Οι αναστατώσεις του οικότροφου Τέρλες για 3η χρονιά στο Πόρτα

“…όσον αφορά τον Μπαζίνι, δε θα πω “κρίμα το παιδί” ό,τι και να γίνει. Ακόμα κι αν τον καταγγείλουμε, αν τον πλακώσουμε στο ξύλο ή αν έτσι για το κέφι μας τον βασανίσουμε μέχρι θανάτου, δε θα το πω. Γιατί δε μπορώ να φανταστώ, ότι ένας τέτοιος άνθρωπος μπορεί να έχει κάποια σημασία στο θαυμαστό μηχανισμό του κόσμου… Αξίζει όσο κι ένα σκουλήκι στο δρόμο…”

Έχοντας αποσπάσει δύο βραβεία σκηνοθεσίας (Γεωργία Μαυραγάνη) και καλύτερης παράστασης της χρονιάς από τα Queer Theatre Awards, οι Αναστατώσεις του οικότροφου Τέρλες του Ρόμπερτ Μούζιλ επιστρέφουν για τρίτη χρονιά στο ΠΟΡΤΑ από τις 27 Οκτωβρίου για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Λίγα λόγια για την υπόθεση:

Ο νεαρός Τέρλες ανακαλύπτει συνεχώς τον εαυτό του και τον κόσμο μέσα σε ένα αυστηρό ίδρυμα των αρχών του εικοστού αιώνα, όπου εκπαιδεύονται τα παιδιά των καλύτερων οικογενειών της Αυστρίας. Σ’ ένα στρατιωτικό οικοτροφείο της Αυστροουγγαρίας οι νεαροί οικότροφοι θα “συλλάβουν” τον συμμαθητή τους να κλέβει. Δεν θα τον παραδώσουν όμως για να τιμωρηθεί. Αντίθετα, θα βρουν την ευκαιρία να τον “χρησιμοποιήσουν ως όργανο” ξεσπώντας πάνω του -σχεδόν-ασυνείδητα όλη τους την καταπιεσμένη ορμή και σεξουαλικότητα.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Το ιδιαίτερο σε αυτή την ιστορία του Μούζιλ είναι πως το αυτοβιογραφικό περιστατικό των εφηβικών του χρόνων αποτελεί μια άριστη αφορμή, μια παραβολή της μετέπειτα ευρωπαϊκής ιστορίας αλλά και της ανθρώπινης φύσης με όλα τα πάθη και τις αντινομίες της. Άλλωστε, το “σκοτεινό” της κομμάτι δεν κρύβεται τόσο στην βιαιότητα αυτών των παιδιών αλλά στον τρόπο που κατάφεραν στη συνέχεια να “τακτοποιήσουν” μέσα και έξω τους αυτή την υπόθεση. Πράξη που, άλλωστε, συνέχισαν να κάνουν και ως ενήλικες, αν αναλογιστεί κανείς τα εγκλήματα πολέμου που ακολούθησαν.

Διαβάστε επίσης  Κερδίστε 2 διπλές προσκλήσεις για την παράσταση Κοντσέρτο για Μία Μέρα που Πέρασε για την Τρίτη 13/3

Οι Αναστατώσεις του οικότροφου Τέρλες είναι ένα βιβλίο προφητικό, γιατί περιγράφει με ακρίβεια τις δικτατορίες του εικοστού αιώνα. Παράλληλα αποτελεί μια θαυμάσια ανάλυση της εφηβείας, καθώς βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Tέσσερις νέοι ηθοποιοί θα αφηγηθούν και θα αναπαραστήσουν την προφητική και σκοτεινή αυτή νουβέλα που παραμένει ακόμη και σήμερα επικίνδυνα επίκαιρη.


Λίγα λόγια για τον Ρόμπερτ Μούζιλ:

Ο Ρόμπερτ Μούζιλ γεννήθηκε το 1880 στο Κλάγκενφουρτ της Αυστρίας. Σπούδασε αρχικά σε στρατιωτική σχολή, αλλά αργότερα στράφηκε στη μηχανολογία. Το 1901 πήρε το πτυχίο του μηχανολόγου. Σύντομα στράφηκε προς τη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία και την πειραματική ψυχολογία. Το 1908 αναγορεύτηκε Διδάκτωρ της φιλοσοφίας, της φυσικής και των μαθηματικών.

Advertising


Οι Αναστατώσεις του οικότροφου Τέρλες” είναι μία εξαίσια ανάλυση της εφηβείας και ένα από τα πιο διορατικά βιβλία που γράφτηκαν, πριν ξεσπάσει ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Το μεγαλύτερο έργο της ζωής του κι ένα από τα σημαντικότερα κείμενα του 20ου αιώνα, υπήρξε «Ο άνθρωπος χωρίς ιδιότητες». Το έργο αυτό παρέμεινε ημιτελές, παρά τα 17 χρόνια που αφιέρωσε ο Μουζίλ για τη συγγραφή του. Τρίτομο μιλά μέσα από τη ματιά ενός μαθηματικού για τη δύση της Αυστροουγγρικής μοναρχίας και  την άνοδο του φασισμού.

Παρά το γεγονός ότι προτάθηκε για Νόμπελ λογοτεχνίας, ο Μούζιλ θεωρούσε ότι το έργο του δεν είχε την αναγνώριση που του άξιζε. Συχνά, εξέφραζε την ενόχλησή του για την επιτυχία και τη φήμη άλλων συγγραφέων, όπως ο Τόμας Μαν και ο Χέρμαν Μπροχ.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Αλέξανδρος Ίσαρης
Σκηνοθεσία -Διασκευή
: Γεωργία Μαυραγάνη
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελίνα Ρίζου, Ναζίκ Αϊδινιάν
Σκηνικά-κοστούμια: Άρτεμις Φλέσσα
Επιμέλεια κίνησης: Ρομάννα Λόμπατς
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας

Διαβάστε επίσης  3+1 ελληνικές ταινίες που ανέβηκαν στο θεατρικό σανίδι

Με τους:  Διαμαντή Αδαμαντίδη, Βασίλη Σαφό, Γρηγόρη Μπαλλά, Μπλερίμ Δαμπιράι
Διάρκεια: 80 λεπτά

Advertising

Πού: Θέατρο Πόρτα, Λ.Μεσογείων 59, Αθήνα

Από 27 Οκτωβρίου έως 2 Δεκεμβρίου 2017

Ημέρες και ώρα παραστάσεων: Παρασκευή, Σάββατο στις 21:15

Advertising

Τιμές εισιτηρίων: 15€ (Κανονικό), 10€ (Φοιτητικό, ΑΜΕΑ, άνω των 65, ομαδικό (άνω των 10 ατόμων)),  8€(ανέργων)

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μοναχικά ταξίδια: Χρήσιμες συμβουλές για πρωτάρηδες

Πώς να ταξιδέψετε μόνοι σας με ασφάλεια: Χρήσιμες συμβουλές για

Πώς να κερδίσετε παθητικό εισόδημα με το ποντάρισμα

Πώς να κερδίσετε παθητικό εισόδημα με το ποντάρισμα Το ποντάρισμα