσμα που έχουν μια ιστορία να πουν.
Ευχαριστούμε πολύ την ομάδα θεάτρου Tribe και την κ. Δέσποινα Χατζηεμμανουήλ για τη συνέντευξη και την παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού.
“Ο Κύκλος του Έρωτα” του Arthur Schnitzler
Από την ομάδα θεάτρου Tribe
Ο Έρωτας έχει μια μαγική ιδιότητα να μας εκθέτει για αυτό ακριβώς που είμαστε.
Σε μια συνθήκη τόσο ασφαλή όσο και ευάλωτη, όλες οι δυναμικές μπορούν να διαρρηχθούν και να προκύψουν νέες, που ουδεμία σχέση έχουν με την κοινωνική μας ταυτότητα.
Οι δέκα χαρακτήρες του έργου προέρχονται από διαφορετικές τάξεις μιας αστικής κοινωνίας, όμως όλοι έχουν έναν κοινό στόχο ̇ να ζήσουν τον Έρωτα, έστω και για λίγες στιγμές.
Απαλλαγμένο από το εξωτερικό βλέμμα, κάθε ζευγάρι επιδίδεται σε ένα ειλικρινές σεξουαλικό παιχνίδι, ένα τελετουργικό ζευγαρώματος.
Και έτσι επέρχεται ο Έρωτας. Ένας Έρωτας που γεννιέται και πεθαίνει ανάμεσα στα σκεπάσματα.
Τοποθετημένη σ’ έναν απροσδιόριστο χωροχρόνο, η παράσταση έχει στόχο να εστιάσει στη σχέση των ηθοποιών, που μοιάζει να προκύπτει εκ νέου κάθε φορά, σαν εξέλιξη ενός θεατρικού παιχνιδιού.
Παράλληλα, επιχειρεί να καταστήσει τον θεατή συμμέτοχο σε αυτό το παιχνίδι, παρέχοντάς του μια κρυφή ματιά σε ένα θέαμα προορισμένο μόνο για τους πρωταγωνιστές του.
“Ο Κύκλος του Έρωτα” του Arthur Schnitzler
25-26 Ιανουαρίου και 1-2 Φεβρουαρίου στο Θέατρο Σοφούλη (ΟΑΣΘ Γραμμή 5, Στάση: Βερβελίδη)
Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 20:00
Διάρκεια παράστασης: 100’
Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ γενική είσοδος, 8 ευρώ μειωμένο
Προπώληση: στο ταμείο του θεάτρου (καθημερινά 8:30-15:00, σαββατοκύριακα 9:00-21:00) και στο goldmall.gr
Πληροφορίες-κρατήσεις: 6987675786 και 2310423925
Παίζουν:
Αριάδνη Αλεξίου
Μυρσίνη Ανδρεάδου
Χάρης Θώμος
Αδριανός Φριλίγγος
Γεωργία Χαρίτογλου
Νίκη Χριστοπούλου
Μετάφραση-απόδοση: η θεατρική ομάδα
Σχεδιασμός φωτισμών: Αδριανός Φριλίγγος
Ενδυματολογική επιμέλεια: Άρης Χριστάνης
Σκηνικά: Δέσποινα Χατζηεμμανουήλ
Μακιγιάζ / κομμώσεις: Κωνσταντίνα Αραμπατζή
Μουσική παράστασης: Γιώργος Σουμελίδης
Φωτογραφίες: Γιώργος Βασιλειάδης
Σχεδιασμός αφίσας / εντύπου: Marina Rebekka, Χάρης Θώμος
Βοηθός σκηνοθέτη / Art direction: Marina Rebekka
Σκηνοθεσία: Δέσποινα Χατζηεμμανουήλ
Social media ομάδας:
https://www.facebook.com/tribetheater/