Η αρχαία τραγωδία του Ευριπίδη “Ορέστης” θα είναι η πολυ-αναμενόμενη καλοκαιρινή παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος που θα περιοδεύσει σε πόλεις της Ελλάδας. Ξεκινώντας από το Θέατρο Δάσους, στη συνέχεια θα ανοίξει το φεστιβάλ Επιδαύρου για το μήνα Αύγουστο, στο μικρό θέατρο Επιδαύρου. Η παράσταση θα παρουσιαστεί σε νέα μετάφραση από τον ποιητή Γιώργο Μπλάνα και σε σκηνοθεσία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Γιάννη Αναστασάκη.
Τους ρόλους του Ορέστη και της Ηλέκτρας θα ερμηνεύσουν ο Χρίστος Στυλιανού και η Ιωάννα Κολλιοπούλου, ενώ αντίστοιχα τους ρόλους της Ελένης, Μενελάου και Αγγελιαφόρου η Δάφνη Λαμπρογιάννη, ο Χριστόδουλος Στυλιανού και ο Νικόλας Μαραγκόπουλος.
Βρισκόμαστε στο Αρχαίο Άργος το 408 π.Χ. Ο Ορέστης έχοντας δολοφονήσει τη μητέρα του Κλυταιμνήστρα και τον εραστή της Αίγισθο, είναι άρρωστος και τον περιποιείται η αδελφή του Ηλέκτρα. Μετά το τέλος του Τρωικού πολέμου και λίγο πριν αντιμετωπίσουν τα αδέρφια τη ποινή που θα τους επιβάλλει ο λαός του Άργους, ο Ορέστης ζητά την βοήθεια του Μενελάου. Ο Μενέλαος ενώ αρχικά είναι θετικός, υποχωρεί έπειτα από τις απειλές του Τυνδάρεου -παππού του Ορέστη- και κρατά ουδέτερη στάση.
Εμφανίζεται ο Πυλάδης φίλος του Ορέστη που τον στηρίζει στενά και αποφασίζουν να πάνε μαζί στη συνέλευση. Η Ηλέκτρα πληροφορείται από το Χορό πως ο λαός αποφάσισε θάνατο για τα δύο αδέρφια. Ο Ορέστης με την Ηλέκτρα και τον Πυλάδη θρηνούν για την απόφαση και οργανώνουν σχέδιο να εκδικηθούν την αδιαφορία του Μενελάου. Ο Πυλάδης προτείνει να σκοτώσουν την Ελένη και η Ηλέκτρα την αρπαγή της Ερμιόνης -κόρης του Μενελάου και της Ελένης- για να του ασκήσουν ψυχολογική βία.
Σαν από μηχανής Θεός εμφανίζεται ο Απόλλωνας, λέει πως όλα όσα συνέβησαν ήταν με θεία βούληση και έτσι συμφιλιώθηκαν όλοι.
ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ
Μια κοινωνία στηριγμένη στο έγκλημα πόσο μπορεί να απαγκιστρωθεί απ΄αυτό;
Τρεις νέοι, ο Ορέστης, η Ηλέκτρα κι ο Πυλάδης, κολυμπούν μέσα στη δίνη του αίματος που τους παρασέρνει. Θεοί και άνθρωποι έχουν στήσει μια πλεκτάνη μίσους κι εκδίκησης, όπου η αδελφική αγάπη γίνεται συνενοχή, η φιλική σχέση συναυτουργία, η λαϊκή ετυμηγορία θανατική ποινή. Δεν έχει τέλος αυτός ο πόλεμος. Η πόλη θα καεί.
Ο Ευριπίδης γράφει μια τραγωδία για να ξεγυμνώσει την ανθρώπινη ψυχή. Κι όταν συμβεί αυτή η τρομακτική αποκάλυψη το μόνο που μένει είναι ο…από μηχανής Θεός, που έρχεται όπως πάντα δίχως να τον περιμένει κανείς. Αλλά δεν πιστεύει πια κανείς τα παραμύθια του.
Τη θέση του πολίτη σε μια πολιτεία που κλυδωνίζεται, θα προσπαθήσουμε να ανιχνεύσουμε με την παράστασή μας. Αλλά και τη θέση μιας πολιτείας που αυτοτιμωρείται τιμωρώντας. Κι αν κάτι μας διαφοροποιεί από το Μύθο του Ορέστη είναι πως όλοι μας ξέρουμε ότι «από μηχανής θεοί» δεν υπάρχουν πια.
Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας
Σκηνοθεσία: Γιάννης Αναστασάκης
Σκηνικά-Κοστούμια: Γιάννης Θαβώρης
Μουσική: Μπάμπης Παπαδόπουλος
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
ΔΙΑΝΟΜΗ (με αλφαβητική σειρά):
Ιωάννα Κολλιοπούλου: Ηλέκτρα
Δάφνη Λαμπρόγιαννη: Ελένη
Νικόλας Μαραγκόπουλος: Αγγελιοφόρος
Δημήτρης Μορφακίδης: Πυλάδης
Δημοσθένης Παπαδόπουλος: Απόλλωνας
Μαριάννα Πουρέγκα: Ερμιόνη
Κώστας Σαντάς: Τυνδάρεως
Χρήστος Στέργιογλου: Φρύγας
Χριστόδουλος Στυλιανού: Μενέλαος
Χρίστος Στυλιανού: Ορέστης
ΧΟΡΟΣ:
Ελευθερία Αγγελίτσα, Μομώ Βλάχου, Στελλίνα Βογιατζή, Αναστασία Εξινταβελόνη, Παυλίνα Ζάχρα, Μαρία Κωνσταντά, Χριστίνα Παπατριανταφύλλου, Μαρία Πετεβή, Ελίνα Ρίζου, Εύη Σαρμή, Χριστίνα Χριστοδούλου, Στυλιανή Ψαρουδάκη.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ
ΙΟΥΛΙΟΣ
Πέμπτη 12 & Παρασκευή 13 – Θεσσαλονίκη, Θέατρο Δάσους (4ο Φεστιβάλ Δάσους) – ΠΡΕΜΙΕΡΑ (με αγγλικούς υπέρτιτλους)
Παρασκευή 20 & Σάββατο 21 – Κύπρος, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου (Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος)
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
Παρασκευή 3 & Σάββατο 4 – Επίδαυρος, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου (Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου) (με αγγλικούς υπέρτιτλους)
Τρίτη 7 & Τετάρτη 8 – Πάτρα, Ρωμαϊκό Ωδείο (Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας)
Παρασκευή 10 – Ολυμπία, Θέατρο Φλόκα
Κυριακή 12 – Δελφοί, Θέατρο Φρύνιχος
Σάββατο 18 – Καβάλα, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων (Διεθνές Φεστιβάλ Φιλίππων & Θάσου)
Τετάρτη 22 – Παρασκευή 24 – Δωδώνη, Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης (Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος)
Σάββατο 25 – Δίον, Αρχαίο Θέατρο Δίου (47ο Φεστιβάλ Ολύμπου)
Τετάρτη 29 – Ελευσίνα, Παλαιό Ελαιουργείο (Φεστιβάλ Aισχύλεια 2018)
Παρασκευή 31 –Παπάγου, Κηποθέατρο Παπάγου (Φεστιβάλ Δήμου Παπάγου-Χολαργού)
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
Κυριακή 2 – Βύρωνας, Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» (Φεστιβάλ «Στη σκιά των βράχων»)
Τετάρτη 5 – Ηλιούπολη, Θέατρο Άλσους Ηλιούπολης «Δημήτρης Κιντής» (Φεστιβάλ Ηλιούπολης 2018)
Παρασκευή 7 – Γαλάτσι, Ανοιχτό Θέατρο Άλσους Βεΐκου
Πέμπτη 13, Παρασκευή 14, Σάββατο 15 & Κυριακή 16 – Θεσσαλονίκη, Βασιλικό Θέατρο (με αγγλικούς υπέρτιτλους)
O Ορέστης του Ευριπίδη από το ΚΘΒΕ – Καλοκαιρινή περιοδεία O Ορέστης του Ευριπίδη από το ΚΘΒΕ – Καλοκαιρινή περιοδεία O Ορέστης του Ευριπίδη από το ΚΘΒΕ – Καλοκαιρινή περιοδεία O Ορέστης του Ευριπίδη από το ΚΘΒΕ – Καλοκαιρινή περιοδεία