Αίγιο: Μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Ελλάδας

Αίγιο
Πηγή εικόνας: patrasevents.gr

Η Πελοπόννησος φημίζεται, μεταξύ άλλων, για τις πανέμορφες παραθαλάσσιες πόλεις της, με την μακραίωνη ιστορία. Μια από τις πόλεις αυτές λοιπόν, είναι το Αίγιο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νομού Αχαΐας. Τοποθετημένη πολύ κοντά στον κορινθιακό κόλπο, είναι πλέον γνωστή και ως το μπαλκόνι του Κορινθιακού. Η απογραφή που πραγματοποιήθηκε το 2011, κατέδειξε πως στην περιοχή μένουν περίπου 20.500 μόνιμοι κάτοικοι. Ως προς την ονομασία της πόλης του Αιγίου, διάφορες εκδοχές διεκδικούν την προέλευση της. Μια από αυτές σχετίζεται με τη μυθολογία και πρόκειται για την ιερή κατσίκα-αίγα που φυγάδευσε τον θεό Δία, ώστε να μην τον φάει ο πατέρας του, Κρόνος. Κατά τη δεύτερη εκδοχή, η ονομασία του Αιγίου, προκύπτει από τη λέξη ἀΐσσω, σημασία που σχετίζεται με την ορμητικότητα των νερών, από τα οποία βρέχεται η πόλη. Για τη μεσαιωνική ονομασία του Αιγίου, η οποία είναι Βοστίτσα, τα πράγματα είναι περισσότερο ξεκάθαρα, καθώς η προέλευση σχετίζεται με τη σλαβική λέξη Βοστάν, που σημαίνει πόλη των κήπων, και πρόκειται για ένα από τα χαρακτηριστικά που αποδίδονται στο Αίγιο.

Το Αίγιο και η ιστορία του

Το Αίγιο θεωρείται από τις παλαιότερες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρων των Βαλκανίων και τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής, τοποθετούν την ίδρυση του κατά την προϊστορική εποχή. Αν και πρώτοι κάτοικοι της περιοχής, σε οικισμούς, ήταν οι Αιγιαλείς Πελασγοί, στους Ίωνες αποδίδεται η ίδρυση μιας ενιαίας πόλης, που σήμερα είναι γνωστή ως Αίγιο. Κατά τη διάρκεια της μυκηναϊκής περιόδου, το Αίγιο γνωρίζει πρωτοφανή ακμή, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τα αρχαιολογικά ευρήματα της εποχής. Κατά την ίδια περίοδο, φτάνουν στο Αίγιο οι Αχαιοί, οι οποίοι διώχνουν τους Ίωνες και ιδρύουν 12 νέες πόλεις, τη γνωστή Δωδεκάπολη της Αχαϊκής Συμπολιτείας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως κέντρο όλων αυτών υπήρξε το Αίγιο, κυρίως λόγω της σημαντικής και στρατηγικής θέσης που διέθετε, δίπλα στη θάλασσα.

Κατά τη βυζαντινή περίοδο, το Αίγιο έπεσε σε αφάνεια. Γνώρισε τη μεγαλύτερη παρακμή του, γεγονός που προέκυψε από τις συνεχείς βαρβαρικές επιθέσεις και την αδυναμία των ντόπιων να υπερασπιστούν τα εδάφη τους. Οι αναφορές στο Αίγιο, επανέρχονται κατά τον 6ο αιώνα, αν και την περίοδο του Ιουστινιανού, η περιοχή γνώρισε μια από τις μεγαλύτερες παρακμές που είχε ποτέ αντιμετωπίσει. Τρεις περίπου αιώνες αργότερα, το Αίγιο καταλαμβάνεται από Σλάβους, οι οποίοι την μετονομάζουν σε Βοστίτσα. Μετά την άλωση της Πόλης, το 1204, από τους Φράγκους, ολόκληρη η Πελοπόννησος χωρίζεται σε 12 βαρονίες, με το Αίγιο να αποτελεί μια από αυτές.

Από το έτος 1458 και μετά, το Αίγιο γνωρίζει μια περίοδο συνεχών ανακαταλήψεων από Τούρκους και Βενετούς. Σημαντικό γεγονός την περίοδο αυτή, είναι η συμβολή του αρχιστράτηγου Αλέξανδρου Μολίνι, στην σταδιακή ακμή της περιοχής, καθώς η λεγόμενη βενετική Πελοπόννησος, που αποτελούνταν από κοινότητες, επέτρεψε την πληθυσμιακή αύξηση του Αιγίου, αλλά και την ταυτόχρονη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του.

Advertising

Advertisements
Ad 14
Αίγιο
Πηγή εικόνας: neoikairoi.gr

Κατά τα χρόνια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821, το Αίγιο, όπως και άλλες πόλεις της Πελοποννήσου, διαδραμάτισε σημαντικότατο ρόλο. Τον Ιανουάριο του 1821, διεξήχθη στην περιοχή η πρώτη επίσημη συνάντηση εξεχόντων προσώπων, μεταξύ των οποίων ο Παλαιών Πατρών Γερμανός και ο Παπαφλέσσας, με σκοπό την οργάνωση της επανάστασης. Παρ’ όλες τις αμφιβολίες, η απόφαση πάρθηκε και γι αυτό το λόγο η ημέρα εκείνη αποτελεί επίσημη τοπική εθνική αργία, αναγνωρισμένη από το ελληνικό κράτος. Μετά την έναρξη της επανάστασης και την παράδοση των Τούρκων που βρίσκονταν στα Καλάβρυτα, οι Τούρκοι του Αιγίου αποφάσισαν να αποχωρίσουν οικειοθελώς, μιας και δε διέθεταν φρούρια, αλλά και η έκβαση του Αγώνα έμοιαζε να είναι προκαθορισμένη. Έτσι, στις 26 Μαρτίου του 1821, στο Αίγιο υψώθηκε η σημαία της ελευθερίας, γεγονός που οδήγησε πολλούς ιστορικούς, να γράψουν πως το Αίγιο αποτέλεσε την πρώτη ελληνική πόλη, που απελευθερώθηκε από τις τουρκικές δυνάμεις.

Αίγιο
Πηγή εικόνας: neoikairoi.gr

Το Αίγιο σήμερα

Το Αίγιο σήμερα, αποτελεί μια όμορφη πόλη του νομού Αχαΐας, που έχει αναπτύξει ιδιαίτερα τον τουριστικό κλάδο. Περήφανη για την βαριά ιστορία που κουβαλάει η συγκεκριμένη πόλη,  διαθέτει το παλαιό της τμήμα σχεδόν ανέπαφο, να θυμίζει τόσο στην ίδια, όσο και στους επισκέπτες της το ένδοξο παρελθόν της. Επιπλέον, το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιγίου, έχει τον ίδιο σκοπό, δηλαδή να παρουσιάσει σύντομα μέρος της ιστορία του τόπου και να αφήσει παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές. Επιπλέον, το Αίγιο είναι γνωστό και για την παραγωγή της ξακουστής κορινθιακής σταφίδας, η οποία εξάγεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Το γεγονός αυτό έχει δώσει μεγάλη ώθηση στην οικονομική ζωή του τόπου. Η όμορφη πόλη του Αιγίου, σε συνδυασμό με την αξεπέραστη ομορφιά της θάλασσας και την ένδοξη ιστορία, είναι αρκετά ώστε να ικανοποιήσουν τον κάθε επισκέπτη και να τον πείσουν να την ξαναεπισκεφθεί.

Πηγή εικόνας: in.gr

Πηγές:

  • wikipedia
  • aigio.org
  • aigiorama.gr

Σύνταξη κειμένου: Ευθυμία Μερτσανίδου

Advertising

Επιμέλεια κειμένου: Ελευθερία Σακελλαρίου

Φοιτήτρια της Φιλοσοφικής,στο τμήμα Φιλολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη. Ασχολείται με τη φωτογραφία και λατρεύει να διαβάζει βιβλία καθώς και να γράφει δικά της κείμενα.

Περισσότερα από τη στήλη: Άγνωστη Ελλάδα

Άγνωστη Ελλάδα

Η Ελλάδα με Τρένο: Μια Σιδηροδρομική Περιπέτεια Έξω από τα Συνηθισμένα

Η Ελλάδα, αυτός ο μαγικός τόπος με τα απέραντα γαλαζοπράσινα νερά της θάλασσας, τα ηλιόλουστα…

Άγνωστη Ελλάδα

Μουσθένη: Ταξίδι στο «Πήλιο της Καβάλας»

Η Μουσθένη είναι χτισμένη στους πρόποδες του Παγγαίου και έχει 647 μόνιμους κατοίκους. Η πρόσβαση…

Άγνωστη Ελλάδα

Λίμνη Ζηρού: Το σπήλαιο που έγινε λίμνη

Η Λίμνη Ζηρού δεν ανήκει στις γνωστές λίμνες της Ελλάδας, αλλά αν με ρωτάς αξίζει…

Άγνωστη Ελλάδα

Βερδικούσια, Λιβάδι: Το άγνωστο ρεκόρ και οι τελευταίοι βλαχόφωνοι

Στα ορεινά του νομού Λάρισας, σε απόσταση 64 και 74 χιλιομέτρων αντίστοιχα, συναντάμε τη Βερδικούσα…

Άγνωστη Ελλάδα

Τα άγνωστα «Τέμπη» της Ελλάδας

Το γνωρίζατε ότι η ονομασία Τέμπη παραπέμπει και σε άλλη μία περιοχή, εκτός της κοιλάδας…

Άγνωστη Ελλάδα

Αμπελάκια: Απόδραση στο Νομό Λάρισας

Πηγή εικόνας : travelgirl.gr (Φωτογραφία του χωριού) Αν ανηφορίζεις από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη, θα συναντήσεις…

Άγνωστη Ελλάδα

Λαγκάδια Αρκαδίας: Το κρεμαστό χωριό στο κέντρο της Πελοποννήσου

Τα Λαγκάδια Αρκαδίας είναι ένα ορεινό κεφαλοχώρι σχεδόν στο κέντρο της Πελοποννήσου το βρίσκεται πάνω…