Γράμματα σε έναν φίλο Γερμανό

Γράμματα σε έναν φίλο Γερμανό

Γράμματα σε ένα φίλο Γερμανό του Αλμπέρ Καμύ από τη Θεατρική Συντροφιά του Ηρακλείου- Κριτική


  «Μέσα από τα ουρλιαχτά και τη βία, πασχίζαμε να διαφυλάξουμε στην καρδιά μας τη θύμηση της ευτυχισμένης θάλασσας, ενός αξέχαστου για πάντα λόφου, το χαμόγελο ενός αγαπημένου ανθρώπου. Κι αυτό ήταν το καλύτερο όπλο μας, αυτό που δεν θα παραδώσουμε ποτέ. Γιατί, τη μέρα που θα το χάναμε, θα πεθαίναμε κι εμείς, όπως κι εσείς. Απλώς τώρα ξέρουμε ότι, για να σφυρηλατηθούν τα όπλα της ευτυχίας, απαιτούν πολύ χρόνο και ποτάμια αίματος» (απόσπασμα από την ομώνυμη έκδοση ¨Γράμματα σε έναν φίλο Γερμανό¨)

  Η αλήθεια είναι ότι (δυστυχώς) οι μικρές πόλεις δεν προσφέρουν τόσες ευκαιρίες και προτάσεις σε θεατρικές εξορμήσεις και καλλιτεχνικά δρώμενα. Μια τέτοια παραδοχή όμως δεν είναι απόλυτη. Αρκεί μια αφίσα στο δρόμο προς τη Σχολή ή κάποια ανάλογη διαφήμιση σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με το έργο με το οποίο θα ασχοληθούμε σήμερα.

Advertisements
Ad 14

  ‘’Γράμματα σε ένα φίλο Γερμανό’’ ο τίτλος της και έχει ως δομή της τέσσερις επιστολές με συντάκτη τον Αλμπέρ Καμύ και παραλήπτη έναν φανταστικό φίλο του Γερμανό. Χώρος και χρόνος: ένα κελί φυλακής στη δίνη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Σε αυτή τη μεταφορά του έργου, μια γυναίκα φυλακίζεται για τα πιστεύω της μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της έλλειψης λογικής της εποχής. Παρά τις λίγες εναπομείναντες δυνάμεις εσωτερικές και εξωτερικές που της έχουν απομείνει , συνεχίζει να υποστηρίζει με σθένος τις ιδέες της. Ήχοι που θυμίζουν σφαίρες για να σωπάσει αντιτάσσονται σε ήχους κοινούς ταιριαστούς σε γραφομηχανή που συντάσσει έργα σαν και αυτό.

Διαβάστε επίσης  Η Ματίνα Αγγελοπούλου ερμηνεύει τον μονόλογο «Μου λείπεις» στην Αθηναϊκή Σκηνή


Οι επιστολές αυτές αποτελούν μια ηχηρή δήλωση του συγγραφέα ή όπως παραθέτουν ηθοποιός και σκηνοθέτης, ένα άτυπο μανιφέστο. Ο Καμύ ρίχνει φως στη μάχη της δύναμης του πνεύματος έναντι του ζόφου του πολέμου στην κατασπαραγμένη από τις μάχες Ευρώπη. Αποτελεί την εξαγγελία του για μια αλλαγή που θα έρθει μετά το πέρας του πολέμου, μια αναφορά σε ρημαγμένα από τον πόλεμο ιδανικά και ιδεώδη. Ίσως και αρκετοί παραλληλισμοί με το σήμερα.

  Χωρίς φανταχτερά κουστούμια και όμορφα σκηνικά ή πλούσιο θίασο, προβληματίζει, θέτει ερωτήματα, συμφωνίες, διαφωνίες και πόνο αν αναλογιστεί κανείς την σκληρή και πέτρινη εποχή του πολέμου και αυτή την επιθυμία για να κοπάσει και να επέλθει το φως της ειρήνης.

Συντελεστές:

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Σοφία Δερμιτζάκη- Στέλλα Κουφάκη

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: Σοφία Δερμιτζάκη

VIDEO ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ : Nickolay Dorozhkin

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΚΗΝΙΚΟΥ: Γιώργος Μανουσάκης

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ-ΗΧΟΥ: Στέλλα Κουφάκη

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: Φανή Καλαθάκη

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Γιάννα Καραγιώργου-FOTOPROFILE

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΦΙΣΑΣ: Mark Quigley

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: Σοφία Δερμιτζάκη, Στέλλα Κουφάκη

Έχω μια γάτα, αδιάβαστα (πολλά) βιβλία και στα λευκώματα του Δημοτικού σχολίαζα ως όνειρό μου να γίνω συγγραφές και ποιήτρια. Σπουδάζω Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης, χορεύω, περπατάω στα στενά και εξερευνώ μουσεία ενώ τα τελευταία χρόνια μοιράζομαι ανάμεσα σε δύο νησιά και μια πόλη, τα οποία ανακαλύπτω όλο και περισσότερο.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Βόρεια Ιταλία

Βόρεια Ιταλία: Ένα ταξίδι με άρωμα των Άλπεων

Στη Βόρεια Ιταλία υπάρχουν πολλές πόλεις και αξιοθέατα που δεν

Το Μουσείο Σοσιαλιστικής Τέχνης στην Βουλγαρία

Το Μουσείο Σοσιαλιστικής Τέχνης: Μία Ανασκόπηση της Κομμουνιστικής Περιόδου στη