Το γέλιο σε μια κηδεία είναι αρκετά ταμπού και μπορεί να φαίνεται ακατάλληλο και αναίσθητο δεδομένου του συναισθηματικού περιβάλλοντος. Η κηδεία είναι μια κατάσταση που πολλοί άνθρωποι βρίσκουν πολύ δύσκολη συναισθηματικά με όλα όσα αντιπροσωπεύει.
Έχετε δει ανθρώπους να κλαίνε σε γάμους ή να ουρλιάζουν από χαρά όταν βλέπουν το αγαπημένο τους συγκρότημα σε συναυλία; Στην πραγματικότητα, το γέλιο σε μια κηδεία δεν είναι πολύ διαφορετικό. Αυτές οι διάφορες αντιδράσεις θεωρούνται αταίριαστες συναισθηματικές εκδηλώσεις (Gruner, 2017). Με άλλα λόγια, είναι συναισθήματα που δεν ταιριάζουν απαραίτητα με την περίσταση ή την εσωτερική κατάσταση κάποιου.
Αν και το γέλιο μπορεί να είναι μια φυσική αντίδραση, σε μια κηδεία είναι το τελευταίο μέρος που θέλετε να σας δουν με κρίσεις γέλιου, ενώ η υπόλοιπη εκκλησία σκουπίζει τα δάκρυα. Ο κλινικός ψυχολόγος Dr Abigael San εξηγεί γιατί κάποιοι απλά δεν μπορούν να το ελέγξουν: «Μια έκφραση γέλιου μπορεί να είναι αυτό που ονομάζουμε μανιακή άμυνα, σχεδόν σαν στρατηγική αντιμετώπισης αλλά με αμυντικό τρόπο. Οτιδήποτε, για να εκτρέψει την πραγματικότητα του τι συμβαίνει και την πραγματικότητα της απώλειας και της ανθρώπινης ευαλωτότητας και το τέλος της ζωής. Δεν είναι τίποτα για το οποίο πρέπει να ανησυχείτε, είναι πολύ χαρακτηριστικό να μην θέλετε να εμπλέκεστε σε συναισθήματα που είναι άβολα. Δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό, αλλά η συμπεριφορική έκφραση αυτού μπορεί μερικές φορές να είναι λίγο μπερδεμένη, αν και είναι μόνο ένας από τους πολλούς αμυντικούς μας μηχανισμούς».
Όταν γελούν στις κηδείες πραγματικά δεν το εννοούν
Το γεγονός ότι ένα άτομο δεν πρέπει να γελάει σε μια κηδεία μπορεί να δημιουργήσει κάποιου είδους ένταση. Αυτή η ένταση μπορεί να οδηγήσει σε καταπιεσμένα συναισθήματα που θα μπορούσαν στη συνέχεια να αναγκάσουν ένα άτομο να ξεσπάσει σε γέλια όταν συμβεί το παραμικρό (Martin & Ford, 2018).
Το γέλιο μπορεί να είναι μια φυσιολογική αντίδραση σε έντονα ανεπιθύμητα συναισθήματα. Δεν σημαίνει ότι το άτομο που γέλασε είναι κακό. Οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν ντροπή και αμηχανία όταν γελούν στις κηδείες γιατί πραγματικά δεν το εννοούσαν. Επίσης, το γέλιο μπορεί μερικές φορές να είναι ένας μηχανισμός αντιμετώπισης που μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε τη θλίψη (Yutang, 2018).
«Όσο για το γιατί μερικές φορές γελάμε σε ακατάλληλα πλαίσια, πραγματικά δεν έχω καλή απάντηση. Εάν το γέλιο είναι εν μέρει ένας τρόπος απελευθέρωσης της έντασης, τότε ίσως το γέλιο περιστασιακά να ξεφεύγει από τον έλεγχο όταν βρίσκεστε σε μια ιδιαίτερα κοινωνικά τεταμένη στιγμή όπως μια κηδεία ή μάθημα μαθηματικών και όλη αυτή η ενέργεια που απελευθερώνει», λέει η Adrienne Wood, επίκουρη καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια.
«Ίσως το γέλιο εξυπηρετεί μια λειτουργία αυτορρύθμισης. Δηλαδή, συνήθως συνδέεται με την ευτυχία και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της νευρικότητας. Ή ίσως, το γέλιο σε συνδυασμό με τη νευρικότητα υποδηλώνει στους άλλους ανθρώπους γύρω από το άτομο ότι και αυτοί θα πρέπει να βοηθήσουν στη μείωση αυτής της νευρικότητας», λέει η Μάργκαρετ Κλαρκ, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ.
Σε τελική ανάλυση, γεγονός είναι πως το γέλιο είναι ένα από τα πιο πανταχού παρόντα και ευχάριστα πράγματα που κάνουν οι άνθρωποι. Κάνει μια κακή μέρα, λίγο λιγότερο κακή. Για πολλούς είναι το χαρακτηριστικό φόντο για τις πιο ευτυχισμένες αναμνήσεις. Και για να μην παρεξηγηθώ, δεν υπάρχει τίποτα αστείο στον θάνατο. Όμως το γέλιο μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία σε περιόδους θλίψης. Μπορεί να φέρει τους ανθρώπους κοντά στο πένθος τους και να τους βοηθήσει να ανακουφιστούν από τα συναισθήματα της λύπης.
«Το γέλιο είναι ένα ηρεμιστικό χωρίς παρενέργειες.» ~ Arnold H. Glasow
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Gruner, C. R. (2017). The game of humor: A comprehensive theory of why we laugh. Routledge. E-book, Ανακτήθηκε 20 Αυγούστου 2022
Martin, R. A., & Ford, T. (2018). The psychology of humor: An integrative approach. Academic press. E-book, Ανακτήθηκε 20 Αυγούστου 2022
Yutang, L. (2018). Between tears and laughter. Pickle Partners Publishing. E-book, Ανακτήθηκε 20 Αυγούστου 2022