Παναγιώτης Καραμούζης-“Η Οδύσσεια ενός Μυρμηγκιού”

Ο Παναγιώτης Καραμούζης πολυβραβευμένος δάσκαλος και συγγραφέας παιδικών παραμυθιών,γεννήθηκε και κατοικεί στη Σκάλα Λακωνίας. Ασχολείται με τη συγγραφή ποιημάτων, δοκιμίων, διηγημάτων και μυθιστορημάτων και έχει βραβευτεί πάνω από 45 φορές.

Επιμέλεια συνέντευξης: Βασιλική Ευαγγέλου-Παπαθανασίου 

Πρόσφατα κυκλοφόρησε μια συλλογή του με τίτλο «Εικόνες Ψυχής». Είναι ένα βιβλίο με 24 βραβευμένα ποιήματα και και 4 βραβευμένα πεζά. Άξονές του η αγάπη για τον άνθρωπο, η αγάπη για την Ελλάδα και η έκφραση συναισθημάτων από τον πάσχοντα άνθρωπο. Επίσης υπάρχουν αναφορές στην ιστορία και στον πολιτισμό της Ελλάδας. Από τις εκδόσεις ενΤΥΠΩΣΗ κυκλοφορούν και τα βιβλία του: “Η Οδύσσεια ενός Μυρμηγκιού”, που απέσπασε το Α’ Βραβείο Παραμυθιού στον 10ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό του Ε.Π.Ο.Κ και το «Και οι 7 ήταν άνεμοι» το οποίο έχει λάβει το Β’ Βραβείο.

 

Παναγιώτης “Η Οδύσσεια ενός Μυρμηγκιού”: Ένα μυρμήγκι, ο Οδυσσέας, αναζητά τη δική του “Iθάκη”. Με την ορμή των νιάτων του θα προσπαθήσει να κερδίσει την αναγνώριση, την καταξίωση και την αγάπη. Ονειρεύεται έναν όμορφο κόσμο και θα αγωνιστεί με πάθος για να τον δημιουργήσει. Τα εμπόδια, που ορθώνονται μπροστά του, θα παλέψει με θάρρος και αισιοδοξία να τα ξεπεράσει. Κάθε πάθημά του γίνεται πολύτιμος δάσκαλος και σύμβουλός του.

Άραγε, θα βρει την “Ιθάκη” του; Πόσα διδάγματα για τη δική μας ζωή θα μας δώσει o Οδυσσέας;

Το εικονογραφημένο παραμύθι “Η Οδύσσεια ενός Μυρμηγκιού” βραβεύτηκε ως βιβλίο της χρονιάς (2021-2022) και απέσπασε το Α’ Βραβείο Παραμυθιού στον 10ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό του Ε.Π.Ο.Κ.

“Και οι 7 ήταν άνεμοι”: Επτά άνεμοι, επτά πληγές χτυπούν την Ευρώπολη κι ένα λιβάδι με ζώα και φυτά.

Πώς αντιδρούν οι άνθρωποι στην επίσκεψη του Θυμού, της Ζήλιας, της Αδιαφορίας, της Απελπισίας και των άλλων ανέμων;

Οι ένοικοι του λιβαδιού θα κατορθώσουν να τιθασεύσουν τους Ανέμους; Τα παθήματά τους θα γίνουν μαθήματα, εμπειρίες για το μέλλον; Όρια και αντοχές θα δοκιμαστούν. Ο Ατομικισμός ή η Ομαδικότητα θα νικήσουν;

Διαβάστε επίσης  Το χελιδόνι που χαμογελούσε, ένα παιδικό βιβλίο για την σπουδαιότητα του να δίνεις

Ενα παραμύθι που έλαβε το β’ βραβείο στον 9ο διαγωνισμό του Ε.Π.Ο.Κ. το 2018.

 

Μια συζήτηση μαζί του με αφορμή το βραβευμένο παραμύθι “Η Οδύσσεια ενός Μυρμηγκιού”

Πόσο εύκολο είναι να απαρνηθεί κανείς την ασφάλεια της συνήθειας και να πάρει την απόφαση να αλλάξει ή να κυνηγήσει τα όνειρα του; Χρειάζεται να έχει κάποιος ισχυρό κίνητρο ή αρκεί η θέληση;

Η συνήθεια έχει φοβερή δύναμη,είναι μια κινούμενη άμμος. Είναι πολύ δύσκολο να ξεφύγεις από το δεδομένο,το καθημερινό και το εύκολο. Όταν όμως έχεις κάποιο στόχο, κάποια επιθυμία έντονη, κάποιο όνειρο να πραγματοποιήσεις, τότε μπορείς να νιώσεις ελεύθερος. Χρειάζεται ισχυρή θέληση, πάθος, αυτοεκτίμηση και αυτοσεβασμός.

ΠαναγιώτηςΟ δάσκαλος πλάθει τους χαρακτήρες των μαθητών του. Στο παραμύθι περιλαμβάνετε σπουδαία λόγια όπως: «Δεν αξίζει να θλίβεσαι για το παρελθόν. Το παρόν και το μέλλον ανήκει σ’ αυτούς που το διεκδικούν», «Εξάλλου όταν φθάνει κανείς στην άκρη του γκρεμού, μαθαίνει να πετάει» που αποτελούν τροφή για σκέψη για μικρούς και μεγάλους. Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, πώς θεωρείτε ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε τη ζωή;

Η ζωή είναι μια ευκαιρία για δράση, για εξέλιξη και δημιουργία. Οι δυσκολίες που θα συναντήσουμε θα μας προσφέρουν εμπειρίες, πόνο, λύπη, θυμό, ίσως και απογοήτευση. Όμως, αν πιστεύεις στον άνθρωπο, στη δύναμη της αγάπης και στον εαυτό σου,τότε υπερνικάς κάθε εμπόδιο, ανακαλύπτεις τη δύναμη που κρυβόταν μέσα σου. Πρέπει να δίνουμε ευκαιρία στο όνειρο και στη δυναμική που έχει, να προσπαθούμε για την αυτοβελτίωσή μας.

Παναγιώτης «Έρχονται στιγμές στη ζωή μας που οι αποφάσεις που παίρνουμε είναι καθοριστικές. Οι ευκαιρίες είναι λίγες και όταν παρουσιάζονται πρέπει να τις αρπάζουμε με τόλμη και γενναιότητα». Με αυτό το σκεπτικό λειτουργείτε και στη ζωή σας;

Διαβάστε επίσης  Δημήτρης Μπονόβας:"Το χαρτί είναι το φιλαράκι στο οποίο τα λέω όλα"

Παλιότερα δίσταζα να αρπάξω τις ευκαιρίες που μου δίνονταν, από έλλειψη αυτοπεποίθησης και από το φόβο μην πληγώσω τους άλλους. Τώρα όμως, βλέπω τις ευκαιρίες και γίνομαι συνοδοιπόρος τους στο ταξίδι της γνώσης, της περιπέτειας και της δημιουργίας. Δεν έχω καιρό για μαρασμό και μιζέρια. Κάθε μέρα είναι μια καινούρια υπόσχεση, μια καινούρια ευκαιρία.

Ο παράγοντας της τύχης πόσο καθοριστικό ρόλο παίζει στην πορεία του δικού μας ταξιδιού; Στο παραμύθι είδαμε ότι η απρόσμενη συνάντηση με τον θείο Νώντα συνέβαλε ουσιαστικά στην πορεία του ταξιδιού του Οδυσσέα.

Είναι στιγμές που παρουσιάζεται μπροστά μας ένα απρόβλεπτο γεγονός, μια απρόσμενη ευκαιρία,που δεν είχαμε καν ονειρευτεί. Ένα τυχαίο γεγονός μπορεί να παίξει σπουδαίο ρόλο στη ζωή μας.Θα πρέπει όμως κι εμείς να πάρουμε τη σωστή απόφαση άμεσα, εμπιστευόμενοι τον εαυτό μας, το ένστικτό μας και τη θέλησή μας. Το τυχαίο μπορεί να είναι το αδοκίμαστο ή το απωθημένο μας που φοβόμασταν να αντιμετωπίσουμε.

Με την ιδιότητα του εκπαιδευτικού, με ποιους τρόπους θεωρείτε ότι ένας εκπαιδευτικός και κατ’ επέκταση το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας μπορεί να συμβάλλει στην καλλιέργεια ηθικών αξιών και αρχών και στην ανάπτυξη της πρωτοβουλίας των μαθητών προκειμένου να κυνηγήσουν τα όνειρά τους και να πετύχουν;

Το εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να πιστέψει στο μαθητή,να τον εμπιστευτεί,να τον κάνει να νιώσει ενεργό μέλος στις αποφάσεις και στις δράσεις του. Να τον ακούσει,να μην το θεωρεί έναν αριθμό,αλλά ένα άτομο που θα γίνει στο μέλλον ενεργός πολίτης. Να του δώσει το χώρο και το χρόνο που χρειάζεται να δημιουργήσει. Θα πρέπει να νιώσει τον εκπαιδευτικό αρωγό σε κάθε του προσπάθεια. Να γίνει σωστός καταμερισμός της ύλης κι όχι τόσα άσκοπα “πειράματα” και ξενόφερτα συστήματα που πρέπει να αποδεχτούν μαθητές κι εκπαιδευτικοί χωρίς αντίλογο. Ένα εκπαιδευτικό σύστημα θεωρείται πετυχημένο ,όταν μαθητές κι εκπαιδευτικοί νιώθουν ελεύθεροι να δημιουργήσουν.

Διαβάστε επίσης  Θα εύχεστε να μην τελειώσουν οι Μέρες δίχως τέλος του Sebastian Barry

Θεωρείτε ότι οι σύγχρονοι μαθητές έχουν γαλουχηθεί με τις απαραίτητες αρχές ώστε να αδράξουν την κάθε ευκαιρία που τους παρουσιάζεται και να ορίσουν οι ίδιοι τη ζωή τους ή ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα κοινωνικά πρότυπα ευρύτερα έχουν συμβάλει στην ισοπέδωση τέτοιων αξιών; Υπάρχει κρίση αρχών και αξιών; Ποια θεωρείτε ότι είναι η λύση σε αυτό;

Η αληθινή παιδεία που έχει ως ύψιστη αξία τον άνθρωπο είναι η λύση. Η σωστή διαπαιδαγώγηση από το σπίτι συμβάλλει στη δημιουργία σωστών προτύπων για το παιδί. Δυστυχώς η προβολή κακών προτύπων από τα Μ.Μ.Ε. και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν συμβάλει στην ισοπέδωση αξιών, από τις οποίες πρέπει να εμφορείται ένας νέος άνθρωπος. Η σωστή παιδεία, η μόρφωση,η υγιής συμπεριφορά είναι το αντίδοτο στην ανθρωπιστική κρίση και στην έλλειψη αξιών.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε μια συλλογή σας με τίτλο «Εικόνες Ψυχής». Πείτε μας δυο λόγια γι’ αυτό.

Είναι ένα βιβλίο με 24 βραβευμένα ποιήματα και και 4 βραβευμένα πεζά. Άξονές του η αγάπη για τον άνθρωπο, η αγάπη για την Ελλάδα και η έκφραση συναισθημάτων από τον πάσχοντα άνθρωπο. Επίσης υπάρχουν αναφορές στην ιστορία και στον πολιτισμό της Ελλάδας.

Έχετε σκεφτεί την επόμενή σας ιστορία; Ποιοι είναι οι μελλοντικοί σας στόχοι;

Το επόμενο βιβλίο μου θα είναι ένα διήγημα με κάποια προσωπικά βιώματα από την παιδική μου ηλικία,όπως τα έζησα στην Αθήνα και μάλιστα στο Βύρωνα. Τότε που η απλότητα, η αλήθεια και η αγάπη περίσσευε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Βασιλική Ευαγγέλου- Παπαθανασίου
Γεννήθηκα ένα φθινόπωρο στην πιο καυτή πόλη της Κεντρικής Ελλάδας. Πρώτος μου έρωτας ήταν τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Από τότε, δε σταμάτησα να σχηματίζω μ' αυτά λέξεις, προτάσεις, δίνοντας δύναμη και ψυχή στο άδειο χαρτί. Τη γλώσσα μου δώσανε ελληνική κι αυτή θα κρατήσω.
Φιλόλογος και αρθρογράφος σε ηλεκτρονικά περιοδικά στην πραγματική ζωή, αλλά στα όνειρα μου ζωγράφος στη Μονμάρτη.
Σε ένα καλό βιβλίο και στη θέα της θάλασσας βρίσκω την απόλυτη γαλήνη.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ανδόρρα

Ανδόρρα: Το Πανύψηλο Ευρωπαϊκό Πριγκηπάτο

Προορισμός μας για σήμερα είναι η Ανδόρρα, μία από τις

Αναρχική σημαία: ιστορία και συμβολισμός

Η αναρχική σημαία έχει τη δική της ιστορία και τον