Γιώργος Λαζάνης: ο πιστός εργάτης του θεάτρου

Ο Γιώργος Λαζάνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1928. Λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αναγκάστηκε να σταματήσει το σχολείο στην Α’ Γυμνασίου. Αρχές της δεκαετίας του ’50, δούλευε κάνοντας μεταφορές με καροτσάκι σ’ όλη την Αθήνα. Τυχαία βρήκε ένα διαφημιστικό φυλλάδιο της Σχολής Σταυράκου. Πηγαίνει από περιέργεια κι εν τέλει αποφασίζει να παρακολουθήσει μαθήματα. Επιλέγει αυτά για ηθοποιούς επειδή ήταν τα πιο φτηνά. Εκεί θα τον δει ο Κουν και θα τον πάρει μαζί του στο Υπόγειο. Από τη Δραματική Σχολή θα αποφοιτήσει το 1954. Το ντεμπούτο στο θεατρικό σανίδι θα γίνει την ίδια χρονιά με το έργο του Ουάιλντερ «Η μικρή μας πόλη». Έπαιξε ένα μικρό ρόλο – του Γαλατά. Για τα επόμενα 25 χρόνια θα παραμείνει πιστός συνεργάτης του δασκάλου του.

Ακολουθεί μακρά σειρά πρωταγωνιστικών ρόλων: «Επτά επί Θήβας», που κρατά τον ρόλο του Ετεοκλή. Κατόπιν έρχονται οι  ιστορικοί «Πέρσες», στον «Προμηθέα δεσμώτη», που κρατά τον ομώνυμο ρόλο, στον «Οιδίποδα τύραννο», που ο Λαζάνης είναι ο Οιδίπους και στον «Φιλοκτήτη». Συνεχίζει ως πρωταγωνιστής σε μια σειρά αριστοφανικών κωμωδιών: «Πλούτος», «Αχαρνής», «Ειρήνη», «Όρνιθες», «Νεφέλες». Πέραν των αρχαίων κειμένων, ο Λαζάνης έπαιξε και σε έργα κλασσικών ξένων δραματουργών όπως Σαίξπηρ («Δωδέκατη νύχτα», «Όνειρο θερινής νυκτός», «Ριχάρδος Γ’»), Τσέχοφ, Λόρκα. Στη μακρόχρονη πορεία του όμως καταπιάστηκε και με έργα σύγχρονων δραματουργών όπως Πιραντέλο, Ουίλιαμς, Μπρεχτ, Ο’ Νιλ, Μίλλερ, Ιονέσκο, Άλμπι, Ανούιγ, Μπέκετ, Γκομπρόβιτς, Στρίντμπεργκ. Ως γνήσιο παιδί του Τέχνης έπαιξε και σε έργα Ελλήνων δημιουργών όπως  Σεβαστίκογλου, Καμπανέλλη.

Γιώργος Λαζάνης
                                                                           Κάρολος Κουν και Γιώργος Λαζάνης

 

Στην πολυετή καριέρα του ερμήνευσε περισσότερους από 200 ρόλους. Ωστόσο, το είδος στο οποίο άφησε χωρίς αμφιβολία το αποτύπωμά του ήταν το αρχαίο δράμα και ιδίως ο Αριστοφάνης. Στον αριστοφανικό ρόλο (αξιομνημόνευτος υπήρξε στους «Αχαρνής»), ο Γιώργος Λαζάνης είχε την ευκαιρία να καλλιεργήσει το προσωπικό του καλλιτεχνικό ιδίωμα και να αναδείξει τον πηγαίο και άμεσο ρεαλισμό του.

Πρώτη φορά ήρθε σε επαφή με τη σκηνοθεσία στα μέσα της δεκαετίας του ’60. Ο Κουν ήταν αυτός που του ανέθεσε να σκηνοθετήσει «Το καλοκαίρι» του Βενγκαρντέν. Και κάπως έτσι ξεκίνησε μια άλλη αγάπη του, η οποία τον συνόδεψε για όλη του τη θεατρική ζωή. Σκηνοθέτησε Γκολντόνι και Βάγιε Ινκλάν, Γκόρκι και Γκομπρόβιτς, Σαίξπηρ και Στρίντμπεργκ, Ιονέσκο και Ρουτζάντε, Πιραντέλο και Τσέχοφ αλλά και Σκούρτη, Μουρσελά, Αρμένη.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Μετά το θάνατο του Κουν το 1987, ανέλαβε μαζί με το Μίμη Κουγιουμτζή τη διεύθυνση των δύο σκηνών του θεάτρου.

Γιώργος Λαζάνης
                                            Μίμης Κουγιουμτζής (αριστερά) και Γιώργος Λαζάνης(δεξιά)

 

Τελευταίος του ρόλος ήταν ο ομώνυμος στον «Βασιλιά Ληρ» του Σαίξπηρ (Υπόγειο, 1999-2000). Η επιθυμία του να τελειώσει την καριέρα του με τον Οιδίποδα στον «Οιδίποδα επί Κολωνώ» έμεινε ανεκπλήρωτη. Οι δυνάμεις του είχαν αρχίσει να τον εγκαταλείπουν. Η παράσταση, βέβαια, που δόθηκε στην Επίδαυρο ήταν αφιερωμένη σ’ εκείνον.

Έγραψε, επίσης, το θεατρικό έργο «Λευκή Απεργία», το οποίο και σκηνοθέτησε. Παράλληλα με όλη τη δουλειά του στο θέατρο δίδασκε ανελλιπώς στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης. Ήταν επίσης μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Θεάτρου Τέχνης και αναπληρωματικός διευθύνων σύμβουλος του ομώνυμου θεάτρου. Συμμετείχε σε διεθνή θεατρικά Φεστιβάλ στο Λονδίνο, Παρίσι, Μόσχα, Βαρσοβία, Στοκχόλμη, Όσλο κ.α.

Γιώργος Λαζάνης
               Στον τελευταίο του ρόλο επί σκηνής (“Βασιλιάς Ληρ” του Σαίξπηρ, Υπόγειο, 1999-2000)

 

Στην προσωπική του ζωή υπήρξε σύζυγος της Μάγιας Λυμπεροπούλου. Τα τελευταία χρόνια ήταν παντρεμένος με την Μάρω Καμπούρη.

Advertising

Πέανε στις 5 Δεκεμβρίου 2006 από ανακοπή καρδιάς. Ήταν 78 ετών.

 

Πηγές:

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B9%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%82_%CE%9B%CE%B1%CE%B6%CE%AC%CE%BD%CE%B7%CF%82

http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=105817

http://www.theatro-technis.gr/efige-o-giorgos-lazanis/

Advertising

 

 

Περισσότερα από τη στήλη: Θέατρο

Θέατρο

Τα διακείμενα κλασικών έργων: Ανασύνθεση

Τα διακείμενα κλασικών έργων Όλοι έχουμε ακουστά κάποια από τα κλασικά θεατρικά αριστουργήματα και τα…

Θέατρο

Αγαμέμνων στο Επίκεντρο: Ο κύκλος του αίματος

Ο Αγαμέμνων στο Επίκεντρο της Πάτρας. Είδαμε την παράσταση της Ραφίκας Σαουίς πάνω σε μία πρωτοπόρα…

Θέατρο

Το κοινωνικό θέατρο: χαρακτηριστικά, εκπρόσωποι και η πρωτοποριακή φιλοσοφία του

Πηγή εικόνας: athinorama.gr Το κοινωνικό θέατρο, ως όρος αρχίζει να χρησιμοποιείται κατά τον 20ο αιώνα.…

Θέατρο

Ο κύκλος των χαμένων ποιητών στο Αριστοτέλειον

“Carpe Diem παιδιά.  Αδράξτε τη μέρα!” Αυτά είναι τα λόγια του καθηγητή Κήτινγκ, που μας…

Θέατρο

Οιδίποδας Τύραννος: Μοίρα ή προσωπική ευθύνη;

Είναι ο άνθρωπος κύριος της μοίρας του ή η πορεία της ζωής του εκπληρώνει ένα…

Θέατρο

Ο ηθοποιός Διονύσης Παπανδρέου θέλει να ζει, όχι απλά να επιβιώνει. Αλλιώς, όλα είναι φακντ-απ!

Από την «Γη της Ελιάς» ως Φίλιππος στην επιβλητική σκηνή του Θεάτρου Άλφα και την…

Θέατρο

Ανδρομέδα – Τέσσερις γυναίκες μιλούν για τις γυναίκες

Η θεατρική ομάδα Ανδρομέδα τολμά να φέρει στη σκηνή θέματα που το μαζικό θέατρο ίσως…