Περίοδος εορτών και το κύριο ζήτημα που απασχολεί όλο τον κόσμο είναι ο ερχομός του νέου έτους να είναι καλότυχος και ευτυχισμένος. Έτσι τα γούρια αποτελούν ένα από τα πιο κλασσικά έθιμα της πρωτοχρονιάς. Διαλέγουμε τα πιο ξεχωριστά, με την δική τους σημασιολογία το κάθε ένα και τα προσφέρουμε τόσο στον επαγγελματικό μας χώρο όσο και στους οικείους μας ως ένδειξη αγάπης και καλοτυχίας αποτελούμενο από μόνο του ως ευχή για μια τυχερή χρονιά.
Απο τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα, το γούρι αποτελεί μια διαδεδομένη συνήθεια. Παρατηρούμε ότι τα γούρια υπάρχουν σε όλους τους μεγάλους πολιτισμούς. Οι αρχαίοι Έλληνες πριν μπουν σε ένα νέο σπίτι, έσπαγαν στο κατώφλι του ένα ρόδι ως ένδειξη καλής τύχης. Κάτι το οποίο κάνουμε μέχρι και σήμερα. Στον Μεσαίωνα πολλοί για γούρι φορούσαν τα «ταλισμάν», τα οποία θεωρείτο ότι είχαν μαγικές δυνάμεις και έφερναν τύχη και προστασία από το κακό στον κάτοχο τους. Στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, οι χριστιανοί, με σκοπό να δείχνουν την θρησκεία τους, έκρυβαν μικρά ψαράκια στα ρούχα τους.
Η λέξη «γούρι» προέρχεται από την τούρκική λέξη «ugur» που σημαίνει αντικείμενο που φέρνει τύχη. Ας δούμε όμως τι συμβολίζει το κάθε ένα από αυτά τα αντικείμενα :
-
Το ρόδι
Κυρίαρχη προτροπή, γνωστή σε όλους μας, την ώρα που αλλάζει ο χρόνος να σπάμε ένα ρόδι. Είναι η συνήθεια της πρωτοχρονιάς. Το ρόδι φέρνει παντοτινή ευτυχία, τύχη και ξορκίζει το κακό. Παράλληλα, ένα δώρο ως γούρι σε σχήμα ροδιού είναι επίκαιρο κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου, με διάφορα υλικά και σε διάφορα χρώματα.
-
Το καράβι
Εδώ και πολλά χρόνια συνδέεται άρρηκτα με τους ναυτικούς και την επιστροφή στο σπίτι τους μετά από μεγάλη απουσία στη θάλασσα. Παράλληλα, συμβολίζει την καινούργια πορεία του ανθρώπου στη ζωή μετά την γέννηση του Χριστού. Ιδιαίτερα τις ημέρες των εορτών ο στολισμός ενός καραβιού αντί του χριστουγεννιάτικου δέντρου είναι δημοφιλής κυρίως στα νησιά. Το γούρι με σχήμα καραβιού προσδίδει καλοτυχία σε ναυτικούς.
-
Το κλειδί
Στα αρχαία χρόνια πίστευαν ότι αυτό ανοίγει την πόρτα που οδηγεί στους θεούς. Το κλειδί ως γούρι συμβολίζει καλοτυχία με ανοιχτές τις πόρτες της ευτυχίας.
-
Η δεκάρα
Το νόμισμα της δεκάρας εξαλήφθηκε εδώ και χρόνια. Ακόμα και σήμερα, όμως, στα μαγαζιά υπάρχουν πολλά γούρια με δεκάρες τα οποία επιλέγει πολύς κόσμος για το γούρι της νέας χρονιάς. Η δεκάρα είναι σύμβολο του πλούτου. Παλαιότερα υπήρχε πάντα μια δεκάρα στο πορτοφόλι όλων των ανθρώπων, για να είναι πάντα γεμάτο.
-
Το πέταλο
Αν βρεις τυχαία πέταλο τότε θα έχεις μεγάλη τύχη στη ζωή σου, ειδικά αν έχει εφτά τρύπες έλεγαν οι παλιοί. Λένε ότι προφυλάσσει από το κακό μάτι, διώχνοντας την αρνητική ενέργεια. Ο συμβολισμός του πέταλου ως γούρι δίνει στον κάτοχο του δύναμη και καλοτυχία. Τοποθετούμε το πέταλο πάνω από την κύρια πόρτα του σπιτιού με μια χαρακτηριστική λεπτομέρεια. Το άνοιγμά του πρέπει να βρίσκεται πάντα προς τα πάνω για να επιτρέπει την τύχη και την ευτυχία να μπουν μέσα στο σπίτι.
-
Το τετράφυλλο τριφύλλι
Η εύρεση ενός τετράφυλλου τριφυλλιού είναι σπανιότατη. Έτσι, όποιος το έβρισκε το τοποθετούσε σαν φυλαχτό πάνω του για να του φέρνει τύχη. Η πιθανότητα να το συναντήσεις είναι μόλις μια στις δέκα χιλιάδες. Το γούρι με τετράφυλλο τριφύλλι συμβολίζει την δόξα, τον πλούτο, την αγάπη και την υγεία.
-
Το δέντρο της ζωής
Τα δέντρα είναι σημαντικά σε πολλές μυθολογίες και θρησκείες του κόσμου και αποδίδεται σε αυτά σημαντικός και ιερός συμβολισμός. Παραλληλίζοντας την ανάπτυξη και τον θάνατο των δέντρων καθώς και τον ετήσιο θάνατο και την γέννηση των φύλλων τους με αυτή των ανθρώπων, προκύπτει το γούρι με το δέντρο ζωής ως σύμβολο της ανάπτυξης και της αναγέννησης. Σε πολλές φιλοσοφίες είναι σύμβολα κοσμικής γνώσης. Μερικά παραδείγματα ιερών δέντρων είναι το «bodhi» στον Βουδισμό, το «δέντρο της γνώσης του καλού και του κακού» στον Ιουδαϊσμό, η «ακακία» στην Αρχαία Αίγυπτο και το «banyan» στον Ινδουισμό.
-
Το μάτι
Η πίστη στο μάτι ξεκίνησε από την Μέση Ανατολή, επεκτάθηκε στη βόρεια Αφρική και στις μεσογειακές χώρες της Ευρώπης. Η εκκλησία μας αναγνωρίζει το λεγόμενο «μάτιασμα» και το ονομάζει βασκανία. Εξάλλου, εκκλησιαστικοί συγγραφείς ταυτίζουν την βασκανία με τον φθόνο, θεωρούν δε την βασκανία κακή για τους άλλους αλλά και για αυτόν που την προκαλεί. Επιπλέον, αναφορές στη βασκανία υπάρχουν στο Κοράνι, όπως και σε Εβραϊκά ιερά κείμενα ( Ταλμούδ, Τανάκ). Στις παράλληλες μεσογειακές χώρες δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με μάτια ανοιχτού χρώματος. Έτσι, τα ανοιχτόχρωμα μάτια «ματιάζουν» ευκολότερα. Στην Ελλάδα και στην Τουρκία, όπου τα γούρια με μάτι είναι άκρως διαδεδομένα, προστατεύουν από το «μάτι». Ματόχαντρα με άπειρες ποικιλίες μεγάλων και μικρών χαντρών σε σχήμα ματιού αποτελούν τα γούρια. Στις μέρες μας συναντάμε το μάτι πέρα από τα γούρια σε ρούχα, υφάσματα, τσάντες, κοσμήματα και διακοσμητικά.
Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε γούρια. Υπάρχουν και άλλα πολλά όπως η ελιά, κουδουνάκια, καμπανάκια, όστρακα, άγγελοι κτλ. Ανάλογα με τον συμβολισμό που θέλουμε να δώσουμε σε αυτόν που τα προσφέρουμε χρησιμοποιούμε συνδυασμούς ή μεμονωμένα σύμβολα. Διάφορες κορδέλες στολίζουν τα γούρια και αυτά αποτελούν ιδανικό δώρο για να ξεκινήσει όμορφα μια χρονιά ή οποιαδήποτε προσωπική αρχή ενός ανθρώπου.