Άλλο ένα εγκαταλελειμμένο κτήριο στον κόσμο

κτήριο
πηγή εικόνας: MISHELLA/Shutterstock

 

Κάθε εγκαταλελειμμένο κτήριο κρύβει μέσα στα απομεινάρια του μια ιστορία για το πώς έφτασε να γίνει έτσι. Μέσα από τη σκόνη των συντριμμιών προσπαθούμε να βρούμε αν η ιστορία του είναι ένας αστικός μύθος ή η αλήθεια. Με σάπιες επιφάνειες, τοίχους υπό κατάρρευση και με απόλυτο εισβολέα τη φύση, τα παρατημένα κτήρια μπορούν να θεωρηθούν εξίσου ανατριχιαστικά και συναρπαστικά. Από αρχαία ερείπια κτηρίων που ξεθάφτηκαν από το χώμα, μέχρι “σύγχρονα” κτήρια που αφέθηκαν στη μοίρα τους και ερήμωσαν. Αν έπρεπε να συμπεριλάβουμε σε μια λίστα όλα τα εγκαταλελειμμένα κτήρια της Γης, πιθανόν δε θα μπορούσαμε να βρούμε το τέλος της. Ωστόσο, στο άρθρο που ακολουθεί θα εξερευνήσουμε 10 από τα πιο ενδιαφέροντα ερημωμένα κτήρια του πλανήτη.

1. Το κτήριο στη πόλη Kolmanskop της Ναμίμπια

κτήριο
πηγή εικόνας: Kanuman/Shutterstock

 

Το Kolmanskop υπήρξε μια κατοικήσιμη πόλη στη νότια Ναμίμπια στις αρχές του 20ου αιώνα. Γερμανοί ανθρακωρύχοι έφτασαν στην περιοχή για τους πολύτιμους λίθους της. Κατά την άφιξη τους έφεραν τη γερμανική αρχιτεκτονική προσδίδοντας στον ερημωμένο τόπο μια τελείως διαφορετική όψη. Στην πόλη, τη θέση της ερήμου πήραν πολυτελείς εγκαταστάσεις όπως αίθουσες χορού, μπόουλινγκ αλλά και δημόσιες δομές όπως νοσοκομεία και σχολεία. Η πόλη άρχισε να παρακμάζει τη περίοδο του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, ενώ το τελειωτικό χτύπημα ήλθε το 1928 όταν οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τον τόπο για μια άλλη περιοχή πλουσιότερη σε διαμάντια. Έκτοτε τα κτήρια έχουν παραδοθεί στην έρημο της Ναμίμπια, ανήμπορα να διατηρήσουν την αίγλη που κάποτε τα χαρακτήριζε.

2. Το Κάστρο Μπάνερμαν στο Beacon της Νέας Υόρκης

κτήριο
πηγή εικόνας: Felix Lipov/Shutterstock

 

Το Κάστρο Μπάνερμαν βρίσκεται στη νήσο Πόλεπελ κοντά στον ποταμό Χάντσον της Νέας Υόρκης. Το κάστρο λειτουργούσε κάποτε ως αποθήκη όπλων. Ο Σκοτσέζος στη καταγωγή και έμπορος οπλικών συστημάτων Φρανκ Μπάνερμαν έχτισε το εντυπωσιακό κάστρο με το πρόσχημα ενός εξοχικού σπιτιού. Μετά από μια ανατίναξη εκρηκτικών υλών το 1920, πολλές πυρκαγιές και αμέτρητες αλλαγές στην ιδιοκτησία του, το κάστρο εγκαταλείφθηκε δια παντός. Σήμερα, το μοναδικό στοιχείο που διατηρεί την άλλοτε ομορφιά του είναι η ιστορία που το συνοδεύει.

Διαβάστε επίσης  Αυτοπορταίτο: Φοβάσαι να εκτεθείς;

3. Το κτήριο του στρατιωτικού νοσοκομείου στη Beelitz της Γερμανίας

κτήριο
πηγή εικόνας: Pixeljoy / Shutterstock

 

Στο μυστηριώδες στρατιωτικό νοσοκομείο με τους μισογκρεμισμένους τοίχους σήμερα, κάποτε είχε νοσηλευτεί ο αρχηγός των ναζί, Αδόλφος Χίτλερ, λόγω ενός σοβαρού τραυματισμού του σε μάχη κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο τέλος του 1916. Χτίστηκε τα τελευταία χρόνια του 19ου αιώνα για να προσφέρει νοσηλεία σε ασθενείς που είχαν προσβληθεί από φυματίωση στο Βερολίνο. Το κτήριο εγκαταλείφθηκε οριστικά μετά την πτώση της Ανατολικής Γερμανίας. Το ερειπωμένο σκηνικό του νοσοκομείου χρησιμοποιήθηκε στα γυρίσματα της βραβευμένης με Όσκαρ ταινίας, «Ο Πιανίστας». Απ’ ό,τι φαίνεται το παλαιό αυτό νοσοκομείο συνεχίζει να προκαλεί το ενδιαφέρον πολλών ανθρώπων. Ωστόσο, μπορούν να αναλογιστούν τις φρικτές εικόνες που “είδαν” οι τοίχοι του κάποτε;

4. Η πόλη της νήσου Hashima της Ιαπωνίας

κτήριο
πηγή εικόνας: Michel Godimus / Shutterstock

 

Η νήσος Hashima ήταν κάποτε γνωστή για τα υποθαλάσσια ανθρακορυχεία της. Εργάτες ξεκίνησαν να έρχονται στο νησί το 1881, ενώ ο μεγαλύτερος πληθυσμός που καταγράφηκε πως έμεινε ποτέ ήταν το 1959 με πάνω από 5.000 κατοίκους. Το 1974 όμως, σύμφωνα με το Lonley Planet οι περισσότεροι κάτοικοι έφυγαν από το νησί γιατί να ορυχεία είχαν αρχίσει να στερεύουν. Το νησί που υπήρξε ένα από τα πρώτα λαμπρά παραδείγματα εκβιομηχάνισης της Ιαπωνίας στις μέρες μας αποκαλείται «το νησί φάντασμα». Το αίσθημα τρόμου που αποπνέουν τα ερημωμένα κτήρια κρίθηκε αρκετά πειστικό ώστε αυτά να συμπεριληφθούν στη ταινία του Τζέιμς Μποντ «Skyfall».

5. Το κτήριο του σωφρονιστηρίου της Φιλαδέλφειας των ΗΠΑ

κτήριο
πηγή εικόνας: Associated Press

 

Το ανατριχιαστικό κτήριο στο οποίο στεγάζονταν το σωφρονιστήριο της ανατολικής πολιτείας της Αμερικής ήταν η πιο διάσημη φυλακή του κόσμου. Όταν βρισκόταν εν λειτουργία η φυλακή είχε πολλούς από τους πιο κακόφημους εγκληματίες της Αμερικής. Ο Willie Sutton από τους πιο φημισμένους ληστές τραπεζών της αμερικανικής ιστορίας υπήρξε ένας από τους κρατούμενους. Το ίδιο ισχύει για τον πασίγνωστο γκάγκστερ Al Capone ή αλλιώς γνωστός και ως ο “Σημαδεμένος” αλλά και τη Freda Frost που δηλητηρίασε τον άνδρα της. Σήμερα, ότι έχει απομείνει από της φυλακή λειτουργεί ως μουσείο. Μάλιστα μπορούμε να περιηγηθούμε και εικονικά στους χώρους της φυλακής για όσους από εμάς δεν μπορούμε να το κάνουμε ζωντανά.

Διαβάστε επίσης  15 εντυπωσιακά παραδείγματα με διπλοέκθεση

6. Η εκκλησία Μεθοδιστών στην Ιντιάνα των ΗΠΑ

κτήριο
πηγή εικόνας: Boyd Hendrikse/Shutterstock

 

Η πλήξη της χαλυβουργίας τη δεκαετία του 1970 στην πολιτεία της Ιντιάνα των ΗΠΑ προκάλεσε σοβαρή οικονομική κρίση. Ως αποτέλεσμα, πολλά από τα μεγαλοπρεπή κτήρια της πολιτείας δεν μπορούσαν να συντηρηθούν και γι’ αυτό εγκαταλείφθηκαν. Ένα από αυτά ήταν και η εκκλησία Μεθοδιστών, η οποία χρειάστηκε 1 εκατομμύριο δολάρια ( 7 εκατομμύρια δολάρια με τα σημερινά δεδομένα) για να χτιστεί το 1926. Εγκαταλείφθηκε το 1975 όταν και σταμάτησε να λειτουργεί και η ενορία. Παρά το κλείσιμο της δεν έμεινε εντελώς ανέγγιχτη. Η εκκλησία έχει χρησιμοποιηθεί στα γυρίσματα πολλών ταινιών όπως “A Nightmare on Elm Street,” “Transformers 3,” και “Pearl Harbor“.

7. Το κτήριο του ψυχιατρείου στο Willard της Νέας Υόρκης

κτήριο
πηγή εικόνας: Freaktography/Shutterstock

 

Η ψυχιατρική κλινική άνοιξε τις πύλες της για τους χρόνια ψυχασθενείς, έπειτα από μια έρευνα που κατέδειξε τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες νοσηλευόταν. Ήταν μια από της μεγαλύτερες ψυχιατρικές κλινικές της Αμερικής. Η πρώτη ασθενής που εισήχθη ονομάζονταν Μαίρη Ρόουτ η οποία ήταν αλυσοδεμένη. Μέχρι το 1890 το ψυχιατρείο “φιλοξένησε” πάνω από 2.000 ασθενείς. Έκλεισε το 1995 σε μια προσπάθεια από-ιδρυματοποίησης του κτηρίου. Αργότερα βρέθηκαν εκατοντάδες βαλίτσες ,ενθύμια των ανθρώπων που κάποτε περπάτησαν στο ρημαγμένο σήμερα διάδρομο του ψυχιατρείου.

8. Η νήσος Ross της Ινδίας

κτήριο
πηγή εικόνας: Matyas Rehak/Shutterstock

 

Η βλάστηση έχει κατατροπώσει οτιδήποτε έχει απομείνει από το νησί που κάποτε αναφέρονταν ως το “Παρίσι της Ανατολής”. Στο απόγειο του η νήσος Ross ήταν το σπίτι για πολλούς εργαζομένους των Βρετανικών Αρχών. Ως άποικοι, οι Βρετανοί είχαν φτιάξει χλιδάτα κλαμπ και αίθουσες χορού, πισίνες και κήπους ώσπου το 1941 ένας σεισμός και μια εισβολή από τους Ιάπωνες, τους εξανάγκασαν να φύγουν από το νησί. Από τότε το νησί θεωρούνταν ως διαμφισβητούμενη περιοχή της Βρετανίας και της Ιαπωνίας έως και το 1979 όταν και παραχωρήθηκε στο ινδικό ναυτικό.

Διαβάστε επίσης  9 κανόνες για την φωτογραφία τοπίου

 9. Το οικοτροφείο αρρένων στο Berkshire της Νέας Υόρκης

κτήριο
πηγή εικόνας: Sherman Cahal / Shutterstock

 

Η τραγική ιστορία που κρύβεται πίσω από το συγκεκριμένο οικοτροφείο θα μπορούσε να αποτελεί πλοκή μιας ταινίας τρόμου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 ήρθε στη δημοσιότητα η υπόθεση κακοποίησης ενός οικότροφου παιδιού με υψηλό προφίλ, αναγκάζοντας το οικοτροφείο να διακόψει τη λειτουργία του. Τέσσερα πρώην μέλη του προσωπικού έχουν φυλακιστεί από τότε και το κτήριο ερειπώνεται όλο και περισσότερο με το πέρασμα του χρόνου. «Άραγε πόσα φρικτά πράγματα έχουν συμβεί μέσα στα δωμάτια που τώρα είναι άδεια; Είναι απαίσιο μόνο να το φανταστεί κανείς» είπε στη Daily Mail ένας φωτογράφος όταν επισκέφθηκε το κτήριο.

10.Η Βασιλική του Αγίου Γεωργίου στη Lukova της Τσεχίας

κτήριο
πηγή εικόνας: CharlitoCZ/Shutterstock

 

 

Τέλος, η Βασιλική του Αγίου Γεωργίου χτίστηκε για πρώτη φορά το 920 από τον πρίγκιπα Βρατίσλαο Α΄ της Βοημίας. Το 1142 ξέσπασε μια φωτιά και η εκκλησία χρειάστηκε να ξαναχτιστεί. Έκτοτε η εκκλησία αντιμετώπισε πολλές φορές φωτιές και καταστροφές προκαλώντας σοβαρές φθορές που σταμάτησαν να επιδιορθώνονται μετά των Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η εκκλησία εγκαταλείφθηκε μια για πάντα το 1968 όταν το ταβάνι κατέρρευσε κατά τη διάρκεια μιας κηδείας. Ωστόσο, το 2012 ο φοιτητής τέχνης Jakub Hadrava χρησιμοποίησε την εκκλησία ως καμβά στο πλαίσιο της πτυχιακής του εργασίας. Δημιούργησε φιγούρες φαντασμάτων για να γεμίσει τα στασίδια, μετατρέπωντας την εγκαταλελειμμένη εκκλησία σε τουριστικό αξιοθέατο.

Γεια σας!Είμαι η Κωνσταντίνα και είμαι 20 χρονών. Σπουδάζω στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και πολύ πρόσφατα ξεκίνησα να αρθρογραφώ εδώ στο MAXMAG. Αν τα άρθρα μου σας δίνουν την ποιο ασήμαντη αφορμή για να χαμογελάσετε, έχω πετύχει τον στόχο μου!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

The keeper of stories

The keeper of stories, ένα βιβλίο με πολλές ιστορίες

Σας ενδιαφέρουν τα βιβλία που εμπεριέχουν διάφορες ιστορίες; εάν ναι,
catcalling

Catcalling: όχι, δεν είναι κοπλιμέντο!

Το catcalling ή αλλιώς street harassment πρόκειται για λεκτική παρενόχληση