Σιδηροδομικός Σταθμός Ομόνοιας: Όταν ο Ελ. Βενιζέλος τον εγκαινίαζε

Σιδηρδομικός Σταθμός Ομόνοιας

Σιδηρδομικός Σταθμός Ομόνοιας: «Ορίστε ένα γεγονός που θα άξιζε να πανηγυρισθή και με κωδωνοκρουσίας. Η Ομόνοια, ο πρώτος σταθμός των επαρχιωτών στην Αθήνα, ο ομφαλός εν κυριολεξία της Αθήνας, απηλευθερώθη επί τέλους σήμερα το πρωί» έγραψε ο Τύπος την 21η Ιουλίου του 1930. Μία είδηση που προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό σε ολόκληρη την πρωτεύουσα.

Την ημέρα εκείνη, η πλατεία Ομονοίας με τους μεγαλοπρεπείς κίονες, υποδέχθηκε το πλήθος Αθηναίων, μεταξύ των οποίων παρευρισκόταν και ο τότε Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Ελευθέριος Βενιζέλος. Επιτέλους, πραγματοποιούνταν τα εγκαίνια του σιδηροδρομικού σταθμού της περιοχής. Μετά από 3 χρόνια εντατικών εργασιών, ολοκληρωνόταν ο νέος Σιδηρδομικός Σταθμός Ομόνοιας, που εξυπηρετούσε τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο. Ήταν ο ίδιος σταθμός, που χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα.

Σιδηρδομικός Σταθμός Ομόνοιας

Παλαιότερα, κατά τη δημιουργία των πρώτων σιδηροδρόμων στη χώρα, πρωταγωνιστές των εγκαινίων ήταν πάντα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Συγκεκριμένα, στα εγκαίνια του σταθμού της Χαλκίδας συμμετείχε, εκτός από τους βασιλείς, ακόμα και ο στόλος, που σφύριζε και έριχνε κανονιοβολισμούς. Κατά κανόνα, τα εγκαίνια σημαντικών έργων στην Ελλάδα αποτελούσαν μεγάλες διοργανώσεις, που συγκέντρωναν πολύ κόσμο και άλλα σημαντικά πρόσωπα της χώρας. Οι Έλληνες επιθυμούσαν να βλέπουν την πατρίδα τους να προοδεύει και να εκσυγχρονίζεται σε όλους τους τομείς. Έτσι, δεν παρέλειπαν να δείχνουν τον ενθουσιασμό τους, με μεγαλειώδεις εορτασμούς.

Σιδηρδομικός Σταθμός Ομόνοιας

Αντίστοιχα, και στην περίπτωση της Ομόνοιας, η γιορτή για τον πρώτο σταθμό της περιοχής ήταν λαμπρή. Ο σταθμός κατασκευάστηκε στη συμβολή των οδών Αθηνάς και Λυκούργου. Τα έργα του σταθμού είχαν ολοκληρωθεί ήδη από το 1985 και ο πρώτος σιδηρόδρομος ήταν ατμοκίνητος. Το γεγονός αυτό, αποτελούσε μεγάλη πρωτοπορία για την Ελλάδα, μιας και στις μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης, όπως το Παρίσι της Γαλλίας, ο αστικός σιδηρόδρομος κατασκευάστηκε αργότερα, το 1900.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Κατασκευασμένος στα πρότυπα των σταθμών του Βερολίνου και του Αμβούργου, ο κεντρικός σταθμός των Αθηνών είχε ύψος 4 μέτρων και πλάτος 32 μέτρων. Περιελάμβανε δύο εισόδους, η μία προς την οδό Αγίου Κωνσταντίνου και η άλλη προς την οδό Πανεπιστημίου. Το χαρακτηριστικό του υπογείου ήταν τα ανοικτά καφέ γερμανικά πλακίδια, με τα οποία ντύθηκαν οι τοίχοι. Επρόκειτο, για ένα σημαντικότατο έργο, που ανέβαζε τη στάθμη του πολιτισμού των Αθηνών και συνεισέφερε στην μορφή της ως ευρωπαϊκής μεγαλούπολης.

Σιδηρδομικός Σταθμός Ομόνοιας

Σιδηρδομικός Σταθμός Ομόνοιας: Για να καλωσορίσουν τον νέο σταθμό της Ομόνοιας, κατασκευάστηκαν τρία περίπτερα στην ομώνυμη πλατεία. Το ένα πουλούσε εφημερίδες, το άλλο αναψυκτικά και το τρίτο είδη ζαχαροπλαστικής.

Η ανακούφιση όλων των πολιτών αποτυπώθηκε σε ρεπορτάζ της εποχής που ανέφερε, πως «η χιλιοκομματιασθείσα Ομόνοια ανέκυψεν καλλωπισμένη και ωραία όσο ποτέ».


Πηγές:

Advertising

Περισσότερα από τη στήλη: Άγνωστη Ελλάδα

Άγνωστη Ελλάδα

Η Ελλάδα με Τρένο: Μια Σιδηροδρομική Περιπέτεια Έξω από τα Συνηθισμένα

Η Ελλάδα, αυτός ο μαγικός τόπος με τα απέραντα γαλαζοπράσινα νερά της θάλασσας, τα ηλιόλουστα…

Άγνωστη Ελλάδα

Μουσθένη: Ταξίδι στο «Πήλιο της Καβάλας»

Η Μουσθένη είναι χτισμένη στους πρόποδες του Παγγαίου και έχει 647 μόνιμους κατοίκους. Η πρόσβαση…

Άγνωστη Ελλάδα

Λίμνη Ζηρού: Το σπήλαιο που έγινε λίμνη

Η Λίμνη Ζηρού δεν ανήκει στις γνωστές λίμνες της Ελλάδας, αλλά αν με ρωτάς αξίζει…

Άγνωστη Ελλάδα

Βερδικούσια, Λιβάδι: Το άγνωστο ρεκόρ και οι τελευταίοι βλαχόφωνοι

Στα ορεινά του νομού Λάρισας, σε απόσταση 64 και 74 χιλιομέτρων αντίστοιχα, συναντάμε τη Βερδικούσα…

Άγνωστη Ελλάδα

Τα άγνωστα «Τέμπη» της Ελλάδας

Το γνωρίζατε ότι η ονομασία Τέμπη παραπέμπει και σε άλλη μία περιοχή, εκτός της κοιλάδας…

Άγνωστη Ελλάδα

Αμπελάκια: Απόδραση στο Νομό Λάρισας

Πηγή εικόνας : travelgirl.gr (Φωτογραφία του χωριού) Αν ανηφορίζεις από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη, θα συναντήσεις…

Άγνωστη Ελλάδα

Λαγκάδια Αρκαδίας: Το κρεμαστό χωριό στο κέντρο της Πελοποννήσου

Τα Λαγκάδια Αρκαδίας είναι ένα ορεινό κεφαλοχώρι σχεδόν στο κέντρο της Πελοποννήσου το βρίσκεται πάνω…