
«Στη δουλειά σου πρέπει να είσαι σοβαρός αλλά στη ζωή σου τρελός» είχε πει ο Αριστοτέλης Ωνάσης περιγράφοντας με μια φράση τη ζωή του. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης ή αλλιώς ο «Χρυσός Έλληνας» υπήρξε αν όχι ο πλουσιότερος, ο διασημότερος άνδρας της εποχής του. Γεννημένος το 1906 κατάφερε μέχρι το θάνατό του το 1975, να δημιουργήσει μια περιουσία που άγγιζε το μισό δισεκατομμύριο δολάρια. Δαιμόνιος επιχειρηματίας και εφοπλιστής που δικαίως μπήκε στο παγκόσμιο ναυτιλιακό Hall of Fame ως η επιτομή του μεγιστάνα της σύγχρονης ιστορίας.
Ο Ωνάσης και τα πρώτα του βήματα

Ο Ωνάσης προήλθε από μια ευκατάστατη οικογένεια λόγω του καπνοβιομήχανου πατέρα του, Σωκράτη Ωνάση. Ωστόσο, γνώρισε την ανέχεια και την προσφυγιά στα δεκαέξι του χρόνια εξαιτίας της καταστροφής της Σμύρνης το 1922. Αντί για μαθητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, βρέθηκε στη πρώτη γραμμή συσσιτίου στην Ελλάδα. Λίγο αργότερα έφτασε στην Αργεντινή έχοντας μόλις 100 δολάρια στη τσέπη. Εκεί, στα 25 του χρόνια είχε γίνει ήδη εκατομμυριούχος από το λανσάρισμα της δικής του μάρκας τσιγάρων.
Ο Ωνάσης και τα πρώτα χρόνια ως εφοπλιστής

Γνωρίζοντας ότι το Λονδίνο ήταν το σημαντικότερο ναυτιλιακό κέντρο στον κόσμο μεταβαίνει εκεί για να ασχοληθεί με τα ναυτιλιακά. Τη περίοδο του μεγάλου κραχ του 1929 ρίσκαρε να αγοράσει δύο πλοία που πωλούνταν σε εξευτελιστική τιμή. Αυτή ήταν η πρώτη του επαφή με τη ναυτιλία. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1938 ο Ωνάσης καθελκύει το “Άριστον”, το πρώτο πλοίο που ναυπηγούσε. Με τη φιλοδοξία, τη θρασύτητα, τη διορατικότητα του αλλά και με τις σωστές επαφές του είχε καταφέρει να εισέλθει με επιτυχία στον εφοπλιστικό κύκλο πολύ γρήγορα. Αργότερα, θα ακολουθούσε η ενασχόληση του με τη πετρελαιοβιομηχανία και τη κατοχή των γνωστών «Ολυμπιακών Αερογραμμών» .
Ο γάμος με την Τίνα Λυβανού

Η αξιόλογη επαγγελματική και οικονομική του ανέλιξη επηρέασε καθοριστικά την ερωτική του ζωή. Η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ αναφερόμενη στον Ωνάση υπογραμμίζει «Αυτή η επιθυμία του να είναι πάντα με μια κυρία που κάτι θα του προσέθετε είναι, ενδεχομένως, η μόνη ταπεινοφροσύνη της ζωής του».Ύστερα από χρόνια διεκδίκησης τόσο του Ωνάση όσο και του μεγαλύτερου ανταγωνιστή-εχθρού του, Σταύρου Νιάρχου, το 1946 η δεκαεπτάχρονη Τίνα Λυβανού παντρεύτηκε τον σαραντάχρονο Ωνάση. Μαζί απέκτησαν δυο παιδιά. Τον Αλέξανδρο και τη Χριστίνα.
Ο Ωνάσης και τα παιδιά του

Οι έντονοι ρυθμοί δουλειάς δεν επέτρεπαν στον Ωνάση να αφιερώσει τον απαιτούμενο χρόνο στα παιδιά του. Ο χαμένος χρόνος εξαγοραζόταν με χρήματα. Το κενό μεταξύ τους μεγάλωνε. Η Χριστίνα ένιωθε ότι η λατρεία που επιδείκνυε ο Ωνάσης στον αδελφό της Αλέξανδρο, επισκίαζε την παρουσία της, «μένοντας σχεδόν απαρατήρητη» ομολόγησε η ίδια χρόνια αργότερα. Μετά το θάνατο του Αλέξανδρου από αεροπορικό δυστύχημα(;) το 1973, ο Ωνάσης «ήταν ένα ζωντανό πτώμα» είπαν πολλοί.
Η θαλαμηγός «Χριστίνα»

Πριν έρθουν αυτά τα χρόνια ο Ωνάσης δεν έχασε λεπτό να απολαμβάνει τη ζωή του με κάθε πιθανή πολυτέλεια. Το 1953 αγόρασε έναν πύργο στη Γαλλία για να εγκατασταθεί εκεί. Είχε ήδη αποκτήσει μεγάλο κομμάτι του Μόντε Κάρλο. Παράλληλα, είχε αποκτήσει και το νησί «Σκορπιός» κοντά στη Λευκάδα. Εκεί άραζε η υπερπολυτελής θαλαμηγός «Χριστίνα» στην οποία περνούσε το χρόνο του διοργανώνοντας πάρτι με σημαντικούς και διάσημους καλεσμένους. Το γιοτ με τις 18 καμπίνες επιβατών και τη πισίνα στο μπροστινό κατάστρωμα που μετατρεπόταν σε πίστα χορού με το πάτημα ενός κουμπιού, αποτέλεσε σταθμός στη ζωή του Ωνάση, αφού εκεί ξεκίνησε ένα ακόμα μεγάλο κεφάλαιο της ζωής του, ονόματι «Μαρία Κάλλας».
Η σχέση με την Μαρία Κάλλας

Είχε σταλεί πρόσκληση στην «ντίβα της όπερας» Μαρία Κάλλας να τραγουδήσει στη θαλαμηγό «Χριστίνα». Τότε γνωρίστηκαν για πρώτη φορά και ανέπτυξαν το ειδύλλιο τους ενόσω ήταν και οι δύο παντρεμένοι. Το 1964 τόσο ο Ωνάσης όσο και η Κάλλας είχαν υπογράψει χαρτιά διαζυγίου με τους πρώην συζύγους τους και ζούσαν πλέον ως νόμιμο ζευγάρι. Και ενώ όλοι περίμεναν τον γάμο που θα επιβεβαίωνε τις φήμες που κυκλοφορούσαν, τότε ήρθε στο προσκήνιο ο γάμος του Ωνάση με τη Ζακλίν Μπουβιέ Κέννεντυ.
Ο γάμος με τη Ζακλίν Κένεντι

Ο γάμος αυτός έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία το 1968, καθώς δεν υπήρξε πριν το γάμο επιβεβαιωμένη σχέση των δύο. Ο γάμος αυτός δεν έγινε αποδεκτός από την κοινωνία καθώς για τον κόσμο, η Τζάκι ήταν η χήρα του Αμερικανού Προέδρου Τζον Κένεντι. Στα χρόνια που ακολουθούν η Τζάκι Κένεντι Ωνάση ξόδευε αλόγιστα χρήματα σε βαθμό που απειλούνταν η σχέση με το σύζυγό της.
Ο θάνατος του Ωνάση

Έτσι, τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Ωνάσης βρισκόταν σε ένα γάμο στα πρόθυρα του διαζυγίου. Η πρώην σύζυγός του Τίνα Λυβανού παντρεύτηκε τον αιώνιο εχθρό του Σταύρο Νιάρχο, «γάμο εκδίκηση της Τίνας προς τον Ωνάση» όπως χαρακτήρισαν πολλοί. Η αγορά των δεξαμενόπλοιων περνούσε κρίση ενώ το τελειωτικό χτύπημα ήρθε με το θάνατο του γιου του το 1973. Δυο χρόνια αργότερα ο Ωνάσης πέθανε στο Παρίσι σε ηλικία 69 ετών και τάφηκε στο«Σκορπιό».
Σήμερα το όνομα του συνεχίζει να ακούγεται μέσω του Ιδρύματος Ωνάση. Η ιστορία της ζωής του εξακολουθεί να συναρπάζει όλους εμάς που τη μαθαίνουμε. Για τον καθένα το ηθικό δίδαγμα διαφορετικό. Ωστόσο, στη περίοδο που διανύουμε με την πανδημία του κορονοϊού το ηθικό δίδαγμα είναι κοινό για όλους. «Είναι οι πιο σκοτεινές στιγμές μας, που πρέπει να εστιάσουμε για να δούμε το φως».